ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια των νέων εισφορών – Ο Σταϊκούρας ανακοινώνει τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων κι επιχειρήσεων

ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια των νέων εισφορών

Πόσα 24ωρα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες για να πληρώσουν τις εισφορές Ιανουαρίου 2020

Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 20 Μαρτίου είναι πληρωτέα τα “ραβασάκια” των νέων εισφορών που αναρτήθηκαν σήμερα Δευτέρα 16 Μαρτίου στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ.

Τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης και υγείας που αναρτήθηκαν με βάση το νέο σύστημα αφορούν 1.207.972 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοπασχολούμενους και αγρότες και είναι οι ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις για τον Ιανουάριο του 2020. Τα ειδοποιητήρια εκδόθηκαν με βάση την ελεύθερη επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας που έκαναν μόνοι τους.

Για 181.414 ασφαλισμένους που δήλωσαν παράλληλα και μισθωτή εργασία τα ειδοποιητήρια θα εκδοθούν στις αρχές του επόμενου μήνα μετά την επεξεργασία των στοιχείων της ΑΠΔ του Ιανουαρίου του 2020 και τον υπολογισμό της διαφοράς μεταξύ των εισφορών τους από μισθωτή εργασία και των εισφορών που αντιστοιχούν στην ασφαλιστική κατηγορία που επέλεξαν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, η πληρωμή των εισφορών του Ιανουαρίου του 2020 (και εφεξής) θα πραγματοποιείται με νέο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής (RF).

Προσοχή, για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι οι ασφαλισμένοι που κάνουν χρήση πάγιας εντολής για την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών να προχωρήσουν σε καταχώρηση του νέου κωδικού ηλεκτρονικής πληρωμής στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονται.

Υπενθυμίζεται πως η ηλεκτρονική διαδικασία επιλογής ασφαλιστικής εισφοράς για το 2020 ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή 13 Μαρτίου.Tο σύνολο των μη μισθωτών ανέρχεται σε 1,4 εκ. άτομα, οι οποίοι διακρίνονται σε:

 • 950.000 ελεύθερους επαγγελματίες(πρώην ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ_ΜΜΕ)
 • 450.000 αγρότες ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΓΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας:

Από το σύνολο των μη μισθωτών 423.338 μπήκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και επέλεξαν ασφαλιστική κατηγορία. Επιπλέον οι νέοι ασφαλισμένοι (κάτω της 5ετιας) ανήλθαν σε 72.846.

Από τους 423.338 ασφαλισμένους, οι 115.627 επέλεξαν από τη 2η έως την 6η ασφαλιστική κατηγορία στοχεύοντας σε μεγαλύτερη σύνταξη, και ειδικότερα:

 • τη 2η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 43.088 ασφαλισμένοι
 • την 3η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 31.807 ασφαλισμένοι
 • την 4η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 18.658 ασφαλισμένοι
 • την 5η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 8.668 ασφαλισμένοι
 • την 6η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 13.406 ασφαλισμένοι

Παράλληλα,156.374 αγρότες επέλεξαν για το 2020 ασφαλιστική κατηγορία μέσω της νέας πλατφόρμας,εκ των οποίων 20.828 επέλεξαν από τη 2η έως την 6ηασφαλιστική ως εξής:

 • τη 2η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 8.756 αγρότες
 • την 3η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 4.813 αγρότες
 • την 4η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 3.864 αγρότες
 • την 5η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 1.464 αγρότες
 • την 6η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν 1.931 αγρότες

Η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών που δεν μπήκαν στην πλατφόρμα για να επιλέξουν κατηγορία εντάχθηκαν για το 2020 αυτόματα στην κατώτερη κατηγορία των 220 ευρώ για τους επαγγελματίες και 121 ευρώ για τους αγρότες.

 

Κορονοϊός: Ο Σταϊκούρας ανακοινώνει τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων κι επιχειρήσεων

Κορονοϊός: Ο Σταϊκούρας ανακοινώνει τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων κι επιχειρήσεων
Κλειδώνει νέο πακέτο οικονομικών μέτρων στήριξης

Hold στην υποχρέωση της Ελλάδας να πετύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, όπως ήταν η υποχρέωση της στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, έβαλε χθες στο Eurogroup όπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «πέρασε» να μην μετρούν στο τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα για φέτος οι έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση του ιού και του μεταναστευτικού.

Όπως ανακοίνωσε τις αμέσως επόμενες μέρες ανακοινώνονται από την ελληνική κυβέρνηση τα επιπρόσθετα νέα  μέτρα στήριξης για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις που απορρέουν από τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup και τα οποία έχει επεξεργαστεί ήδη η κυβέρνηση. Κάλεσε μάλιστα όλους τους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας καθώς και τους πολίτες να επιδείξουν ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση και αλληλεγγύη για να ξεπεραστεί με το μικρότερο ατομικό και συλλογικό κόστος η δύσκολη αυτή περίοδος.

