Ερώτηση Στ. Κούλογλου σε Κομισιόν. Σχοινά για την επίθεση στον Ηλ. Μόσιαλο — Όταν η νέα ΓΓ Δημόσιας Υγείας αποκαλούσε δολοφόνους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Κούλογλου στο Ευρωκοινοβούλιο: Μια φωτογραφία δείχνει τη διαφορά φασισμού -  κομουνισμού [Βίντεο]

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, για την επίθεση που δέχθηκε ο καθηγητής Η. Μόσιαλος, μετά την σατιρική ανάρτηση του με θέμα τον εμβολιασμό και τα Χριστούγεννα. Η ερώτηση αφορά ειδικότερα τον Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά, αρμόδιο για τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής.

Ο ευρωβουλευτής, επισημαίνοντας ότι την ανάρτηση του κ. Μόσιαλος καταδίκασε η ελληνική ορθόδοξη Εκκλησία, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και η αρμόδια υπουργός Παιδείας, σχολιάζει πως «η υπόθεση πήρε διαστάσεις και θύμισε την εκστρατεία των φανατικών ισλαμιστών στα σατιρικά σκίτσα του Charlie Hebdo. Ο ίδιος ο κ. Μόσιαλος υποχρεώθηκε να απολογηθεί δημοσίως. Η ελευθερία έκφρασης, σκέψης, συνείδησης και θρησκείας προστατεύεται ρητά από το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε».

Σημειώνεται, ότι για το θέμα ο ευρωβουλευτής ενημέρωσε και την Διακομματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ΜΜΕ, της οποίας είναι μέλος.

Ολόκληρη η ερώτηση του Στ. Κούλογλου:

Νέο επεισόδιο περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης και παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας σημειώθηκε στην Ελλάδα. Ο καθηγητής του LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Ηλίας Μόσιαλος, ανάρτησε στο Facebook ανώδυνο σατιρικό σκίτσο για την γέννηση του Χριστού, με στόχο την ενίσχυση των εμβολιασμών [1].

Το σκίτσο καταδίκασε η ελληνική ορθόδοξη Εκκλησία, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και η αρμόδια υπουργός Παιδείας. (Σημειώνω ότι είχα επισημάνει με ερώτηση μου την απόφαση της για μάθημα θρησκευτικών αποκλειστικά για ορθόδοξους χριστιανούς, που αντίκειται στο ελληνικό Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου [2], και συνολικές αποκλίσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης από τη Σύσταση της 22ας Μαΐου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες).

Η υπόθεση πήρε διαστάσεις και θύμισε την εκστρατεία φανατικών ισλαμιστών στα σατιρικά σκίτσα του Charlie Hebdo. Ο ίδιος ο κ. Μόσιαλος υποχρεώθηκε να απολογηθεί δημοσίως. Η ελευθερία έκφρασης, σκέψης, συνείδησης και θρησκείας προστατεύεται ρητά από το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

Ανησυχεί η Επιτροπή για την παραβίαση της αρχής της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα;
Τι σκοπεύει να κάνει για να προστατέψει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και τις κοινές αξίες από σκοταδιστικές επιθέσεις σε κράτος-μέλος που εκδηλώνονται μάλιστα και από κυβερνητικούς παράγοντες;

 

Όταν η νέα ΓΓ Δημόσιας Υγείας αποκαλούσε δολοφόνους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα ΓΓ Δημόσιας Υγείας είχε εξαπολύσει στο παρελθόν χυδαίες επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα

Στην ΓΓ Δημόσιας Υγείας μεταφέρθηκε μετά τις ανακοινώσεις Οικονόμου η Ειρ. Αγαπηδάκη αντικαθιστώντας τον Π. Πρεζεράκο, καθώς ο τελευταίος είχε υποδειχθεί από το Μαξίμου ως ο παραλήπτης της έρευνας Λύτρα – Τσιόδρα.

Ωστόσο, και η Ειρ. Αγαπηδάκη έχει απασχολήσει ξανά τον δημόσιο λόγο με αφορμή αυτά που που έγραφε παλαιότερα στον λογαριασμό της στα social media. Συγκεκριμένα, το 2016 η κ. Αγαπηδάκη επέλεξε να γράψει: «ας πούμε ένα σύνθημα που όλους τους ενώνει – ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – δολοφόνοι. Το φασίστας δεν κάνει καλή ρίμα, ακολουθώ την κυβερνητική γραμμή».

Ωστόσο, ένα χρόνο μετά την συγκεκριμένη ανάρτηση, η κ. Αγαπηδάκη επέλεξε να επιτεθεί στον Αλ. Τσίπρα, πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τότε πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον «εγκληματικά ανήθικο».

Στα περιστατικά αυτά και τις αναρτήσεις της Ειρ. Αγαπηδάκη είχε αναφερθεί τον Φεβρουάριο του 2021 και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας: 

«Επιλέξατε να σας συνοδεύει σήμερα στα κυβερνητικά έδρανα η κ. Αγαπηδάκη, την οποία δεν τυγχάνει να την γνωρίζω, συμπαθεστάτη μου φαίνεται. Αλλά να με συγχωρείτε κ. Μητσοτάκη, να με ενημερώσει για την δουλειά που κάνει στα ασυνόδευτα ανήλικα. Θέλω να ομολογήσω ότι δεν έχω πλήρη γνώση και γι’ αυτό θα της ζητήσω να με ενημερώσει, αν όμως η ίδια καταδέχεται να συνομιλεί με εγκληματικά ανήθικους. Αν ανέχεται, γιατί η κυρία Αγαπηδάκη ήταν αυτή που στις 5 Δεκεμβρίου του 2016 έγραφε ‘’ας πούμε ένα σύνθημα που όλους τους ενώνει – ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – δολοφόνοι. Το φασίστας δεν κάνει καλή ρίμα, ακολουθώ την κυβερνητική γραμμή’’».

Και πρόσθεσε «προφανώς δεν έχετε εικόνα τι έχετε μαζέψει γύρω σας» και συμπλήρωσε αναφερόμενος στην κυρία Αγαπηδάκη: «ένα ακόμα σημαντικό ανδραγάθημα της κυρίας Αγαπηδάκη τον Απρίλιο του 2017, με ανάρτηση της στο διαδίκτυο, μετά από μια συνέντευξη μου τότε ως πρωθυπουργός στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1:’’Αλέξη ντροπή να φτύνεις στα μούτρα τους πολίτες, είσαι εγκληματικά ανήθικος. Δεν χρειαζόταν να είσαι τόσο μα τόσο εγκληματικά ανήθικος’’».