Εργασιακό νομοσχέδιο: Αντιδράσεις μετά την εξαγγελία Γεωργιάδη για 16ωρη εργασία — Άδωνις Γεωργιάδης: Τα ωμά ψέματα για το 16ωρο. Τι πραγματικά αναφέρει η ευρωπαϊκή οδηγία

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, και τις σχετικές εξαγγελίες του Άδωνι Γεωργιάδη ότι, οι μισθωτοί θα έχουν τη δυνατότητα πολλαπλής απασχόλησης εντός του ίδιου 24ώρου σε δύο εργοδότες με πλήρες ωράριο.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε, το υπουργείο Εργασίαςεξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, οι εξαγγελίες Γεωργιάδη, δε σημαίνουν ότι θα σταματήσει να εφαρμόζεται το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση (του εργαζόμενου) δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών. Άμεση ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑνα κάνει λόγο για νομοσχέδιο «έκτρωμα» και το ΚΚΕ να μιλάει για «Μεσαίωνα του 16ώρου».

Γεωργιάδης: «Σε καμία περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης των εργαζομένων»

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, προέβη στην ακόλουθη διευκρινιστική δήλωση, αναφορικά με την δυνατότητα εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες: «Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δε σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».

«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες»

Νωρίτερα, ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είχε σημειώσει: «Θεσπίζουμε τη δυνατότητα εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες. Μπορεί να δουλεύει δύο οχτάωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι απολύτως νόμιμο, δηλωμένο και στα εισοδήματά του. Ή θεσπίζουμε την περίοδο του δοκίμου εργαζομένου, ένας εργαζόμενος εργάζεται σε μια επιχείρηση και μπορεί να λύεται η σύμβαση του αυτομάτως και αζημίως σε περίοδο 6 μηνών».

ΣΥΡΙΖΑ: «Να μη διανοηθεί καν ο Γεωργιάδης να φέρει νομοσχέδιο για 16ωρη εργασία»

«Ο υπουργός Εργασίας κ. Γεωργιάδης, ως άξιος συνεχιστής του κ. Χατζηδάκη, αποκάλυψε σήμερα το εφιαλτικό σκηνικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ για τους εργαζόμενους», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει 16 ώρες δουλειά την ημέρα με δύο 8ωρα σε δύο εργοδότες» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας: «Και αυτό -κατά τον κ. Γεωργιάδη- θα είναι “προσωπική απόφαση” του εργαζόμενου. Με λίγα λόγια, ο εκβιασμός βαφτίζεται “επιλογή” την ώρα που η ακρίβεια, η εργοδοτική αυθαιρεσία και οι χαμηλοί μισθοί πλήττουν τον κόσμο της εργασίας».

«Να μη διανοηθεί καν ο κ. Γεωργιάδης να φέρει στη Βουλή αυτό το έκτρωμα. Δεν θα βρει απέναντι μόνο τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά το σύνολο των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΚΚΕ: «Κανένας και καμία να μην δεχτεί τον Μεσαίωνα του 16ωρου»

«Μετά το “δικαίωμα” στη 10ωρη εργασία χωρίς υπερωριακή αμοιβή που θεσπίστηκε με τον νόμο “Χατζηδάκη“, ο νέος υπουργός εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε και το “δικαίωμα” στη δουλειά μέχρι και 16 ώρες την ημέρα, με απασχόληση σε περισσότερους από έναν εργοδότη, αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την “παράλληλη απασχόληση”» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

Και επισημαίνει στη συνέχεια: «Ο υπουργός προκαλεί τη νοημοσύνη όλων όταν προσπαθεί να κρύψει την εξυπηρέτηση των εργοδοτικών απαιτήσεων πίσω από τη φράση “αν το θέλει ο εργαζόμενος”. Σε συνθήκες ανέχειας και εκτίναξης της ακρίβειας, που οδηγεί σε πραγματική μείωση των – ήδη χαμηλών – μισθών, αλλά και σε συνθήκες εργοδοτικών εκβιασμών, δεν υπάρχει καμία “επιθυμία” των εργαζομένων, υπάρχει απλά ο ωμός καταναγκασμός.

Ο υπουργός Εργασίας, μάλιστα, εξαγγέλλει τη δήθεν “εθελοντική” 16ωρη δουλειά, την ώρα που ήδη υπάρχει μεγάλη αύξηση των εργατικών “ατυχημάτων”, εξαιτίας της εντατικοποίησης της δουλειάς, της έλλειψης μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, αλλά και της διάλυσης της Επιθεώρησης Εργασίας. Παράλληλα, η μετατροπή των εργαζόμενων σε “πολυεργαλεία” θα κρατήσει ψηλά το ποσοστό ανεργίας, η μείωση του οποίου έχει τεθεί από την κυβέρνηση ως προϋπόθεση για την επαναφορά εργατικών δικαιωμάτων, όπως αυτό των “τριετιών”».

«Κανένας και καμία να μην δεχτεί τον Μεσαίωνα στον οποίο μας γυρίζουν οι “πολυδύναμοι εκσυγχρονιστές”, αξιοποιώντας, μάλιστα, την περίοδο των καλοκαιρινών αδειών, γιατί νομίζουν ότι έτσι θα αποφύγουν τις αντιδράσεις και την κατακραυγή».

«Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες μπορούν με την οργάνωση και τον αγώνα τους να τους αναγκάσουν να πάρουν πίσω αυτό το “έκτρωμα”. Να επιβάλουν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις και σύγχρονα δικαιώματα παντού» τονίζει το ΚΚΕ καταλήγοντας στο σχόλιό του.

 

Άδωνις Γεωργιάδης: Τα ωμά ψέματα για το 16ωρο. Τι πραγματικά αναφέρει η ευρωπαϊκή οδηγίαΟ Άδωνις Γεωργιάδης

Την επιστροφή στον Μεσαίωνα ονειρεύεται ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος ανακοίνωσε περιχαρής το 16ωρο. Ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία, ενώ μετά την κατακραυγή, επιχείρησε να τα μαζέψει, αλλά τα έκανε ακόμα χειρότερα καθώς χάθηκε στα μαθηματικά.

O Άδωνις Γεωργιάδης είπε αυτολεξεί το πρωί της Παρασκευής μιλώντας στον ΣΚΑΪ:  «Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες. Δηλαδή, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δύο διαφορετικούς εργοδότες και αυτό είναι απολύτως νόμιμο, δηλωμένο και στα εισοδήματά του.».

Όταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο «δύο 8ωρα, σε δύο διαφορετικούς εργοδότες, την ίδια μέρα; Δηλαδή θα μπορεί να δουλεύει 16 ώρες την μέρα;», απάντησε: «Εάν το επιθυμεί, ναι. Δική του απόφαση, είναι όχι δική μου. Το θέμα είναι αν θα το επιτρέπουμε. Από εδώ και μπρος θα τα επιτρέπουμε, σήμερα δεν γίνεται».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, βλέποντας τον σάλο, έσπευσε να κάνει νέα δήλωση, αυτή τη φορά γραπτή, λέγοντας: «Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».

Τώρα, πώς γίνεται να υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία και ταυτόχρονα «υπερεθνικό» ΠΔ και πώς γίνεται, να μπορεί κάποιος να εργάζεται δύο οκτάωρα την ημέρα και να έχει ανάπαυση 11 συνεχών ωρών για κάθε περίοδο 24 ωρών, θα πρέπει να το εξηγήσει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εργασίας δεν έμεινε όμως εκεί αλλά μετά την σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, επανήλθε, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Είναι χαρακτηριστικό του πανικού του τα ορθογραφικά λάθη που έκανε: «Είναι θλιβερό να πιστεύουν στα αλήθεια ότι η ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία μίας Ευρωαπαϊκής (σ.σ. εννοούσε «ευρωπαϊκής» οδηγίας θα επέτρεπε κάτι τέτοιο…αλλά πραγματικά δεν έμαθαν τίποτε από το αποτέλεσμα των εκλογών. Η θεσμοθέτηση της άδειας να εργάζεσαι σε πολλαπλούς εργοδότες νόμιμα γίνεται εντός του 8ωρου. Δεν δρα δηλ αθροιστικά. Όλα θα τα δουν άλλωστε στην Δημόσια Διαβούλευση».

Τι πραγματικά λέει η ευρωπαϊκή οδηγία

Η κοινοτική οδηγία (2019/1152) περί «διαφανών και προβλέψιμων όρων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει τα εξής στο άρθρο 9 για την παράλληλη απασχόληση:

  • «Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι ο εργοδότης δεν πρόκειται να απαγορεύσει σε εργαζόμενο να αναλάβει εργασία σε άλλους εργοδότες, εκτός του ωραρίου εργασίας που καθορίζεται με τον εν λόγω εργοδότη, ή να επιφυλάξει δυσμενή μεταχείριση σε εργαζόμενο για τον λόγο αυτό.
  • Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίζουν προϋποθέσεις για τη χρήση των περιορισμών περί ασυμβίβαστου από εργοδότες για αντικειμενικούς λόγους, όπως η υγεία και η ασφάλεια, η προστασία του επιχειρηματικού απορρήτου, η ακεραιότητα του δημοσίου τομέα ή η αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων».

Σε άλλο σημείο σημειώνει ότι «οι εργοδότες δεν θα πρέπει να απαγορεύουν σε έναν εργαζόμενο να αναλαμβάνει απασχόληση σε άλλους εργοδότες, εκτός του χρόνου εργασίας του ή να επιφυλάσσουν δυσμενή μεταχείριση σε εργαζόμενο για τον λόγο αυτό. Θα πρέπει να είναι δυνατόν τα κράτη μέλη να προβλέπουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη χρήση περιορισμών λόγω ασυμβίβαστου, οι οποίοι πρέπει να νοούνται ως περιορισμοί στην εργασία για άλλους εργοδότες για αντικειμενικούς λόγους, όπως η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων μεταξύ άλλων με την επιβολή ορίων στον χρόνο εργασίας, η προστασία του επιχειρηματικού απορρήτου, η ακεραιότητα του δημοσίου τομέα ή η αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων».

Δηλαδή η Ευρωπαϊκή Οδηγία δεν υποστηρίζει ότι μπορεί κάποιος να εργαστεί δύο οκτάωρα σε δύο εργοδότες και μάλιστα την ίδια ημέρα. Αναφέρει ότι δεν μπορεί να του απαγορευτεί η απασχόληση εκτός ωραρίου, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Βέβαια αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον υπουργό των fake news.

Ακολουθεί η κοινοτική οδηγία (2019/1152)