Ευκλ. Τσακαλώτος: Το μαξιλάρι είναι μέσον, όχι αυτοσκοπός – Ξανθός: Αποτυχημένη η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση

«Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι με ΝΔ ή θα έχουμε μνημόνιο de facto – μνημονικές πολιτικές χωρίς επίσημο μνημόνιο – ή μνημόνιο de jure – με τη βούλα»

H δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Συντονιστή Οικονομικού Κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (15/9/20):

Το μαξιλάρι είναι μέσον. Όχι αυτοσκοπός.

Ο κύριος Σταϊκούρας μας ενημέρωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα, ενώ βαδίζουμε τον 7ο μήνα της υγειονομικής κρίσης, είναι 37,8 δις.

Θυμάμαι ότι η Νέα Δημοκρατία μέχρι και την αρχή του COVID αμφισβητούσε τον ρόλο του μαξιλαριού ως εξασφάλιση της χώρας από ενδεχόμενη κρίση.

Αρνούνταν ότι ο ρόλος του είναι να δώσει τη δυνατότητα δαπανών σε έκτακτη ανάγκη, ανεξαρτήτως συνθηκών και χωρίς αύξηση του χρέους.

Πλέον η ΝΔ έχει κάνει μια ακόμα… κυβίστηση. Από πολέμιος του μαξιλαριού έχει περάσει στο άλλο άκρο αντιμετωπίζοντας το  ως αυτοσκοπό που πρέπει να μείνει ανέγγιχτο.

Δεν λέμε η ΝΔ να μην αναπληρώνει μέρος του μαξιλαριού αξιοποιώντας τα πανευρωπαϊκά ευνοϊκό περιβάλλον επιτοκίων. Αλλοίμονο. Το μαξιλάρι όμως τo χτίζεις σε ήρεμες περιόδους για να το ξοδεύεις σε καιρούς κρίσης για να αποφύγεις ακριβώς το να γίνει εκρηκτικός ο λόγος χρέος/ΑΕΠ.

Έτσι πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν αξιοποιεί την δυνατότητα να ξοδέψει παραπάνω, να ενισχύσει την οικονομία, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις. Με αυτό τον τρόπο η ύφεση θα ήταν ηπιότερη, όπως και η πτώση των εσόδων, και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ δε θα αυξανόταν παραπάνω.

Δεν καταλαβαίνω γιατί αρνείται τον μόνο τρόπο να μην χρειαστεί σκληρή λιτότητα στο μέλλον. Τον μόνο τρόπο να μην ξανασυμβεί στη χώρα ότι συνέβη και την προηγούμενη φορά που η ΝΔ εκτόξευσε το χρέος της.

Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι με ΝΔ ή θα έχουμε μνημόνιο de facto – μνημονικές πολιτικές χωρίς επίσημο μνημόνιο – ή μνημόνιο de jure – με τη βούλα.

 

Ξανθός: Αποτυχημένη η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία, διαχείριση η οποία εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε αποτυχημένη, εξαπέλυσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real news,  επεσήμανε ότι  «τα πολιτικά και διαχειριστικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης  αποδείχθηκαν τραγικά ανεπαρκή. «Ούτε successstory υπάρχει ούτε σχέδιο έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Α. Ξανθός υπογραμμίζοντας ότι σοβεί ήδη μια μεγάλη οικονομική καταστροφή , με επιχειρηματικά λουκέτα, ανεργία και φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού.

Όσον αφορά  στην  κριτική για τα τεστ, αυτή δεν αφορά μόνο τον αριθμό αλλά την σκανδαλώδη συναλλαγή του Υπουργείου Υγείας με συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο και την μεγάλη οικονομική  επιβάρυνση των πολιτών για τα τεστ που  γίνονται εκτός ΕΣΥ .

Ναι στα αυστηρά μέτρα με τεκμηρίωση

Όσον αφορά στα περιοριστικά μέτρα, ο τομεάρχης Υγεία του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι είναι αποδεκτά και επιβεβλημένα, αρκεί  να  υπάρχει επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση , καλή επιδημιολογική εικόνα, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των τοπικών κοινωνών, των Δήμων, των επαγγελματιών για τα δεδομένα, τα σενάρια, την εκτίμηση κινδύνου. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη για πολύ στοχευμένα αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης όσων πλήττονται. Η συνειδητή συμμόρφωση των πολιτών, η κοινωνική και πολιτική συναίνεση δεν επιτυγχάνεται με την «αυταρχική λογική των απειλών,της στοχοποίησης, των προστίμων και της επιβολής».

Με ακροδεξιό πρόσημο οι συνωμοσιολόγοι της μάσκας

Ο Ανδρέας Ξανθός, όσον αφορά στην ανάπτυξη θεωριών συνωμοσίας από τους αρνητές της μάσκας, επεσήμανε ότι η συνωμοσιολογία, ο ανορθολογισμός και η παραδοξολογία σε περιόδους κρίσεων δεν είναι καινούργιο φαινόμενο . Το πρόβλημα, όμως,  είναι ότι «στην περίπτωση της πανδημίας υπάρχει σοβαρή επίπτωση στη Δημόσια Υγεία  από τέτοιες αντιδράσεις και κοινωνικά ανεύθυνες συμπεριφορές».

Το κίνημα κατά της μάσκας ή κατά του εμβολίου για Cοvid-19 έχει σε όλο τον κόσμο κατά βάση ακροδεξιό πρόσημο και εδράζεται σε μια  απολύτως εγωϊστική κουλτούρα , που στο όνομα της ελευθερίας του ατόμου «αδιαφορεί για το συλλογικό  κίνδυνο και υιοθετεί λογικές κοινωνικού δαρβινισμού. Η Πολιτεία δεν μπορεί να ανοίξει διάλογο με αυτές τις απόψεις , η επιστημονική κοινότητα όμως οφείλει να το κάνει και να τις αποδομήσει».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*