Εσωκομματικό σκάκι για τρεις στη ΝΔ με σταθμό το συνέδριο – Δένδιας: Αν η Τουρκία ενοχλείται, διαλαμβάνει τον εαυτό της ως δύναμη επιτιθέμενου

Εσωκομματικό σκάκι για τρεις στη ΝΔ με σταθμό το συνέδριο

Κάτω από την ήρεμη εσωκομματική γαλάζια επιφάνεια, εξακολουθούν να σιγοβράζουν έχθρες.

Η νέα επίθεση του Αντώνη Σαμαρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, όχι μόνο για τα εθνικά θέματα, αλλά και για την πολιτική φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας, το περασμένο Σαββατοκύριακο, υπενθύμισε ότι κάτω από την ήρεμη εσωκομματική γαλάζια επιφάνεια, εξακολουθούν να σιγοβράζουν έχθρες.

Είναι γεγονός βέβαια ότι, όπως παρατήρησε και η Ντόρα Μπακογιάννη, που απάντησε στον πρώην πρωθυπουργό όσον αφορά στο θέμα της διεύρυνσης προς το κέντρο, η ΝΔ περνάει την περίοδο με τα λιγότερα εσωκομματικά στην ιστορία της. Και αυτό δεν αλλάζει εύκολα όσο οι βουλευτές προσβλέπουν σε νίκη στις επόμενες εκλογές και άρα και δική τους επανεκλογή.

Καθοριστικός παράγοντας εσωκομματικής ισορροπίας είναι βεβαίως ο πρώην πρωθυπουργόςΚώστας Καραμανλής, που σιωπά και απέχει από κινήσεις που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως διαφοροποίηση ή αμφισβήτηση του κ.Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα βέβαια αποτελεί ως ο πόλος αναφοράς της σιωπηλής καραμανλικής πλειοψηφίας της ΝΔ και το “ανάχωμα” σε ενδεχόμενο… ξεστράτισμα της κυβέρνησης ιδίως στα εθνικά.

Σε αυτή την αργή εσωκομματική παρτίδα σκάκι, ο κ. Σαμαράς από την άλλη βάζει ψηλά τον πήχυ στα εθνικά θέματα, ελπίζοντας ότι ο πρωθυπουργός θα περάσει από κάτω. Η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία πάντως έδωσε πολλούς εσωκομματικούς πόντους στον κ.Μητσοτάκη, καθώς ενισχύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά τα πλοία που χρειαζόταν και επιθυμούσε, ενώ η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής δεσμεύει το Παρίσι για στρατιωτική στήριξη στη χώρα μας σε περίπτωση απειλής από την Τουρκία.

Η συμφωνία με τη Γαλλία αφήνει βέβαια και ανοιχτά ερωτήματα, όπως τι γίνεται για παράδειγμα στην περίπτωση που η Τουρκία δεν παραβιάσει τα έξι ναυτικά μίλια, αλλά προβεί ξανά σε προκλήσεις εντός των 12 ναυτικών μιλίων, στα οποία η χώρα μας δεν έχει επεκτείνει μεν τα χωρικά της ύδατα, αλλά δηλώνει ότι διατηρεί το δικαίωμα της να το πράξει. Επίσης, η συμφωνία αναφέρεται σε αμοιβαία αμυντική συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης εντός της επικράτειας των δύο χωρών. Αυτό όμως δεν καλύπτει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, που αποτελούν κυριαρχικά δικαιώματα και όχι τυπικά επικράτεια.

Βέβαια στην πράξη το πότε θα εμπλακεί η Γαλλία εξαρτάται από την έκταση και τη σοβαρότητα ενός (απευκταίου) θερμού επεισοδίου. Η συμφωνία όμως λειτουργεί κυρίως αποτρεπτικά, ενώ προβλέπει και κοινές ασκήσεις στο Αιγαίο.

Νέα εσωκομματική μουρμούρα εν τω μεταξύ αναμένεται να δημιουργήσει η απόφαση του Μαξίμου η Ελλάδα στη Σύνοδο της Σλοβενίας να στηρίξει ξεκάθαρα την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, της Βόρειας Μακεδονίας συμπεριλαμβανομένης, στη λογική της Συμφωνίας των Πρεσπών και παρά τις ενστάσεις της Βουλγαρίας για την ένταξη των Σκοπίων. Από τη σαμαρική πλευρά δεν αποκλείονται νέα πυρά για το θέμα.

Ο κ. Σαμαράς εξάλλου ήδη από το συνέδριο του 2019, το πρώτο μετά την εκλογική νίκη Μητσοτάκη, είχε διεκδικήσει για εαυτόν ρόλο εκφραστή της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος. Το 2020 συνέδριο της ΝΔ δεν πραγματοποιήθηκε λόγω κορονοϊού. Εφέτος όμως έχει προγραμματιστεί κανονικά και έχουν ξεκινήσει και οι εσωκομματικές εκλογές, εκτός βέβαια επιδημιολογικού απροόπτου. Είναι βέβαιο ότι το αργότερο στο συνέδριο του Δεκεμβρίου λοιπόν ο κ.Σαμαράς θα κάνει ξανά αισθητή την παρουσία του.

