“Ευκαιρία” οι φωτιές, “ευκαιρία”, ο σεισμός: Σε “γραμμή Μητσοτάκη” ο Στυλιανίδης…(vid) – ΟΕΝΓΕ: Αν νομίζουν ότι με ένα δελτίο τύπου θα ξεμπερδέψουν είναι βαθιά γελασμένοι

Πιστός στη γραμμή που πρώτος χάραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε σήμερα και ο νεόκοπος υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρ.Στυλιανίδης από την Κρήτη, ανακαλύπτοντας “ευκαιρίες” πάνω στα χαλάσματα που άφησε πίσω του ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι.

Συγκεκριμένα, ο Χρ. Στυλιανίδης δεν δίστασε να δηλώσει ότι «καμιά φορά, από την φυσική καταστροφή μπορεί να βγει ακόμη και κάτι καλύτερο, γιατί προσφέρονται ευκαιρίες»…

Εξάλλου, “ευκαιρία” είχε δει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πάνω στα αποκαΐδια στη Βόρεια Εύβοια, την οποία βέβαια δεν είχε σπεύσει να επισκεφτεί, αφού παρουσιάζοντας τον Σταύρο Μπένο από το Μέγαρο Μαξίμου είχε υποστηρίξει ότι “μέσα από την τεράστια οικολογική καταστροφή στην Εύβοια να δούμε την ευκαιρία για μία νέα ανάπτυξη στις πληγείσες περιοχές“.

 

Επιμένει η ΟΕΝΓΕ για τη μισογύνικη αθλιότητα Νοσοκομείου-Γκάγκα να “κοπεί” γιατρός γιατί έχει 2 παιδιά: Αν νομίζουν ότι με ένα δελτίο τύπου θα ξεμπερδέψουν είναι βαθιά γελασμένοιΑνασχηματισμός: Ποια είναι η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχειρεί μάταια η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τονίζει η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της όπου απορρίπτει ως υποκριτικές και εξοργιστικές τις δηλώσεις της αν.Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα για την υπόθεση με την γιατρό που “κόπηκε” από Επιμελήτρια Β’ αν και κρίθηκε ως “αξιόλογη υποψήφια” γιατί “έχει δύο παιδιά”.

Υπενθυμίζεται ότι η γιατρός είχε υποβάλει αίτημα να επαναληφθεί η αξιολόγηση, με την αν.Υπουργό Υγείας να απαντά εγγράφως ότι “δεν προέκυψαν λόγοι” για να γίνει κάτι τέτοιο.

Όταν το θέμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας και πήρε διαστάσεις, το υπουργείο Υγείας και η Μίνα Γκάγκα έβγαλαν δελτίο Τύπου όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι “ως γυναίκα, μητέρα και ιατρός στηρίζει απόλυτα τη μητρότητα και ως Υπουργός δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει ανεκτά φαινόμενα ανισότητας εις βάρος των γυναικών που εργάζονται στο ΕΣΥ” ενώ δικαιολόγησε την απόρριψη του αιτήματος της ιατρού λέγοντας ότι “κατά τη διαδικασία της συνέντευξης και οι δύο ιατροί ερωτήθηκαν για την οικογενειακή τους κατάσταση, γεγονός που καταδικάζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και έχουν ήδη γίνει οι σχετικές συστάσεις, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα που δεν συνάδουν με την αυτονόητη ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών και μητέρων στην εργασία. Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας μελέτησε τον σχετικό φάκελο και απέρριψε την ένσταση της καταγγέλουσας ιατρού (αίτημα αναπομπής) με βάση αποκλειστικά τα αξιοκρατικά κριτήρια”.

“Αν νομίζουν ότι με ένα δελτίο τύπου θα ξεμπερδέψουν είναι βαθιά γελασμένοι. Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας, τη συλλογική διεκδίκηση και τους αγώνες μας ενάντια στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, σε κάθε είδους κοινωνικές διακρίσεις. Αυτή είναι η δική μας «ασπίδα προστασίας μας» απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να μας επιβάλλουν” απαντάει η ΟΕΝΓΕ στην αν.Υπουργό Υγείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ:

