«Ευτυχώς δεν είναι τόσοι πολλοί αυτοί που επλήγησαν» — Πέτη Πέρκα: Ο Πρωθυπουργός στο ΥΠΕΝ συζήτησε για τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης χωρίς τον αρμόδιο Υπουργό

Δυστυχώς για τον πρωθυπουργό, επί των ημερών του σχεδόν 2.000.000 στρέμματα δασών, δασικών και αγροτικών εκτάσεων έγιναν στάχτη, ενώ ακόμα μαίνονται οι φωτιές σε Δυτική Αττική, Ρόδο, Λακωνία και οικογένειες θρηνούν τους κόπους μιας ζωής.

«Eυτυχώς δεν είναι τόσοι πολλοί αυτοί που επλήγησαν» – με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός της κατακαμένης χώρας απευθύνθηκε στην εκλογική του πελατεία χτες, τέταρτη ημέρα που φλεγόταν η Δυτική Αττική και τρίτη μέρα που πυρπολούσε η φωτιά την Ρόδο. Ευτυχώς –ή έτσι θέλουμε να πιστεύουμε κοιτώντας τη φωτογραφία του καθώς κοιμάται επάνω στα μαξιλάρια του κήπου με φόντο τα καμένα πεύκα– ο άνδρας που έχασε τα πάντα στην Μάνδρα μάλλον δεν θα είχε πια τα μέσα να ακούσει αυτή τη δήλωση. «Είκοσι χρόνια το έχτιζα σιγά σιγά και μέσα σε λίγα λεπτά πάει…» δήλωσε ο άνθρωπος. «Ολοι έξω κοιμόμαστε, σε καναπέδες και καρέκλες στην αυλή. Μας είπαν να μην πειράξουμε τίποτα μέχρι να έρθουν για καταγραφή των καταστροφών. Εγώ έχασα τα πάντα. Δεν έμεινε τίποτα… Μόνο τα ντουβάρια, ένα τραπέζι κι ένα κρεβάτι» (Newsbomb.gr).

Δεν ξέρουμε σε ποιους δείκτες αναφέρεται ο πρωθυπουργός για να καταλήξει ότι δεν είναι και τόσοι πολλοί δα αυτοί που επλήγησαν από τις φωτιές. Στις 60 οικογένειες στους τέσσερις πυρόπληκτους δήμους που έχασαν κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους; Στους πολίτες στο Λουτράκι που για 6 μήνες θα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως κι οι πολίτες στις Δημοτικές Ενότητες Καμείρου, Αταβύρου και Λινδίων του Δήμου Ρόδου; Στους κατοίκους του λεκανοπεδίου που βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική περιβαλλοντική κατάρρευση καταπώς λένε οι επιστήμονες; Κι αν πάμε λίγο πιο πίσω –μια και η κυβέρνηση μετράει πέντε γεμάτα πια χρόνια στο τιμόνι της χώρας–, στα πόσα καμένα στρέμματα ελληνικής γης θα θεωρηθεί η καταστροφή μας άξια τουλάχιστον αναγνώρισης από το μέγαρο Μαξίμου;

Κάτοικοι κοιτάνε το σπίτι τους που έχει καταστραφεί ολοσχερώς στον οικισμό Αγία Ειρήνη μετά τις καταστροφικές φωτιές στο Λουτράκι, Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Ωσάν να εξελέγη πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2023 ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο και πάλι για… πρόληψη. Ωσάν να ήταν κάποιος άλλος κι όχι αυτός πρωθυπουργός όταν –με βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Αρχηγείου του Π.Σ., όπως τα παραθέτει ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, αντιστράτηγος-υπαρχηγός Π.Σ. ε.α.– στο www.eglimata-emprismou.gr, η χώρα έχανε 162.758 στρέμματα το 2019, 203.374 στρέμματα το 2020, 1.332.141 στρέμματα το 2021, 267.628 στρέμματα το 2022. Συνολικά δηλαδή επί των ημερών Μητσοτάκη σχεδόν 2.000.000 στρέμματα δασών, δασικών και αγροτικών εκτάσεων έγιναν στάχτη. Μόνο αυτές τις μέρες –και με βάση τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές έως την Τρίτη– άλλα 90.000 περίπου στρέμματα κάηκαν σε Δερβενοχώρια, Μάνδρα, Λουτράκι και Δήμο Σαρωνικού, χωρίς να υπολογίζονται οι καμμένες εκτάσεις στη Ρόδο.

