Επιστολή ΠΟΞ προς υπ. Τουρισμού για την αντιμετώπιση της… – Ενίσχυση του τουρισμού, τουλάχιστον με 1 δισ. ευρώ, μέσω voucher ζητά ο Κ. Μίχαλος

Επιστολή ΠΟΞ προς υπ. Τουρισμού για την αντιμετώπιση της πολιτικής των tour οperators έναντι των ελληνικών ξενοδοχείων

«Εκτός αν το Ελληνικό κράτος αναλάβει τη δέσμευση να εγγυηθεί την κάλυψη των υποχρεώσεων που θα προκύψουν από την τυχόν πτώχευση κάποιου tour operator».

Επιστολή προς τον υπουργό και υφυπουργό Τουρισμού απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ζητώντας να μεταφέρει στους διεθνείς tour operators, την απόφαση της ΠΟΞ, ότι τα ξενοδοχεία θα απαιτούν την προπληρωμή του τιμήματος που αντιστοιχεί σε κάθε κράτηση, 7-14 ημέρες. Εκτός ασφαλώς αν το Ελληνικό κράτος αναλάβει τη δέσμευση να εγγυηθεί την κάλυψη των υποχρεώσεων που θα προκύψουν από την τυχόν πτώχευση κάποιου tour operator, όπως υπογραμμίζει η ΠΟΞ στην επιστολή. Τα μέλη της ΠΟΞ δεν είναι ούτε διατεθειμένα, ούτε τις οικονομικές αντοχές έχουν να αντιμετωπίσουν ξανά καταστάσεις ανάλογες με αυτές που βίωσαν στο πρόσφατο παρελθόν με την πτώχευση της Thomas Cook, όπως αναφέρουν στην επιστολή.

Οπως τονίζεται στην επιστολή, λόγω της κρίσης του COVID -19 οι tour operators όχι μόνο έχουν σταματήσει τις πληρωμές των early booking, αλλά καταγγέλλουν τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τα ξενοδοχεία, ακυρώνοντας εγγυημένα και μη συμβόλαια. Παράλληλα απαιτούν από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε σημαντικές εκπτώσεις για την τρέχουσα σαιζόν και να τους παράσχουν πίστωση, καθώς δηλώνουν πως θα εξοφλούν τις σχετικές κρατήσεις εντός 60 ημερών από την αναχώρηση των πελατών. Τους όρους αυτούς επιδιώκουν να τους περιλάβουν και στα συμβόλαια που θα υπογραφούν για το έτος 2021, όπως τονίζει η ΠΟΞ.

Οι όροι αυτοί, σύμφωνα με την ΠΟΞ, είναι αντικειμενικά αδύνατον να εφαρμοστούν, πολύ περισσότερο εν μέσω της κρίσης, λαμβάνοντας υπόψη τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήδη οι επιχειρήσεις μας και το αυξημένο λειτουργικό κόστος που θα έχουν από τα υγειονομικά μέτρα που θα κληθούν να εφαρμόσουν όταν επαναλειτουργήσουν. Την ίδια στιγμή εκτιμάται, ότι είναι απόλυτα βέβαιο δε πως όσες επιχειρήσεις υποκύψουν στις πιέσεις των tour operators θα θέσουν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους και θα χρειαστούν την κρατική ενίσχυση για να παραμείνουν σε λειτουργία.

Μάλιστα τα μέλη της ΠΟΞ, ως απάντηση σε αυτές τις «προτάσεις», σε συνεννόηση με τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις – μέλη μας έχουν ήδη λάβει την απόφαση πως δεν θα υπαναχωρήσουν στα καταχρηστικά αυτά αιτήματα.

 

Ενίσχυση του τουρισμού, τουλάχιστον με 1 δισ. ευρώ, μέσω voucher ζητά ο Κ. Μίχαλος

Η τόνωση της εγχώριας ζήτησης είναι άκρως αναγκαία, καθώς ο τουριστικός τομέας στη χώρα μας παράγει το 30% του ΑΕΠ.

Την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού, τουλάχιστον με 1 δισ. ευρώ μέσω διανομής voucher σε Έλληνες πολίτες, ζήτησε εκ νέου από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησαν σήμερα, στο πλαίσιο διαδικτυακού σεμιναρίου.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο Κ. Μίχαλος επανέφερε την πρόταση των Επιμελητηρίων για τη διανομή voucher σε όλους τους Έλληνες πολίτες, συνολικού ύψους ενός δισ. ευρώ. Αντικείμενο του προγράμματος θα πρέπει να είναι η επιδότηση των πολιτών για την πραγματοποίηση διακοπών σε όλα τα τουριστικά καταλύματα της επιλογής τους στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα θα μπορεί να υλοποιηθεί μετά και την άρση των μέτρων και συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου 2020 έως το τέλος του χρόνου. Οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής θα εξειδικευτούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Όπως τόνισε ο Κ. Μίχαλος, η τόνωση της εγχώριας ζήτησης είναι άκρως αναγκαία, καθώς ο τουριστικός τομέας στη χώρα μας παράγει το 30% του ΑΕΠ, ενώ στα ελληνικά νησιά αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% του τοπικού πλούτου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Πολιτεία θα υλοποιήσει την πρόταση αυτή για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού που είναι η βαριά βιομηχανία του τόπου.