Επιμένει η Κεραμέως: Κόψαμε εισακτέους …για το καλό τους – ΣΥΡΙΖΑ: Πάει για κουκούλωμα το Πόθεν Έσχες Μητσοτάκη

Επιμένει η Κεραμέως: Κόψαμε εισακτέους …για το καλό τους

Η στήριξη του πρωθυπουργού (και) σε αυτό το νομοσχέδιο για την παιδεία φαίνεται πώς έκανε την Νίκη Κεραμέως ιδιαίτερα επιθετική για τις επιλογές της

Συνεχίζει να θεωρεί θετική την βάση εισαγωγής η υπουργός Παιδείας. Πανηγύρισε στην Βουή η υπουργός Παιδείας για «μεταφορά» υποψηφίων στα ΙΕΚ.

Να «ξύσει το μαχαίρι στην πληγή» σε σχεδόν 20.000 υποψήφιους που κόβονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαιτίας της βάσης εισαγωγής, θέλησε η Νίκη Κεραμέως αφού στο «κλείσιμο» της χθεσινής συζήτησης για το νομοσχέδιο για το «νέο σχολείο» εμφάνισε ως επιτυχία το ότι αντίστοιχος αριθμός μαθητών αναγκαστικά «μεταφέρεται» στα ΙΕΚ και την τεχνική εκπαίδευση. Μάλιστα επανέλαβε ότι η το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να εισάγονται λιγότεροι στα πανεπιστήμια γιατί έχουν …λιγότερες πιθανότητες να αποφοιτήσουν.

Για το καλό τους

Χαρακτηριστική ήταν η φράση της Νίκης Κεραμέως: «Οι πιθανότητες για παιδιά που εισάγονται με χαμηλή βαθμολογία είναι να μην αποφοιτήσουν. Άρα, έχουμε συμβάλει στο να τα εγκλωβίσουμε». Υποστήριξε επίσης ότι το να μην υπάρξει βάση εισαγωγής «είναι λάθος μήνυμα απέναντι στα παιδιά που έχουν σημειώσει υψηλότερες επιδόσεις. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός χθες, σε κάθε διαγωνιστική διαδικασία άλλοι πηγαίνουν καλύτερα, άλλοι πηγαίνουν χειρότερα». Φράση που προφανώς στοχεύει στην δημιουργία αντιπαλότητας ανάμεσα στους υποψήφιους που μπήκαν στα πανεπιστήμια και σε όσους δεν μπήκαν.

Πανηγύρια για την τεχνική εκπαίδευση

Στην συνέχεια η υπουργός Παιδείας πανηγύρισε λέγοντας πως «σήμερα που ολοκληρώνονται οι αιτήσεις για το παράλληλο μηχανογραφικό, έχουμε για πρώτη φορά στη χώρα μας περίπου είκοσι χιλιάδες αιτήσεις για εγγραφή σε δημόσια ΙΕΚ. Αυτό σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή στη σελίδα της εκπαίδευσης της χώρας. Η κατάρτιση μπαίνει στον χάρτη ως μια επιλογή για τους νέους μας». Επανέλαβε δηλαδή αυτό που είχε πει την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν περισσότεροι απόφοιτοι λυκείου στην τεχνική εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι εκεί έχει θεσμοθετηθεί ο θεσμός της μαθητείας (δωρεάν εργασία) στον ιδιωτικό τομέα.

Επιμένει η Κεραμέως: Κόψαμε εισακτέους …για το καλό τους

Η υπουργός Παιδείας χειροκροτεί τον Κ.Μητσοτάκη μετά την ομιλία του στην Βουλή

Απομονωμένη απέναντι στην αντιπολίτευση

Η Νίκη Κεραμέως πάντως στην συζήτηση του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε μόνον από τους κυβερνητικούς βουλευτές, βρέθηκε αντιμέτωπη με το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Άσκησε μάλιστα κριτική σε όλους και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «εδώ συγκρούονται δύο κόσμοι. Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που λέει μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στα σχολεία, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς, αξιολόγηση για να βελτιώνεται το εκπαιδευτικό σύστημα και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ που λέει όχι στην ελάχιστη βάση, όχι στην τράπεζα θεμάτων, όχι στην αξιολόγηση στα πανεπιστήμια».