Στο επίκεντρο των μέτρων που ανακοινώνονται άμεσα, βρίσκεται η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει αναγκαστικά λόγω του ιού ή/και έχουν υποστεί απώλειες τζίρου, καθώς και ο προσδιορισμός σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας του έκτακτου επιδόματος για τους εργαζόμενους που απασχολούνταν σε επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν με εντολή του Κράτους για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Το τελικό κόστος των μέτρων που λαμβάνονται δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμη καθώς η κατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι αριθμοί «φουσκώνουν» μέρα με τη μέρα καθώς εντείνονται τα περιοριστικά μέτρα. Η μεγάλη απειλή πλέον για την ελληνική οικονομία είναι η μεγάλη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και το πόσο ισχυρή θα αποδειχθεί τελικά η καθίζηση του ελληνικού ΑΕΠ. Αν δηλαδή θα φθάσουμε στο σημείο να προσεγγίσουμε τα όρια της  στασιμότητας ή της ύφεσης καθώς νοσούν κομβικοί κλάδοι στην ελληνική οικονομία και κυρίως ο τουρισμός που είναι η βαριά βιομηχανία, ή θα υποστούμε ένα ισχυρό σοκ και μια σημαντική επιβράδυνση ανακάμπτοντας έστω και με βραδύ ρυθμό στο δεύτερο εξάμηνο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα το Eurogroup χθες εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί προκειμένου να ανταποκριθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά στις προκλήσεις, τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην οικονομία, από την εξάπλωση της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η υλοποίηση, άμεσα και συντονισμένα, ενός συγκροτημένου σχεδίου παρεμβάσεων, με στόχο τη στήριξη της δημόσιας υγείας, της επιχειρηματικότητας, της ρευστότητας, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και οι εν λόγω αποφάσεις καλύπτουν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις και προτεραιότητες.

1.     Η μείωση των εσόδων και η ενίσχυση των παροχών για την απασχόληση εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας θα ληφθούν υπόψη, για όλα τα κράτη-μέλη, στους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στόχους και τις απαιτήσεις, μειώνοντάς τους. Συνεπώς, δεν υφίσταται εφέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα.

2.     Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως είναι οι παρεμβάσεις για τη συγκράτηση της εξάπλωσης και τη θεραπεία της νόσου, την ενίσχυση της ρευστότητας σε επιχειρήσεις και κλάδους που πλήττονται, και τη στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων, θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες. Συνεπώς, οι συγκεκριμένες αυτές δαπάνες εξαιρούνται από τη δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας.

3.     Τα κράτη-μέλη μπορούν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του τεράστιου προβλήματος, προχωρώντας άμεσα, μεταξύ άλλων, σε δαπάνες για τη στήριξη των συστημάτων υγείας, την ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας, τη λήψη δημοσιονομικών – κυρίως φορολογικών – μέτρων για την ενίσχυση επιχειρήσεων σε περιοχές και κλάδους που πλήττονται, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεταφορές και τον τουρισμό, την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης, την επέκταση των παροχών ασθενείας και των επιδομάτων ανεργίας. Για την Ελλάδα αυτές οι δαπάνες εξαιρούνται του δημοσιονομικού αποτελέσματος.

4.     Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναλαμβάνονται συντονισμένες πρωτοβουλίες, συμπληρωματικές προς τα εθνικά μέτρα.

–         Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσμοθετεί ειδικό επενδυτικό ταμείο, με πόρους που θα διοχετευθούν στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην αγορά εργασίας και σε άλλους ευάλωτους κλάδους της οικονομίας.

–         Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προχωρά στην κινητοποίηση χρηματοδοτικών πόρων για την παροχή κεφαλαίων κίνησης και για την προώθηση πρόσθετων επενδύσεων, με στόχο την ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων.

–         Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιοποιεί όλα τα περιθώρια ευελιξίας στο πεδίο των κρατικών ενισχύσεων, επιταχύνοντας ταυτόχρονα τις εγκριτικές διαδικασίες.

Συμπερασματικά, τονίζει ο κ. Σταϊκούρας, η χώρα μας, ισότιμα, διαθέτει πλέον τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας προκειμένου να αναλάβει, άμεσα, συντονισμένα και στοχευμένα, πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορoναϊού.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την θετική 5η αξιολόγηση της οικονομίας, ετέθη από την ελληνική πλευρά, και αναγνωρίστηκε η ανάγκη εξαίρεσης επιπλέον – αυξημένων τελευταία – δαπανών για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της χώρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό η Ελληνική Κυβέρνηση, τις επόμενες ημέρες, θα ανακοινώσει επιπρόσθετα, σημαντικά μέτρα που απορρέουν από τη σημερινή απόφαση του Eurogroup, και τα οποία έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας κατά την προηγούμενη περίοδο.