Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την κυβέρνηση: Βλέπει πτωχεύσεις για το 20% των ελληνικών επιχειρήσεων! – Πληρωμένη απάντηση Ηλιόπουλου για την απόρριψη του ν/σ Βορίδη:

Δε θα περάσουν όπως φαίνεται τόσο εύκολα οι επιπτώσεις από το μακροχρόνιο κλείσιμο των επιχειρήσεων που εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς τον κίνδυνο να βάλει λουκέτο το 20% των ελληνικών επιχειρήσεων κρούει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Το παραπάνω προκαλεί τεράστια ανησυχία, ιδίως εφόσον προέρχεται από τον συγκεκριμένο οργανισμό, ενώ αντίστοιχο «καμπανάκι» κινδύνου έκρουσε πρόσφατα ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας κατά την ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας.

Άλλωστε ο επικεφαλής της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθάς έχει προειδοποιήσει για ενδεχόμενο κλείσιμο τουλάχιστον του 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα, ενώ ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Χατζηθεοδοσίου έχει κάνει λόγο για κίνδυνο 200.000 λουκέτων.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ οι ευάλωτοι κλάδοι, που επλήγησαν περισσότερο και εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην επανεκκίνηση, είναι οι εξής: υπηρεσίες, εμπόριο (χονδρικό και λιανικό), μεταφορές και τουρισμός.

Μάλιστα αναφέρει υψηλότερους κινδύνους για τις οικονομίες υπηρεσιών και όσες είναι εξαρτημένες από τους παραπάνω κλάδους, εντοπίζοντας μάλιστα το πρόβλημα στις μικρές επιχειρήσεις. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η κυβέρνηση έχει αφήσει ουσιαστικά εκτός του ταμείου ανάκαμψης τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 94% του συνόλου. Αντίθετα άλλοι κλάδοι, όπως η βαριά βιομηχανία, φαίνεται ότι θα ανακάμψουν ταχύτερα και ευκολότερα.

Σημειώνεται ότι η ελληνική οικονομία εξαρτάται από τους περισσότερους ευάλωτους κλάδους που εντοπίζει η ΕΚΤ (υπηρεσίες, τουρισμός, μεταφορές, εμπόριο) και αυτό εξηγεί τις προβλέψεις της για υψηλό αριθμό πτωχεύσεων.

Το επιπλέον πρόβλημα του Πτωχευτικού

Η εκτιμώμενη αύξηση πτωχεύσεων σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία θα αποτελέσει, όπως επισημαίνει η ΕΚΤ, δοκιμασία για τις αντοχές των δικαστικών συστημάτων και των καθεστώτων πτώχευσης. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει θεσπίσει έναν προβληματικό Πτωχευτικό Κώδικα, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως μια απότομη αύξηση των πτωχεύσεων μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για το πλαίσιο αφερεγγυότητας εμποδίζοντας την αποτελεσματική ανακατανομή των πόρων. Αν και, παρά την άνευ προηγουμένου πτώση των εταιρικών εσόδων και κερδών, οι πτωχεύσεις στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν κατά περίπου 20% το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, η αιτία γι’ αυτό αποδίδεται στα μέτρα υποστήριξης που παρείχαν οι δημόσιες αρχές, τα οποία ανέστειλαν σε αρκετές περιπτώσεις τις υποθέσεις αφερεγγυότητας.

«Μόλις λήξουν τα μέτρα στήριξης, τα πτωχευτικά δικαστήρια θα βρεθούν αντιμέτωπα με μια απότομη αύξηση των υποθέσεων αφερεγγυότητας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη επιβάρυνση του νομικού συστήματος και η επίλυση των υποθέσεων αφερεγγυότητας θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο» σημειώνει η ΕΚΤ.

 

 Το 2017 ο Γεραπετρίτης έλεγε ότι η πρότασή μας είναι “βέλτιστη πρακτική”! Ψέματα λέει ο κ. Μητσοτάκης, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, τοποθετήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη «γαλάζια ήττα» στη Βουλή λόγω απόρριψης του νομοσχεδίου Βορίδη που περιείχε την άρση των περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος έκανε λόγο για συνέχεια στην προσπάθεια παραπληροφόρησης από την πλευρά του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι «ψέματα λέει ο κ. Μητσοτάκης όχι ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Οι Έλληνες τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού δεν ξεγελιούνται από το υποκριτικό ενδιαφέρον και τις ψευδολογίες του κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δήλωση του Νάσου Ηλιόπουλου

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει την προσπάθεια παραπληροφόρησης από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, παρά το ναυάγιο του νομοσχεδίου της λίγες ώρες πριν στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η πρόταση μας, να ψηφίζουν χωρίς περιορισμό όλοι οι απόδημοι, αλλά με σταθμισμένη ψήφο, κατά το γαλλικό, ιταλικό και πορτογαλικό μοντέλο «κλειστής εκπροσώπησης», είχε χαρακτηριστεί από την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το 2017, με εισηγητή τον Γ. Γεραπετρίτη, ως «βέλτιστη πρακτική, η οποία απαμβλύνει τις συνέπειες της μαζικότητας της συμμετοχής των εκτός Επικρατείας στις εθνικές εκλογές, αναγνωρίζοντας στους τελευταίους δικαίωμα εκπροσώπησης μέσω προκαθορισμένου αριθμού βουλευτών».

Παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της ΝΔ είναι η μόνη θεσμική λύση που ακολουθείται από χώρες που έχουν σημαντική διασπορά, όπως η δική μας. Την ίδια πρόταση υποστηρίξαμε και στην αναθεώρηση του 2019, όπου, αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε στο πλαίσιο του άρθρου 54 παρ. 4 τους περιορισμούς τους οποίους τώρα υποκριτικά καταδικάζει ο πρωθυπουργός. Την ίδια πρόταση καταθέσαμε ως τροπολογία και κατά την πρόσφατη συζήτηση.

Ψέματα επομένως λέει ο κ. Μητσοτάκης, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εμείς την ίδια στάση είχαμε ανέκαθεν. Αποδεχθήκαμε ως αναγκαίο συμβιβασμό την ενδιάμεση πρόταση του ΚΚΕ, η οποία ναι μεν δεν αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, βέλτιστη πρακτική, αλλά αποτελεί εναλλακτικό ευρωπαϊκό μοντέλο.

Οι Έλληνες τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού δεν ξεγελιούνται από το υποκριτικό ενδιαφέρον και τις ψευδολογίες του κ. Μητσοτάκη.