Εργοδοτικής αυθαιρεσίας συνέχεια: Επίθεση με τασάκια και ποτήρια σε διανομέα για μια λάθος διεύθυνση — Δεν αντέχει το κόστος των διακοπών το 37% των εργαζομένων στην Ελλάδα

Καταγγελία για τη στάση του εργοδότη αλλά και της αστυνομίας

Μια ακόμα πολύ σοβαρή καταγγελία για συμπεριφορά εργοδότη έρχεται στο φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά από την Κίνηση Ενωμένων Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ).

Θύμα σε αυτή την περίπτωση είναι ένας μετανάστης διανομέας που το τρομερό λάθος του ήταν να πάει σε μια άλλη διεύθυνση από αυτή που έπρεπε, λάθος για το οποίο από ότι φαίνεται δεν έφταιγε κιόλας.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλει η Κίνηση με ανάρτησή της στο Facebook, «ο μετανάστης εργάτης Ναζίρ Αχμέντ, 43 ετών που έπιασε δουλειά σε κατάστημα εστίασης στην Πλ. Άνοιξης, βρέθηκε αντιμέτωπος με την ωμή ρατσιστική βία του αφεντικού του».

«Παρόλο που είχε εξηγήσει ότι ο ίδιος δεν ξέρει να κάνει τη δουλειά του διανομέα αλλά έχει δουλέψει εκεί ξανά ως λαντζέρης, το αφεντικό επέμενε ότι μπορεί να την κάνει την δουλειά αφού θα του έδιναν τις διευθύνσεις για να πάει τις παραγγελίες και θα τις έβρισκε με GPS. Για την αμοιβή 5 ευρώ την ώρα, χωρίς ένσημα!».

Χθες, μετά τα μεσάνυχτα, του έδωσαν την τελευταία διεύθυνση για να παραδώσει παραγγελία. Όταν έφτασε εκεί με τη μηχανή του διαπίστωσε ότι ήταν λάθος η διεύθυνση που του έδωσαν, ο εργοδότης τον εξύβρισε εξαπολύοντας εναντίον του χυδαίους χαρακτηρισμούς, ενώ στη συνέχεια του επιτέθηκε «με γροθιά στο πρόσωπο, χτυπώντας τον στο μάτι, στη μύτη ενώ τον χτύπησε και στο χέρι». Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, «τον καταδίωκε και του πέταξε ποτήρια και τασάκια για να τον χτυπήσει».

Η ΚΕΕΡΦΑ καταγγέλλει μάλιστα και την στάση της ΕΛΑΣ που όπως αναφέρει, κατέφτασε στο σημείο έπειτα από καθυστέρηση κι αφότου ο μετανάστης εργάτης κάλεσε και δεύτερη φορά.

«Το αφεντικό όταν κατάλαβε ότι ειδοποίησε την Αστυνομία πήρε το τζίπ του και κατέστρεψε την μηχανή του εργάτη αφού προηγούμενα του είχε πάρει τα κλειδιά για να μην μπορέσει να φύγει» σημειώνει.

Ο εργοδότης πριν ακόμη φτάσουν οι Αρχές, έκλεισε το μαγαζί κι έφυγε, ενώ όταν ο μετανάστης εργάτης πήγε στο ΑΤ Αγίου Στεφάνου να υποβάλλει μήνυση, οι αστυνομικοί φέρονται να τον συμβούλεψαν να το ξανασκεφτεί καλά.

Η Κίνηση καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας «να παρέμβουν άμεσα στηρίζοντας τον μετανάστη εργάτη»

 

Δεν αντέχει το κόστος των διακοπών το 37% των εργαζομένων στην Ελλάδα

Mπορεί η Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) να μη φημίζεται για την αγωνιστική της δραστηριοποίηση, την ώρα που ο πληθωρισμός και η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης «ροκανίζει» ακόμη κι αυτές τις ελάχιστες μισθολογικές αυξήσεις. Ωστόσο, στην επεξεργασία των στατιστικών πηγών από τη Eurostat διαπρέπει. Και κυρίως «διαπρέπει» η ελληνική οικονομία, η οποία δεν επιτρέπει στους μισθωτούς να διαθέσουν ένα ευπρεπές ποσό για να καλύψουν τη βασική ανάγκη διακοπών σε ένα καλοκαίρι που… ταλαιπωρείται από καύσωνες και πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ETUC, o μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις διακοπές τους εντοπίζεται στη Ρουμανία (43%), στην Ελλάδα (37%), στην Ουγγαρία (34%), στην Ιταλία (31%), στην Κροατία (31%) και στην Κύπρο (30%). To κόστος ενός βασικού πακέτου διακοπών αυξήθηκε κατά 12,4% σε ολόκληρη την Ε.Ε. μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου, ακολουθώντας την αύξηση του 11,5% που σημειώθηκε πέρυσι. Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη αύξηση στο κόστος των οργανωμένων διακοπών από τότε που ξεκίνησε η συλλογή στοιχείων, δηλαδή από το 1996.

Επίσης, η ανάλυση των δεδομένων της Eurostat από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων και το Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο διαπίστωσε τα εξής:

 Το μέσο κόστος ενός πακέτου διακοπών τεσσάρων διανυκτερεύσεων ή περισσότερων είναι τώρα 2.967 ευρώ – αυξημένο κατά περισσότερο από 600 ευρώ σε σχέση με το 2018.

 Οι πολίτες στην Εσθονία, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία, τη Σουηδία και την Τσεχία έχουν πληγεί από τις υψηλότερες αυξήσεις στο κόστος των οργανωμένων διακοπών, με αυξήσεις μεταξύ 18% και 31%.

 Η μέση τιμή ενός πακέτου διακοπών αξίζει περισσότερο από την αμοιβή ενός μήνα για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό σε 14 κράτη-μέλη.

 Περίπου το 19,5% των εργαζομένων δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά μία εβδομάδα μακριά από το σπίτι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Και αυτό αντιστοιχεί σε 38 εκατομμύρια άτομα.

 Για όλους όσοι αναγκάζονται να μείνουν στο σπίτι, το κόστος αναψυχής και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων σε κινηματογράφο ή μουσεία, έχει επίσης αυξηθεί κατά 6,5%, ρεκόρ – ένα τρίτο περισσότερο από την αύξηση των ονομαστικών μισθών.

 Πολλοί είναι, επίσης, που υφίστανται την πρόσθετη πίεση να παρέχουν μεσημεριανό στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών, με τα νέα δεδομένα να δείχνουν ότι αυξανόμενος αριθμός πολιτών της Ε.Ε. αγωνίζεται να αντέξει οικονομικά ένα σωστό γεύμα.

Η ETUC καλεί την Ε.Ε. και τις εθνικές κυβερνήσεις να τερματίσουν την κρίση κόστους ζωής επιβάλλοντας απροσδόκητους φόρους στα υπερκέρδη που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του πληθωρισμού και αποκαθιστούν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, μέσω αξιοπρεπών αυξήσεων μισθών.

Χριστίνα Κοψίνη