Επιστολές Πανεπιστημίων σε Μητσοτάκη για δωρέαν τεστ που παραμένουν αναπάντητες – «Λαθροχειρία» Πέτσα με τον διπλασιασμό της αποζημίωσης των ιδιωτικών κλινικών για ΜΕΘ – Συμβουλές της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας σε εκπαιδευτικούς για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση – Σε αυτά τα είδη πρώτης ανάγκης μειώνεται ο ΦΠΑ!

Επιστολές Πανεπιστημίων σε Μητσοτάκη για δωρέαν τεστ που παραμένουν αναπάντητες

Tις επιστολές που έλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τρία διαφορετικά περιφερειακά Πανεπιστήμια τα οποία γνωστοποιούσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως διαθέτουν πιστοποιημένα εργαστήρια για την ανίχνευση του κοροναϊού και πως μπορούν να προσφέρουν άμεσα τις υπηρεσίες τους και δωρεάν στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, οι επιστολές παραμένουν αναπάντητες.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ του tvxs.gr, την ώρα που ο Πρωθυπουργός αγνοούσε την προσφορά των Πανεπιστημίων, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το πακέτο των 30 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες, που μεταξύ άλλων αφορά και τους ελέγχουw για τον κορονοϊό.

Το Tvxs.gr δημοσιεύει – κατά αποκλειστικότητα – τη μία από τις τρεις επιστολές που έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφαιρώντας τα στοιχεία του Πανεπιστημίου και του Τμήματος, τα οποία ωστόσο τονίζει ότι έχει στη διάθεσή του:

«Αξιότιμε Κ. Πρωθυπουργέ,

Συντασσόμενοι προς την πρόσκληση του ΕΟΔΥ για συμμετοχή των ερευνητικών εργαστηρίων ιολογίας και μικροβιολογίας (πλην των νοσοκομειακών που συμμετέχουν ήδη)  στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19, προσφέρουμε την τεχνογνωσία, τα μηχανήματα και το ανθρώπινο δυναμικό των εργαστηρίων μας. Όμως με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η πρόσκληση αφορά μόνο ερευνητικά κέντρα. Σήμερα, τα Ελληνικά Πανεπιστήμια διαθέτουν εξοπλισμό και τεχνογνωσία εφάμιλλη ή και σε αρκετές περιπτώσεις ανώτερη των ερευνητικών κέντρων στο τομέα των λοιμωδών.

Ερευνητικά Εργαστήρια λοιμωδών νοσημάτων σε τμήματα βιολογίας, βιοχημείας, ιατρικής, κτηνιατρικής κτλ. έχουν εδώ και χρόνια επενδύσει στην ανάπτυξη μονάδων βιοασφάλειας για τη μελέτη ιών υψηλης επικινδυνοτητας. Ως παράδειγμα θα φέρω την κοινή προσπάθεια του Τμήματος ——— Πανεπιστημίου ——– που διαθέτουν μονάδες βιοασφάλειας επιπέδου 2 με αρνητική πίεση, εξειδικευμένα στη χρήση μολυσματικών παραγόντων. Επιπλέον τα μέλη των εργαστηρίων που συμμετέχουν έχουν δεκαετίες εμπειρίας στο χειρισμό λοιμωδών παραγόντων.

Ζητούμε συνεπώς να μας συμπεριλάβετε στην κοινή προσπάθεια που γίνεται, αξιοποιώντας  και το δυναμικό των Ελληνικών Πανεπιστημίων για την εφαρμογή ενός πρωτοκόλλου μοριακής διάγνωσης του SARS Cov2 που είναι δεδομένο διεθνώς και χρήζει εφαρμογής και όχι ανάπτυξης. Έχει κοινοποιηθεί από το CDC  εδώ και μήνες. Σημειώνουμε επιπλέον ότι υπάρχει δυνατότητα ανάλυσης σε μεγαλύτερο βάθος του γενετικού υλικού του ιού με σύγχρονες τεχνολογίες (NGS) που διαθέτουν τα πανεπιστήμια μέσω ερευνητικών προγραμμάτων».

