Επιχείρηση απομάκρυνσης των Ελλήνων της Μαριούπολης — Τρέμε Πούτιν… Οι πρώτοι Ουκρανοί πρόσφυγες στο Μεταξουργείο.

Τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται να ξεκινήσει επιχείρηση εκκένωσης του ελληνικού προξενείου στην ουκρανική πόλη, η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ εκτός από το διπλωματικό προσωπικό, θα μπορούν να αναχωρήσουν από τη χώρα όσοι Έλληνες και ομογενείς (κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων) το επιθυμούν. Άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί με όσους έχουν διπλή υπηκοότητα.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση επικοινωνίας από το ρωσικό προξενείο με όσους επιθυμούν να φύγουν από την πόλη. Η εκκένωση θα γίνει με ιδιωτικά αυτοκίνητα, οι ενδιαφερόμενοι θα μεταβούν στο γενικό προξενείο της χώρας και από εκεί θα ξεκινήσει ένα μεγάλο κονβόι πιθανότατα με κατεύθυνση τα σύνορα με τη Μολδαβία.

Ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί

Τρέμε Πούτιν…

Οι πρώτοι Ουκρανοί πρόσφυγες που μετέβησαν στην Αθήνα έφτασαν το βράδυ της Δευτέρας στο Μεταξουργείο.

Ο πρώτος άνθρωπος που αντίκρισαν πολλοί εξ αυτών, κατεβαίνοντας από το πούλμαν, ήταν ο περιφερειάρχης Αττικής (και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών) Γ. Πατούλης, που μαζί με κλιμάκιο ιατρών και νοσηλευτών παρείχαν στους 120 επιβάτες τρόφιμα, νερό, μάσκες και άλλα αναγκαία.

Ουσιαστική η κίνηση αλληλεγγύης, ωστόσο ο περιφερειάρχης δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία για την προβολή του, στέλνοντας πλούσιο φωτογραφικό υλικό και παίρνοντας… καλή θέση μπροστά από τις κάμερες των ζωντανών συνδέσεων.

Δεν απέφυγε τα σχόλια. «Ο Ελληνας Τραμπ εναντίον του Πούτιν» ήταν ένα που ακούσαμε…