Επιχορηγήσεις 2020: Έντονη αντίδραση Παναγόπουλο για τη μείωση στον ΣΕΓΑΣ * Αρχίζει να βρίσκει τον ρυθμό της η Πεσιρίδου * Πρόταση ΕΣΑΠ για μειώσεις μπορεί να βάλει «φωτιά» στην επανέναρξη της Volley League

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, με δήλωσή του επιτίθεται στον Υφυπουργό Αθλητισμού για τη μείωση στην κρατική επιχορήγηση.

Η πρώτη αντίδραση για τη μείωση των επιχορηγήσεων στις Ομοσπονδίες για το 2020 ήρθε από τον ΣΕΓΑΣ. Ο πρόεδρός του, Κώστας Παναγόπουλος, με δήλωσή του αναρωτιέται εάν ο Υφυπουργός Αθλητισμού επιδιώκει τη διακοπή της δραστηριότητας του ελληνικού στίβου.

Στη συνέχεια κάνει αναφορά στα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν στην Ομοσπονδία και τις δυσκολίες που υπαρχουν μετά από αυτή την εξέλιξη.

Αναλυτικά η σχετική δήλωση: “O Υφυπουργός Αθλητισμού επιδιώκει τη διακοπή της δραστηριότητας του ελληνικού στίβου; Σε καθεστώς πανδημίας, με έντονα αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά δεδομένα του ερασιτεχνικού αθλητισμού ο αρμόδιος Υφυπουργός, αντί να διεκδικήσει πρόσθετη χρηματοδότηση και να αυξήσει (όπως έγινε στον Πολιτισμό), μειώνει τις επιχορηγήσεις των Αθλητικών Ομοσπονδιών.

Πρόκειται για τεράστιο λάθος, που θα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στον Ελληνικό Αθλητισμό. Οι επιπτώσεις αυτές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες στον ΣΕΓΑΣ, του οποίου η επιχορήγηση μειώθηκε κατά 422.000 ευρώ (13%).

Πρώτον, γιατί ο ΣΕΓΑΣ, που έχει τα τελευταία χρόνια πολύ μεγαλύτερα ίδια έσοδα από την κρατική επιχορήγηση, πλήττεται από τη μείωση του χορηγικού του προγράμματος, αλλά και από τον περιορισμό συμμετοχής στους μαζικούς του αγώνες, ιδίως στο Μαραθώνιο της Αθήνας.

Δεύτερον, γιατί η Ομοσπονδία μας πρωταγωνιστεί στην επανεκκίνηση του αθλητισμού, διαμόρφωσε ήδη Πρωτόκολλο Διεξαγωγής Αγώνων Στίβου, με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων και έχει ανακοινώσει τη διεξαγωγή των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων αλλά και διασυλλογικών αγώνων.

Έχοντας αποτιμήσει την πολύ μεγάλη μείωση των ιδίων εσόδων, το Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ αναμόρφωσε τον προϋπολογισμό της Ομοσπονδίας μας και τον απέστειλε με σχετική συνοδευτική επιστολή στον κ. Αυγενάκη την 21η Μαΐου (στην οποία δεν λάβαμε απάντηση), τεκμηριώνοντας το αίτημα για πρόσθετη επιχορήγηση, ειδικώς για το 2020, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Σημειώνω ότι το 2019, με επιχορήγηση ύψους 3,2 εκ. ευρώ, ο ΣΕΓΑΣ δαπάνησε για τις εθνικές ομάδες και τα αναπτυξιακά του προγράμματα 5,9 εκ. ευρώ. Ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό της επιχορήγησης. Την ίδια στιγμή, που οι διοικητικές (ανελαστικές) δαπάνες, φτάνουν το 1,7 εκ. ευρώ.

Η μεγάλη μείωση της επιχορήγησης του ΣΕΓΑΣ για το 2020, η οποία μάλιστα ανακοινώνεται στο μέσο του έτους, όταν έχουν ήδη αναληφθεί υποχρεώσεις, θα έχει ως συνέπεια την κατάργηση μεγάλου μέρους των παροχών σε αθλητές, προπονητές και σωματεία, αλλά και τον περιορισμό του αγωνιστικού μας προγράμματος, με προφανείς αρνητικές συνέπειες για το στίβο στη χώρα μας. Απειλείται ακόμα και η διεξαγωγή του Μαραθωνίου της Αθήνας, κάτι που συνεπάγεται πολύ σημαντική ζημιά για τον τουρισμό στην Αττική, αλλά και τα έσοδα της τοπικής αγοράς και του Κράτους.

Το ερώτημα προκύπτει αβίαστα. Ο σημερινός Υφυπουργός Αθλητισμού, που γνωρίζει καλά όλα αυτά, επιδιώκει να διακοπεί η στήριξη αθλητών και προπονητών; Επιδιώκει να διακοπεί η ενίσχυση των σωματείων για μετακινήσεις και προπονητικό έργο; Επιδιώκει να μην γίνουν αγώνες; Επιδιώκει να θέσει σε αμφισβήτηση τη διεξαγωγή του Μαραθωνίου της Αθήνας; Τελικά, επιδιώκει τη διακοπή της δραστηριότητας του Ελληνικού στίβου για το 2020;

Ελπίζω ότι δεν επιδιώκει τίποτα απ’ όλα αυτά και θα το αποδείξει, αποκαθιστώντας άμεσα το λάθος. Αν δεν το πράξει, θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τις αρνητικές επιπτώσεις της απόφασης του συνολικά στον Ελληνικό αθλητισμό και ειδικότερα στον Ελληνικό.

