Επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης και διανομής των εμβολίων ζητούν με κοινή τους επιστολή ο Κυρ. Μητσοτάκης και άλλους τρεις ευρωπαίοι ηγέτες από την Φον Ντερ Λάιεν
Προτάσεις, ώστε να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της επίσπευσης της διαδικασίας έλευσης των δόσεων των εμβολίων σε κάθε χώρα, χωρίς τα πρόσφατα προβλήματα που διαπιστώθηκαν σε ό,τι αφορά στην συμμόρφωση των φαρμακευτικών εταιρειών με τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με την ΕΕ, εμπεριέχονται σε κοινή επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του καγκελάριου της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, του πρωθυπουργού της Τσεχίας, Αντρέι Αντρέι Μπάμπις και της πρωθυπουργού της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για το θέμα των εμβολίων.
Συγκεκριμένα, οι τέσσερις ηγέτες των χωρών της ΕΕ, αναφέρουν στην κοινή τους επιστολή:
«Αθήνα, Κοπεγχάγη, Πράγα, Βιέννη – 5 Φεβρουαρίου 2021
Αγαπητή Ούρσουλα,
Με χαρά διαπιστώνουμε πως πλέον ασκείται, σε συλλογικό επίπεδο, μεγάλη πίεση προς τους παραγωγούς εμβολίων. Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για την προσωπική σας δέσμευση και για το γεγονός ότι στείλατε ισχυρό μήνυμα προς την Astra-Zeneca για την απαράδεκτη στάση της. Φαίνεται πως αντιλαμβάνονται πια τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Όπως σωστά επισημάνατε στην επιστολή σας, από κοινού με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Antonio Costa, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά προκλήσεων που σχετίζονται με τη διανομή των εμβολίων. Βάσει της εμπειρίας μας ως τώρα, θεωρούμε πως είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε εγκαίρως διάλογο με τους παραγωγούς των επερχόμενων εμβολίων με στόχο να προλάβουμε πιθανά προβλήματα πριν αυτά εμφανιστούν. Για παράδειγμα, το επερχόμενο εμβόλιο της Johnson & Johnson μπορεί να ανατρέψει (με θετικό τρόπο) τα δεδομένα χάρη στην εύκολη αποθήκευση και μεταφορά του, αλλά και στην ανάγκη για μία μόνο δόση.
Ωστόσο, ενημερωθήκαμε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα πρέπει να αποσταλεί στις ΗΠΑ για τη διαδικασία “fill and finish”, το στάδιο της προετοιμασίας των φιαλιδίων για την τελική διανομή. Αν αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόσβαση της ΕΕ στο εμβόλιο, τότε θα πρέπει να επεξεργαστούμε το ενδεχόμενο έγκαιρης αντιμετώπισης του θέματος από τώρα, με στόχο να βρούμε λύσεις με την εταιρία ώστε να διασφαλίσουμε τις προμήθειες της Ευρώπης. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν δυνατότητες εντός της ΕΕ. Λόγω της σημασίας που έχει αυτό το ζήτημα, κάνουμε έκκληση για έγκαιρο διάλογο στο πιο υψηλό επίπεδο.
Ο χρόνος είναι ουσιώδους σημασίας. Ως εκ τούτου, πρέπει να διατηρήσουμε την ταχύτητα στις διαπραγματεύσεις για συμβόλαια με όλους τους νέους υποσχόμενους υποψήφιους, όπως για παράδειγμα τη Novavax η οποία μόλις ανακοίνωσε υψηλή αποτελεσματικότητα για το εμβόλιό της ή τη Valneva, με την οποία η Επιτροπή ολοκλήρωσε επίσης διερευνητικές συνομιλίες. Και είναι περιττό να αναφέρουμε ότι η έγκριση όλων των νέων εμβολίων θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ταχύτερη, τηρώντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες απαιτήσεις υγείας.
Επίσης πληροφορηθήκαμε με ικανοποίηση ότι η Επιτροπή έχει πλέον αναγνωρίσει επί της αρχής ότι θα μπορούσε να υπάρξει τρόπος για να προχωρήσει η διανομή προ της τελικής έγκρισης. Είναι σημαντικό να μη χαθεί χρόνος, έτσι ώστε η διάθεση των εμβολίων να μπορεί να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ας ελπίσουμε ότι αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε νέα εμβόλια όπως η Johnson & Johnson.
Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε την εποικοδομητική συνεργασία μαζί σας τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, αυτό θα είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας».
Εγκαινίασε 30 νέες ΜΕΘ στο ΚΑΤ ο Μητσοτάκης
«Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός
«Η πανδημία αποτελεί μία πρώτης τάξης ευκαιρία να κάνουμε όσα δεν είχαμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια. Δεν εξαιρώ κανέναν από αυτή την αυτοκριτική», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το ΚΑΤ, όπου εγκαινίασε 30 νέες ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας), οι οποίες αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
«Να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να το μετατρέψουμε σε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να το ενισχύσουμε σε υποδομές, να το ενισχύσουμε σε ανθρώπους. Να προσλάβουμε παραπάνω προσωπικό, να ανταμείψουμε καλύτερα το υφιστάμενο προσωπικό, να εκπαιδεύσουμε καλύτερα το υφιστάμενο προσωπικό, έτσι ώστε η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας να αισθάνονται ασφαλείς όταν πρόκειται για την υγεία τους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις»
«Όπως είδατε ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ επωνύμων, ανώνυμων μεταξύ πλουσίων μεταξύ φτωχών, χτυπάει όλους ανεξαίρετα και όλοι προσέτρεξαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να αντιμετωπίσουν τα πιο βαριά περιστατικά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά την πίεση, ανταπεξήλθε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Οι υγειονομικοί να δίνουν το παράδειγμα του εμβολιασμού»
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, απευθυνόμενος στους υγειονομικούς, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, ότι είναι σημαντικό να δίνουν πρώτοι το παράδειγμα του εμβολιασμού.
«Γνωρίζουμε πια, υπεράνω οποιασδήποτε αμφιβολίας, ότι τα εμβόλια τα οποία εγκρίνονται είναι ασφαλή πάνω απ’ όλα αλλά είναι και αποτελεσματικά. Αποτελεσματικά ως προς τη δραστική μείωση της πιθανότητας να ασθενήσει κανείς, αλλά και αποτελεσματικά ως προς τη βαρύτητα ή μάλλον την ηπιότητα της νόσου στην απευκταία περίπτωση που κάποιος ο οποίος έχει εμβολιαστεί τελικά αρρωστήσει. Και είναι πολύ σημαντικό εσείς πάνω απ’ όλα να δίνετε το σωστό παράδειγμα», σημείωσε.
«Η Πολιτεία δεν μπορεί σε αυτήν την περίπτωση να δράσει κατασταλτικά ούτε και θα ήταν σωστό, αλλά θέλω να επικαλεστώ την κοινή λογική ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ταγμένοι στην υπηρεσία, να προστατεύουν το πιο πολύτιμο αγαθό το οποίο διαθέτουμε και είναι η ανθρώπινη υγεία. Τώρα που έχουμε περισσότερα δεδομένα παρακαλώ αυτούς οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν, να το ξανασκεφτούν πολύ σοβαρά. Και ζητώ και από εσάς -που στην πλειοψηφία σας έχετε εμβολιαστεί- να μιλήσετε στους συναδέλφους σας και να εξηγήσετε γιατί αυτή είναι η σωστή επιλογή για να προστατεύσουν τους εαυτούς σας αλλά και τους ανθρώπους που περιθάλπουν σε καθημερινή βάση», σημείωσε.