
Τη μείωση του ποσοστού της επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των μέτρων υπέρ της απασχόλησης, των επενδύσεων και των επιχειρήσεων που προανήγγειλε στην ομιλία του στη ΔΕΘ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός, εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας – υπενθυμίζεται πως για τον 7ο κύκλο οι επιχειρήσεις είχαν υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας έως 31 Αυγούστου – επιστρέφεται:
- Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
- Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
- Επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
- Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.
- Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
- Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
- Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%).
Το 33% θα επιστρέψουν το 50%
Με βάση το ανωτέρω σχήμα υπολογίζεται ότι:
- To 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τέταρτο (25%),
- το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τρίτο (33,3%),
- το 33% θα επιστρέψουν το 50%.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα στις επιστρεπτέες 1 έως 3 επιστρεφόταν από 50% έως και 100% ανάλογα με την πτώση τζίρου, ενώ για όλες τις επιχειρήσεις στις επιστρεπτέες 4 έως 7 επιστρεφόταν το 50%.
Επιπροσθέτως των ανωτέρω ισχύει έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού προς επιστροφή έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Σε διαφορετική περίπτωση το ποσό καταβάλλεται σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο 2022. Το δημοσιονομικό κόστος που επιβαρύνει το 2021 από το συγκεκριμένο μέτρο υπολογίζεται σε 660 εκατ. ευρώ.
Rapid test: Ποιοι θα πρέπει να κάνουν «από την τσέπη τους» ένα και ποιοι δύο την εβδομάδα
Rapid test: Αλλαγές σήμερα και για όσους υποχρεώνονται να υποβάλλονται σε τεστ για τον κορονοϊό και για το κόστος διεξαγωγής τους
Μια νέα πραγματικότητα όσον αφορά τη διεξαγωγή των rapid test ισχύει από σήμερα, ημέρα έναρξης της ισχύς των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και για τους ανεμβολίαστους.
Η πρώτη βασική διαφορά είναι ότι βάσει και του ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, κατηγορίες εργαζομένων που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει υποχρεώνονται σε διεξαγωγή rapid test με άλλες ομάδες να πρέπει να υποβληθούν μια φορά την εβδομάδα και άλλες ομάδες να πρέπει να υποβληθούν δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό.
Η δεύτερη βασική διαφορά είναι ότι για τους ανεμβολιάστους η διεξαγωγή rapid test αφενός θα γίνεται υποχρεωτικά σε ιδιωτικά εργαστήρια και αφετέρου το κόστος θα καλύπτεται από τους ίδιους.
Η τρίτη διαφορά αφορά το κόστος των rapid test καθώς ορίστηκε πλαφόν 10 ευρώ στο κόστος διεξαγωγής ενώ τέτοιου τεστ ενώ για τα μοριακά τεστ το κόστος ανέρχεται στα 60 ευρώ.
Οι εργαζόμενοι που πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά rapid test
Από σήμερα Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου
1. Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα υποχρεούνται σε:
Ένα (1) εργαστηριακό rapid test /εβδομάδα, που πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.
2. Ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα υποχρεούνται σε:
Δύο (2) εργαστηριακά rapid tests / εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/ τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση «ο αριθμός των απαιτούμενων εργαστηριακών τεστ εξαρτάται από τη μεταδοτικότητα που παρουσιάζει κάθε χώρος εργασίας, σε σχέση είτε με τον συγχρωτισμό που αναπτύσσεται, είτε με την αμεσότητα στην επαφή πελατών και εργαζομένων, είτε με την επαφή των εργαζομένων με μέσα και υλικά, όπως φαγώσιμα είδη. Εύλογο είναι για αυτό να απαιτούνται δύο τεστ για εκπαιδευτικές δομές και χώρους εστίασης και ένα σε λιγότερους επικίνδυνους χώρους εργασίας».
Τα πλαφόν στην τιμή των rapid test
Στο ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή για το κόστος των rapid test και των μοριακών τεστ ορίζεται ότι:
- «για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) ως ανώτατο όριο του αθροίσματος της τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, και της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των δέκα ευρώ (10 €)».
- για τα μοριακά τεστ ορίζεται α) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των σαράντα ευρώ (40 €) και β) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των είκοσι ευρώ (20 €).