 

«Λαθροχειρία» Πέτσα με τον διπλασιασμό της αποζημίωσης των ιδιωτικών κλινικών για ΜΕΘ

«Λαθροχειρία» Πέτσα με τον διπλασιασμό της αποζημίωσης των ιδιωτικών κλινικών για ΜΕΘ

Απάντηση στα όσα ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σχετικά με το δώρο στις ιδιωτικές κλινικές με αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης από 800 ευρώ στα 1.600 ευρώ έδωσε ο βυλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. «Στην αύξηση της αποζημίωσης προβλέφθηκε το μισθολογικό κόστος» υποστήριξε ο Πέτσας, για λαθροχειρία τον κατηγορεί ο Ξανθός, που τονίζει ότι το μισθολογικό κόστος είναι ενσωματωμένο, από το 2012, στις κανονικές αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι ιδιώτες.

«Διπλασίασε η κυβέρνηση την προβλεπόμενη αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών ΜΕΘ από 800 ευρώ στα 1.600 ευρώ;» διερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να απαντήσει κατηγορηματικά «όχι». «Η αξιωματική αντιπολίτευση, εξακολουθεί να μπλέκει μήλα με πορτοκάλια. Η αποζημίωση των 800 ευρώ αφορούσε μόνο τα έξοδα της ΜΕΘ και όχι την αποζημίωση του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές τις ΜΕΘ. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν, ότι για κάθε κλίνη ΜΕΘ πέραν του απαραίτητου εξοπλισμού απαιτούνται ένας γιατρός και πέντε εξειδικευμένοι νοσηλευτές, όπως έχει γνωμοδοτήσει και η Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ)» είπε και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να αποζημιωθούν;»

«Η απάντηση όμως του κου Πέτσα στο ερώτημα για τον διπλασιασμό της ημερήσιας αποζημίωσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Ιδιωτικών Κλινικών είναι απολύτως παραπειστική και ενισχύει την κριτική για «χαριστικές ρυθμίσεις» της κυβέρνησης προς τον επιχειρηματικό τομέα υγείας. Στα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) που καθιερώθηκαν το 2012 και με βάση τα οποία αποζημιώνονται οι ιδιωτικές κλινικές για τη νοσηλεία ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβάνεται και το μισθολογικό κόστος» αναφέρει ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και προσθέτει:

«Διαφορετικά θα έπρεπε να υπάρχει διπλασιασμός και της τιμής αποζημίωσης για τα απλά κρεβάτια και όχι μόνο για τις ΜΕΘ. Ακριβώς επειδή η νοσηλεία σε ΜΕΘ έχει μεγάλο κόστος, ο ΕΚΠΥ (ενιαίος κανονισμός παροχών υγείας) του ΕΟΠΥΥ προβλέπει αυξημένη τιμή ημερήσιου νοσηλίου (800 ευρώ). Πρόκειται λοιπόν περί λαθροχειρίας του κ. Πέτσα που εκθέτει τον ίδιο και την κυβέρνηση.»

Ο πρώην υπουργός Υγείας, χαρακτήρισε κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση την επιτάχυνση των κλινών ΜΕΘ «Ακούσαμε σήμερα τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να ανακοινώνει επιτάχυνση των βημάτων στελέχωσης του ΕΣΥ και αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ. Αυτή η εξέλιξη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες του Δημόσιου Συστήματος για να ανταποκριθεί  με επάρκεια στην κρίση, είναι πολύ μεγαλύτερες. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο ωστόσο και προκειμένου η Αξιωματική Αντιπολίτευση να συνεχίσει να ασκεί με τεκμηριωμένο τρόπο τον αναγκαίο πολιτικό έλεγχο στη διαχείριση της πανδημίας, στην αμέσως επόμενη ενημέρωση να έχουμε την ακριβή κατανομή ανά νοσοκομείο των νεοπροσλαμβανόμενων γιατρών και λοιπού  επικουρικού προσωπικού και των επιπλέον κλινών ΜΕΘ που αναπτύσσονται στο ΕΣΥ.»