«Ευτυχώς δεν είναι τόσοι πολλοί αυτοί που επλήγησαν», είπε ο κ.Μητσοτάκης και ελπίζουμε να μην τον άκουσαν οι πολίτες και οι πυροσβέστες που έφτασαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα, ούτε εκείνοι οι πυροσβέστες που, όπως είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας (Alpha), έχουν αποκτήσει μόνιμα προβλήματα υγείας. Σίγουρα δεν τον άκουσε ο δήμαρχο Μάνδρας – «κινδυνεύουμε ξανά, χρειάζεται να έρθουν περισσότερες δυνάμεις» δήλωσε (ΕΡΤ) ο Χρήστος Στάθης. «Θα καούμε, στείλτε δυνάμεις, υπάρχουν άνθρωποι στα σπίτια, πρέπει να εκκενωθούν οι οικισμοί». Σίγουρα δεν τον άκουσαν όσοι και χτες είδαν τα σπίτια τους να καίγονται κι εκείνοι στην Αγία Σωτήρα, την Παλαιοκούδουνα, το Πανόραμα, το Παλαιοχώρι, τον Αγιο Παντελεήμονα που χρειάστηκε να εκκενώσουν προς Οινόη – λίγο αργότερα η φωτιά θα έφτανε κι εκεί κι οι άνθρωποι κυνηγημένοι θα καλούνταν να εκκενώσουν προς Ερυθρές κι άλλοι από τον Αγιο Ιωάννη Κορακά και την Κιάφα έπρεπε να τρέξουν προς τη Μάνδρα. Ελπίζουμε, επίσης, ότι δεν άκουσαν τον κ. Μητσοτάκη στη Ρόδο και τη Λακωνία, εκεί όπου χτες συνεχιζόταν η μάχη με τις φλόγες.

«Οι συνθήκες πλέον γίνονται ακραίες και δημιουργούν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς», ανέφερε στην έκτακτη απογευματινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, αντιμετώπιζαν μέχρι το βράδυ μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Δυτική Αττική, Λευκόχρωμα Λακωνίας και Ρόδο. Στη Δυτική Αττική επιχειρούσαν από αέρος 11 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα. Στη Λακωνία οι αναζωπυρώσεις δημιούργησαν νέα μέτωπα νοτιοανατολικά του οικισμού Λευκόχρωμα και για την αντιμετώπισή τους επιχειρούσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Στη Ρόδο οι πολλαπλές αναζωπυρώσεις στον ορεινό όγκο κεντρικά του νησιού και επιχειρούσαν τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

♦ Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Εκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από σήμερα έως την Κυριακή η θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα. Συνεπώς πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Ρόδο, Σάμο και Ικαρία, ενώ παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Ντίνα Δασκαλοπούλου

Πέτη Πέρκα: Ο Πρωθυπουργός στο ΥΠΕΝ συζήτησε για τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης χωρίς τον αρμόδιο Υπουργό

Η Πέτη Πέρκα, βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισήμανε την λανθασμένη πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά την διάσπαση των αρμοδιοτήτων για την κλιματική κρίση μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Συγκεκριμένα ανέφερε:

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σήμερα, στην οποία συζητήθηκαν εκτός άλλων και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στην κλιματικής κρίσης, επιβεβαιώνει ότι η διάσπαση των αρμοδιοτήτων για την κλιματική κρίση, μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αποδεικνύεται διοικητικά λάθος επιλογή, αφού δημιουργεί αλληλεπικαλύψεις, σύγχυση και δυσχεραίνει τον σχεδιασμό και τον συντονισμό των ενεργειών. Αυτό είναι προφανές όταν ο Πρωθυπουργός συζητάει για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης χωρίς τον αρμόδιο Υπουργό κλιματικής κρίσης!!

