Επιστρέφοντας στον Σαμαρά — Κάλυψη από Μητσοτάκη στην αστυνομία για το ξύλο στο ΑΠΘ

Επιστρέφοντας στον Σαμαρά

“Πειρατής” ο Ερντογαν λέει εδώ και 2 χρόνια ο Σαμαρά. “Πάράνομος” είπε της Παρασκευή στο υπουργικό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από 2,5 χρόνια «κινητικότητας», προετοιμασιών γενικευμένου διαλόγου και συναντήσεων με τον Ερντογάν μοιάζει να ενστερνίζεται την θέση του πρώην πρωθυπουργού: «Με πειρατές δεν κάνεις διάλογο»

«Δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο». Σας θυμίζει κάτι η ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής όταν αναφέρθηκε στην Τουρκία και τον Ερντογάν;

Σε όσους παρακολουθούν με συνέπεια τα τεκταινόμενα στην Νέα Δημοκρατία σίγουρα θύμισε. Την πολυσυζητημένη φράση του Αντώνη Σαμαρά: «Διάλογο με πειρατές δεν κάνει κανείς»! Αυτή που για πρώτη φορά καταγράφθηκε στην συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» στις 27 Ιουνίου του 2020. Στην συνέχεα επαναλήφθηκε με την ίδια περίπου διατύπωση στις (όχι και τόσο συχνές είναι αλήθεια) συνεντεύξεις του έως σήμερα.

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΤΑΥΤΙΣΕΙΣ

Τα ίδια φράση ακριβώς επανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς και στο 14ο συνέδριο της Νεάς Δημοκρατίας. Με μία ομιλία που ήταν η μόνη – και γι αυτό κραυγαλέα- «παραφωνία». Σε μία εσωκομματική διαδικασία που ως επί το πλείστον εξαντλήθηκε στο «λιβάνισμα» των κυβερνητικών επιτευγμάτων και των ηγετικών ικανοτήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός , λοιπόν, στις 8 Μαϊου είπε ότι «με πειρατές δεν κάνεις διάλογο. Γιατί τέτοιος διάλογος ενθαρρύνει – και νομιμοποιεί στα μάτια τρίτων – την κλιμάκωση των προκλήσεων». Αναφέρθηκε στο διακομματικό «Λόμπι του Κατευνασμού» όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, αναφέροντας πως «στις δημόσιες παρεμβάσεις μου, εδώ και χρόνια, συγκρούστηκα με αυτούς τους κυρίους. Διαφώνησα ευθέως με την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών. Δεν διαφωνούσα «να συζητάμε γενικά» με την Τουρκία. Διαφώνησα με το να κάνουμε επίσημο διάλογο, την ώρα που συνεχίζονταν και κλιμακώνονταν οι προκλήσεις και τα τετελεσμένα του Ερντογάν».

Επιστρέφοντας στον Σαμαρά
 EUROKINISSI

Πριν μερικές εβδομάδες η ομιλία αυτή του Αντώνη Σαμαρά, ερμηνεύθηκε (και σωστά) ως διαφωνία με την κεντρική επιλογή της Ν.Δ στα ελληνοτουρκικά, δηλαδή την επιδίωξη ενός γενικευμένου διαλόγου, στην προοπτική της επιδιαιτησίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Προκαλώντας και τις αντίστοιχες αντιδράσεις και γκρίνιες, εκπορευόμενες από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πλέον όμως ομοιάζει σκανδαλωδώς με την τελευταία τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτή με την οποία δήλωσε την Παρασκευή στους υπουργούς του: «Εμείς δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο, με το ανιστόρητο και τελικά με το αδιέξοδο. Αντίθετα, μένουμε πάντα ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα, αλλά και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και προφανώς δεν σημαίνει κιόλας ότι δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς, σε όλα τα fora, όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας».

