ΕΦΚΑ: Μπάχαλο με την εκκαθάριση και τη διπλή καταβολή εισφορών – Τρ. Αλεξιάδης: Σκανδαλώδης μεθόδευση η παραχώρηση του 16% του ΟΛΠ στην COSCO

Διπλές εισφορές καλούνται να πληρώσουν έως το τέλος του μήνα χιλιάδες μη μισθωτοί ασφαλισμένοι

Νέο μπάχαλο με την εκκαθάριση και την καταβολή διπλών εισφορών προκύπτει από καταγγελίες δικηγόρων και ασφαλισμένων, αλλά και την επίσημη παραδοχή λαθών στα ειδοποιητήρια εκ μέρους του ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, διπλές εισφορές καλούνται να πληρώσουν έως το τέλος του μήνα χιλιάδες μη μισθωτοί ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ, καθώς από προχθές αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια με τις τρέχουσες εισφορές. Πρόκειται για τα ενιαία ειδοποιητήρια για τις εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης, καθώς και εφάπαξ παροχών του Ιουλίου, που πρέπει να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ωστόσο την ίδια (καταληκτική) ημερομηνία έχουν και τα ειδοποιητήρια που έλαβαν περίπου 200.000 μη μισθωτοί με χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των εισφορών του 2020, για την πληρωμή της πρώτης από τις συνολικά έξι δόσεις που προβλέπονται. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η παραδοχή πλήθους λαθών από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (θεωρείται δεδομένο ότι θα εκδώσουν νέα, διορθωμένα ειδοποιητήρια),οπότε η όλη διαδικασία έχει μετεξελιχθεί σε ένα απίστευτο μπάχαλο.

Σύμφωνα με δικηγόρους, στα ειδοποιητήρια δεν φαίνονται οι καταβολές που έχουν κάνει μέσω γραμματίων προκαταβολής, ενώ υπάρχουν ασφαλισμένοι στους οποίους δεν έχουν φανεί οι πληρωμές που τυχόν έχουν κάνει, είτε μέσω γραμματίων προκαταβολής (δικηγόροι), είτε μέσω τραπέζης, είτε μέσω συμψηφισμών, καθώς και άλλοι που για το σύνολο του χρονικού διαστήματος διατηρούν έμμισθη σχέση κι όμως λαμβάνουν χρεώσεις για ορισμένους μήνες, οπότε θα πρέπει να ελέγξουν τον ατομικό λογαριασμό ασφάλισης και να εκτυπώσουν αντίγραφο ή να λάβουν βεβαίωση από τον εργοδότη για την υποβολή ΑΠΔ. Επίσης υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης.

Σε όλο αυτό το πρωτοφανές μπάχαλο, στελέχη του ΕΦΚΑ καλούν όσους ασφαλισμένους θεωρούν ότι έχει γίνει λάθος εκκαθάριση να υποβάλουν οι ίδιοι το αίτημά τους στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1555 και θα λάβουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την οριστική απάντηση του Φορέα. Εάν και πάλι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, υπάρχει και η δυνατότητα να κλείσουν ηλεκτρονικό ραντεβού στις κατά τόπους αρμόδιες διευθύνσεις εισφορών, προκειμένου να λύσουν οριστικά το πρόβλημά τους.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι διαδικασίες για τις εισφορές του τρέχοντος έτους ενδέχεται να καθυστερήσουν, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι με παράλληλη απασχόληση να κληθούν να πληρώσουν εντός του 2022 και πάλι με καθυστέρηση τις εισφορές του 2021, ενώ προς ώρας δεν κινδυνεύουν όσοι μη μισθωτοί απασχολούνται και στο Δημόσιο, καθώς γι’ αυτούς η εκκαθάριση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

 

Τρ. Αλεξιάδης: Σκανδαλώδης μεθόδευση η παραχώρηση του 16% του ΟΛΠ στην COSCO

«Το «καραμπινάτο» αυτό σκάνδαλο και η εξόφθαλμη παρανομία επιβράβευσης της καθυστέρησης στην εκτέλεση υποχρεωτικών επενδύσεων δεν θα μείνουν αναπάντητα» τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωση του

Με αφορμή τη μεταβίβαση του 16% του ΟΛΠ στην COSCO, χωρίς την εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων, (σχετικό δημοσίευμα εδώ), υπενθυμίζω πως είχα προειδοποιήσει από τις 30/7 με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και από τον πιο επίσημο τόπο, στην Ολομέλεια της Βουλής, πως δεν θα μείνουμε απαθείς.

«Και επειδή παραπέμφθηκε πρώην Υπουργός για θέματα παράβασης καθήκοντος, προσέξτε, κύριοι του οικονομικού επιτελείου…. με πολιτική απόφαση παραδίδεται το 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO χωρίς να εκπληρώνονται οι συμβατικές υποχρεώσεις. Αυτό είναι παράβαση καθήκοντος και εμείς δεν πρόκειται να το αφήσουμε έτσι».

Το «καραμπινάτο» αυτό σκάνδαλο και η εξόφθαλμη παρανομία επιβράβευσης της καθυστέρησης στην εκτέλεση υποχρεωτικών επενδύσεων  δεν θα μείνουν αναπάντητα. Με αγώνες μέσα και έξω από τη Βουλή, στο δρόμο και στα δικαστήρια, κάτοικοι, εργαζόμενοι και δημοτικές αρχές των παραλιμένιων Δήμων του Πειραιά,  επιχειρήσεις της ναυπηγοεπισκευής και επαγγελματίες του παραναυτιλιακού κλάδου θα δώσουν απάντηση στα σχέδια εξαφάνισης των ποινικών ρητρών, ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, αφανισμού θέσεων εργασίας και υποβάθμισης του περιβάλλοντος.​