Ερώτηση Τσίπρα στη Βουλή για τον εκτροχιασμό των χρεών της ΝΔ στις τράπεζες – Φίλης: Είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις με τον Βαρουφάκη

Αλέξης Τσίπρας: Τραβάει φωτογραφίες από το Σινούκ την ώρα της αερομαχίας με  τουρκικά | eirinika.gr

Δεν είναι μόνο το γεγονός πως η εξυγίανση των οικονομικών του κόμματος που ευαγγελιζόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήρθε ποτέ, αλλά και το ότι μέσα σε ένα χρόνο η ΝΔ αύξησε το χρέος της κατά 11%, δηλαδή κατά 35 ακόμα εκατομμύρια ευρώ! Το θέμα φέρνει στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας

Επί αρχηγίας Κ. Μητσοτάκη, τα δημοσιοποιημένα χρέη της ΝΔ αυξήθηκαν κατά 118 εκατ. ευρώ και το συνολικό χρέος του κόμματος εκτινάχθηκε στα 343 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται και στην σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι η ΝΔ αύξησε τα καθαρά έσοδά της μεταξύ 2019 και 2020, καθώς και τον βαθμό παγιοποίησης και την ταμειακή της ρευστότητα, εμφανίζεται να έχουν αυξηθεί οι δανειακές υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες κατά 34.285.291,72 ευρώ, δηλαδή κατά 11%, μέσα σε έναν μόνο χρόνο!

Στην ερώτησή του ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως για ένα μέρος του πολιτικού συστήματος το πρόβλημα είναι δομικό και, όπως φαίνεται από τον πρόσφατα δημοσιευμένο ισολογισμό του κυβερνώντος κόμματος, συνεχίζεται και διευρύνεται.

Η ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα όπως κατατέθηκε στη Βουλή:

Θέμα: «Διαχειριστική διαφάνεια και οικονομική εξυγίανση των πολιτικών κομμάτων»

Η δημοσιοποίηση των ισολογισμών των πολιτικών κομμάτων για το έτος 2020, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, έφερε για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο το ζήτημα της εξαιρετικά προβληματικής οικονομικής κατάστασης συγκεκριμένων κομμάτων και, ιδίως το θέμα του τραπεζικού τους δανεισμού, ο οποίος για το κυβερνών κόμμα της ΝΔ ανέρχεται πλέον στο αστρονομικό ποσό των 342.950.583,94 ευρώ.

Παρά τις προσπάθειες της περιόδου 2015- 2019 για την οικονομική εξυγίανση και τη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση των κομμάτων και σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρύξεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωνε υπερήφανος που κατάφερε να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του κόμματός του, η ΝΔ αποδεικνύεται ότι συνεχίζει την ίδια «αμαρτωλή» πολιτική του παρελθόντος. Παρά το γεγονός ότι αύξησε τα καθαρά έσοδά της μεταξύ 2019 και 2020, καθώς και τον βαθμό παγιοποίησης και την ταμειακή της ρευστότητα, εμφανίζεται να έχουν αυξηθεί οι δανειακές υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες κατά 34.285.291,72 ευρώ, δηλαδή κατά 11%, μέσα σε έναν μόνο χρόνο!

Πρόκειται για μία κατάσταση που αποτελεί, όπως είναι προφανές, μία νάρκη διαρκείας στα θεμέλια της πολιτικής ζωής του τόπου και της υγιούς λειτουργίας της δημοκρατίας, καθώς εγείρει ζητήματα διαφάνειας και ανεξαρτησίας των πολιτικών κομμάτων, και μάλιστα του κόμματος που αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας. Αποδεικνύεται ότι για ένα μέρος του πολιτικού συστήματος το πρόβλημα είναι δομικό και, όπως φαίνεται από τον πρόσφατα δημοσιευμένο ισολογισμό του κυβερνώντος κόμματος, συνεχίζεται και διευρύνεται.

