Την Ελλάδα προσπάθησε να δείξει ως υπεύθυνη για την μεταναστευτική κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Σε δηλώσεις του στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στην ΕΕ και παρουσία του Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «πέρα από τη λογική και την κατανόηση» ένας σύμμαχος και μία γειτονική χώρα να δείχνει την Τουρκία ως υπεύθυνη για το κύμα παράτυπης μετανάστευσης.
«Καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει αμέτοχη έναντι των συγκρούσεων και του ανθρωπιστικού δράματος στη Συρία» ανέφερε και ζήτησε να επιδείξει η Συμμαχία την αλληλεγγύη της στην Τουρκία.
«Είναι κρίσιμο οι σύμμαχοί μας να επιδεικνύουν αλληλεγγύη χωρίς διακρίσεις ή πολιτικούς όρους, και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις», είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας ότι «το σύνορο της Τουρκίας με τη Συρία είναι το νοτιοανατολικό σύνορο του ΝΑΤΟ».
«Η Τουρκία πολεμάει εδώ και εννιά χρόνια στη Συρία μόνη της και με μεγάλες θυσίες» είπε, προσθέτοντας: «Είμαστε το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που έχει πολεμήσει σώμα με σώμα με το ISIS, έχουμε μάρτυρες» από τις μάχες αυτές και «φιλοξενούμε 3,7 εκατ. πρόσφυγες».
Στο πλευρό του Ερντογάν ο Στόλτενμπεργκ
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε πως η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος, που συμβάλλει στην κοινή ασφάλεια.
«Η εκεχειρία στην Ιντλίμπ τηρείται και έχουμε δει μείωση της βίας. Η προστασία των αμάχων και η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια είναι καθοριστικής σημασίας. Η Τουρκία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από αυτή τη βία και αναταραχή. Κανένας άλλος σύμμαχος δεν έχει επηρεαστεί τόσο πολύ. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να τη βοηθά την Τουρκία με μια σειρά μέτρων. Αυτά περιλαμβάνουν αμυντικά αεροπορικά συστήματα που θα βοηθήσουν την Τουρκία να προστατευτεί από επιθέσεις από τη Συρία. Υποστηρίζουμε, επίσης, την Τουρκία με αεροπορική και ναυτική παρουσία, συμπεριλαμβανομένων ναυτικών βάσεων και εγκαταστάσεων ραντάρ. Το ΝΑΤΟ έχει δώσει μέχρι σήμερα στρατιωτική βοήθεια στην Τουρκία ύψους άνω των 5 δισ. δολαρίων. Όλα αυτά αποδεικνύουν τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια της Τουρκίας. Οι βομβιστικές επιθέσεις από το καθεστώς Άσαντ χωρίς καμία διάκριση και που προκάλεσε η Ρωσία έγιναν αιτία για την ανθρωπιστική κρίση. Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν μετακινήσεις (πληθυσμών) προς την Τουρκία».
Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι η Τουρκία φιλοξενεί τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και είπε πως η Συμμαχία στηρίζει Τουρκία. Είπε επίσης ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
«Γνωρίζουμε η Τουρκία φέρει ένα βαρύ φορτίο στην Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο της για την εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης σε αυτή την κρίση. Παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα τις τελευταίες ημέρες. Η κρίση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών είναι κοινή πρόκληση, η οποία απαιτεί από κοινού λύση. Καλωσορίζουμε τον διάλογο Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχω πίστη ότι θα βρεθεί μία διέξοδος. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο που του αναλογεί. Στην παρούσα φάση έχουμε αναπτύξει δυνάμεις στο Αιγαίο για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Οι σύμμαχοι θα συνεχίσουν στηρίζουν την Τουρκία και ερευνούμε τι επιπλέον μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.
Μέρκελ: Η Ελλάδα έχει την αλληλεγγύη και την πλήρη υποστήριξή μας
Την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ, στο Βερολίνο.
H Γερμανίδα καγκελάριος έκανε εκ νέου λόγο για «απαράδεκτη» συμπεριφορά από την πλευρά της Τουρκίας στο προσφυγικό, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «η Ελλάδα αναλαμβάνει μεγάλο βάρος για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης και αξίζει της πλήρους αλληλεγγύης και στήριξής μας».
«Παρόλη την κατανόησή μας για το μεγάλο βάρος που αναλαμβάνει η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, δεν μπορεί να περιμένει κατανόηση για το γεγονός ότι προσπαθεί να λύσει τα δικά της προβλήματα στην πλάτη των προσφύγων, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο στα ελληνοτουρκικά σύνορα», τόνισε η κ. Μέρκελ και εξέφρασε την στήριξή της στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, πρέπει να μπει σε νέα βάση.
«Τα τελευταία χρόνια και τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει πολλούς ανθρώπους που είναι απελπισμένοι και θέλουν να φύγουν, πολλούς που ζητούν άσυλο» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκική μεθόριο, στον Έβρο.
Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στην απόφαση της Γερμανίας να ηγηθεί μιας «συμμαχίας προθύμων» για την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων, «προκειμένου να μην αφήσουμε την Ελλάδα να υπερβεί μόνη της» το πρόβλημα.
«Η Ελλάδα έχει την αλληλεγγύη μας και την πλήρη υποστήριξή μας. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας είναι αυτή που της προκαλεί ειδικές και ιδιαίτερες προκλήσεις. Βρίσκεται στο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λαμβάνει μια μεγάλη ευθύνη για όλη την Ευρώπη», είπε και συμπλήρωσε πως «το 2019 είχαμε 6 δισ. που εξήχθησαν στην Ελλάδα από τη Γερμανία και είχαμε εισαγωγές περίπου 2 δισ. δολάρια εκεί υπάρχει δυνατότητα αυξήσεως».
Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία της για την αποψινή συνάντηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της ΕΕ στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα έχουν τώρα διαφορετική στάση στο θέμα, αλλά και ότι έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους.
Μητσοτάκης: Ελλάδα και ΕΕ δεν εκβιάζονται από κανέναν
Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκβιάζονται από κανέναν, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας και διακήρυξε τη βούληση και την δυνατότητα της Ελλάδας και της ΕΕ να διαφυλάξουν τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα.
«Αποδείξαμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την εθνική και την ευρωπαϊκή κυριαρχία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ευρώπη, αλλά και πολλά κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, για την έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης τους σε αυτή την συγκυρία.
«Καιρός να αποδείξουν όλοι ότι εννοούν και ότι επιδιώκουν τη σοβαρή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού», συμπλήρωσε, με το βλέμμα στις επικείμενες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.