Εσύ τι θα έκανες, αν καταστρεφόταν το σπίτι σου; — Σουηδία: Στελέχη πετρελαϊκής κατηγορούνται για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου στο Σουδάν — Μετά την Turkish, και η Belavia «μπλοκάρει» πολίτες από Συρία, Ιράκ και Υεμένη στις πτήσεις της

Bargny

Ο πλανήτης είναι το σπίτι μας και οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το σώσουμε.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει άμεσα τις κοινότητες της Σενεγάλης, με τη θερμοκρασία να έχει ανέβει, την πανίδα να έχει διαταραχθεί σημαντικά, τη στάθμη της θάλασσας να έχει ανέβει και την άμμο και το αλάτι να παίρνουν τη γη, με αποτέλεσμα το νερό να βγαίνει στην στεριά, απειλώντας τους κατοίκους.

Η κρίση του κλίματος στη Σενεγάλη έχει εκτεταμένες επιπτώσεις σε πολλές πτυχές της ζωής των ανθρώπων και το μόνο βέβαιο είναι πως αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα, η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Το NEWS 24/7 βρέθηκε πρόσφατα στη Σενεγάλη, στο πλαίσιο της αποστολής της Actionaid στη χώρα, με θέμα την κλιματική αλλαγή και την κλιματική μετανάστευση.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη χώρα της Δυτικής Αφρικής, είχαμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε με νεαρούς ακτιβιστές, οι οποίοι μίλησαν για την κρίση του κλίματος, δίνοντας ένα κοινό σύνθημα: οι νέοι παγκοσμίως οφείλουν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σώσουν τον πλανήτη, να σώσουν το σπίτι τους.

Αρχικά, ο Medoune Ndoye, ακτιβιστής του κλίματος, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή Bargny, μίλησε στο NEWS 24/7 για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην κοινότητα.

Ο Medoune Ndoye

“Στο Bargny η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τις ζωές μας σε μεγάλο βαθμό. Η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει και απειλεί την περιοχή. Το εργοστάσιο άνθρακα, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, μολύνει την ατμόσφαιρα και απειλεί την υγεία των κατοίκων, οι οποίοι είναι εντελώς απροστάτευτοι, ζώντας χωρίς τα βασικά, βυθισμένοι στην απόλυτη φτώχεια.

Ως ακτιβιστής του κλίματος, βρίσκομαι εδώ συνεχώς. Έρχομαι για να βοηθήσω σε ό,τι μπορώ και με τα μέσα και τις γνώσεις που διαθέτω, ενημερώνοντας τους ανθρώπους για το πώς μπορούν να προστατευθούν από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Οι τοπικές αρχές αδιαφορούν για την κοινότητα, παρά τις εκκλήσεις μας για βοήθεια και οι δράσεις απλών ανθρώπων είναι ο μοναδικός τρόπος, ώστε να σώσουμε τον πλανήτη. Αυτό, βέβαια, είναι πολύ δύσκολο. Οι άνθρωποι εδώ ζουν κάτω από τραγικές συνθήκες. Τα σπίτια είναι μισογκρεμισμένα, ζουν 10-15 άτομα σε κάθε σπίτι, δεν υπάρχει καθαρό νερό και ηλεκτρισμός και η κατάσταση μέρα με τη μέρα γίνεται ολοένα και χειρότερη”, δήλωσε αρχικά ο Medoune Ndoye.

Bargny

“Ζώντας κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες, οι άνθρωποι είναι μόνιμα απεγνωσμένοι. Οι μισοί κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται με την αλιεία και η κλιματική αλλαγή τους έχει αλλάξει πραγματικά τη ζωή. Πολλοί νέοι αναγκάζονται όλο και πιο συχνά να εγκαταλείψουν το Bargny. Το ψάρεμα δεν μπορεί πλέον να τους προσφέρει τα προς το ζην.

Οι ίδιοι αναγκάζονται να μεταναστεύουν σε άλλες περιοχές της Σενεγάλης, ή ακόμα και εκτός χώρας. Είναι δύσκολο για τους ανθρώπους αυτούς να αφήσουν τις οικογένειές τους και τη χώρα τους και να μεταναστεύσουν για παράδειγμα στην Ευρώπη. Ωστόσο, αναγκάζονται να το κάνουν, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος επιβίωσης.

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS, πρέπει να το δούμε επιτέλους. Η Σενεγάλη βιώνει ήδη τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και πολύ σύντομα ολόκληρος ο κόσμος θα έρθει αντιμέτωπος με αυτές. Πρέπει να δράσουμε ενωμένοι και πρέπει να δράσουμε άμεσα. Ο πλανήτης κινδυνεύει και δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, κατέληξε ο ίδιος.

Bargny

Στη συνέχεια, στο NEWS 24/7 μίλησαν οι ιδρυτές της οργάνωσης “Fridays For Future Senegal”, μιας δυναμικής ομάδας που πραγματοποιεί σημαντικές δράσεις στη χώρα για την ενημέρωση των κατοίκων, σχετικά με ζητήματα γύρω από το κλίμα.

