Επιστολή Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς φον ντερ Λάιεν και Μισέλ για την προσβολή Ερντογάν – Ο Μπόρις Τζόνσον βάζει φρένο στους Βρετανούς που σχεδιάζουν διακοπές στο εξωτερικό

Οι ευρωβουλευτές επικρίνουν την διπλή ευθύνη του Σαρλ Μισέλ αλλά και την απουσία αντίδρασης από την πλευρά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Με πρωτοβουλία της Έλενας Κουντουρά, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έστειλαν επιστολή στους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,  με την οποία  καταδικάζουν την προσβλητική ευθεία  επίθεση του Ρετζέπ Ταγιπ  Ερντογάν σε βάρος των θεσμών της ΕΕ, κατά την κοινή συνάντησή τους στην Άγκυρα.

Ταυτόχρονα, οι ευρωβουλευτές επικρίνουν την απουσία αντίδρασης από την πλευρά  της κ. φον ντερ Λάιεν στην υπονόμευση  του θεσμικού της ρόλου, και ιδιαίτερα την διπλή ευθύνη που φέρει ο κ. Μισέλ, ο οποίος παρέμεινε αμέτοχος στην προσβολή προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, και με την ανοχή του νομιμοποίησε την πολιτική στάση της Τουρκίας για την πλήρη απαξίωση των ευρωπαϊκών θεσμών.

Την επιστολή συνυπογράφουν η Έλενα Κουντουρά, ο Κώστας Αρβανίτης, ο Αλέξης Γεωργούλης και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης. Έχει κοινοποιηθεί και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ-Μαρία Σασόλι.

Η ενέργεια του Τούρκου προέδρου, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, δεν αποτελεί απλά παραβίαση του διπλωματικού πρωτοκόλλου, αλλά συνιστά ξεκάθαρο μήνυμα επίδειξης πολιτικής υπεροχής του και απαξίωσης των θεσμών της ΕΕ, στο πλαίσιο της  προσχεδιασμένης πολιτικής της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών που επιβάλλει στην Τουρκία, με πλέον πρόσφατη την απόφαση  για την απόσυρση της χώρας απ’ τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Ενώ και σε περιφερειακό επίπεδο, όπως τονίζουν, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, περιφρονώντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και δυναμιτίζοντας  τη σταθερότητα στην περιοχή.

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλούν την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καταδικάσουν ευθέως κάθε ενέργεια της τουρκικής πλευράς που υπονομεύει το ρόλο της ΕΕ και έμπρακτα να υπερασπίσουν τις  θεμελιώδεις αρχές και αξίες που η Ένωση εκπροσωπεί.

Ακολουθεί η επιστολή αναλυτικά:

Προς

Αξιότιμη Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Αξιότιμο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κύριο Σαρλ Μισέλ

Κοινοποίηση

Αξιότιμο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κύριο Νταβίντ-Μαρία Σασόλι

Αγαπητή κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,

Αγαπητέ κύριε Σαρλ Μισέλ,

Με την παρούσα επιστολή μας, θέλουμε να καταδικάσουμε την απαξιωτική στάση του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στο πρόσωπό σας και στο ρόλο σας, ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που εκπροσωπείτε εσείς κ. Σαρλ Μισέλ, καθώς συνιστά ευθεία επίθεση κατά των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ταυτόχρονα σας εκφράζουμε την έκπληξή μας και τη δυσφορία μας για την παθητική στάση που αμφότεροι τηρήσατε.

Εσείς κ. φον ντερ Λάιεν δεν αντιδράσατε στην  προσβολή  του κ. Ερντογάν προς εσάς ως γυναίκα και Πρόεδρο της Επιτροπής  και δεν διεκδικήσατε τον στοιχειώδη σεβασμό στο θεσμικό σας ρόλο, καθώς μάλιστα η ενέργειά του αυτή έρχεται μερικές μόνο μέρες μετά την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Και εσείς κ. Μισέλ έχετε διπλή ευθύνη.

Αφενός τηρήσατε παθητική στάση, αποδεχόμενος την υποτιμητική συμπεριφορά του κ. Ερντογάν προς την Πρόεδρο της Επιτροπής, που είναι ενδεικτική μίας σχεδιασμένης πολιτικής του Τούρκου Προέδρου απαξίωσης των δικαιωμάτων των γυναικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αφετέρου η αμηχανία και η αδυναμία που επιδείξατε δεν ανταποκρίνεται στο βάρος της ευθύνης της θέσης που εκπροσωπείτε και αποτελεί εξίσου σοβαρό πολιτικό ατόπημα σε βάρος της ΕΕ.

Σε αυτήν την ευαίσθητη και κρίσιμη συγκυρία, η ανοχή σας απέναντι σε αυτήν την προκλητική ενέργεια του κ. Ερντογάν συνιστά νομιμοποίηση της πολιτικής στάσης της Τουρκίας και σαφή υπονόμευση της θέσης και του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που με θλίψη διαπιστώνουμε ότι επιτρέψατε να συμβεί μπροστά σε όλη τη διεθνή κοινότητα.

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται για ένα  τυχαίο συμβάν που συνιστά απλά  παραβίαση του διπλωματικού πρωτοκόλλου, αλλά για προσχεδιασμένη επίδειξη πολιτικής υπεροχής που σας επιφύλασσε ο Τούρκος Πρόεδρος, επιχειρώντας να υπονομεύσει το κύρος και τις αξίες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας των φύλων, και να υπεραμυνθεί των επικίνδυνων πολιτικών του καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επιβάλλει στην Τουρκία.

