Επιστρέφει το φάντασμα του χρέους με μήνυμα Eurogroup στην Ελλάδα — Lamda Developement: Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός του δημόσιου ποδηλατόδρομου στο Ελληνικό

Σταϊκούρας: Εγκρίθηκε η αποπληρωμή των δανείων της χώρα μας από το ΔΝΤ - Parallaxi Magazine

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αρχίσει και προκαλεί ανησυχία στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο για τις επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας αλλά και στο πεδίο του δημοσιονομικού νοικοκυρέματος. Το Eurogroup κάλεσε ήδη τα κράτη – μέλη με υψηλό χρέος να αρχίσουν να μειώνουν την υπερέκθεσή τους από το επόμενο έτος – κρούοντας επί της ουσίας τον κώδωνα του κινδύνου στις πιο ευάλωτες οικονομικά χώρες.

Επιστρέφει το φάντασμα του χρέους με μήνυμα Eurogroup στην Ελλάδα

Όπως η Ελλάδα, η οποία έχει το υψηλότερο στην ευρωζώνη και παραμένει χωρίς επενδυτική βαθμίδα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Οικονομικού Ταχυδρόμου όσον αφορά την Ελλάδα μόνο κατά την περίοδο της πανδημίας η συνολική αξία του ακαθάριστου δημόσιου χρέους αυξήθηκε κατά 32 δισ. ευρώ και εκτοξεύτηκε στα 388,337 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 από 356,014 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το χρέος αυξήθηκε στο 200,7% του ΑΕΠ έναντι 207,3% στο δεύτερο τρίμηνο (στα 357,3 δισ. ευρώ από 354 δισ. ευρώ), όταν στην ευρωζώνη ο μέσος όρος είναι στο 98,6%.

Και αυτό πριν από τις δυσμενείς εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο με τον πόλεμο στην Ουκρανία που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την πορεία ανάκαμψης του παγκόσμιου εμπορίου. Οι αναλυτές ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος έχριζαν «πρωταθλήτρια» την Ελλάδα, ως την πλέον υπερχρεωμένη χώρα της Ευρώπης (ακολουθούν η Ιταλία με χρέος 149% του ΑΕΠ και η Πορτογαλία με 122% του ΑΕΠ). Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα μειωθεί στο 192% του ΑΕΠ το 2021 (από 206% το 2020) και θα κινηθεί κάτω από το 183% το 2022.

Το 2010, μετά τον αποκλεισμό από τις αγορές, η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο και το χρέος ήταν 147% του ΑΕΠ (126% το 2009), ενώ το 2011 έφτασε το 175%. Να σημειωθεί πως φέτος η Ελλάδα μόνο σε τόκους θα πρέπει να πληρώσει στους δανειστές της 4,6 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται καθησυχαστικό, εκπέμποντας μήνυμα ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ανέφερε ότι η μέση σταθμική διάρκεια του χρέους είναι άνω των 20 ετών, το ποσοστό κυμαινόμενου χρέους είναι κάτω του 2%, οι μεικτές ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες θα κυμανθούν στο 10% του ΑΕΠ έως το 2060 (από τα χαμηλότερα ποσοστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο), οι δαπάνες εξυπηρέτησης τόκων είναι – σταθερά – χαμηλές και το μέσο σταθμικό ονομαστικό επιτόκιο είναι στο 1,4%.

Τόνισε δε ότι η αποκλιμάκωση θα γίνει μέσω της ισχυρής ανάκαμψης και της διατηρήσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όσο και μέσα από τη σταδιακή επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας και την υλοποίηση ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη επιτυχούς αντιμετώπισης των διαδοχικών εξωγενών κρίσεων.

Χρέος και πόλεμος

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του Οικονομικού Ταχυδρόμου αισιόδοξα μηνύματα ως προς το συμμάζεμα των ελληνικών δημοσιονομικών έστελναν και οι προβλέψεις των αναλυτών πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εκτιμήσεις οι οποίες δεν έχουν αλλάξει κατά πολύ. Παρά ταύτα οι γεωπολιτικές συνθήκες και η έκρηξη των τιμών δημιουργούν πιέσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα ό,τι παραπάνω έλλειμμα (για την κάλυψη δαπανών στήριξης ή και λόγω της μείωσης των εσόδων) θα δημιουργηθεί το 2022, η κυβέρνηση θα το βρει μπροστά της το 2023.

Είναι επίσης άγνωστο πώς θα κινηθεί το ΑΕΠ, καθώς μπορεί η πρόβλεψη του 4,5%-5% το 2022 να μην υλοποιηθεί. Εξού και οι αποφάσεις – σε πανευρωπαϊκό επίπεδο – τόσο για τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας (για χαμηλότερο στόχο χρέους) όσο και για την παράταση της δημοσιονομικής ευελιξίας το 2023 αποτελούν σημεία – κλειδιά της φετινής χρονιάς.

Μέσα σε όλο το σκηνικό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποπληρώσει τα τελευταία δάνεια που έλαβε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (1,9 δισ. ευρώ) και προς τις ευρωπαϊκές χώρες (5,3 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2021 η σχέση τόκων / εσόδων μειώθηκε στο 5,6%, παρά την πρόσκαιρη μείωση των δημόσιων εσόδων από την αρχή της πανδημίας.