Την ίδια στιγμή, οι οικονομικές επιλογές της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας αποτελούν ευθεία πρόκληση προς το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Πρόκληση, προς τους χιλιάδες μικρομεσαίους δανειολήπτες και δανειολήπτριες, που βλέπουν με τρόμο την έναρξη ισχύος του νέου πτωχευτικού νόμου (ν. 4738/2020 “Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις”), ο οποίος εξισώνει τα απλά φυσικά πρόσωπα με εμπόρους και επιχειρηματίες, καταργεί κάθε είδους προστασία της πρώτης κατοικίας και αφήνει κάθε υπερχρεωμένο πολίτη αντιμέτωπο με τον κίνδυνο ρευστοποίησης του συνόλου της περιουσίας του, με απλή αίτηση των πιστωτών του. Αλλά και πρόκληση προς τις χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που αντιμετώπισαν την τελευταία χρονιά τεράστια προβλήματα ρευστότητας, αντιλαμβάνονται ωστόσο ότι η «κάνουλα» του τραπεζικού δανεισμού παραμένει γι’ αυτούς κλειστή ή συνοδεύεται από ιδιαίτερα επαχθείς, αν όχι απαγορευτικές, προϋποθέσεις.

Ερωτάται ο Πρωθυπουργός

1.    Για ποιον λόγο εμφανίζεται αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων του κυβερνώντος κόμματος προς τις τράπεζες το 2020 κατά 34.285.291,72 ευρώ, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια της δήθεν εξυγίανσης το χρέος της Νέας Δημοκρατίας αυξήθηκε κατά περίπου 118 εκατομμύρια ευρώ;

2.    Ποιες είναι οι υφιστάμενες ρυθμίσεις του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της ΝΔ, ποιοι οι όροι και οι προϋποθέσεις των ρυθμίσεων αυτών και για ποιόν λόγο αρνείται μέχρι σήμερα να τις δημοσιοποιήσει;

Ο Ερωτών

Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Τσίπρας Αλέξης​

 

Φίλης: Είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις με τον Βαρουφάκη – Δεν έχουμε ανάγκη τις μεταγραφές

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συζητήσεων με τον Γιάννη Βαρουφάκη αφήνει ο Νίκος Φίλης

Ανοιχτός σε συνεργασία με το ΜέΡΑ25 και τον Γιάννη Βαρουφάκη εμφανίστηκε ο Νίκος Φίλης ενώ δήλωσε αντίθετος στις μεταγραφές στελεχών σχολιάζοντας την πρόσφατη συμπόρευση του Συμεών Κεδίκογλου με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο, ο Νίκος Φίλης κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα για το εάν οι νέοι πηγαίνουν σε άλλα κόμματα, όπως στο ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη με τον πρώην υπουργό Παιδείας να απαντά: «Δεν το ξέρω αυτό (ότι πηγαίνουν οι νέοι στο κόμμα Βαρουφάκη), αλλά και ο κύριος Βαρουφάκης είναι μια δύναμη στον προοδευτικό χώρο με την οποία μία προοπτική πολιτικής προοδευτικής διακυβέρνησης, οφείλει να συνομιλήσει, αλίμονο. Είμαστε ανοικτοί, και με αυτόν και με το ΚΚΕ και με δυνάμεις του ΚΙΝΑΛ, το οποίο είναι σε μεταβατική φάση, δεν έχει διευκρινίσει τι θέλει ακριβώς- αν θέλει να πάει από δω ή από κει».

Οι μεταγραφές και ο Συμεών Κεδίκογλου

Παράλληλα, ερωτηθείς για τις μεταγραφές, με αφορμή και αυτή του Συμεών Κεδίκογλου, ο κ.Φίλης εμφανίστηκε αντίθετος σχολιάζοντας ότι δε συμφωνεί συνολικά με τη συγκεκριμένη λογική:  «Δεν κάνω κρίση για ένα-ένα πρόσωπο. Προφανές είναι ότι πολλά πρόσωπα, που δεν τα γνωρίζω εγώ, έχουν τη δική τους πολιτική διαδρομή. Δεν συμφωνώ στην ιστορία των μεταγραφών. Ενα κόμμα το οποίο πηγαίνει προς την κυβέρνηση, η δύναμή του δεν αντλείται από τις μεταγραφές. Δεν θέλω ένα κόμμα που να έχουμε μεταγραφές, θέλω ένα κόμμα που να έχουμε συμμαχίες, και πολιτικές συμμαχίες. Δεν πιστεύω ότι όλοι πρέπει να εκπροσωπηθούν από ένα κόμμα».

Ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολίασε: «Χρειάζεται η αξιωματική αντιπολίτευση και κυρίως σε συνθήκες που υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη επιδείνωση των συνθηκών της ζωής των πολιτών. Το βλέπετε με τον κορονοϊό… Είναι μακρά η πορεία εξόδου από την πανδημία, δεν θα τελειώσουμε γρήγορα. Βλέπουμε ότι μπορεί να μην ανοίξουν πολλά μαγαζιά που έκλεισαν λόγω της πανδημίας που θα οδηγήσει σε μια περαιτέρω αύξηση της ανεργίας».