Μέλη της Fridays For Future Senegal
Μέλη της Fridays For Future Senegal  

“Ως ακτιβιστές, μέσα από την ενασχόλησή μας με ζητήματα γύρω από το κλίμα, θέλουμε να στείλουμε ένα σημαντικό μήνυμα σε όλους τους νέους του πλανήτη, ότι δηλαδή πρέπει να αναστρέψουμε την κατάσταση, όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Το κίνημα ‘Fridays For Future’ δραστηριοποιείται από το 2019 στη Σενεγάλη και αποτελεί ένα από τα πρώτα κινήματα των FFF στην Αφρικανική ήπειρο.

Στόχος μας να ενημερώσουμε τους ανθρώπους για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να τους παρακινήσουμε να δράσουν με ό,τι μέσο έχουν στη διάθεσή τους. Την ίδια ώρα, η οργάνωση απευθύνει έκκληση προς τις τοπικές αρχές, ώστε να αντιμετωπίσουν τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή και να αναλάβουν δράση γύρω από ζητήματα που σχετίζονται με την κρίση του κλίματος”.

Εσύ τι θα έκανες, αν καταστρεφόταν το σπίτι σου;

“Σήμερα, η Αφρική ‘πληρώνει’ τα λάθη των άλλων κρατών και την ασυδοσία των ισχυρών του κόσμου. Πρόκειται για κράτη που δεν σέβονται τον πλανήτη, για κράτη που έχουν ως προτεραιότητα το κέρδος και στο βωμό του χρήματος, θυσιάζουν την ισορροπία του κλίματος και τις ζωές των ανθρώπων.

Η Σενεγάλη είναι μια από τις πιο ευάλωτες χώρες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Λόγω της ξηρασίας, υπάρχει έντονη επισιτιστική ανασφάλεια, καθώς πάνω από το 70% του πληθυσμού ασχολείται με τη γεωργία, ενώ η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η επακόλουθη διάβρωση των ακτών, προκαλούν τεράστια προβλήματα στις παράκτιες υποδομές της χώρας.

Πολλοί είναι εκείνοι που δυσκολεύονται να επιβιώσουν σήμερα στη Σενεγάλη. Οι συνέπειες της αλλαγής του κλίματος στη χώρα αναμένεται να εκτοπίσουν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μέσα στα επόμενα χρόνια. Η γη υποβαθμίζεται, δεν είναι πλέον καλλιεργήσιμη και οι αγρότες δεν μπορούν να επιβιώσουν. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, στο οποίο πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή, πριν τα πράγματα γίνουν ακόμη χειρότερα”.

Τέλος, στο NEWS 24/7 μίλησε ο Elhadgi Bop, ακτιβιστής και εθελοντής της ActionAid Senegal. Ο ίδιος ζει στην περιφέρεια Foundiougne, η οποία αποτελεί κύριο κόμβο στον ποταμό Sine-Saloum στην περιοχή Fatick της Σενεγάλης, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης και την αλιεία, δύο τομείς που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης του κλίματος.

O Elhodgi Bop
O Elhodgi Bop  

“Είμαι 26 ετών, φοιτητής γεωγραφίας, ψαράς, ακτιβιστής και εθελοντής της Activista. Η ομάδα, με την υποστήριξη της Actionaid Σενεγάλης, βοηθά ανθρώπους που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη, παρέχοντας βασικά αγαθά, μέσα από πολλές σημαντικές δράσεις.

Αποφάσισα να γίνω ακτιβιστής, ώστε να μπορώ να βοηθάω τους ανθρώπους της κοινότητάς μου, που δεν έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση σε θέματα γύρω από το κλίμα. Είναι σημαντικό οι νέοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε ο καθένας για τον πλανήτη και η ενημέρωση των ανθρώπων είναι πολύ σημαντικό εργαλείο.

Εδώ και δύο χρόνια, προσπαθώ να πραγματοποιώ, όσο πιο συχνά μπορώ, δράσεις καθαριότητας, απολύμανσης εν μέσω πανδημίας, αλλά και δράσεις σχετικές με το κλίμα, όπως η δενδροφύτευση, ώστε να βοηθώ τους ανθρώπους της κοινότητάς μου. Οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να είμαστε περισσότεροι ενεργοί, καθώς ο κόσμος που θα παραλάβουμε από τις προηγούμενες γενιές, χρειάζεται περισσότερη φροντίδα”, είπε αρχικά ο νεαρός ακτιβιστής.

Ενώ συνέχισε: Πολλοί είναι εκείνοι που φεύγουν από τη χώρα, με προορισμό την Ευρώπη και κυρίως την Ισπανία, ώστε να κάνουν μια νέα αρχή, σε μια προσπάθεια να ζήσουν επιτέλους με αξιοπρέπεια. Οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές στη χώρα και τα πράγματα φαίνεται πως χειροτερεύουν.