Από το 2012, όταν είχε ανέλθει στο 10,9%, η σχέση τόκων / εσόδων έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό, καθώς αυξήθηκαν σημαντικά τα έσοδα και μειώθηκαν οι πληρωμές τόκων. Οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνέβαλαν στη διατήρηση των οριακών επιτοκίων του ελληνικού χρέους, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί σε λίγο πιο πάνω από 1,3%, από περισσότερο από 2% τον Μάιο του 2020.

 

Lamda Developement: Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός του δημόσιου ποδηλατόδρομου στο Ελληνικό

Ελληνικό

Ελληνικό

Διευκρινίσεις για τις τροποποιήσεις στην πολεοδόμηση του Ελληνικού που έφερε πρόσφατη ΚΥΑ δίνει η εταιρεία. Δεν αυξάνουν τα εκμεταλλεύσιμα τετραγωνικά για τη Lamda Development.

Διευκρινίσεις σε ότι αφορά στην ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργείων (Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού) που τροποποιεί όρους δόμησης εντός της έκτασης του Ελληνικού έδωσε η Lamda Development, ξεκαθαρίζοντας πως δεν μειώνονται οι χώροι πρασίνου, ούτε αλλοιώνεται η χάραξη του δημόσιου ποδηλατοδρόμου (που έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Αττική Ριβιέρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας που τρέχει την επένδυση στο ακίνητο, διευκρινίζει ότι η πρόσφατη τροποποίηση της ΚΥΑ για τις περιοχές προς πολεοδόμηση αποσκοπεί στην μετατροπή της συγκεκριμένης περιοχής σε μια περιοχή ελεύθερη από αυτοκίνητα, με ενίσχυση και διευκόλυνση της πεζής μετακίνησης και αύξηση των χώρων πρασίνου.

Ειδικότερες παράμετροι της τροποποίησης:

Α. Αύξηση πεζοδρόμων:

 • Η βασική τροποποίηση είναι η μετατροπή του κύριου δρόμου που διέσχιζε την περιοχή αυτή (πλάτους 21μ.) σε πεζόδρομο, συγκρίσιμο με τους εμβληματικότερους πεζοδρόμους της χώρας (π.χ. η Διονυσίου Αρεοπαγίτου έχει πλάτος 20-25μ.)
 • Παράλληλα δημιουργείται ένας νέος πεζόδρομος (πλάτους 6μ.) και διαπλατύνεται ένας ακόμη (από 6μ. σε 7,5μ.)

Με τις αλλαγές αυτές:

 • Δημιουργείται ένας άνετος, εκτενής περίπατος, ο οποίος συνδέει τον κεντρικό πεζόδρομο της Ανάπτυξης πλάτους 56μ. με τους χώρους πρασίνου και τους λοιπούς πεζοδρόμους
 • Προσφέρονται πολλαπλές δυνατότητες για περίπατο – ήπια άσκηση, ποδήλατο κ.λπ.
 • Διευκολύνεται η κίνηση των πεζών προς την παραλία, ενισχύοντας την επισκεψιμότητά της
 • Ενισχύεται συνολικά το δίκτυο πεζοδρόμων στην περιοχή

Β. Αύξηση χώρων πρασίνου:

Επακόλουθο της ως άνω αύξησης των πεζοδρόμων είναι η ένωση ενός πεζοδρόμου πλάτους 5μ. (σημερινή βραχώδης περιοχή) στο όριο της παραλίας με τον υφιστάμενο χώρο πρασίνου και την μετατροπή του σε χώρο πρασίνου επίσης. Με την μετατροπή αυτή:

 • Δημιουργείται ένας νέος γραμμικός χώρος πρασίνου συνολικής έκτασης 8 στρεμμάτων, ο οποίος συνδέεται με την παραλία
 • Η χρήση του γραμμικού αυτού «πάρκου» από τους πολίτες (πεζών, ποδηλατών κ.λπ.) παραμένει ανεμπόδιστη
 • Συνεπώς, η κίνηση πεζών και ποδηλάτων ούτε καταργείται, ούτε εμποδίζεται
 • Αντιθέτως, πραγματοποιείται μέσω του νέου αυτού χώρου πρασίνου, όπου προσφέρονται μάλιστα περισσότερες δυνατότητες στάσης, ξεκούρασης, σκίασης κ.λπ.
 • Διευκολύνεται συνεπώς ακόμη περισσότερο η πρόσβαση του κοινού στο παραλιακό μέτωπο

Γ. Μηδενική αύξηση δόμησης

 • Αποτέλεσμα όλων αυτών των παρεμβάσεων είναι η αύξηση των κοινόχρηστων χώρων της περιοχής κατά περίπου 3.300τ.μ.
 • Οι χώροι αυτοί περιέρχονται στο Ελληνικό Δημόσιο με ισόποση μείωση των εκτάσεων ιδιοκτησίας του Επενδυτή
 • Η ελάχιστη αύξηση του σ.δ. προκύπτει ως μαθηματικό αποτέλεσμα, ώστε να διατηρηθεί η δόμηση όπως ακριβώς εγκρίθηκε από το Προεδρικό Διάταγμα
 • Δηλαδή, η ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. έχει το δικαίωμα να δομήσει ακριβώς όσα τ.μ. είχε και πριν την τροποποίηση

Δ. Ουδεμία αλλαγή σε ποδηλατόδρομους

 • Κανείς ποδηλατόδρομος δεν καταργείται, τροποποιείται ή μετακινείται
 • Ο ενιαίος ποδηλατόδρομος μήκους 22 χιλιομέτρων από τον Πειραιά μέχρι την Βουλιαγμένη, παραμένει στη θέση που έχει διακηρυχθεί και δεν επηρεάζεται από την τροποποίηση.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*