Επιπλέον μέτρα προστασίας για το ελεύθερο θέατρο

 Επιπλέον μέτρα προστασίας για το ελεύθερο θέατρο

Η Ένωση Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (ΕΜΚΕΘΙ) συνεχίζει τον διάλογο που άνοιξε με το υπουργείο Πολιτισμού διατυπώνοντας τα αιτήματα για τον κόσμο του θεάτρου, καθώς εκπροσωπεί το πιο σημαντικό κομμάτι του ελεύθερου θεάτρου με μέλη της θέατρα όπως τα Τέχνης, «Πόρτα», Νέου Κόσμου, «Πορεία», Κεφαλληνίας, «Αργώ», «Επί Κολωνώ», «Τόπος Αλλού», καθώς και πολλές άστεγες ομάδες που επιχορηγούνται από το υπουργείο.

Στη νέα της επιστολή η Ενωση, πρόεδρος του Δ.Σ. της οποίας είναι η Αιμιλία Υψηλάντη, καλωσορίζει τον διπλασιασμό των επιχορηγήσεων και την οικονομική ενίσχυση με το ποσόν των 500.000 ευρώ εξαιτίας της διακοπής των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και ζητά από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, επιπλέον μέτρα προστασίας, όπως το άνοιγμα του μητρώου για την εγγραφή και όσων αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών δημιουργήθηκαν μετά το κλείσιμο των θεάτρων, καθώς την περίοδο της πανδημίας έχουν δημιουργηθεί ΑΜΚΕ με κύριο σκοπό το θέατρο αυτές τις δύσκολες μέρες: «Τη δράση τους, όπως και άλλων μικρών ομάδων, θα μπορούσαμε με τη συμβολή του ΥΠΠΟΑ και συγκεκριμένο πρόγραμμα να τη φιλοξενήσουμε όσοι από μας διαθέτουμε ή διαχειριζόμαστε θεατρικές αίθουσες (επεξεργαζόμαστε αναλυτικές προτάσεις για το θέμα αυτό και θα σας τις υποβάλουμε άμεσα)».

Στην επιστολή τονίζεται η μακροχρόνια σχέση των αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών με το υπουργείο Πολιτισμού από το 1980, καθώς «ελέγχονται από αυτό για τα χρήματα με τα οποία επιχορηγούνται, είναι οργανισμοί που δεν μπορούν να μοιράσουν κέρδη, πληρώνουν φόρο αλληλεγγύης και σε περίπτωση που έχουν κάποιο περίσσευμα φορολογούνται σαν κανονικές επιχειρήσεις από την Εφορία.

Καταθέτουν για κάθε επιχορήγηση που παίρνουν προϋπολογισμούς και απολογισμούς, όχι μόνο της επιχορήγησης, αλλά του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητάς τους κατά έτος στο υπουργείο Πολιτισμού και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σημειώνουμε ότι το ποσό που συνήθως επιχορηγούνται οι ΑΜΚΕ καλύπτει ένα μικρό ποσοστό του προϋπολογισμού τους. Είναι γνωστό ότι το έργο τους πλούτισε το ελληνικό θέατρο με πολύ καλές παραστάσεις, αλλά κυρίως ανέδειξε καλλιτεχνικές δυνάμεις οι οποίες τα τελευταία τριάντα χρόνια πρωταγωνιστούν στα θεατρικά γεγονότα του τόπου».

Στην επιστολή τίθεται επίσης το ζήτημα συνεργασίας του ΥΠΠΟ όχι μόνο για τη λύση χρόνιων προβλημάτων αλλά και επειδή η θεατρική δραστηριότητα αφορά και άλλα υπουργεία (Παιδείας, Μετανάστευσης και Ασύλου, Άμυνας, Εργασίας, Εσωτερικών) καθώς και τις περιφέρειες.