Ευρωπαϊκές και αμερικανικές αθλιότητες για την ελληνική ΑΟΖ – Νέα Navtex Τουρκίας – Ζητά άμεση αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου – Σήμα κινδύνου από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Γεμάτη η μονάδα Covid-19 – Έρχεται lockdown στην Αττική. Ορόσημο η Παρασκευή

ΑΟΖ, Χάρτης Σεβίλλης

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι των Γερμανών πρωτοστατούντων μας σπρώχνουν σε διάλογο με την Τουρκία και ταυτόχρονα μειώνουν την αξία του “Χάρτη της Σεβίλλης”, ο οποίος είναι απεικόνιση των ορίων της ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με αυτόν το χάρτη και σε εφαρμογή του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ΑΟΖ που εφάπτονται. Το χάρτη αυτό δεν τον αποδέχονται ως έγγραφο με νομική και πολιτική ισχύ τόσο η Κομισιόν, όσο και οι ΗΠΑ, παίρνοντας θέση για άλλη μία φορά υπέρ της Τουρκίας.

Την τελευταία ενέργεια σε βάρος της Ελλάδας έκαναν οι ΗΠΑ, οι οποίες δεκαετίες πιέζουν την Ελλάδα να υποχωρεί έναντι της Τουρκίας. πιο συγκεκριμένα  η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα τονίζει ότι «οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης έχει νομική σημασία».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, οι ΗΠΑ δεν παίρνουν θέση σε ζητήματα διαφορών θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών. Τονίζει, δε, ότι κατανοεί και πως ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί τον Χάρτη της Σεβίλλης νομικά δεσμευτικό έγγραφο.

Τέλος, καλεί Ελλάδα και Τουρκία να ξεκινήσουν τις διερευνητικές επαφές όσο πιο σύντομα γίνεται, καθώς οι ΗΠΑ, όπως επισημαίνει η πρεσβεία στην Άγκυρα, στηρίζουν τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση.

Στηρίζουν τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση λένε υποκριτικά. Και γιατί υποκριτικά; Διότι δεν διευκρινίζουν σε ποια βάση θα στηριχτεί το διάλογο, ενώ εμμέσως αμφισβητούν και τό δίκαιο της θάλασσας από τη στιγμή που δεν αναγνωρίζουν το “Χάρτη της Σεβίλλης”  ο οποίος δημιουργήθηκε με βάση το δίκαιο της θάλασσας και μάλιστα ύστερα από αίτημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Πρόσφατα, η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ υπέβαλε ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον “Χάρτη της Σεβίλλης”, ζητώντας να πληροφορηθεί εάν αποτελεί σημείο αναφοράς για ακαδημαϊκές μελέτες ή εάν αντικατοπτρίζει τη νομική θέση της Ε.Ε. για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η απάντηση της Κομισιόν ήταν πως ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν έχει νομική και πολιτική ισχύ.

Για τον λεγόμενο «Χάρτη της Σεβίλλης», εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε δηλώσει ότι «οι εξωτερικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται από θεσμούς δεν είναι επίσημα ευρωπαϊκά έγγραφα και δεν έχουν νομική και πολιτική αξία για την ΕΕ».

«Θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την εκμετάλλευση των πόρων τους μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης, με καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και στο πλαίσιο της επιδίωξης της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας», είχε σημειώσει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο Χάρτης της Σεβίλλης δημιουργήθηκε όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Συνηθίζεται να αποκαλείται και «Χάρτης της ΕΕ».

Εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Δηλαδή, καθορίζονται τα μέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού -ανεξάρτητα από το μέγεθός του και την εγγύτητά του στις τουρκικές ακτές. Πάγια θέση της Τουρκίας είναι ότι αυτές οι οριοθετήσεις είναι άδικες.

Νέα Navtex από την Τουρκία – Ζητά την άμεση αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου

Νέα ναυτική οδηγία  (Navtex) εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία, διά της οποίας αξιώνει την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου.

«Το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της νήσου Λήμνου, όπως ορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923, έχει παραβιαστεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τουρκική Navtex.

 

Σήμα κινδύνου από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας – Γεμάτη η μονάδα Covid-19

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου η μονάδα νοσηλείας για ασθενείς με κοροναϊό είναι γεμάτη.

