Επιστρεπτέα 5: “Συνωστισμός” για το 1,5 δισεκ. φθηνής ρευστότητας – Τράπεζες: Ρίχνουν πάνω από 20 δισ. για την χρηματοδότηση της οικονομίας το 2021

Άνδρας με μάσκα περνάει έξω από κλειστό μαγαζί λόγω λοκντάουν
“Σωρηδόν” οι αιτήσεις στην πλατφόρμα myBusinessSuport για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Ποια φαίνεται να είναι τα κριτήρια. Δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αιτήσεων, που σημειωτέον, κατατίθενται με φρενήρη ρυθμό, στην πλατφόρμα myBusinessSuport για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η κατανομή των επιδοτήσεων.

Προς ώρας βασικός «κόφτης» πέρα από τα κριτήρια που θα τεθούν έχει να κάνει με το ύψος των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει κάθε εταιρία ή επαγγελματίας Παρά το ότι η Κομισιόν έχει δώσει “πράσινο φως” για αύξηση του ορίου των κρατικών ενισχύσεων στα 3 εκατομμύρια ο πήχης ακόμη εδώ είναι στα 800.000. Βέβαια αυτό αφορά μεγάλες και μεσαίες εταιρίες και όχι τους μικρούς επαγγελματίες που περιμένουν «ως μάννα» εξ ουρανού την Επιστρεπτέα ακόμη και των λίγων εκατοντάδων ευρώ.

Άλλωστε ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις περιμένουν μόνο την Επιστρεπτέα καθώς είναι «εκτός» τραπεζικών χρηματοδοτήσεων κι άλλων εργαλείων ώστε να κλείσουν «τρύπες» αλλά και να κρατηθούν στη ζωή. Να σημειωθεί ότι με βάση στοιχεία της ΤτΕ την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020,με την αξιοποίηση διαφόρων εργαλείων που στήθηκαν η ακαθάριστη ροή νέων δανείων προς τις μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις ανήλθε σε 9,3 δισ. ευρώ, έναντι 5,6 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις μικρότερου μεγέθους. Την ίδια ώρα μέσω του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής είχαν χορηγηθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2020 κεφάλαια στήριξης περίπου 4,9 δισ. ευρώ.

Τα κριτήρια
Σε σχέση, πάντως, με το κριτήριο τζίρου, όπως φαίνεται με βάση πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, θα κλειδώσει μετά την επεξεργασία των στοιχείων. Ο πήχης πάντως που είχε τεθεί στις προηγούμενες επιστρεπτέες ήταν να υπάρχει απώλεια τουλάχιστον 20% στην περίοδο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου. Επίσης εκτιμάται ότι σε περιπτώσεις που έχουν λάβει σημαντικές ενισχύσεις από προηγούμενες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής θα γίνει συμψηφισμός, κάτι που, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δε θα ισχύσει για τους «μικρούς» επαγγελματίες που πήραν τα 1000 ευρώ στην προηγούμενη φάση. Έτσι κατά πάσα πιθανότητα θα λάβουν άλλο ένα 1000άρικο ώστε να αντιμετωπίσουν το lockdown. Βέβαια και σε αυτήν τη νέα φάση το 50% των ποσών θα είναι μη επιστρεπτέο.

Σωρηδόν οι αιτήσεις
Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ώρες «πέφτουν» σωρηδόν οι αιτήσεις. Ο ρυθμός φτάνει τις 10.000 ανά ώρα με το φράγμα των 500.000 να έχει σπάσει από χτες (το βράδυ είχαν κατατεθεί 511.172 αιτήσεις). Να σημειωθεί ότι η αρχική εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου παρέπεμπε σε περίπου 400.000 που θα ενταχθούν στο μέτρο. Ωστόσο ο αριθμός των 600.000 φαντάζει ορατός. Βέβαια οι αιτήσεις όλες θα περάσουν από «φίλτρα» και κάποιες θα απορριφθούν. Ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα δώσει 1,5 δισεκ. Βέβαια στην προηγούμενη επιστρεπτέα το τελικό ποσό είχε αυξηθεί, ωστόσο τώρα η κυβέρνηση τονίζει ότι το ύψος δε θα αλλάξει και ότι θα υπάρξει νέος κύκλος το Μάρτιο. Μάλιστα όπως είπε πριν λίγες μέρες στο MEGA ο κ. Σταίκούρας ο 6ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 750 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στον υγειονομικό τομέα.

Σκέψεις για μικρή παράταση
Να σημειωθεί ότι, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος δεν αποκλείεται μια μικρή παράταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως είπε χτες στην ΕΡΑ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σήμερα Παρασκευή θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από το υπουργείο Οικονομικών για μια μικρή μετάθεση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τηρεί ισορροπίες» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι ακόμη και αν αποφασιστεί παράταση αυτή θα είναι ολιγοήμερη μια και η όποια παράταση οδηγεί σε καθυστέρηση στις εκταμιεύσεις. Πάντως στόχος είναι η όλη διαδικασία με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης με τα κριτήρια και την εκταμίευση του ποσού του 1,5 δισ. να γίνει εντός του Ιανουαρίου μια και πολλές επιχειρήσεις εξαρτώνται από αυτά τα χρήματα.

