Ευρωδεξιό μπλόκο στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση

Είναι τουλάχιστον ειρωνεία της συγκυρίας το γεγονός ότι χθες, μέρα κατά την οποία οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων για πρώτη φορά έπεφταν κάτω από το 1%, εξέλιξη για την οποία τα κυβερνητικά στελέχη δικαίως πανηγύριζαν, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα «λογόκρινε» δραστικά ψήφισμα, με το οποίο καλούνταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τους ελληνικούς τίτλους στην ποσοτική χαλάρωση.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, που υπερψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια του Ε.Κ., στο Στρασβούργο, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλη, αλλά και με απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών του Ε.Κ., είχε περιληφθεί η εξής αναφορά υπέρ των ελληνικών ομολόγων: «(Το Ε.Κ.) εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (PSPP), παρά τις βελτιώσεις που πέτυχε η Ελλάδα όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους και την εκ νέου πρόσβαση στις αγορές ομολόγων· καλεί την ΕΚΤ να εξηγήσει για ποιον λόγο δεν έχει ακόμη διενεργήσει ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη συμπερίληψη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Μάλιστα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Οικονομικών του Ε.Κ., είχε εκφράσει «βεβαιότητα ότι σύντομα τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αγορών».

Ωστόσο, οι συντηρητικοί ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, τυφλά προσηλωμένοι στην… «ανεξαρτησία» της ΕΚΤ, επέλεξαν να υποβαθμίσουν την αναφορά στα ελληνικά ομόλογα, τα μόνα αποκλεισμένα από την ποσοτική χαλάρωση. Στο τελικό κείμενο της έκθεσης πέρασε τροπολογία που αναφέρει ότι το Ευρωκοινοβούλιο «σημειώνει ότι η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (PSPP), παρά τις βελτιώσεις που πέτυχε η Ελλάδα όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους και την εκ νέου πρόσβαση στις αγορές ομολόγων». Η τροπολογία του ΕΛΚ υπερψηφίστηκε, με τη στήριξη των Ευρωπαίων Συντηρητικών (ECR) και της Ομάδας Renew, με 315 υπέρ, 288 κατά και 39 αποχές. Την καταψήφισαν οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και η Αριστερά.

Από τους Ελληνες ευρωβουλευτές καταψήφισαν την τροπολογία του ΕΛΚ οι πέντε παρόντες του ΣΥΡΙΖΑ (Παπαδημούλης, Αρβανίτης, Κούλογλου, Κουντουρά, Κόκκαλης), οι ευρωβουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ανδρουλάκης και Καϊλή, αλλά και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Σε μια προφανή ένδειξη αμηχανίας για την επιλογή της πολιτικής τους ομάδας, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση και με τις προσδοκίες της κυβέρνησης, οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Μεϊμαράκης, Ασημακοπούλου και Κύρτσος απείχαν, ενώ Σπυράκη, Βόζεμπεργκ και Κεφαλογιάννης δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

«Λυπάμαι για τη στάση των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Δεν τόλμησαν, πλην ενός, να αντιταχθούν σε μια τροπολογία που βλάπτει ευθέως τα εθνικά μας συμφέροντα. Αντίθετα, οφείλω να συγχαρώ του Κύπριους ευρωβουλευτές που, ανεξαρτήτως πολιτικής ομάδας, αντιτάχθηκαν στις επιδιώξεις της γερμανοκρατούμενης Δεξιάς», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ε.Κ., Δημ. Παπαδημούλης.

Η δυσμενής εξέλιξη στο Ε.Κ. ήρθε σε σαφή αντίθεση με την ευφορία που επικράτησε στην Αθήνα, όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έσπασε το φράγμα του 1%. «Η συνεχής μείωση του επιτοκίου και η διατήρησή του σε χαμηλό ύψος αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σημειώνεται ότι, χθες, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε ώς το 0,949%, του 5ετούς στο 0,30% και του 15ετούς στο 1,38%, σε ένα σύνολο συναλλαγών 88 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου ήταν χθες -0,38%, περιορίζοντας το spread των ελληνικών ομολόγων στο 1,37%.

 

Γιάννης Κιμπουρόπουλος