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν και η πράσινη μετάβαση, που όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα αυτής της διακυβέρνησης, να χτίσουμε πάνω στην πολύ σημαντική πρόοδο την οποία πετύχαμε την προηγούμενη τετραετία».

Ενημερώνουμε ότι το πρώτο παράδειγμα πράσινης μετάβασης στη χώρα μας, που είναι η απολιγνιτοποίηση δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο παρά μόνο καταστροφικά αποτελέσματα. Δυστυχώς με πρόσχημα την απολιγνιτοποίηση η κυβέρνηση της ΝΔ αντικατέστησε το λιγνίτη όχι με ΑΠΕ αλλά με φυσικό αέριο, το οποίο είναι ορυκτό καύσιμο και δεν συμβαδίζει με τους στόχους της πράσινης μετάβασης. Η Ελλάδα είναι πρώτη σε επενδύσεις νέων έργων φυσικού αερίου στην ΕΕ, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαρακτηρίζει αυτές τις επενδύσεις αδρανή κεφάλαια. Επίσης, παρά τις φιλοπεριβαλλοντικές εξαγγελίες, η ΝΔ στην ΕΕ συντάχθηκε με τις χώρες που υποστήριξαν την ενσωμάτωση του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή ταξινομία (European taxonomy) ενώ προσφάτως συμμάχησαν με τους ακροδεξιούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κανονισμό της προστασίας της φύσης και του περιβάλλοντος.

Σε ότι αφορά στις δηλώσεις του ότι μέριμνά του «παραμένει η σωστή λειτουργία της αγοράς (ενέργειας) και η στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών». Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα ήταν πρώτη στην ακρίβεια της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την ΕΕ για το 2022. Και αυτό παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων, που βέβαια και αυτά είναι χρήματα των πολιτών, που πληρώνουν ως καταναλωτές ρεύματος και ως φορολογούμενοι. Έτσι χρηματοδοτείται η αισχροκέρδεια. Τα δε υπερκέρδη που σώρευσαν οι ενεργειακές εταιρείες είτε υποφορολογήθηκαν (χονδρεμπορική) είτε δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ (λιανική, διυλιστήρια)!

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις φωτιές και ενώ αναγνώρισε ότι υπήρχαν οι ειδοποιήσεις των ειδικών, δεν είπε κουβέντα για τη έλλειψη ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού. Καμία συγνώμη για την καταστροφή του δασικού πλούτου. Καμία ανάληψη ευθύνης για τις υποστελεχωμένες δασικές υπηρεσίες και το μπάχαλο που δημιουργήθηκε με την μεταφορά των δασικών υπηρεσιών από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι «πάνω από τις μισές ΑΠΕ, που διαθέτουμε σήμερα, έχουν μπει επί της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μια μεγάλη αλλαγή αυτή στην ενεργειακή αγορά». Επειδή είναι καινούργιος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενδεχομένως να μην έχει ενημερωθεί ακόμα ότι απαιτείται κάποια διαδικασία προκειμένου να έχουμε ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα. Τον ενημερώνουμε ότι τα έργα ΑΠΕ που εγκρίνονται σήμερα, συγκεκριμένα από το 2018 μέχρι το 2023, έργα πάνω από 3 GW, για τα οποία «καυχιέται» η ΝΔ και τα διαφημίζει ως δικά της, είναι έργα που έχουν λάβει λειτουργική ενίσχυση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η πραγματικότητα είναι ότι μόλις 700 ΜW έγιναν επί ΝΔ. Αφού η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει μόνο δύο διαγωνισμούς για νέα έργα ΑΠΕ, οι διαγωνιστικές διαδικασίες έμειναν παγωμένες για 2 χρόνια.