Επίθεση στην κυβέρνηση για Ταμείο Ανάκαμψης, εργασιακά και εγκληματικότητα

Ο κ. Φίλης δεν παρέλειψε να στραφεί ενάντια στους κυβερνητικούς χειρισμούς αναφορικά με το ταμείο Ανάκαμψης, το επερχόμενο εργασιακό νομοσχέδιο για το οποίο σχεδιάζονται κινητοποιήσεις την ερχόμενη Πέμπτη 10 Ιουνίου αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο της εγκληματικότητας και το οργανωμένο έγκλημα.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, όσον αφορά τη διαχείριση και τις προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας: «Η κυβέρνηση ακολουθεί ένα σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, που τα χρήματα πηγαίνουν στις μεγάλες επιχειρήσεις κι όχι και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Το Ταμείο Ανάκαμψης συζητήθηκε πολύ λίγο στη Βουλή, ενώ σε άλλα κοινοβούλια στην Ευρώπη υπήρξε διεξοδική συζήτηση. Έχει αρνηθεί η κυβέρνηση να φτιαχτεί ένα όργανο παρακολούθησης της εκτέλεσης του Ταμείου, διακομματικό όργανο, όπως έγινε για παράδειγμα στην Ευρωβουλή. Η αντίληψη της κυβέρνησης, βγαίνει και από την έκθεση Πισσαρίδη, ότι δεν μπορεί να είναι ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Όπως είπε, το νέο «αντεργατικό» νομοσχέδιο, οδηγεί σε μια «επιβολή της απορρύθμισης του χρόνου εργασίας», τονίζοντας ότι «Έχει δυνατότητα ο εργαζόμενος να διαπραγματευτεί με τον εργοδότη; Δεν έχει, το ξέρετε όλοι». «Όταν ένας εργοδότης βλέπει ότι έχει πολλή δουλειά κι αυξάνει τον χρόνο εργασίας, χωρίς να πληρώνει την υπερωρία, τότε και το εισόδημα των εργαζομένων μειώνεται, αλλά δεν παίρνει και ανέργους, οπότε δεν έχουμε και μείωση της ανεργίας», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το ζήτημα της εγκληματικότητας, είπε: «Το ζήτημα αποκτά κάποιες διαστάσεις πάρα πολύ επικίνδυνες, δεν είναι ένα ξεκαθάρισμα ανάμεσα στις φατρίες του εγκλήματος».

Εγκληματικότητα ή «εγκληματοφοβία», όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης; «Έχουμε εγκληματικότητα.Αυτό είναι πραγματικό στοιχείο, το ότι φοβάται ο κόσμος τα εγκλήματα είναι ένα δεύτερο στοιχείο. Αλλά δεν φοβάται επειδή δεν υπάρχουν εγκλήματα! Βγαίνοντας από την πανδημία βλέπουμε μια έξαρση της εγκληματικότητας, η οποία φοβούμαι ότι διασυνδέεται και με διάφορα στοιχεία τα οποία είναι επικίνδυνα. Δεν αφορά μόνο φατρίες εγκληματικές μεταξύ τους, έχουν και διασυνδέσεις αυτοί. Οφείλει η Αστυνομία να εξαρθρώσει αυτά τα κυκλώματα, με τις πολύ βαθιές ρίζες και διασυνδέσεις».

Σχολιάζοντας τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μην καταφέρνει να αυξάνει τα ποσοστά του, είπε: «Τώρα αρχίζει σιγά – σιγά ο κόσμος με την πανδημία να ξαναμπαίνει σε μια κατάσταση που συνειδητοποιεί το εύρος και το βάθος των προβλημάτων του. Θα χρειαστούμε λοιπόν έναν μεγάλο αγώνα για να πείσουμε τους πολίτες να φύγουν από τον φόβο της πανδημίας, από τον φόβο για τη ζωή τους, που ήταν λογικός, και να ξαναμπούν στο ζήτημα της διεκδίκησης μιας ελπίδας για τη ζωή τους και το μέλλον τους».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε με τρόπο ικανοποιητικό να απαντήσει σε όλη αυτή την κατάσταση».