Ερντογάν διαψεύδει Μητσοτάκη: Εθεσε στο ΝΑΤΟ το θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών — Αποχωρεί από το Δικαστικό Σώμα η ανακρίτρια της Novartis και άλλοι 25 δικαστές και εισαγγελείς

Ο τούρκος πρόεδρος έθεσε ζήτημα για τα ελληνικά νησιά στην συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη αθέτησε τη μεταξύ τους συμφωνία. Έτσι, διαψεύδεται για άλλη μια φορά ο έλληνας πρωθυπουργός που διαβεβαίωνε ότι ο Ερντογάν δεν επιχείρησε να θέσει το θέμα των ελληνικών σε διεθνές επίπεδο.

«Δεν μπορείς να εξοπλίσεις τα νησιά»

Ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός αθέτησε τη συμφωνία που είχαν συνάψει στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία οι δύο χώρες θα είχαν διμερείς σχέσεις, χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτου. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι αναίρεσε αυτή την συμφωνία με την ομιλία του στο Κογκρέσο και το Νταβός. Τον κατηγόρησε ότι κάνει «ειδικές επισκέψεις στα νησιά του Αιγαίου, κατά τη διάρκεια των οποίων επιδόθηκε στον εξοπλισμό αυτών των μικρών νησιών. Αυτά τα νησιά προστατεύονται από τη συνθήκη της Λωζάννης και την συμφωνία των Παρισίων. Δεν μπορείς να εξοπλίσεις αυτά τα νησιά, όμως η Ελλάδα έχει προχωρήσει κατά αυτό τον τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τις διεθνείς συνθήκες. Αναμένεται η αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Πίεση σε Σουηδία-Φινλανδία

Παράλληλα, έκανε λόγο για τα οφέλη της άρσης του βέτου στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, αφού αναφέρθηκε στην αγορά των αμερικανικών F16 και ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κογκρέσο ώστε «να πετύχει τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων» για το θέμα.

Επίσης, για την ένταξη των δύο βορειοευρωπαϊκών χωρών στη βορειοατλαντική συμμαχία, είπε ότι «αν οι δύο χώρες δεν εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους», η συμφωνία ένταξής τους «δεν θα φτάσει για επικύρωση στο τουρκικό κοινοβούλιο».

 

Αποχωρεί από το Δικαστικό Σώμα η ανακρίτρια της Novartis και άλλοι 25 δικαστές και εισαγγελείςΑποχωρεί από το Δικαστικό Σώμα η ανακρίτρια της Novartis και άλλοι 25 δικαστές και εισαγγελείς

Εικοσιέξι δικαστές και εισαγγελείς από τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας αποχωρούν σήμερα, Πέμπτη καθώς συμπλήρωσαν το ανώτατο προβλεπόμενο όριο ηλικίας που είναι το 67ο έτος μεταξύ των οποίων και η αρεοπαγίτης ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου στην υπόθεση της Novartis, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου.

Ειδικότερα, από τον Άρειο Πάγο αποχωρούν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, 5 αντεισαγγελείς, 5 αντιπρόεδροι και 11 αρεοπαγίτες.

Αναλυτικά, από τον Άρειο Πάγο αποχωρεί μετά από τρίχρονη θητεία στη θέση του εισαγγελέα ο Βασίλης Πλιώτας και οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελoς Ζαχαρής (το 2020 διερεύνησε τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις κατά τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis), Αvαστασία Δημητριάδoυ, Ζαχαρίας Κοκκινάκης, Χαράλαμπoς Μωϋσίδης και Παναγιώτης Αθανασίου.

Ακόμη, αποχωρούν από τον Άρειο Πάγο οι αντιπρόεδροι Μαρία Νικoλακέα, Κωστούλα Φλουρή-Χαλεβίδου, Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου, Γρηγόριoς Κoυτσoκώστας και Λoυκάς Μόρφης.

Επίσης, από τον Άρειο Πάγο αποχωρούν οι αρεοπαγίτες Κωvσταvτίvα Μαυρικoπoύλoυ, Θεόδωρoς Μαvτoύβαλoς, Πελαγία Ακάσoγλoυ, Κωvσταvτίvα Αλεβιζoπoύλoυ, Αvαστασία Μoυζάκη, Άvvα Φωτoπoύλoυ-Iωάvvoυ, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Μαρία Αvδρικoπoύλoυ, Ευστάθιoς Νίκας, Σoφία Πoλύζoυ-Θεoχαρίδη και Άννα Αγγελάτου-Βασιλείου.

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας αποχωρεί ο πρόεδρός του, Δημήτρης Σκαλτσούνης, ο οποίος είναι τακτικό μέλος του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών στην υπόθεση της Νovartis, 2 αντιπρόεδροι και μία σύμβουλος Επικρατείας και συγκεκριμένα οι αντιπρόεδροι Μαρία Καραμανώφ και Αικατερίνη Χριστοφορίδου, καθώς και η σύμβουλος Επικρατείας Αγάπη Γαλενιανού-Χαλκιαδάκη.