Ειδικά, δε, όταν έχουν βρεθεί με «ακάλυπτα» νώτα και με τις επιταγές να αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Πολλές, βέβαια, επιχειρήσεις σε κάποιους «κομβικούς» προμηθευτές τους σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις ώστε να μπορούν να κρατήσουν «ανοικτές» τις γραμμές τροφοδοσίας και γιαυτό περιμένουν «πώς και πώς τη ρευστότητα» της επιστρεπτέας.

Στον αντίποδα είναι και πολλοί άλλοι κομιστές που δεν «βλέπουν» το χρώμα του χρήματος και είναι αμφίβολο εάν θα το δουν και πέρα από το «πάγωμα» των 75 ημερών που έχει δοθεί για τις επιταγές Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, και των 45 ημερών για τις επιταγές Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου. Μάλιστα πολλοί προμηθευτές έχουν εκπέμψει SOS για την επιβίωσή τους καθώς με τις παρατάσεις έχουν βρεθεί με μηδενική ρευστότητα. Να σημειωθεί ότι με πρόταση, που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, προτείνεται εξόφληση του 80% αυτών των επιταγών από τις τράπεζες, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο επειδή πολλές επιταγές από αυτές είναι επισφαλείς, π.χ. προέρχονται από την εστίαση ή άλλες δραστηριότητες που μπορεί να μη βρουν την επομένη τη θέση τους στην αγορά, δεν μπορεί να βρεθεί νομική φόρμουλα κάλυψης αλλά και τεκμηρίωσης του μέτρου έναντι των θεσμών. Όμως το πρόβλημα για πολλές επιχειρήσεις – προμηθευτές σε κλάδους μάλιστα όπως η βιοτεχνία ρούχων και υποδημάτων κτλ μπορεί νε εξελιχθεί σε «θηλιά» μετά από τόσους μήνες απραξίας που θα «σκάσει» με το άνοιγμα της αγοράς.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Τράπεζες: Ρίχνουν πάνω από 20 δισ. για την χρηματοδότηση της οικονομίας το 2021

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Οι ελληνικές τράπεζες, έχοντας επιτύχει σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων και βελτίωση της ρευστότητάς τους, είναι έτοιμες να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη μέρα της ελληνικής Οικονομίας.

Τον στρατηγικό του ρόλο στην χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ πιθανό να μπορέσει να ανακτήσει φέτος και έπειτα από πολλά χρόνια, το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, καθώς η χρονιά ξεκινά με ορισμένα έκτακτα υπερόπλα στη «φαρέτρα» του.

Η μείωση των κόκκινων δανείων, τα έκτακτη υπερκέρδη από τα ομόλογα και η αύξηση των καταθέσεων εν μέσω πανδημίας σε συνδυασμό με τους πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης είναι συνθήκες για να ανοίξει για τα καλά η «τραπεζική κάνουλα» της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία.

Στο σύνολό τους τόσο οι έλληνες τραπεζίτες όσο και οι διεθνείς αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία των ελληνικών τραπεζών το 2021 εκτιμώντας πως οι εισροές νέων κόκκινων δανείων λόγω της πανδημίας θα είναι διαχειρίσιμες και πως ο κλάδος έχει επιστρέψει στην οδό της ομαλοποίησης.

Την επόμενη διετία οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να έχουν «καθαρίσει» από την κληρονομιά των NPEs που άφησε η τελευταία δεκαετία της κρίσης, καθώς το απόθεμα των NPEs για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα έχει μειωθεί στα 37 δισ. ευρώ το 2020, ενώ η έγκριση του «Ηρακλή 2» θα οδηγήσει σε έναν νέο γύρο τιτλοποιήσεων το 2021 και το 2022, που θα φέρει περαιτέρω σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη στιγμή που τα κεφαλαιακά αποθέματα του κλάδου είναι επαρκή.

20 δισ. νέα δάνεια

Την ίδια στιγμή όπως εξηγεί κορυφαίος τραπεζίτης στο news247.gr «οι ελληνικές τράπεζες, έχοντας επιτύχει σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων και βελτίωση της ρευστότητάς τους, είναι έτοιμες να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προετοιμασία της επόμενης μέρας για την ελληνική Οικονομία».

Ένας από τους βασικούς πυλώνες στρατηγικής για την φετινή χρονιά προβλέπει την συνεργασία Δημοσίου – Τραπεζών ώστε οι τελευταίες να αναλάβουν την ευθύνη για την εκτίμηση της βιωσιμότητας των επιχειρηματικών σχεδίων του ιδιωτικού τομέα που θα κατατεθούν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι συνολικές χορηγήσεις δανείων θα ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ, όταν πέρσι η συνολική πιστωτική επέκταση ήταν οριακά αρνητική. Καταλύτης είναι η αναμενόμενη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ύστερα από τη βαθιά ύφεση του 2020 λόγω της πανδημίας και η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Στην πραγματικότητα οι τράπεζες θα συγχρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια, καθώς κεφάλαια ύψους 12,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου που είναι οι πόροι για την Ελλάδα θα μοχλευτούν με συμμετοχή 20% του ιδιωτικού τομέα και 40% μέσω τραπεζικού δανεισμού.

