
Την επιστροφή στο Δημόσιο των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ που κατείχε το Υπερταμείο προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατίθεται εντός της ημέρας στη Βουλή στο σχέδιο νόμου «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας- συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις».
Με την ίδια τροπολογία ρυθμίζεται το καθεστώς για την εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο, θεσπίζεται πλαίσιο ενίσχυσης των εργαζομένων σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις το οποίο θα εφαρμοστεί από εφέτος και για όσους ήδη επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου, και απαλλάσσονται για τρία χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ τα κτίρια που χαρακτηρίζονται επικίνδυνα εξαιτίας αυτών των πυρκαγιών.
Ειδικότερα:
- Προβλέπεται η μεταβίβαση στο Δημόσιο του συνόλου των μετοχών που κατείχε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Ε.Ε.ΣΥ.Π.) στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Η ρύθμιση αυτή θεσπίζεται σε συμμόρφωση με την σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (190/2022), αλλά και σε εφαρμογή των σχετικών προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Μετά τη μεταβίβαση τα δικαιώματα του μετόχου ασκούνται από κοινού από τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
- Ρυθμίζεται το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης για την εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (Ελ. Βενιζέλος) στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου. Στόχος της διάταξης είναι, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και η προσέλκυση επενδυτών. Η διάταξη προβλέπει ακόμη ότι μετά την εισαγωγή των μετοχών η Ε.Ε.ΣΥ.Π. θα ασκεί πλήρη δικαιώματα μετόχου και θα ορίζει μέλη του ΔΣ της εταιρείας. Ορίζεται επίσης η διαδικασία για την έγκαιρη προετοιμασία ανάθεσης της διαχείρισης του αεροδρομίου μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης (το 2046).
Σβήνουμε φωτιές με καναντέρ CL-215 του περασμένου αιώνα
Για τα εξαιρετικά «γερασμένα» καναντέρ είχε προειδοποιήσει από το 2021 πρώην κυβερνήτης, ο οποίος επιχειρούσε την δεκαετία του 1990. Μιλώντας ο πρώην κυβερνήτης τόνισε μάλιστα πως τα καναντέρ «που έχουμε στην Ελλάδα είναι πολύ παλιά […] έβγαζαν προβλήματα από το ’90 που πετούσα εγώ και από τότε έχουν περάσει 30 χρόνια».
Στο μεταξύ για την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων αεροσκαφών είχε μιλήσει και ο ο σμηναγός Ιωάννης Σεντουξής, ο οποίος μιλώντας στην Καθημερινή σημείωνε πως το καναντέρ cl215 «Επειδή έχει κατασκευαστεί μιαν άλλη εποχή […] Δεν υπάρχουν αυτοματισμοί. Όλοι οι έλεγχοι που θα γίνουν είναι πάνω στον χειριστή. Ακόμα και τα πηδάλια είναι με συρματόσχοινα. Δεν υπάρχει υδραυλική υποβοήθηση, ή υπολογιστής που ελέγχει τα όρια του κινητήρα για να μπορέσει να επέμβει».
Βουλή: Με τις ακροδεξιές ψήφους της Νίκης «πέρασε» το νομοσχέδιο για τους απόδημους
Με τις ακροδεξιές «πλάτες» της Νίκης «πέρασε» το νομοσχέδιο που αίρει τις υποτυπώδεις προϋποθέσεις για την ψήφο των εκλογέων του εξωτερικού, εντείνοντας την ανησυχία που έχουν εκφράσει επιφανείς συνταγματολόγοι περί αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη, συγκεντρώνοντας 208 ψήφους. Χωρίς τους ακροδεξιούς πομπούς ψεκασμένων αφηγημάτων η ρύθμιση θα συγκέντρωνε 198 ψήφους και δεν θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ, αφού η εκάστοτε αλλαγή του εκλογικού νόμου απαιτεί θετική ψήφο από τα 2/3 της εθνικής αντιπροσωπείας.
Από εκείκαι πέρα, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταψήφισαν, ενώ «παρών» δήλωσαν Σπαρτιάτες και Ελληνική Λύση. Αίσθηση προκάλεσε ότι οι νεοφασίστες των Σπαρτιατών έκαναν στροφή 180 μοιρών, καθώς στην αρμόδια Επιτροπή ο ειδικός αγορητής του κόμματος είχε ξεκαθαρίσει ότι θα υπερψηφίσουν και στην Ολομέλεια διατύπωσε τη μετατόπιση στο «παρών».
Υπενθυμίζεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταθέσει δύο τροπολογίες. Η μία αφορούσε το κλειστό σύστημα εκπροσώπησης των Ελλήνων του εξωτερικού, κάτι που ζητούν οι ίδιοι οι απόδημοι, και η δεύτερη τη διευκόλυνση της ψήφου των εποχικών εργαζόμενων, με την πλειοψηφία να τις απορρίπτει αμφότερες.
Άγγελος Προβολισιάνος