Ευθεία σύγκρουση της κυβέρνησης με τους ανθρώπους του Πολιτισμού. Άδωνις: «Δεν μου αρέσει αυτός ο Δεληβοριάς» (video)

Ευθεία σύγκρουση της κυβέρνησης με τους ανθρώπους του Πολιτισμού – Άδωνις: «Δεν μου αρέσει αυτός ο Δεληβοριάς» (video)

Με έπαρση, ειρωνεία, αλαζονεία και έμμεσες απειλές χαρακτηριστικά γνώριμα για τον Άδωνη Γεωργιάδη, απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης όταν ρωτήθηκε από τους παρουσιαστές της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος», στον τηλεοπτικό σταθμό «Open», Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη, για τους ανθρώπους του Πολιτισμού, οι οποίοι διαδήλωσαν την Πέμπτη στο Σύνταγμα προκειμένου να ληφθούν μέτρα για τη στήριξή τους.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε λάβρος κατά των καλλιτεχνών και της συγκέντρωσης που πραγματοποίησαν επειδή δήθεν δεν τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας, ενώ αν προσέξει κανείς τις φωτογραφίες θα παρατηρήσει πως η απόλυτη πλειοψηφία φορούσε μάσκες. Σε αντίθεση, φυσικά, με την «αυθόρμητη» συγκέντρωση έξω από το Μαξίμου, όταν σταμάτησε το φορτηγό πάνω στο οποίο τραγουδούσε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

«Είσαι κύριε άνθρωπος του πολιτισμού. Έχεις κάποιο επίπεδο, κάποια μόρφωση και κάθεσαι αγκαλιά με κάποιον άλλο για να κάνεις αντιπολίτευση στην κυβέρνηση;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης. Γιατί έτσι, ως «αντιπολίτευση στην κυβέρνηση», αντιλαμβάνεται ο Άδωνις Γεωργιάδης και πολλοί σαν κι αυτόν που κάθονται στα υπουργικά έδρανα οποιαδήποτε διαμαρτυρία και υπεράσπιση δικαιωμάτων.

Για τον Άδωνη Γεωργιάδη ο Φοίβος Δεληβοριάς – το όνομά του οποίου ανέφερε πολλές φορές μέσα σε διάστημα μόλις μερικών λεπτών – «δεν εκπροσωπεί ούτε τα συμφέροντα των καλλιτεχνών, ούτε τους καλλιτέχνες. Εκπροσωπεί ένα τυφλό μίσος κατά της κυβερνήσεως. Δεν μιλάμε για την αγωνία του για τον καλλιτεχνικό κόσμο, αλλά για ένα μίσος κατά της κυβέρνησης».

Στον Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος επιλέχθηκε για υπουργός και οι τοποθετήσεις του εκπροσωπούν φυσικά την κυβέρνηση, αυτά δεν περνάνε.

Στον Άδωνη Γεωργιάδη άρεσε ο Φοίβος Δεληβοριάς που ήταν «λογικός» και «συναινετικός» και όχι ο Φοίβος Δεληβοριάς που είναι τώρα «έξαλλος».

Και για να αισθανθεί ο γνωστός καλλιτέχνης – και κατ’ επέκταση όλοι οι συνάδελφοί του – ποιον ή ποιους έχουν απέναντί τους, ο υπουργός Ανάπτυξης έστειλε και ένα μήνυμα: «Αυτός ο Φοίβος Δεληβοριάς, πιστέψτε με και το λέω φιλικά προς τον κ. Δεληβοριά, δεν κάνει καλό ούτε στον κ. Δεληβοριά».

Τι ακριβώς εννοούσε δεν μας είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Μήπως ότι κάθε φωνή διαμαρτυρίας που προέρχεται από τον καλλιτεχνικό χώρο θα φιμώνεται;

Μήπως ότι θα προωθούνται και θ’ ακούγονται μόνο οι καλλιτέχνες που στηρίζουν το κυβερνητικό έργο και τάσσονται στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Και για να τελειώνουμε, πώς αισθάνονται οι συνάδελφοι του Φοίβου Δεληβοριά;

Θα βγουν να τον στηρίξουν δημόσια ή θα τον αφήσουν έρμαιο στην αρένα του νέου Μακαρθισμού που έστησε ο υπουργός Ανάπτυξης;

Και κυρίως αυτοί που στήριξαν δημόσια (ή και όχι) τη Νέα Δημοκρατία και για την ώρα δεν θ’ αναφέρουμε τα ονόματά τους. Αυτοί πρωτίστως πρέπει να πάρουν δημόσια θέση στην επίθεση του Άδωνη Γεωργιάδη κατά σύσσωμου του καλλιτεχνικού κλάδου. Να πάρουν θέση τώρα γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα τους καλέσει ο κλάδος τους, με τα ονόματά τους, να πάρουν θέση.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Ας θυμηθούμε την ανάρτηση του Φοίβου Δεληβοριά στο facebook:

«ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ;

Δυστυχώς, αγαπητοί φίλοι, το πιο μαύρο σενάριο των φόβων μας επιβεβαιώθηκε.