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με δελτίο τύπου που εξέδωσε τη Δευτέρα 27/09 αργά το μεσημέρι, σχετικά με την απόρριψη του αιτήματος της συνάδελφου μητέρας δυο ανήλικων παιδιών, για αναπομπή της απόφασης του Συμβουλίου Κρίσεων, επιχειρεί μάταια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Οι διευκρινίσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι αποκαλυπτικές. Όχι μόνο δεν καταδικάζει το σκεπτικό του συμβουλίου κρίσης, απεναντίας το υπερασπίζεται, το επικυρώνει και το προσυπογράφει.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ισχυρίζεται προκλητικά ότι η οικογενειακή κατάσταση των υποψηφίων δεν επηρέασε την «αντικειμενική κρίση» του συμβουλίου κρίσης τη στιγμή που το πρακτικό, στο οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι κριτές προβληματίστηκαν «αν θα μπορούσε η συνάδελφος αν και πολύ αξιόλογη να προσαρμόσει την επαγγελματική της ζωή στο πλαίσιο που της θέτει η οικογενειακή της ζωή, λόγω των δύο μικρών παιδιών», αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο.

Ας μας απαντήσουν για ποιο λόγο ρωτήθηκαν οι υποψήφιες συνάδελφοι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αν «παίρνουν άδειες ειδικού σκοπού», αν δεν σκόπευε το συμβούλιο κρίσης να το λάβει υπόψη του στην τελική του αξιολόγηση;

Δεν πρόκειται για «απλή αστοχία» του συμβουλίου κρίσης, αλλά για σαφή διάκριση σε βάρος μιας συναδέλφου μητέρας ανήλικων παιδιών. Το γεγονός ότι, όπως οι ίδιοι ομολογούν, το συμβούλιο κρίσης έθεσε τα ίδια ερωτήματα και στις δύο υποψήφιες συναδέλφους, το επιβεβαιώνει περίτρανα.

Άλλωστε δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Συνάδελφος μας επικουρική γιατρός, μητέρα ανήλικου τέκνου, βρέθηκε στο στόχαστρο διοικητή νοσοκομείου και τελικά απολύθηκε επειδή έκανε το λάθος να διεκδικήσει την άδεια ειδικού σκοπού. Δεκάδες εργαζόμενες μητέρες απολύονται μετά την άδεια μητρότητας. Εκατοντάδες νέες γυναίκες εκβιάζονται να υπογράψουν δήλωση ότι δε θα δημιουργήσουν οικογένεια ως προϋπόθεση για να προσληφθούν. Δεκάδες καταγγελίες την περίοδο της πανδημίας για εργοδότες που απειλούσαν μητέρες εργαζόμενες ότι θα απολυθούν αν διεκδικήσουν την «άδεια ειδικού σκοπού».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας έφτασε στο σημείο για να δικαιώσει το συμβούλιο κρίσης να αναγορεύσει τον εαυτό της σε ανώτατο κριτή και υπερδικαστή! Αποφάσισε, ενώ δεν έχει την αρμοδιότητα, ότι η συνάδελφος υποψήφια μητέρα δύο ανήλικων τέκνων υστερεί έναντι της πρώτης.

Για αυτό οι δηλώσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας για τη στήριξη της μητρότητας είναι υποκριτικές και εξοργιστικές. Είναι υποκριτικές και για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί υπερασπίζεται με σθένος την πολιτική που γεννά, συντηρεί, αναπαράγει και διευρύνει τις οικονομικές, κοινωνικές και εργασιακές αιτίες της ανισοτιμίας και των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών. Την πολιτική που σε τελική ανάλυση θεωρεί την προστασία της μητρότητας «βαρίδι» και «κόστος» για το κράτος και την εργοδοσία.

Η ΟΕΝΓΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και τη στήριξή της στη συνάδελφο που είχε το θάρρος να καταγγείλει το περιστατικό. Δεν αφορά μόνο τη συνάδελφο. Δεν αφορά μόνο τις συναδέλφους γιατρούς. Δεν αφορά μόνο τις εργαζόμενες μητέρες, τις νέες γυναίκες. Μας αφορά όλους.

Αν νομίζουν ότι με ένα δελτίο τύπου θα ξεμπερδέψουν είναι βαθιά γελασμένοι. Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας, τη συλλογική διεκδίκηση και τους αγώνες μας ενάντια στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, σε κάθε είδους κοινωνικές διακρίσεις. Αυτή είναι η δική μας «ασπίδα προστασίας μας» απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να μας επιβάλλουν.