Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19: Με ποιες χώρες θα εφαρμοστεί πιλοτικά από Ιούνιο 

Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19: Με ποιες χώρες θα εφαρμοστεί πιλοτικά από Ιούνιο 

Η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει νωρίτερα το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό κορονοϊού μαζί με τις άλλες χώρες της ΕΕ που είναι έτοιμες, ώστε να διευκολύνει τουρίστες να έλθουν στην Ελλάδα. Πως θα λειτουργεί. 

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η κυβέρνηση στη σημερινή παρουσίαση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού, το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια εντός της ΕΕ στην εποχή του κορονοϊού και θα ενισχύσει τον τουρισμό, καθώς η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που είναι έτοιμες να το εφαρμόσουν.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα λάβουν επίσης μέρος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Η παρουσίαση θα γίνει από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό EU Digital Covid Certificate θα είναι βασικά μία πλατφόρμα, στην οποία οι πολίτες των χωρών- μελών της ΕΕ θα “ανεβάζουν” είτε τη βεβαίωση εμβολιασμού τους, είτε τη βεβαίωση ότι έχουν νοσήσει και διαθέτουν ανοσία, είτε το αποτέλεσμα PCR, rapid ή self test, που έχουν κάνει πριν ταξιδέψουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Δεν θα συνιστά υποχρέωση εμβολιασμού ή προνόμιο για τους εμβολιασμένους, απλώς θα τους διευκολύνει και θα τους απαλλάσσει από την υποχρέωση διενέργειας τεστ.

Οι πολίτες θα μπορούν να τυπώσουν το πιστοποιητικό εάν επιθυμούν, ενώ για τους μεγαλύτερης ηλικίας συμπολίτες μας και όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, θα υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης μέσω ΚΕΠ.

Το σύστημα θα τεθεί σε πανευρωπαϊκή λειτουργία την 1η Ιουλίου, δηλαδή τότε θα έχουν όλες οι χώρες πρόσβαση στα ψηφιακά πιστοποιητικά των πολιτών όλων των χωρών μέσω των σχετικών κωδικών, ώστε να ελέγχουν την αυθεντικότητα τους.

Η Ελλάδα όμως είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή το ψηφιακό πιστοποιητικό από την 1η Ιουνίου και εξετάζεται το ενδεχόμενο να ξεκινήσει πιλοτικά η χρήση του για τουρίστες από τις άλλες χώρες της ΕΕ, που είναι ήδη έτοιμες. Μεταξύ αυτών, η Γερμανία, η Δανία και η Τσεχία. Οι δύο πρώτες αποτελούν και βασικές χώρες προέλευσης τουριστών για τη χώρα μας.

“Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να παρουσιάσει το πιστοποιητικό. Έχει συμμετάσχει και σε τεστ προσομοίωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σκοπεύει να το εφαρμόσει νωρίτερα με τις χώρες ευρωπαϊκές που είναι έτοιμες”, τόνισε χθες στο πλαίσιο του briefing η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Και βέβαια όταν το σύστημα λειτουργήσει πανευρωπαϊκά από 1η Ιουλίου, θα διευκολύνει σημαντικά τις τουριστικές ροές εντός της ΕΕ. Για αυτό και ο κ.Μητσοτάκης μιλώντας χθες στη Bild εξέφρασε αισιοδοξία ότι εφέτος θα έρθουν οι διπλάσιοι τουρίστες από πέρυσι και ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τα πράγματα θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι.

Σημειωτέον ότι ήδη η χώρα μας έχει συμφωνίες με χώρες εκτός ΕΕ όπως το Ισραήλ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, για green pass, δηλαδή για διευκόλυνση σε τουρίστες που έχουν ήδη εμβολιαστεί πλήρως.

Βίκυ Σαμαρά

 

Η φωτογραφία του Τσίπρα που κόπηκε από το ΖάππειοΗ φωτογραφία του Τσίπρα που κόπηκε από το Ζάππειο

Γιατί θεωρήθηκε ότι «δεν περνάει» για να περιληφθεί σε έκθεση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε

Πολύ …βαριά φαίνεται ότι ήταν για την Νέα Δημοκρατία μία φωτογραφία που απέστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να περιληφθεί στα ντοκουμέντα της έκθεσης φωτογραφίας που διοργανώθηκε στο Ζάππειο με αφορμή τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

Η φωτογραφία απεικονίζει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ όπως και την Φρεντερίκα Μογκερίνι, Υπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε για την Ασφάλεια μαζί με τον Γιοχάνες Χάαν Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Η εν λόγω φωτογραφία κρίθηκε ως μία από αυτές που «δεν πέρασαν στην τελική φάση» προκειμένου να εκτεθούν παρότι προτάθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να περιληφθεί στην έκθεση.

Πολύ πιθανόν μία φωτογραφική υπόμνηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν ήταν ότι πιο ευχάριστο για μία εκδήλωση που διοργάνωσε η κυβέρνηση.

Ιδίως από την στιγμή που συμμετείχε στην εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο και ο Αντώνης Σαμαράς. Κάτι που φρόντισε να επισημάνει η Ν.Δ, μια και στις φώτο που απέστειλε στους δημοσιογράφους υπάρχει και μία του πρώην πρωθυπουργού.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος