
Πρόκληση του Τούρκου προέδρου για μειονότητες στη Θράκη και αποστρατιωτικοποίηση των νησιών
Με αφορμή την 99η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης ο Ταγίπ Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί ξανά εναντίον της Ελλάδας. Αυτή τη φορά, ήταν προκλητικός, με αναφορές στη μειονότητα της Θράκης και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών
Τονίζοντας ότι σήμερα συμπληρώνεται η 99η επέτειος από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, ενός από τα ιδρυτικά έγγραφα της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Ερντογάν είπε: «Με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, χαράχτηκαν τα χερσαία σύνορά μας, καταργήθηκαν οι συνθηκολογήσεις, διασφαλίστηκαν τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας που παρέμεινε στην Ελλάδα και διασφαλίστηκε το μη στρατιωτικό καθεστώς των ελληνικών νησιών κοντά στις ακτές μας».
Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει παρακολουθήσει σχολαστικά την εφαρμογή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης στα 99 χρόνια από την υπογραφή της, ο Ερντογάν πρόσθεσε: «Ωστόσο, πρόσφατα, ιδίως από την πλευρά της Ελλάδας, οι όροι που καταγράφονται στη συνθήκη, ιδίως τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, αγνοήθηκαν ή διαβρώθηκαν σκόπιμα. Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση, η οποία είναι ασύμβατη με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την πίστη στη συνθήκη. Είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και να προστατεύσει τα δικαιώματα του αγαπημένου μας έθνους».
«Ενώ η Τουρκία κάνει σταθερά βήματα προς το 2023, την 100ή επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης και της Δημοκρατίας μας, ενισχύει επίσης την ενεργό θέση της σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Στην 99η επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, τιμώ τον ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, τον Μουσταφά Κεμάλ, τους συμπολεμιστές του και τους μάρτυρές μας με έλεος και τιμώ τους βετεράνους μας με σεβασμό και ευγνωμοσύνη» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Κίνα: Eκτόξευσε τον δεύτερο θαλαμίσκο του διαστημικού σταθμού της
Η Κίνα εκτόξευσε σήμερα στο διάστημα τον δεύτερο από τους τρεις θαλαμίσκους του υπό κατασκευήν διαστημικού σταθμού της, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση CCTV.
Το διαστημικό όχημα Wentian, βάρους περίπου 20 τόνων και χωρίς αστροναύτη, εκτοξεύθηκε από το όχημα εκτόξευσης Long March 5B στις 14:22 (09:22 ώρα Ελλάδας) από το κέντρο εκτόξευσης Ουεντσάνγκ στο τροπικό νησί Χαϊνάν (νότια).
Μήκους σχεδόν 18 μέτρων και διαμέτρου 4,2 μέτρων, αυτός ο θαλαμίσκος-εργαστήριο θα προσδεθεί στον Tianhe, τον πρώτο θαλαμίσκο του σταθμού που βρίσκεται ήδη σε τροχιά από τον Απρίλιο του 2021.
Η επιχείρηση αποτελεί ένα στοίχημα γιατί απαιτεί πολλούς χειρισμούς υψηλής ακρίβειας, ορισμένοι από τους οποίους με ρομποτικό βραχίονα.
Ο νέος θαλαμίσκος-εργαστήριο, που έχει τρεις χώρους ύπνου, τουαλέτες και κουζίνα, διαθέτει επίσης πάγκους για επιστημονικά πειράματα.
Ο Wentian θα χρησιμεύσει επίσης ως πλατφόρμα υποστήριξης για τον έλεγχο του διαστημικού σταθμού σε περίπτωση βλάβης.
Στα κινεζικά Tiangong, γνωστός όμως επίσης και με το αγγλικό ακρωνύμιό του, GSS (“Chinese space station” – κινεζικός διαστημικός σταθμός), ο διαστημικός σταθμός αναμένεται να είναι πλήρως επιχειρησιακός μέχρι τα τέλη του έτους.
Μετά τον Wentian αυτό το Σαββατοκύριακο, οι τρεις αστροναύτες της αποστολής Shenzhou-14, που βρίσκονται τώρα στον διαστημικό σταθμό, θα υποδεχθούν έναν ακόμη θαλαμίσκο-εργαστήριο, τον Mengtian, τον Οκτώβριο.
Ο σταθμός θα έχει τότε την τελική του μορφή σε σχήμα Τ. Θα μοιάζει με τον πρώην ρωσοσοβιετικό σταθμό Mir. Η διάρκεια ζωής του αναμένεται να είναι τουλάχιστον 10 χρόνια.
Πηγή: CBS, ABC