Μιλώντας στο Mega ο Παναγιώτης Παπανικολάου, γενικός γραμματέας Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, σημείωσε ότι το νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο, με το υγειονομικό προσωπικό να εργάζεται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

«Δεν έχει υιοθετηθεί το παραμικρό από όσα είχαν ζητήσει. Αυτά αφορούν την υποστελέχωση σε προσωπικό, την έλλειψη σχετικών υποδομών και την εφημεριακή υπερφόρτωση του νοσοκομείου».

Ως αποτέλεσμα πολλοί γιατροί και νοσηλευτές αντέδρασαν έντονα, ενώ αρκετοί από αυτούς παρέδωσαν και την παραίτησή τους.

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και η Όλγα Κοσμοπούλου, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, η οποία παραιτήθηκε από τη θέση της επιστημονικής υπεύθυνης του τμήματος Covid-19.

Εξιστορώντας την κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, η κ. Κοσμοπούλου ανέφερε ότι υπάρχει έλλειψη σε υγειονομικό προσωπικό αλλά και σε κατάλληλες υποδομές για τη νοσηλεία ασθενών με κοροναϊό. «Ο διοικητής μας, ενώ είχαμε 12 κρεβάτια Covid και δεν είχε προσωπικό, δήλωσε στο ΕΚΑΒ ότι έχει 30 κλίνες Covid. Δήλωσε τις κλίνες των υπόπτων κρουσμάτων, αυτών που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές ασφαλείας, ούτε για τη νοσηλεία ούτε για τα μέτρα προφύλαξης του προσωπικού».

Η κ. Κοσμοπούλου δήλωσε ότι η πλειοψηφία των γιατρών ρίχνονται στη μάχη κατά της πανδημίας με γνώση ότι μπορούν να νοσήσουν και οι ίδιοι.

«Μπορούμε να βάλουμε πλάτη για τον ελληνικό λαό, για καμία κυβέρνηση όμως. Να γεννήσουμε κρεβάτια δεν μπορούμε ούτε και προσωπικό. Έχουμε 12 κατειλημμένες κλίνες και νοσηλεύουμε εφτά ασθενείς εκτός προδιαγραφών ασφαλείας για το προσωπικό και τους ίδιους».

 

Έρχεται lockdown στην Αττική – Ορόσημο η Παρασκευή

κορονοϊός

Σήμερα η τηλεδιάσκεψη υπό Μητσοτάκη ενώ τα κρούσματα και κυρίως οι διασωληνώσεις αυξάνονται

Για ένα νέο lockdown στην Αττική, μετρά πλέον ο χρόνος καθώς τα κρούσματα κορονοϊού και κυρίως οι διασωληνώσεις αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Το σενάριο αυτό υπενθυμίζεται ότι είχε βγει από το κυβερνητικό συρτάρι ήδη την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο οι ειδικοί και η κυβέρνηση ήθελαν να δώσουν 10 ημέρες περιθώριο για να φανεί εάν θα είχαν αποτελέσματα τα τελευταία περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο και χθες ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε αυξημένος με 346 σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 210 στην Αττική.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο όμως είναι ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει διπλασιαστεί μέσα σε μόλις 20 ημέρες.

Όλα τα στοιχεία εξέλιξης της πανδημίας θα εξεταστούν κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και φαίνεται πως οι αποφάσεις θα ληφθούν στην επόμενη τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο αυτό lock down θα αφορά μόνο περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο όπως η Αττική και θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια και ειδικότερα δύο εβδομάδες. Δυο είναι τα βασικά σενάρια για την Αττική, το ολικό lock down ή το μοντέλο Μαδρίτης δηλαδή περιορισμοί ανά περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, lockdown σημαίνει αναστολή εργασίας και η κυβέρνηση είχε ήδη εξετάσει από την προηγούμενη εβδομάδα την οικονομική δυνατότητα κάλυψης του κόστους από το κράτος.

«Η ελληνική οικονομία αντέχει, ναι και έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα. Είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε το όποιο βάρος των κυβερνητικών αποφάσεων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χθες στο ΣΚΑΪ.

Υπενθυμίζεται ότι ΕΟΔΥ και υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζουν μία εφαρμογή για τα κινητά, χάρη στην οποία κάθε πολίτης θα γνωρίζει ακριβώς τα μέτρα της περιοχής του, εισάγοντας τον Ταχυδρομικό Κώδικα. Αυτό θα διευκολύνει την εφαρμογή ενός «μοντέλου Μαδρίτης» στην Αττική, όπου ενδέχεται οι περιορισμοί να είναι διαφορετικοί ανά δήμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*