Ευρωκοινοβούλιο: “Στο καναβάτσο” … η κυβέρνηση Μητσοτάκη για Novartis, ηχηρή “απουσία” του ΕΛΚ για να μην ταυτιστεί με τη ΝΔ — Καταγγελία για έξωση συνδικαλιστών από το Συνέδριο της ΝΔ

Σε θέση άμυνας και απολογούμενη βρέθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συνεδρίαση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Πρόκειται για ακρόαση της υποεπιτροπής για το Κράτος Δικαίου της Επιτροπής Δημοκρατικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εντύπωση προκάλεσε η απουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα αλλά και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο ανήκει η ΝΔ. Όπως σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μιλώντας Στο Κόκκινο, δημιούργησε ενόχληση η απουσία Τσιάρα καθώς είναι η δεύτερη φορά που καλείται και δεν εμφανίζετα

Λόγω της μεγάλη σημασίας της, η συνεδρίαση έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ακόμη και για τους ευρωβουλευτές που δεν συμμετέχουν στην επιτροπή Σύμφωνα με τις πληροφορίες του tvxs.gr, οι ευρωβουλευτές ρώτησαν τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου, όπως οι διώξεις δημοσιογράφων και δικαστικών που ερεύνησαν το σκάνδαλο Novartis, η ελευθεροτυπία και οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων αλλά και οι απειλές κατά των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Αναφέρθηκαν επίσης στην οδηγία για την προστασία τους, την οποία παρά τις πιέσεις της Κομισιόν, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην εφαρμόζει.

Στη συνεδρίαση είχε κληθεί και η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, που ερευνούσε το σκάνδαλο Novartis μέχρι που καταργήθηκε η θέση της και από τις αρχές Φεβρουαρίου είναι κατηγορούμενη για την ίδια υπόθεση. Η κ Τουλουπάκη παρουσίασε την ιστορία του σκανδάλου, υπογραμμίζοντας ότι η δίωξή της είναι πολιτική, και ότι υπάρχουν έγγραφα που το αποδεικνύουν, τα οποία προσφέρθηκε να διαθέσει στους ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Π. Αλεξανδρής ισχυρίσθηκε πως το αίτημα του ελληνικού κράτους για αποζημίωση από την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis είναι έτοιμο και μπορεί να κατατεθεί μέχρι και αύριο. Κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της κας Τουλουπάκη, που διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να θεωρείται σκευωρός και την ίδια στιγμή να χρησιμοποιούνται τα πορίσματά της για την προετοιμασία του αιτήματος της αποζημίωσης.

Παράλληλα, ο κ. Αλεξανδρής δήλωσε πως αύριο Παρασκευή θα δοθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της οδηγίας για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την ενσωμάτωσή της έχει παρέλθει από το Δεκέμβριο του 2021 και ότι η Κομισιόν έχει ήδη προβεί σε προειδοποιήσεις, όπως ενημέρωσε πρόσφατα η αρμόδια Επίτροπος, Βέρα Γιούροβα, με απάντησή της σε ερώτηση του Στ. Κούλογλου.

Κατά τις ίδιες πηγές, ύστερα από έντονες πιέσεις να δώσει εξηγήσεις για την περίπτωση της παρακολούθησης Κουκάκη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ισχυρίστηκε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν παρακολουθεί κανέναν. Στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι γίνονται παρακολουθήσεις για τις οποίες αποφασίζει η Δικαιοσύνη, εάν το κρίνει απαραίτητο

Ωστόσο, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, έγινε σαφές στους μετέχοντες της ακρόασης, ότι οι Βρυξέλλες έχουν ενοχληθεί πολύ από την κατάσταση της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα, την λίστα Πέτσα, τη δολοφονία Καραϊβάζ. Μερικοί ευρωβουλευτές δεν δίστασαν να παραλληλίσουν τη χώρα μας με την Ουγγαρία, επισημαίνοντας πως δεν γίνεται να στρέφεται η ΕΕ κατά της Βουδαπέστης αλλά να αγνοεί τα ίδια ατοπήματα της Αθήνας.

Την αυταρχική λογική που διέπει την κυβερνητική του θητεία φαίνεται πως αποφάσισε να μεταφέρει και στη Νέα Δημοκρατία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει του Συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος και σύμφωνα με όσα καταγγέλουν εκπρόσωποι των συνδικαλιστών.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ieidiseis.gr μετά την εντολή του Γραμματέα του κόμματος Παύλου Μαρινάκη (κατόπιν απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη) αποφασίστηκε ο αποκλεισμός από το επικείμενο Συνέδριο του κόμματος των εκπροσώπων των συνδικαλιστών.

Αξίζει να σημειωθεί πως με την ανάδειξη στην ηγεσία κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη άλλαξε το Καταστατικό του κόμματος και δεν συμμετέχουν έτσι ex officio 101 στελέχη από την ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα και 101 στελέχη από τη ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα, όπως προβλεπόταν. Έτσι, αυτοδικαίως, συμμετέχουν μόνο ο πρόεδρος ή ο ΓΓ των τριτοβάθμιων οργανώσεων εφόσον ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή μόνο ο ΓΓ της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσιούκης.

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, γινόταν μια συζήτηση, κάτω από την πίεση των συνδικαλιστών, να συμμετέχουν έστω οι επικεφαλής των δευτεροβάθμιων οργανώσεων του συνδικαλιστικού κινήματος.  Όμως, με απόφαση της ηγεσίας, όπως ενημερώθηκε ο Γραμματέας Συνδικαλιστικού της ΝΔ, Θεόδωρος Κόλλιας, δεν αλλάζει τίποτα και ουδείς συνδικαλιστής πλην του Νίκου Κιουτσιούκη θα συμμετάσχει ως αριστίνδην στο Συνέδριο της ΝΔ.

«Πετάνε εμάς από το Συνέδριο για να ακούγονται μόνο τα golden boys!», αναφέρουν οργισμένοι συνδικαλιστές της ΝΔ σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του ιστότοπου, επιβεβαιώνοντας έτσι τον αναβρασμό που επικρατεί στη «γαλάζια» παράταξη, στο φόντο της αυταρχικής λογικής που διέπει την πρωθυπουργία Μητσοτάκη.

Πηγή: ieidiseis.gr