Επιστρέφοντας στον Σαμαρά
Δεν θα ξανασυναντηθώ με τον Μητσοτάκη δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Φυσικά σε αυτή την υπόθεση δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς τον …Ερντογάν. Ιδίως την πρόσφατη δήλωση του με την οποία διεμήνυσε πως «για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του». Θυμίζουμε αυτή έγινε μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο και την αντίθεση που εξέφρασε στην πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία (αν και τίποτε δεν δείχνει ότι την ματαίωσε).

Θα μπορούσε λοιπόν να εικάσει κανείς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε στην σημερινή του θέση «την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος». Όμως ακόμη και αυτή η εκδοχή του πράγματος, δεν αλλάζει το γεγονός πως η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να προστρέχει στις απόψεις Σαμαρά.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Το ερωτήματα που αναφύονται είναι πρόδηλα:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από έναν χρονικό κύκλο έντονης «κινητικότητας» στα ελληνοτουρκικά άλλαξε οπτική;

Ο Αντώνης Σαμαράς επί δύο χρόνια έβλεπε τις συναντήσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν να εκτυλίσσονται (και μάλιστα σε όχι και τόσο θεσμικό επίπεδο, αφού κανονίζονταν μέσω διπλωματικών γραφείων) και την Ντόρα Μπακογιάννη να υπερ-αμύνεται της «κινητικότητας» και της προσφυγής στην Χάγη, για να δει τελικά τις απόψεις του να δικαιώνονται;

Ουσιαστική απάντηση μπορεί να δώσει μόνον ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Είναι όμως απίθανο να το κάνει. Η έναρξη μιας τέτοιας συζήτησης στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας θα ισοδυναμούσε με άνοιγμα του «Ασκού του Αιόλου». Σε μια περίοδο που το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται τα κυβερνητικό κόμμα είναι να αναδειχθούν οι διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του. Με σχετική σιγουριά, όμως, μπορεί κανείς να πει ότι η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ δεν είχε την «άνεση» να «απορροφήσει» τις εντυπώσεις και τις επιπτώσεις από μια τόσο έντονη εκδήλωση επιθετικότητας του Τούρκου προέδρου.

Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο ότι οι απόψεις του Αντώνη Σαμαρά – ιδίως για τα εθνικά θέματα- συνεχίζουν να έχουν μεγάλη εσωκομματική απήχηση. Δεν είναι απλώς «ανεκτές απόψεις» από έναν πρώην πρωθυπουργό που αντιμετωπίζεται με θεσμικό σεβασμό, όπως συχνά προσπαθεί να τις παρουσιάσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Επ΄αυτού αξίζει να θυμίσουμε και την έρευνα της about People για το News 24/7 που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και κατέδειξε πως σχεδόν το 30% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας τάσσεται υπέρ των απόψεων του Α.Σαμαρά κατά του διαλόγου με την Τουρκία, ενώ οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού ήταν αντίστοιχα -αν όχι περισσότερο- ισχυρές και σε άλλους πολιτικούς χώρους.

Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας τον τελευταίο χρόνο είναι απίθανο να έχει οδηγήσει στην αλλαγή αυτών των συσχετισμών. Αν το έχει κάνει θα είναι μάλλον προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης αυτού του ποσοστού.

ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ

Το επόμενο διάστημα θα δείξει ποιες θα είναι οι αλλαγές που πραγματικά επέρχονται στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Σε μία περίοδο σημαντικών διεθνών εξελίξεων που έχουν στο επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως φαίνεται όμως είναι η δεύτερη φορά που μία κυβερνητική εκτίμηση για τα ελληνοτουρκικά διαψεύδεται. Αφού είχε προηγηθεί αυτή που ήθελε την Τουρκία του Ερντογάν να είναι απομονωμένη από την διεθνή κοινότητα, ενώ σήμερα η Άγκυρα φαίνεται να κατακτά ενεργό και διαμεσολαβητικό ρόλο στο «ουκρανικό».

