Επιστρέφουν ο δακτύλιος και ο συνωστισμός στα ΜΜΜ, ενώ θεριεύει η πανδημία — Στους δρόμους οι παραγωγοί λαϊκών αγορών — Φοροδιαφυγή ύψους 950.000 ευρώ για e-shop που δεν έκοβε αποδείξεις

Επιστρέφουν ο δακτύλιος και ο συνωστισμός στα ΜΜΜ, ενώ θεριεύει η πανδημία

Με αύξηση της επιτρεπόμενης πληρότητας από το 65% στο 85% στα μέσα μαζικής μεταφοράς απαντά η κυβέρνηση στα προβλήματα συνωστισμού που παρατηρούνται και αναμένεται να ενταθούν από σήμερα λόγω επιστροφής του δακτυλίου στην πρωτεύουσα.

Την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται, η απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ για τα μέτρα προστασίας προβλέπει αύξηση της επιτρεπόμενης πληρότητας στο 85% για τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ, του ΟΑΣΘ, το Μετρό και το τραμ. Οσοι, πάντως, χρησιμοποιούν τα μέσα διαπιστώνουν συχνά, ιδιαίτερα στις ώρες αιχμής, ότι ο συνωστισμός είναι αφόρητος και οι επιβάτες αναγκάζονται να στριμώχνονται σε πληρότητες άνω του 100%.

Το πρόβλημα αποδίδεται στην έλλειψη μέσων από την κυκλοφορία αλλά και του προσωπικού που απαιτείται για να τα κινήσει. Ενδεικτική είναι η απόφαση της εταιρείας ΣΤΑ.ΣΥ. (Σταθερές Συγκοινωνίες) να διαθέσει δύο συρμούς που κινούνται στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στη γραμμή 1 του Ηλεκτρικού (Πειραιάς-Κηφισιά). Ειδικά στη γραμμή 1, οι ελλείψεις είναι τεράστιες λόγω παλαιότητας τροχαίου υλικού, αλλά η προσθήκη των δύο συρμών ελάχιστα αναμένεται να προσφέρει, ενώ απειλεί να προκαλέσει περαιτέρω αραίωση των δρομολογίων στις γραμμές 2 και 3.

Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, πάντως, συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι όλα είναι «καλώς καμωμένα» και τα δρομολόγια είναι αυξημένα σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Χαρακτηριστική της στάσης τους είναι η ανακοίνωση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) την περασμένη Παρασκευή.

Εκεί, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ήδη ετοίμαζε την αύξηση της επιτρεπόμενης πληρότητας στο 85%, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωνε ότι μόλις το 2-3% των δρομολογίων ξεπερνά σε πληρότητα το 65% σε ώρες αιχμής. Οσοι χρησιμοποιούν τα μέσα, προφανώς γνωρίζουν την αλήθεια…

Άρης Χατζηγεωργίου

 

Στους δρόμους οι παραγωγοί λαϊκών αγορών

Υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι το σχέδιο νόμου ευνοεί τη μετατροπή των αδειών παραγωγού σε άδειες πωλητή, εκτοπίζοντας τους αγρότες-καλλιεργητές και μετατρέποντας τις λαϊκές αγορές σε αμιγώς εμπορικές.

Διόλου δεν πείθονται οι παραγωγοί-πωλητές των λαϊκών αγορών από τους ισχυρισμούς του Αδωνη Γεωργιάδη ότι το νομοσχέδιο που ψηφίζεται… είναι για το καλό τους. Η σημερινή πανελλαδική απεργία στις λαϊκές αγορές, με συλλαλητήριο στις 12.00 στο Σύνταγμα, φιλοδοξεί να δώσει μαζική μετωπική απάντηση σε ένα νομοσχέδιο που ξεσήκωσε θύελλες πριν καν κατατεθεί στη Βουλή, αποσύρθηκε και επανήλθε, ενώ συνάντησε αντιδράσεις ακόμα και από κυβερνητικούς βουλευτές και «γαλάζια» στελέχη.

Για «διάλυση και μαρασμό των λαϊκών αγορών» κάνουν λόγο οι οχτώ ομοσπονδίες από όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν στη Γενική Συνομοσπονδία Παραγωγών Επαγγελματιών Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδας και καλούν σε κινητοποιήσεις. Οσοι αντιδρούν στο σχέδιο νόμου υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι ευνοεί τη μετατροπή των αδειών παραγωγού σε άδειες πωλητή εκτοπίζοντας τους αγρότες-καλλιεργητές και μετατρέποντας τις λαϊκές αγορές σε αμιγώς εμπορικές.