Καθώς δε ο κ. Καραμανλής εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες το εάν θα είναι ξανά υποψήφιος, το Μαξίμου σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μία ενδεχόμενη τέτοια απόφαση για να πιέσει και τον κ.Σαμαρά να μην θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές. Ο Μεσσήνιος πάντως δεν έχει καμία διάθεση να αποστρατευθεί ακόμη στα 72 του χρόνια. Άλλωστε, φέρεται να σκέφτεται, ο Τζο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ σε ηλικία 78 ετών…

Οι σαμαρικές πιέσεις και ο κίνδυνος απώλειας ψήφου διαμαρτυρίας προς τα δεξιά, ωθούν το Μαξίμου να κλείνει το μάτι στο δεξιό ακροατήριο, πότε ανεχόμενο συμπεριφορές τύπου Μπογδάνου και πότε παίζοντας με τη θεωρία των δύο άκρων για το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Η ηγεσία της ΝΔ όμως δεν θέλει και να εγκαταλείψει το κέντρο. Το ερώτημα είναι εάν το 2022 (εφόσον πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές) μπορεί να επαναληφθεί η νικηφόρα στρατηγική του 2019 με το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που ένωσε από βορίδηδες και γεωργιάδηδες μέχρι πασοκογενείς, σημιτικούς και ποταμίσιους. Σε επίπεδο στελεχών, η ΝΔ προβλέπεται πάντως να παραμείνει κατά κύριο λόγο ενωμένη χάρη στην ισχυρή συγκολλητική κόλλα της εξουσίας. Σε επίπεδο βάσης, πρέπει να προλάβει τυχόν διαρροές δεξιά και αριστερά.

 

Δένδιας: Αν η Τουρκία ενοχλείται, διαλαμβάνει τον εαυτό της ως δύναμη επιτιθέμενου

Ο Νίκος Δένδιας

Το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο, θα εξεταστεί στο νέο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξετερικών.

«Αν η Τουρκία ενοχλείται από αυτές τις συμφωνίες, αυτό μπορεί μόνο να σημαίνει ότι διαλαμβάνει τον εαυτό της ως δύναμη επιτιθέμενου», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογό του Πίτερ Σιάρτο (Péter Szijjártó), ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη την Παρασκευή (01/10) στην Αθήνα και χαρακτήρισε τις τουρκικές αιτιάσεις μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας «εντελώς απαράδεκτες».

«Η συμφωνία με τη Γαλλία είναι αμιγώς αμυντική συμφωνία, δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε», υπογράμμισε, ενώ ανέφερε πως «προωθεί την ευρωπαϊκή άμυνα, συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις μας στο ΝΑΤΟ, κάτι που εξάλλου αναγνωρίστηκε και από την αμερικανική πλευρά».

«Η Ελλάδα λειτουργεί πάντα επί τη βάση των συμβατικών της υποχρεώσεων, εν αντιθέσει μάλιστα με μερικούς άλλους συμμάχους που υποσκάπτουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ», σημείωσε.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών θα διεξαχθεί στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα και πως «στις άτυπες αυτές επαφές θα εξετασθεί το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

«Παρά τις τουρκικές προκλήσεις, η Ελλάδα, όπως πάντα, προσέρχεται στις συνομιλίες με διάθεση εποικοδομητική», τόνισε και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να είμαι ειλικρινής απέναντί σας, η χώρα μας δεν έχει αυξημένες ελπίδες. Αλλά, ποιος ξέρει, η πραγματικότητα μπορεί να μας διαψεύσει ευχάριστα».

Στη συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογό του συζητήθηκε το μεταναστευτικό/προσφυγικό, «ιδιαίτερα υπό το κράτος των πολύ ανησυχητικών εξελίξεων στο Αφγανιστάν».

«Η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί καμία προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις, την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.

«Η ΕΕ πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για να προστατευθούν τα εξωτερικά της σύνορα», σημείωσε και ευχαρίστησε την Ουγγαρία για τη συμμετοχή της στη δύναμη της Frontex που έχει αναπτυχθεί στα ελληνικά σύνορα, τα οποία, όπως τόνισε, είναι ευρωπαϊκά σύνορα.