Τίτλοι τέλους για τους συνθέτες-στιχουργούς.

Κανείς από τους ανθρώπους που ξέρω και ξέρετε δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς πνευματικά δικαιώματα.

Οι συνθέτες και οι στιχουργοί δεν δίνουν συναυλίες ως γνωστόν, άρα η καταστροφή τους είναι θέμα ημερών.

Κι εμείς που δίναμε, δεν μπορούμε με όποια καλή προαίρεση αυτό το καλοκαίρι (και μάλλον για ένα χρόνο και περισσότερο από τώρα) να τις κάνουμε γιατί πέραν του υγειονομικού κινδύνου, δεν βγαίνουν με τίποτα οικονομικά. Κάντε τους λογαριασμούς και θα το δείτε.Δεν μιλάω καν για τους νέους τραγουδοποιούς οι οποίοι θα συνθλιβούν.

Σας αποχαιρετώ λοιπόν.

Είμαι απελπισμένος και για μένα και την οικογένειά μου και για όλους μας. Δούλεψα μια ζωή πληρώνοντας πάντα τους φόρους μου και χωρίς να πάρω ποτέ ούτε ένα ευρώ από το κράτος. Την πρώτη φορά που -λόγω καταστροφής- χρειάζομαι ένα σχέδιο από αυτό για να μην καταστραφώ, αυτό με πολεμά.

Στη συνέντευξη ειπώθηκε κάποια στιγμή: «δεν έχει σημασία που δεν είχαμε στο πρόγραμμά μας τίποτα για τον Πολιτισμό: εκλεγήκαμε και θα εκλεγούμε πάλι». Τι νόημα είχε αυτή η φράση;Έχουν δηλ. ήδη ζυγίσει την απώλεια του τραγουδιού και των ανθρώπων του από το εθνικό γίγνεσθαι; Σκέφτηκα ότι κάτι ίσως παρανόησα εγώ.

Αυτό όμως που παρανοήθηκε σίγουρα είναι το εξής : ο Σταύρος Ξαρχάκος χρησιμοποίησε σε πρόσφατο κείμενό του τη λέξη «επαίτες» ειρωνικά, για να εξηγήσει πώς αντιμετωπιζόμαστε από τους ιθύνοντες όταν ζητάμε να μας δουν ως επαγγελματίες.Και όμως δόθηκε η εντύπωση -σε κυβερνητική συνέντευξη τύπου- πως ο ίδιος αυτοαποκαλείται «επαίτης» και «κάνει κακό στον κλάδο». Θα αλλάξουν και οι έννοιες λοιπόν, στη νέα εθνική σελίδα που ανοίγεται μετά το οριστικό τέλος του τραγουδιού;

Θα προχωρήσουμε σε καθολικές απαγορεύσεις των έργων μας, θα το κάνουμε μεγάλη είδηση στο εξωτερικό που -εν αντιθέσει με εδώ- όλοι οι Οργανισμοί Πνευματικών Δικαιωμάτων ενισχύθηκαν μέσα στην πανδημία. Είναι η έσχατη λύση απελπισίας στην οποία μας οδηγούν.

Οι άνθρωποι του τραγουδιού στήριξαν -χωρίς ποτέ να το κάνουν θέμα- πολλούς ανθρώπους στην καταστροφή τους. Σας ευχαριστούμε από την καρδιά μας για τη δική σας στήριξη.

Θα τη χρειαστούμε έμπρακτα και τις επόμενες μέρες: αν δεν ανακοινωθεί άμεσα κάτι για την ενίσχυση των Οργανισμών Πνευματικών Δικαιωμάτων, θέλουμε να μας βοηθήσετε όλοι στην μαζική απαγόρευση των τραγουδιών μας.Και σε όποιο άλλο μέτρο προστασίας της ζωής μας -μαζικές μηνύσεις κλπ- αποφασίσουμε».