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

 

Κάλυψη από Μητσοτάκη στην αστυνομία για το ξύλοΟ Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο

 “Ή με τη βαριοπούλα ή με τη βιβλιοθήκη”

 

Ο πρωθυπουργος μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρθηκε στα επεισόδια με την επίθεση ΜΑΤ σε φοιτητή στη Θεσσαλονίκη, υιοθετώντας ατζέντα “νόμου και τάξης”.

Πλήρης κάλυψη στην αστυνομία για τη χρήση βίας στο ΑΠΘ και λογική “νόμου και τάξης” από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στα επεισόδια κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ή με τη βαριοπούλα ή με τη βιβλιοθήκη, διαμήνυσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός ειδικότερα υποστήριξε ότι χθες στη Θεσσαλονίκη αποκαλύφθηκε “η υποκρισία του λαϊκισμού” καθώς όπως είπε “μερικοί νεαροί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς που προστάτευαν τα έργα κατασκευής της νέας βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ”, υιοθετώντας πλήρως την άποψη της ΕΛΑΣ.

Πρόσθεσε ότι: “Θα πω μόνο ότι εάν κάποιοι θέλουν να ξαναμπούν με βαριοπούλες και να τα κάνουν γυαλιά καρφιά, η πολιτεία δεν θα το επιτρέψει και ότι εάν αναζητούν αίμα και ήρωες επεισοδίων, δεν θα τους βρουν σε συλλογικότητες με το αποκαλυπτικό όνομα ανομία. Και ότι επιτέλους, ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να διαλέξει, με τη γνώση και την ελευθερία ή με τις κουκούλες και τη βία. Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα;

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι: “Δική μας απάντηση στο γκρέμισμα των βιβλιοθηκών είναι το χτίσιμο της νέας παιδείας, της τριτοβάθμιας παιδείας”. Και δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα δώσει τους επόμενους μήνες “μεγάλη ιδεολογική μάχη” για το νέο νόμο για τα πανεπιστήμια, τον οποίο παρουσίασε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον οποίο χαρακτήρισε τολμηρό και μεταρρυθμιστικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο

“Δεν θα ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις της Τουρκίας, διαμηνύοντας στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα θα δημοσιοποιεί διεθνώς όσα συμβαίνουν.

“Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί κάποιους. Δεχόμαστε τους λεονταρισμούς της γείτονος. Όσο μας προκαλούν, εκτίθενται. Επιλέγουν να σταθούν απέναντι στο διεθνές δίκαιο, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Μένουμε ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα”, ανέφερε και τόνισε:

Δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο, με το ανιστόρητο και τελικά με το αδιέξοδο”.

Συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό το υπουργικό συμβούλιο
Συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό το υπουργικό συμβούλιο 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, σημειώνοντας ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την επιστροφή του 60% των υπέρογκων αυξήσεων σε όσους το δικαιούνται. Τόνισε επίσης ότι από τον Ιουλιο “εξουδετερώνεται” η ρήτρα αναπροσαρμογής και έτσι οι επόμενοι λογαριασμοί της ΔΕΗ και των ιδιωτών παρόχων θα είναι, όπως είπε, ισορροπημένοι.

“Η κυβέρνηση είναι εδώ και θα είναι εδώ για κάθε πολίτη που δοκιμάζεται”, διαβεβαίωσε.

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε στο Νταβός να ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμα της Ελλάδας και να φορολογήσουν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. “Όσοι φωνασκούσαν τότε κατά των συμφερόντων, αποκάλυψαν τα δικά τους συμφέροντα”, υποστήριξε επίσης, καταγγέλλοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τη σχετική ρύθμιση.

“Να προχωρήσει γρήγορα ο θεσμός του προσωπικού γιατρού”

Από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός επισήμανε ιδιαίτερα τρεις πρωτοβουλίες:

Η πρώτη αφορά την παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου ως μεγαλύτερου πιστωτή προκειμένου τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να αποφύγουν την πτώχευση, να εξυγιανθούν, να προσελκύσουν καινούρια κεφάλαια και να λειτουργήσουν ξανά.