Μια άλλη διαφωνία είναι η υποχρεωτική καταγραφή της ακριβούς ποσότητας, του είδους και της τιμής των εμπορευμάτων κάθε πρωί, πριν από τις 08.00, στην πλατφόρμα e-katanalotis στα πρότυπα των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ με τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ τον χρόνο. «Δηλαδή ενόσω είμαστε από τα χαράματα στον δρόμο, προσπαθούμε να στήσουμε τους πάγκους μας, με κρύο, βροχή, αέρα, πρέπει ταυτόχρονα να ψάχνουμε σύνδεση ίντερνετ με τάμπλετ να δηλώνουμε ποσότητες;

Αν ήμασταν σε γραφείο, όπως τα μαγαζιά, να τα γράφαμε κάθε μέρα» λέει στην «Εφ.Συν.» ο προσωρινός πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας των Λαϊκών Αγορών, Αγγελος Δερετζής. Στο επιχείρημα ότι ο e-katanalotis ευνοεί τον υγιή ανταγωνισμό και τον έλεγχο των τιμών, όπως είπε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης, ο κ. Δερετζής απαντά ότι «στις λαϊκές αυτό δεν ισχύει. Είμαστε 100 πωλητές δίπλα δίπλα και σκοτωνόμαστε ποιος θα πουλήσει πιο φτηνά. Μεγαλύτερη διαφάνεια από αυτό δεν υπάρχει. Δηλαδή θα μπαίνει κάθε πρωί η γιαγιά στο ίντερνετ να δει ποια λαϊκή έχει πιο φτηνό το αγγούρι και θα πάει σε άλλη λαϊκή, μακριά από τη γειτονιά της ή ακόμα και σε άλλη πόλη, όταν είναι στην επαρχία; Οχι μόνο η γιαγιά, ούτε ο νέος δεν θα το κάνει. Ασε που σ’ εμάς οι τιμές αλλάζουν κάθε μισή ώρα προς τα κάτω. Αυτά είναι αστεία πράγματα».

Αφροδίτη Τζιαντζή

 

Φοροδιαφυγή ύψους 950.000 ευρώ για e-shop που δεν έκοβε αποδείξεις

Στη φάκα ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πιάστηκαν έξι επιχειρήσεις, που επιδίδονται κυρίως σε πωλήσεις μέσω Διαδικτύου, για μη έκδοση αποδείξεων, μη δήλωση εισοδημάτων, ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ.

Στην Θεσσαλονίκη, μετά από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων συνταξιούχου, προέκυψε για τις χρήσεις 2018 και 2019, η μη έκδοση 55.000 φορολογικών στοιχείων, συνολικής αξίας 950.000 ευρώ, για πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.

Σε ατομική επιχείρησή εμπορίας προϊόντων μέσω διαδικτύου στην Αχαΐα, μετά από άνοιγμα λογαριασμών διαπιστώθηκε για τις χρήσεις 2016-2018, η μη έκδοση απροσδιόριστου πλήθους αποδείξεων λιανικής πώλησης, καθώς και η ανακριβής υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α. συνολικής αξίας 280.000 ευρώ.

Μετά από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων επιχειρηματία στην Θεσσαλονίκη προέκυψε, κατά τις χρήσεις 2017 έως 2019, η μη έκδοση 6.500 φορολογικών στοιχείων, συνολικής αξίας 140.000 ευρώ από πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.

Σε νησί του Ιονίου, μετά από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων προσωπικής εταιρείας με αντικείμενο πωλήσεις μέσω Διαδικτύου προέκυψε, για τις χρήσεις 2016 έως 2019, η μη έκδοση 3.000 φορολογικών στοιχείων, καθώς και η ανακριβής υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α., συνολικής αξίας 125.000 ευρώ.

Ατομική επιχείρηση στην Κεντρική Μακεδονία, με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο ρούχων, για τις χρήσεις 2016 έως 2019, κατόπιν επεξεργασίας κατασχεμένων αρχείων, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε προχωρήσει στην έκδοση 5 φορολογικών στοιχείων για πωλήσεις μέσω Διαδικτύου αξίας 110.000 ευρώ.

Μετά από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων επιχειρηματία στην Άρτα διαπιστώθηκε, για τις χρήσεις 2017 και 2018, η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων καθώς και η ανακριβής υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α., συνολικής αξίας 88.000 ευρώ από πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.