Σχετικά με τα μέσα προστασίας ωστόσο, ο κ.Ξανθός ανέφερε: «Παρά τις επίσημες ανακοινώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μέχρι στιγμής δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση στο μείζονος σημασίας  πρόβλημα της  ανεπάρκειας των μέσων ατομικής προστασίας (απλές και ειδικές μάσκες, γάντια, γυαλιά, αντισηπτικά υγρά, ποδιές, στολές κλπ)  των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στις υπόλοιπες δημόσιες δομές υγείας. Το έθεσε με έμφαση η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Η Κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την επάρκεια αυτών των ζωτικής σημασίας υλικών για την προστασία των εργαζομένων του ΕΣΥ και τη δυνατότητα τους να ανταποκριθούν με υψηλό ηθικό και αίσθημα ασφάλειας στις απαιτήσεις αυτής της δύσκολης μάχης.»

Τέλος αναφέρθηκε στις μόνιμες προσλήψεις: «Επίσης ο κος Πέτσας δεν μας είπε κουβέντα για πολιτικό σχεδιασμό μόνιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ. Είναι επείγουσα ανάγκη η άμεση  προκήρυξη 4000 μόνιμων γιατρών-νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας. Το λέμε σε όλους τους τόνους: Τώρα είναι η ώρα να για σοβαρή και «απλόχερη» επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Για να το «θωρακίσουμε» όχι μόνο για τις έκτακτες ανάγκες της πανδημίας, αλλά σε μόνιμη και σταθερή βάση . Χρειαζόμαστε επένδυση σε επαρκές και μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ και όχι  εργαζόμενους «μιας χρήσης»!»

 

Συμβουλές της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας σε εκπαιδευτικούς για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Συμβουλές της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας σε εκπαιδευτικούς για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

«Οι τρέχουσες συνθήκες μας αναγκάζουν σε μια ξαφνική, σχεδόν βίαιη, μετάβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είτε με την ασύγχρονη μορφή της, είτε με τη μορφή διαδικτυακών μαθημάτων. Η πίεση είναι μεγάλη, ειδικά για όσες και όσους δεν είχαν την ανάλογη εξοικείωση στο παρελθόν. Η αλλαγή του τρόπου, του περιεχομένου και των ” διδασκαλίας θέτει υψηλές απαιτήσεις ως προς τον χρόνο εργασίας, την ” και την υπομονή εκπαιδευτικών και μαθητών/φοιτητών, εν μέσω μιας κατάστασης που δοκιμάζει, ούτως ή αλλιώς, την ψυχική αντοχή όλων μας» αναφέρει σε κείμενό της η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς που θα κληθούν να ανταποκριθούν σε ένα εντελώς νεό μοντέλο εκπαίδευσης, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες.

Η ΕΛΨΕ συνεχίζει, αναφέροντας μερικές σκέψεις – συμβουλές που ίσως βοηθήσουν:

  • Ας είμαστε επιεικείς με τους εαυτούς μας, τους συναδέλφους, το διοικητικό προσωπικό, αλλά και τους μαθητές/φοιτητές μας ΟΛΟΙ είμαστε υπό πίεση, ακόμη και όσοι δείχνουν πιο συγκροτημένοι και ψύχραιμοι.
  • Όσες/οι έχουν εμπειρία στις νέες τεχνολογίες ή σε παιδαγωγικές μεθόδους εξ αποστάσεως διδασκαλίας, που μπορούν να βοηθήσουν στην επιχειρούμενη μετάβαση, ας μοιραστούν με τους/τις συναδέλφους τους μερικές χρήσιμες οδηγίες, χωρίς να περιμένουν πρώτα να ερωτηθούν. Σε ασαφείς καταστάσεις, δε γνωρίζουμε καν τι ερωτήσεις χρειάζεται να θέσουμε…
  • Με τη διαδικτυακή εκπαίδευση δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε την αίθουσα διδασκαλίας και δεν χρειάζεται να στοχεύουμε σε αυτό το πρότυπο. Η μετάβαση της διδασκαλίας ενός μαθήματος σε ένα μοντέλο εξ αποστάσεως μάθησης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αποκλείει τη δυνατότητα αριστείας. Ας αντικαταστήσουμε τις υψηλές προσδοκίες απόδοσης (της δικής μας και των μαθητών/φοιτητών μας) με ρεαλιστικούς και επιτεύξιμους στόχους.
  • Σε πρώτη φάση, ο σημαντικότερος στόχος δεν είναι μαθησιακός. Το σημαντικότερο είναι να βοηθήσουμε τους μαθητές/φοιτητές μας να ανακτήσουν ένα αίσθημα ομαλότητας. Να τους βοηθήσουμε να βάλουν ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητά τους και να οργανώσουν το χρόνο τους γύρω από τα μαθησιακά τους καθήκοντα, αντί να τον αφιερώνουν κατά κύριο λόγο στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο.
  • Ας βοηθήσουμε τους μαθητές/φοιτητές βήμα βήμα να αισθανθούν άνετα με τον νέο τρόπο διδασκαλίας. Στην αρχή ας κάνουμε λιγότερες ή πιο απλές αναθέσεις εργασιών. Ας τους δώσουμε τον χρόνο να εξοικειωθούν με τη χρήση και λειτουργία της πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Τότε, μπορούμε να τους ζητήσουμε κάτι παραπάνω.
  • Ως προς τους μαθησιακούς στόχους, ας βάλουμε προτεραιότητες τι χρειάζεται πραγματικά να μάθουν ή να κάνουν οι μαθητές/φοιτητές στον επόμενο μήνα. Αυτό είναι δύσκολο, αλλά θα μας βοηθήσει να επικεντρώσουμε την προσπάθειά μας σε ρεαλιστικούς και επιτεύξιμους στόχους.
  • Ας ανακοινώσουμε στους μαθητές/φοιτητές ποιες είναι οι ώρες συνεργασίας μας και πώς μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας (Skype, email, πλατφόρμα ή άλλο μέσο). Ας τους ενθαρρύνουμε να επικοινωνούν μαζί μας για οποιαδήποτε δυσκολία μπορεί να αντιμετωπίζουν.
  • Ας τους ενθαρρύνουμε ακόμα να χρησιμοποιούν τους χώρους σύντομης συζήτησης (chat rooms) για να θέτουν ερωτήσεις, να εκφράζουν τη γνώμη τους ή να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και μαζί μας. Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους να εκφραστούν, ακόμη και σε όσους είναι πιο διστακτικοί. Μπορούμε να συζητήσουμε τα σχόλιά τους και να μάθουμε από αυτά.
  • Ας κρατήσουμε τον δίαυλο επικοινωνίας ανοικτό και με τους γονείς των μαθητών. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας του εγχειρήματος αυτού βασίζεται στη δική τους συνεργασία. Ας μη τη θεωρούμε δεδομένη: οι γονείς από την πλευρά τους έχουν να διαχειριστούν αρκετές δυσκολίες στην οργάνωση της οικογενειακής ζωής, ενώ πολλές φορές εκτός απ’ τον μαθητή μας έχουν κι άλλα παιδιά που πρέπει να στηρίξουν, όχι μόνο μαθησιακά, αλλά και ψυχολογικά.

Η επόμενη μέρα ας μας βρει όλες και όλους σωματικά και ψυχικά υγιείς, με περισσότερη γνώση, σοφία και εκτίμηση για το αγαθό της ζωής και για τη δια ζώσης επικοινωνία την οποία προσωρινά στερούμαστε

 

Σε αυτά τα είδη πρώτης ανάγκης μειώνεται ο ΦΠΑ!