 

Αρχίζει να βρίσκει τον ρυθμό της η Πεσιρίδου

Αρχίζει να βρίσκει τον ρυθμό της η Πεσιρίδου

Έναν μήνα προπόνησης στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου συμπληρώνει η Ελισάβετ Πεσιρίδου, η οποία έχει αρχίσει σταδιακά να βρίσκει το ρυθμό της και να επιστρέφει σε κανονικά αγωνιστικά επίπεδα.

Παρόλα αυτά η αθλήτρια του Δημήτρη Ευαγγελόπουλου, δε βιάζεται να τρέξει γρήγορα, αντίθετα εκμεταλλεύεται την συγκυρία για να προχωρήσει βήμα, βήμα και παράλληλα να καλύψει προπονητικά κενά. Η πρωταθλήτρια των ψηλών εμποδίων, όπως και στο σύνολο τους οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες θα συμμετάσχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Πάτρας, ωστόσο δεν στοχεύει να παρατείνει περισσότερο τη χρονιά.

“Προχωράμε χωρίς πίεση και βιασύνη. Η Ελισάβετ θα συμμετάσχει στους αγώνες της θερινής περιόδου, ωστόσο δεν αποσκοπούμε κάτι από αυτούς”, είπε ο Ευαγγελόπουλος και συμπλήρωσε: “Η μέχρι τώρα προετοιμασία μας πάει καλά, αφού πλέον έχουμε συμπληρώσει έναν μήνα σε στάδιο και η αθλήτρια έχει βρει και πάλι το ρυθμό της. Στόχος είναι μετά το Πανελλήνιο να ξεκουραστεί κι έπειτα να επιστρέψει και πάλι στις προπονήσεις για την επόμενη χρονιά. Με τις αναβολές διοργανώσεων, πλέον το 2021 έχει εξελιχθεί σε χρονιά υψηλών απαιτήσεων. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και απαιτητικός, ωστόσο στόχος μας είναι να βρεθεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Μας ενδιαφέρουν τόσο οι δύο διοργανώσεις του κλειστού (Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο) και παράλληλα στόχος είναι μέσα από τους αγώνες του χειμώνα να κυνηγήσει και το ράνκινγκ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες”. Η Πεσιρίδου συμμετείχε το χειμώνα στους αγώνες κλειστού, όπου έτρεξε τα 60 μ. εμπ. σε 8.16.

 

Πρόταση ΕΣΑΠ για μειώσεις μπορεί να βάλει «φωτιά» στην επανέναρξη της Volley League

Πρόταση ΕΣΑΠ για μειώσεις μπορεί να βάλει «φωτιά» στην επανέναρξη της Volley League

Μείωση συμβολαίων που θα είναι 30% για τις έξι ομάδες που θα αγωνιστούν στην επανέναρξη και 20% σε αυτές που θα παλέψουν για τον τίτλο πρότεινε η ΕΣΑΠ, μια πρόταση που αναμένεται να ξεσηκώσει τους παίκτες βάζοντας ακόμα και «φωτιά» στην επανέναρξη του πρωταθλήματος.

Και ενώ όλα βάδιζαν προς την έναρξη και πάλι της Volley League Ανδρών, μετά την διακοπή λόγω κορονοϊού μια πρόταση της ΕΣΑΠ στις ομάδες, είναι ικανή να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα μέχρι και να θέσει σε κίνδυνο την διεξαγωγή του φάιναλ-φορ. Συγκεκριμένα η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος πρότεινε στα μέλη της οριζόντιες περικοπές ύψους 30% στις ομάδες που δεν θα συνεχίσουν φέτος και μιλάμε για τις ΚηφισιάΗρακλήΠαμβοχαϊκόΟΦΗΕλπίδαΕθνικό Αλεξανδρούπολης και 20% στους ΟλυμπιακόΠΑΟΚΠαναθηναϊκό και Φοίνικα που θα παλέψουν για τον τίτλο.

Μια πρόταση που αναμένεται να ξεσηκώσει αντιδράσεις αν σκεφτούμε πως ο ΠΑΣΑΠ έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει οι παίκτες να πληρωθούν το 100% των συμβολαίων τους, ενώ ήδη υπήρξαν οι πρώτες αντιρρήσεις από τα μέλη του συνδικαλιστικού οργάνου τον παικτών. Ωστόσο είναι πολύ πιθανό να έχουμε ότι και στο ποδόσφαιρο. Δηλαδή η κάθε ομάδα να διαπραγματευτεί πιθανές μειώσεις με τους αθλητές της, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη κάνει ο Παναθηναϊκός και έχει επέλθει συμφωνία.

Μένει να δούμε αν τελικά υπάρξει θέμα λίγο πριν την έναρξη του φάιναλ-φορ και αν αμφότερες οι πλευρές θα τραβήξουν το σχοινί ή αν τελικά βρεθεί η χρυσή τομή και για τους δύο. Μια χρυσή τομή που θα έχει όσο γίνεται ικανοποιημένους εργοδότες και εργαζόμενους. Και τις ομάδες που θέλουν μειώσεις γιατί στο διάστημα αυτό δεν είχαν έσοδα και με τα προβλήματα στην οικονομία που άφησε ο κορονοϊός, δεν περιμένουν να έχουν και στο προσεχές μέλλον, αλλά και τους παίκτες που δεν θέλουν να χάσουν σημαντικό μέρος των έτσι και αλλιώς λιγοστών χρημάτων που παίρνουν. Σήμερα πάντως περιμένουμε αντίδραση από τον ΠΑΣΑΠ και έτσι θα μπορούμε να πούμε περισσότερα για το αν η πρόταση της Δευτέρας μπορεί να βάλει σε κίνδυνο ακόμα και την επανέναρξη του πρωταθλήματος.