Αυτή η  συνειδητά προσβλητική του ενέργεια έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλήσεων και πολιτικών επιλογών το τελευταίο διάστημα, που επιβεβαιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την προοπτική της ένταξης της στην Ε.Ε αλλά και εν γένει των κοινών μας ευρωπαϊκών αξιών.

Οι εντεινόμενες διώξεις και φυλακίσεις των πολιτικών αντιπάλων της τουρκικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των διώξεων εναντίον του πολιτικού κόμματος του HDP, η συρρίκνωση του πεδίου δράσης της κοινωνίας των πολιτών, ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης, της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ και της δικαιοσύνης υπονομεύουν ευθέως την κοινοβουλευτική δημοκρατία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, περιφρονώντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και δυναμιτίζοντας  τη σταθερότητα στην περιοχή.

Αυτές οι πολιτικές επιλογές προσβάλλουν ευθέως την ουσία των αρχών και τον πυρήνα του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΕ συνεχίζει να στερείται μιας αποτελεσματικής αποτρεπτικής πολιτικής κατά των Τουρκικών προκλήσεων. Ενώ επιβάλλει με ευκολία «fast track» κυρώσεις κατά τρίτων χωρών,  την ίδια στιγμή  αδυνατεί να πετύχει  ομοφωνία για ισχυρές κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία, που εξακολουθεί να επιτίθεται στην Ευρώπη, εξαιτίας των ισχυρών οικονομικών δεσμών που  διατηρούν ορισμένα κράτη-μέλη  με τη χώρα αυτή, με αποτέλεσμα η  ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τελικά να μένει μόνο στα λόγια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να συγκροτήσει ένα ισχυρό μέτωπο που να απαντά αποφασιστικά στις κλιμακούμενες προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε πάρει ξεκάθαρη θέση για την άμεση επιβολή ισχυρών οικονομικών κυρώσεων. Μόνο έτσι θα εγκαταλείψει η Τουρκία την επιθετική πολιτική της, και θα δοθεί η δυνατότητα για έναν πραγματικό διάλογο.

Σας καλούμε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων που επιβάλλει η θέση σας και έστω και τώρα να καταδικάσετε ευθέως κάθε ενέργεια της τουρκικής πλευράς που υπονομεύει το ρόλο της ΕΕ, και έμπρακτα να υπερασπίσετε τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ένωσης.

Οι υπογράφοντες

Έλενα Κουντουρά

Δημήτριος Παπαδημούλης

Κωνσταντίνος Αρβανίτης

Αλέξης Γεωργούλης

 

Ο Μπόρις Τζόνσον βάζει φρένο στους Βρετανούς που σχεδιάζουν διακοπές στο εξωτερικό

Ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον μέχρι τις 17 Μαϊου, οι Βρετανοί δεν πρέπει να σχεδιάσουν διακοπές στο εξωτερικό.

«Ελπίζουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μετά τις 17 Μαΐου», είπε αναφερόμενος στα διεθνή ταξίδια o Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας ότι δεν επιθυμεί να υποτιμήσει τις δυσκολίες σε ορισμένες χώρες προορισμού, γιατί «δεν θέλουμε να επανεισάγουμε τον ιό στη χώρα [..] Οι… αδηφάγοι για διακοπές Βρετανοί μπορούν να περιμένουν μέχρι τις 17 Μαΐου, έως τότε δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για οτιδήποτε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ήταν λογικό, συναγερμός έχει σημάνει στον ελληνικό τουριστικό κλάδο μετά τις δηλώσεις αυτές που παρατείνουν την αγωνία όσων ασχολούνται με την τουριστική βιομηχανία δηλαδή με ξενοδοχεία, εστίαση, πρακτορεία αφού είναι γνωστό πως η Ελλάδα αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό για τους Βρετανούς που κάθε χρόνο επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά.

Η καθυστέρηση αυτή, πρακτικά σημαίνει, πως η Ελλάδα αν και υπολόγιζε να λάβει σημαντική μερίδα από τα τουριστικά έσοδα, θα πρέπει τώρα να περιμένει ενώ ο σχεδιασμός της κυβέρνησης που προέβλεπε σταδιακό, πιλοτικό άνοιγμα ακόμη και πριν από το Πάσχα για τουρίστες από τις Βαλκανικές χώρες, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, μπαίνει προς το παρόν στον πάγο.

Χαρακτηριστικά η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη είχε δηλώσει «Θα μπορούσαμε να δεχτούμε ταξιδιώτες και νωρίτερα από τις 14 Μαΐου. Να ανοίξουμε περιορισμένα και πιλοτικά σε Ισραήλ και Μεγάλη Βρετανία ακόμα και νωρίτερα από τον Μάιο».

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, επιβεβαίωσε χθες, Δευτέρα, 5 Απριλίου, ότι η σχεδιαζόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας στην Αγγλία θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, με το άνοιγμα της αγοράς, ωστόσο δεν γνωστοποίησε, την ακριβή ημερομηνία για την άρση απαγόρευσης των διεθνών πτήσεων για τους Βρετανούς πολίτες.

Έτσι, με βάση το τι ισχύει σήμερα, το θέμα θα επανεξεταστεί μεν στις 17 Μαΐου, αλλά με τα έως σήμερα δεδομένα, παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση των διεθνών πτήσεων έως τις 30 Ιουνίου.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*