σούπερ μάρκετ κορονοϊός

Με μειωμένες τιμές θα ξεκινήσουν να πωλούνται τα είδη ατομικής προστασίας, όπως μάσκες, γάντια και αντισηπτικά, αμέσως μετά την επίσημη έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 6%. Ωστόσο τα είδη αυτά, εξακολουθούν να διατίθενται στην αγορά με το «σταγονόμετρο» καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται…

Κορονοϊός – Συγκεκριμένα ο ΦΠΑ πέφτει από 24% στο 6%  και έως το τέλος του έτους στα εξής προϊόντα:

– Μάσκες προστασίας και γάντια εφόσον πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς αποφυγής μετάδοσης ασθενειών. Στον ΦΠΑ 24% παραμένουν οι μάσκες και τα γάντια για οικιακές εργασίες, επαγγελματικές χρήσεις, βιομηχανικές χρήσεις κλπ.

– Όλα τα κοινά σαπούνια προσωπικού καθαρισμού και υγιεινής κάθε τύπου, είτε σε στέρεη μορφή είτε σε υγρή, τα απολυμαντικά σαπούνια, τα σαπούνια γλυκερίνης, και τα σαπούνια για ιατρικές χρήσεις καθώς και σαπούνια σε άλλες μορφές, όπως π.χ. σε νιφάδες, σε μορφή κόκκων ή σκόνες.

– Χαρτί, βάτες, πιλήματα, και μη υφασμένα υφάσματα, εμποτισμένα, επιχρισμένα ή καλυμμένα με σαπούνι ή απορρυπαντικά.

– Προϊόντα και παρασκευάσματα οργανικά που ενεργούν πάνω στην επιφανειακή τάση που προορίζονται για το πλύσιμο του δέρματος, με μορφή υγρού ή κρέμας, συσκευασμένα για τη λιανική πώληση.

– Αποστειρωμένα υγρά μαντηλάκια χωρίς αλκοόλη, εμποτισμένα με απιονισμένο νερό, που περιέχουν απορρυπαντικό και άλλες καθαριστικές ουσίες.

– Τα οργανικά παρασκευάσματα που ενεργούν πάνω στην επιφανειακή τάση που προορίζονται για το πλύσιμο του δέρματος, με μορφή υγρού ή κρέμας, που δεν είναι συσκευασμένα για τη λιανική πώληση.

– Παρασκευάσματα τύπου χλωρίνης

Προϊόντα καθαρισμού επιφανειών και πατωμάτων, απορρυπαντικά και άλλα παρασκευάσματα καθαρισμού ρούχων, απορρυπαντικά πιάτων και σκευών κουζίνας, κλπ. εξακολουθούν να υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%.

– Αντισηπτικά όπως υδατικά διαλύματα υποχλωριώδους νατρίου που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για την αναστολή της μικροβιακής ανάπτυξης σε υγρά , υδατικά διαλύματα γνωστά και ως εμπορική χλωρίνη που χρησιμοποιούνται, για την απολύμανση χώρων ή την απολύμανση του νερού από μικροβιακούς παράγοντες, υδατικά διαλύματα που χρησιμοποιούνται στην ιατρική ως αντισηπτικά προϊόντα, αλκοολικά διαλύματα για την απολύμανση των χεριών που περιέχουν γλυκερίνη ή και άλλες ουσίες.

– Μαντηλάκια που διαθέτουν αλκοόλη (ισοπροπυλική αλκοόλη) και έχουν αντισηπτικές και απολυμαντικές ιδιότητες.

– Προϊόντα που στο εμπόριο διατίθενται ως «αλκοολούχες λοσιόν».

– Απολυμαντικά προϊόντα που προορίζονται για τον καθαρισμό των χώρων των νοσοκομείων ή των ιατρικών εργαλείων.