Συζητήθηκε ακόμη η ενταξιακή προοπτική Δυτικών Βαλκανίων, με τον κ. Δένδια να υπογραμμίζει ότι αποτελεί «κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική δημοκρατία, γιατί πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα εμπεδωθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή και δεν θα επιτραπεί να παρεισφρήσουν αποσταθεροποιητικά στοιχεία ή ακραίες ιδεολογίες που προωθούν τρίτες χώρες με άλλους, μη ευρωπαϊκούς σκοπούς».

Συζητήθηκε ακόμη η προστασία των χριστιανικών πληθυσμών και μνημείων σε περιοχές στην ευρύτερη Μέση Ανατολή που βρίσκονται υπό διαρκή απειλή.

Ο κ. Δένδιας έθεσε ακόμη το θέμα προστασίας μνημείων όπως η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας, που, όπως ανέφερε, «απειλούνται όχι από τη φύση, αλλά από μονομερείς ενέργειες που καταπατούν θεμελιώδεις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία απέναντι στην UNESCO και όχι μόνο».

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ουγγαρίας, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη συνεργασία στην οικονομία, το εμπόριο και τις επενδύσεις και επεσήμανε πως υπάρχει μια σημαντική αυξητική τάση στο διμερές εμπόριο, παρά την πανδημία. Σημείωσε πως υπάρχουν πολύ μεγάλες προοπτικές στον τομέα των επενδύσεων και χαιρέτισε την οργάνωση του ελληνο-ουγγρικού επιχειρηματικού φόρουμ, καθώς και το γεγονός ότι τον ομόλογό του συνόδευσαν επιχειρηματίες από την Ουγγαρία.

«Είναι πολύ σημαντικό να συνδέσουμε την εξωτερική πολιτική με τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων», ανέφερε.

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε ακόμη την Ουγγαρία για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της Ελλάδας για αποστολή βοήθειας για την αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών του καλοκαιριού, καθώς και για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025-2026.

Ούγγρος ΥΠΕΞ: Να αποφευχθούν τα λάθη του 2015

«Θέλουμε να αποφευχθούν τα λάθη τα οποία συνέβησαν το 2015», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και πρόσθεσε: «Δυστυχώς αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχουν δηλώσεις, οι οποίες δεν είναι υπεύθυνες και επαναλαμβάνουν την ίδια στάση, όπως και το 2015».

«Είκοσι χρόνια προσπαθειών κατέληξαν σε μια αποτυχία, με την εγκατάλειψη του Αφγανιστάν και υπάρχει ρεαλιστικός κίνδυνος να υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές που θα φτάσουν στην Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Σιάρτο.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποτρέψουμε ένα ενδεχόμενο μεταναστευτικό κύμα, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στο γεγονός ότι αυτές οι μεταναστευτικές ροές, πέραν από κινδύνους που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, ενδέχεται να συμπεριλαμβάνουν και κινδύνους που αφορούν ζητήματα δημόσιας υγείας», σημείωσε.

Επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια, προκειμένου να σταματήσουν αυτές οι μεταναστευτικές κινήσεις «όσο το δυνατόν μακρύτερα από την Ευρώπη και το καλύτερο θα ήταν να αποτρέψουμε την ενθάρρυνση πληθυσμού από το Αφγανιστάν να εγκαταλείψει τις εστίες του και να ταξιδέψει προς την Ευρώπη».

«Εμείς στην Ουγγαρία πιστεύουμε ότι οι πολιτικές για τη μετανάστευση θα πρέπει να ξεκινούν από την προστασία των συνόρων με ένοπλο προσωπικό και φράκτες», σημείωσε. «Είναι εσφαλμένο το γεγονός, ότι η ΕΕ δεν παρέχει στήριξη για την προστασία των συνόρων, ούτε κονδύλια για την κατασκευή φρακτών. Οι προσπάθειες για κοινωνική ένταξη έχουν αποτύχει όλες τους στη Δυτική Ευρώπη».

Αναφορικά με τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι εκφράστηκε έντονο θετικό ενδιαφέρον από την επιχειρηματική κοινότητα για τη συνεργασία των δύο χωρών και πως πάνω από 50 επιχειρηματικές οντότητες συμμετείχαν στο ελληνο-ουγγρικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Σημείωσε ακόμη, πως η Ουγγαρία υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την Gazprom για την παροχή φυσικού αερίου, διάρκειας 50 ετών, όμως ενδιαφέρεται αντίστοιχα και για την «περιοχή της Κύπρου και την εγκαθίδρυση υποδομής που θα δώσει τη δυνατότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη να έχει πρόσβαση στον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου που βρίσκεται στην Ελλάδα».

Τέλος, αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών για την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων και την επιθυμία της Ουγγαρίας να συνδράμει για την αποκατάσταση εκκλησιών που υπέστησαν ζημιές στη διάρκεια των πυρκαγιών.

Νωρίτερα οι δύο υπουργοί υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας των Διπλωματικών Ακαδημιών Ελλάδας και Ουγγαρίας.