«Μαξιλάρι» 1,2 δισ. από τις ανταλλαγές ομολόγων

Η χρονιά ξεκινάει με το «δεξί» για το πιστωτικό σύστημα ύστερα από τον «μποναμά» που τους επεφύλαξε το Ελληνικό Δημόσιο μέσω της ανταλλαγής ομολόγων (swap) ο οποίος ξεπερνάει το 1,2 δις. ευρώ. Πρόκειται για πολύτιμη κεφαλαιακή ανάσα που θα επιτρέψει στις τράπεζες να απορροφήσουν ευκολότερα τις εφάπαξ ζημιές από τις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων, μέσω των οποίων επιταχύνουν την εξυγίανση των ισολογισμών τους.

Η διαδικασία των swaps κρατικών ομολόγων ανάμεσα στις τράπεζες και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άρχισε τον περυσινό Ιανουάριο από την Εθνική Τράπεζα, ενώ ακολούθησαν μέσα στον Δεκέμβριο αντίστοιχα swaps ομολόγων της Alpha Bank και της Eurobank. Η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς δεν έχει προχωρήσει σε swap, ανακοίνωσε όμως, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου 2020, ότι θα εγγράψει το 2021 υπεραξίες της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ από κρατικά ομόλογα.

Αυτές οι ανταλλαγές ομολόγων στηρίζονται σε μια απλή ιδέα, που είναι αμοιβαία επωφελής για τις τράπεζες και το Δημόσιο: οι τράπεζες επιστρέφουν στο Δημόσιο τίτλους που θα έληγαν μέσα στην τρέχουσα δεκαετία και παίρνουν ομόλογα που θα λήξουν μετά από 30 χρόνια. Βραχυπρόθεσμα, οι τράπεζες εγγράφουν κεφαλαιακό κέρδος, γιατί η αξία στον παρόντα χρόνο των τίτλων που λαμβάνουν είναι μεγαλύτερη από την αξία των τίτλων που ανταλλάσσουν. Μακροπρόθεσμα, το Δημόσιο είναι κερδισμένο από την επιμήκυνση του χρέους. Ουσιαστικά, δηλαδή, το Δημόσιο πληρώνει τις τράπεζες για να μεταθέσει πολύ αργότερα σημαντικές πληρωμές χρέους.

Αύξηση καταθέσεων 17,6 δισ. εν μέσω πανδημίας

Ενδεικτικό της βελτιωμένης ρευστότητας που απολαμβάνουν οι τράπεζες είναι ότι από την αρχή του 2020 οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 17,6 δισ. ευρώ και το σύνολο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ανήλθε στα 158,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν αύξηση τον Νοέμβριο κατά περίπου 3,1 δισ. ευρώ (έναντι αύξησης κατά 2,5 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα) και ο ετήσιος ρυθμός αύξησης ανήλθε στο 14% από 11,6% τον Οκτώβριο.

Η εικόνα το 2020

Το 2020 οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδότησαν τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους με κεφάλαια που ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ. Μάλιστα, για την υποστήριξη των χρηματοδοτικών αναγκών της Οικονομίας, οι τράπεζες δεν περιορίστηκαν στην χρήση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΤΕΠΙΧ και εγγυοδοτικό πρόγραμμα), αλλά αξιοποίησαν και τα επιμέρους δανειακά τους προγράμματα. Χρηματοδότησαν 30.000, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντλώντας για αυτές 6,5 δισ. ευρώ από τα δύο εγγυοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, πετυχαίνοντας επίδοση – ρεκόρ ως προς την απορροφητικότητα κεφαλαίων, που έφτασε το 95%.

Παράλληλα, οι τράπεζες παρείχαν και έμμεσα ρευστότητα στην Οικονομία, με μέτρα στήριξης των νοικοκυριών ύψους 45 δισ. ευρώ. Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με το ξέσπασμα της πανδημίας, οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν ταχύτατα και με απλοποιημένες διαδικασίες στην εκτεταμένη αναστολή δόσεων των δανείων ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020, δόθηκαν αναστολές σε περίπου 400.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, μετριάζοντας με αυτόν τον τρόπο τους οικονομικούς κραδασμούς της υγειονομικής κρίσης.

Σημειώνεται ότι οι αναστολές αυτές πραγματοποιήθηκαν πέραν και επιπλέον των ρυθμίσεων δανείων (επιχειρηματικών, στεγαστικών και προσωπικών) στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες τον τελευταίο καιρό και οι οποίες αναλογούν σε ποσά 15 δισ. ευρώ. Δηλαδή μέσω ρυθμίσεων ή αναστολών το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει διευκολύνει δανειολήπτες για ποσά που ανέρχονται στα 45 δισ. ευρώ.

Κώστας Παπαγρηγόρης