Η κυβέρνηση κάθε χώρας κάνει περισσότερα ή λιγότερα για τους πολίτες της. Στη Σενεγάλη για παράδειγμα η κυβέρνηση δεν είναι κοντά στο λαό και για το λόγο αυτό εμείς οι νέοι είμαστε εδώ, προσπαθώντας να κάνουμε τη Σενεγάλη μια καλύτερη χώρα, ώστε να μην αναγκαζόμαστε να την εγκαταλείψουμε”.

*Το παρόν άρθρο αναφέρεται στο τριετές Πρόγραμμα Faces of Migration, με στόχο να ενισχυθεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, τη μετανάστευση και την μεταξύ τους σχέση.

Σουηδία: Στελέχη πετρελαϊκής κατηγορούνται για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου στο ΣουδάνΕξόρυξη πετρελαίου, φωτογραφία αρχείου

Για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου στο Σουδάν κατηγορούνται κορυφαία στελέχη πετρελαϊκής εταιρείας. Απαγγέλθηκαν κατηγορίες μετά από 11 χρόνια.

Δύο κορυφαία στελέχη πετρελαϊκής εταιρείας της Σουηδίας αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη στην πατρίδα τους για συνέργεια στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο Σουδάν.

Έπειτα από πολυετή προκαταρκτική έρευνα, η σουηδική εισαγγελία ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως αποφάσισε να απαγγείλει κατηγορίες στους δύο υπόπτους.

Κατηγορούνται για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από το καθεστώς του Όμαρ Ελ Μπασίρ στο Σουδάν μεταξύ του 1999 και του 2003. Φέρονται να είχαν κίνητρο την εξασφάλιση της συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας στο νότιο Σουδάν.

Η έρευνα για την υπόθεση διαρκεί ένδεκα χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας, οι δύο ύποπτοι είχαν «αποφασιστική επιρροή» στη δραστηριότητα της σουηδικής πετρελαϊκής εταιρείας στην αφρικανική χώρα.

Στο πλαίσιο της απαγγελίας κατηγοριών, ζητείται η συντηρητική κατάσχεση ποσού ύψους 160 εκατομμυρίων δολαρίων από τα ταμεία της εταιρείας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αυτό, εξηγείται, είναι το καθαρό κέρδος της εταιρείας από την πώληση της θυγατρικής της στο Σουδάν το 2003.

Η εταιρεία, η οποία είχε τότε διακριτικό τίτλο Lundin Oil και σήμερα ονομάζεται Lundin Energy, χαρακτηρίζει ανυπόστατες τις κατηγορίες σε βάρος της.

Τα δύο μέλη της διοίκησής της αρνούνται σθεναρά τις κατηγορίες που τους βαρύνουν και τονίζουν πως ενήργησαν με την πλήρη υποστήριξη της επιχείρησης.

Η απόφαση της εισαγγελίας είναι ακατανόητη, σημειώνει το ένα από τα δύο στελέχη της εταιρείας σε εταιρικό δελτίο Τύπου της Λουντίν.

 

Μετά την Turkish, και η Belavia «μπλοκάρει» πολίτες από Συρία, Ιράκ και Υεμένη στις πτήσεις τηςΜετά την Turkish, και η Belavia «μπλοκάρει» πολίτες από Συρία, Ιράκ και Υεμένη στις πτήσεις της

Την απόφασή της να μην επιτρέπει σε πολίτες του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης να επιβιβάζονται σε πτήσεις της από την Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα η λευκορωσική αεροπορική εταιρεία Belavia, κατόπιν αιτήματος των τουρκικών αρχών, ενώ συνεχίζεται η αντιπαράθεση με τη συγκέντρωση μεταναστών στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει πως η Λευκορωσία ενθαρρύνει χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι διαφεύγουν από μέρη του κόσμου όπου μαίνονται πόλεμοι, να προσπαθήσουν να διασχίσουν τα σύνορά της και μπορεί να επιβάλει από τη Δευτέρα νέες κυρώσεις εναντίον του Μινσκ και των αεροπορικών εταιρειών που μεταφέρουν τους μετανάστες.

Η ΕΕ έχει κατηγορήσει τη Λευκορωσία ότι διεξάγει μια «υβριδική επίθεση», ενώ η σύμμαχος του Κρεμλίνου Λευκορωσία έχει προειδοποιήσει ότι η κρίση μπορεί να κλιμακωθεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση.

«Σύμφωνα με μια απόφαση των αρμόδιων τουρκικών αρχών, από τις 12.11.2021 πολίτες του Ιράκ, της Συρίας, της Υεμένης δεν θα γίνονται δεκτοί για να μεταφερθούν με πτήσεις από την Τουρκία στη Λευκορωσία», αναφέρεται σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Belavia.

Η Belavia, η οποία απαγορεύεται να πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την καθήλωση ενός αεροπλάνου νωρίτερα φέτος, συνεχίζει να εκτελεί δρομολόγια προς προορισμούς όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αρμενία, η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*