Επιστροφή ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τρία χρόνια μετά το «διαζύγιο» – Μπάιντεν για το μέλλον ΗΠΑ-Κίνας: Πιθανόν «ακραίος ανταγωνισμός» αλλά όχι σύγκρουση – Μπορέλ για Ρωσία: Η Μόσχα αρνείται τον διάλογο, η ΕΕ πρέπει να εξετάσει κυρώσεις

Επιστροφή ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τρία χρόνια μετά το «διαζύγιο»

Την επιστροφή της Ουάσινγκτον στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με καθεστώς παρατηρητή τρία χρόνια μετά την αποχώρησή της θα ανακοινώσει σήμερα ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα επιστρέψει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τρία χρόνια μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, για λόγους που είχε επικαλεστεί η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση σχετικούς με προκατάληψη κατά του Ισραήλ, αλλά και έλλειψη μεταρρυθμίσεων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα ανακοινώσει σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν ως παρατηρητής στο αναφερόμενο συμβούλιο του ΟΗΕ, που έχει την έδρα του στη Γενεύη, όπως δήλωσε χθες, Κυριακή, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Έχουμε την πρόθεση να το πράξουμε αυτό, γνωρίζοντας ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μεταρρύθμιση και τη βελτίωση του Συμβουλίου είναι να εμπλακούμε με αυτό, υπό ένα πλαίσιο αρχών», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Στο σχέδιο της επιστροφής των ΗΠΑ αναφέρθηκε πρώτο το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Η ατζέντα «Πρώτα η Αμερική» του Ρεπουμπλικάνου Τραμπ συνέβαλε στις αποφάσεις που έλαβε ο ίδιος για την αποχώρηση των ΗΠΑ από πολλούς διεθνείς οργανισμούς και συμφωνίες, όπως, η αποχώρηση από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2018, επικαλούμενος χρόνιες προκαταλήψεις κατά του Ισραήλ, αλλά και την έλλειψη μεταρρυθμίσεων.

 

Μπάιντεν για το μέλλον ΗΠΑ – Κίνας: Πιθανόν «ακραίος ανταγωνισμός» αλλά όχι σύγκρουση

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε ότι η αντιπαλότητα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας πιθανόν να πάρει τη μορφή ενός «ακραίου ανταγωνισμού», διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θέλει να αποφύγει μια «σύγκρουση» μεταξύ των δύο πρώτων παγκοσμίων δυνάμεων, σε συνέντευξή του που θα μεταδοθεί αργότερα σήμερα, Κυριακή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης -που μαγνητοσκοπήθηκε την Παρασκευή και θα μεταδοθεί ολόκληρη σήμερα, Κυριακή- ότι δεν έχει ακόμη μιλήσει με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο ομόλογός του «δεν είχε κανένα λόγο να μην του τηλεφωνήσει».

«Είναι πολύ σκληρό. Αυτός δεν έχει, και δεν το λέω ως κριτική, είναι ακριβώς η πραγματικότητα, δεν έχει ίχνος δημοκρατίας μέσα του», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με αποσπάσματα που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

 

Μπορέλ για Ρωσία: Η Μόσχα αρνείται τον διάλογο, η ΕΕ πρέπει να εξετάσει κυρώσεις

Αυστηρό μήνυμα εξέπεμψε κατά την επιστροφή του από τη Μόσχα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Συγκεκριμένα, ο Ζοσέπ Μπορέλ εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του μετά την άρνηση των ρωσικών αρχών να συμμετάσχουν σε έναν «πιο εποικοδομητικό» διάλογο με την ΕΕ και κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να «εξετάσουν τις συνέπειες», οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κυρώσεις.

«Οι ρωσικές αρχές δεν θέλησαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Είναι λυπηρό και θα πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα, και ναι, αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κυρώσεις», έγραψε σε μήνυμά του στον λογαριασμό του στο Twitter κατά την επιστροφή του από τη Μόσχα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*