“Είναι μία επιλογή που υπηρετεί την απασχόληση και την ανάπτυξη, ταυτόχρονα όμως καλύπτει και ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού μας.

Σίγουρα δίνει παραπάνω ζωή στο ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, ο οποίος ήδη έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες με την επαναλειτουργία των ναυπηγείων της Σύρου και την ιδιωτικοποίηση του Σκαραμαγκά, όπου αντιμετωπίστηκαν και κάποιες τελευταίες εκκρεμότητες στο Ανώτατο Δικαστήριο”, ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.

Το δεύτερο νομοσχέδιο το οποίο θέλησε να αναδείξει αφορά το θεσμό του δωρεάν προσωπικού γιατρού για όλους. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για “μία τομή η οποία έγινε αποδεκτή πολύ θετικά από την κοινωνία” και κάλεσε τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκαγκάκη να την υλοποιήσουν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.

“Τώρα ερχόμαστε να κάνουμε παρεμβάσεις στη λειτουργία των νοσοκομείων, αφενός παρέχοντας κίνητρα ώστε να ενταχθούν περισσότεροι γιατροί στο ΕΣΥ, να επιστρέψουν από το εξωτερικό όσοι έφυγαν -και είναι, δυστυχώς, πολλοί αυτοί- και αφετέρου προσφέροντας πληρέστερη εκπαίδευση στους ειδικευόμενους γιατρούς μας, ώστε να είναι πιο ουσιαστικές και οι δικές τους υπηρεσίες κατά το αγροτικό τους στην περιφέρεια και στα νησιά μας”, σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης.

“Οι πόλεμοι πλέον δεν διεξάγονται μόνο με τα όπλα, αλλά και με τα πληκτρολόγια”

Τέλος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική τομή το πλαίσιο του αναδυόμενου τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και της κυβερνοασφάλειας.

“Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί σε κάποιους, αυτό το νομοσχέδιο να ακούγεται πολύ τεχνικό και πιθανώς όχι τόσο άμεσης προτεραιότητας. Πιστέψτε με, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η τεχνολογία δεν αποτελεί απλά μοχλό της οικονομίας, αποτελεί και μέρος της άμυνάς μας”, επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης.

Ανέφερε ότι στο Νταβός για παράδειγμα συζήτησε με τον Πρόεδρο της Google Ευρώπης πώς η Ελλάδα θα καταστεί όχι απλά ενεργειακός αλλά και ψηφιακός κόμβος, αναπτύσσοντας δηλαδή μαζί με τα ενεργειακά και υποθαλάσσια δίκτυα οπτικών ινών, τα οποία θα συνδέουν την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική, μεταφέροντας όχι μόνο ενέργεια αλλά και δεδομένα. “Άμα δείτε πού καταλήγουν όλα αυτά τα καλώδια στη Μεσόγειο, θα διαπιστώσετε ότι η μεγάλη τους πλειοψηφία καταλήγει στη Μασσαλία. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος γιατί να μην καταστεί και η Ελλάδα κόμβος υποδοχής δεδομένων, τα οποία θα έρχονται από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία”, σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε μάλιστα: “Οι πόλεμοι πλέον δεν διεξάγονται μόνο με τα όπλα, αλλά και με τα πληκτρολόγια. Τα σαμποτάζ δε γίνονται μόνο με εκρήξεις αλλά και με ψηφιακά black-out. Και φυσικά η δημοκρατική ζωή δεν υπονομεύεται μόνο με αυταρχικές απαγορεύσεις, αλλά και με τον οργανωμένο «πληθωρισμό» ανυπόστατων ηλεκτρονικών φημών από ύποπτα κέντρα.”

Και υποστήριξε ότι αυτά “είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Αφορούν την ίδια πια την ποιότητα της δημοκρατίας μας.”