Επιθετική ήταν όμως και με το ΚΚΕ. Απευθυνόμενη στον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Θανάση Παφίλη δήλωσε απορημένη για την κριτική του ΚΚΕ σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου εν μέσω θέρους. Όπως είπε «κύριε Παφίλη, εμείς φέραμε νομοσχέδιο Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο αλλά τότε η κριτική του ΚΚΕ ήταν ότι έχουμε πανδημία και να μην τα φέρουμε. Άρα πότε να νομοθετήσουμε; Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο όχι γιατί έχουμε πανδημία. Καλοκαίρι όχι, γιατί λέτε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι εκτός. Πότε θα νομοθετήσουμε τελικά;». Αντίστοιχα απευθύνθηκε και στον γραμματέα του Μέρα 25 Γιάννη Βαρουφάκη: «Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η αξιολόγηση είναι σχεδιασμένη για να καταστρέψει αξίες. Δεν ξέρω σε ποιες αξίες αναφερόταν»

Συνολικά η εικόνα που παρουσίασε η κυβέρνηση ήταν η επιμονή σε μία επιλογή όπως αυτή της περικοπής των εισακτέων και συνολικά της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του την Τρίτη στην Βουλή παραδέχθηκε πως οι επιλογές αυτές επιφέρουν πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση. Σε αυτό ακριβώς, την πρωθυπουργική στήριξη, φάνηκε ότι βασίστηκε η Νίκη Κεραμέως υπεραμυνόμενη για τη ορθότητα της πολιτικής της.

Τέλος να σημειωθεί ότι η Νίκη Κεραμέως για πολλοστή φορά δεν απάντησε για την ενίσχυση των ιδιωτικών κολλεγίων που αντικειμενικά σηματοδοτεί η μείωση των εισακτέων.

Παρότι πολλάκις προκλήθηκε από την αντιπολίτευση, αρκέστηκε να δηλώσει ότι κι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βγάλει υπουργικές αποφάσεις για ισοτιμία των πτυχίων των κολλεγίων με τα ΑΕΙ για τις προσλήψεις στο δημόσιο. Παρά το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επισήμανε ότι αυτό έγινε υπό την πίεση της τρόικας γι αυτό και καταργήθηκε η υπουργός παιδείας είπε πως «κάνατε καλά καθώς ήταν την ενωσιακή υποχρέωση, θα σας στοιχειώνει όμως για την υποκρισία σας. Θα σας στοιχειώνει για την έλλειψη πολιτικού θάρρος να βγείτε και να πείτε ναι, το έκανα γιατί ήταν ενωσιακή υποχρέωση. Γι’ αυτό θα σας στοιχειώνει.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

 

ΣΥΡΙΖΑ: Πάει για κουκούλωμα το Πόθεν Έσχες Μητσοτάκη

Ο Παύλος Πολάκης

Προσπάθεια να μην ελεγχθούν τα δημοσιεύματα περί μή δήλωσης αλλοδαπής εταιρίας της συζύγου του εντοπίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Προσπάθεια κουκουλώματος της υπόθεσης του πρωθυπουργικού Πόθεν Έσχες «βλέπει» – σύμφωνα με πληροφορίες – η αξιωματική αντιπολίτευση μετά στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής για τις Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης των Βουλεύτών που συνεδρίασε σήμερα.

Στην συνεδρίαση παρουσιάστηκε λίστα η οποία περιείχε ζητήματα ελέγχων Πόθεν Έσχες ως υποθέσεις που επρόκειτο να αρχειοθετηθούν. Αρχικά εκεί περιλαμβάνονταν και το Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργού για το οποίο τίθεται θέμα επανελέγχου μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν εταιρία της συζύγου του που είναι καταγεγραμμένη από τις Γαλλικές αρχές να μη περιλαμβάνεται στην δήλωση, ενώ υφίσταται μάλιστα και νομοθεσία σύμφωνα με την οποία δεν μπορούν να έχουν μετοχές σε εταιρίες του εξωτερικού βουλευτές και πρόσωπα με πρώτο βαθμό συγγένειας.

Όμως από την πλευρά του προεδρείου στην συνέχεια υπήρξε ο ισχυρισμός ότι «εκ παραδρομής» μπήκε σε αυτή την λίστα το πρωθυπουργικό Πόθεν Έσχες. Μάλιστα δηλώθηκε ότι τα στοιχεία που έχει προσκομίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή και προκύπτουν από δημοσιεύματα θα εξεταστούν από υπηρεσιακούς παράγοντες και η επιτροπή θα αποφανθεί για το θέμα σε μελλοντική συνεδρίαση.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής του κόμματος Παύλος Πολάκης έχει καταθέσει στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες υπόμνημα που αναφέρει πως «από δημοσιεύματα και επίσημα έγγραφα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, προκύπτει ότι o Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τελέσει, ως πρόσωπο κατ’ άρθρο Ι του v. 3213/2003, το αδίκημα της εξακολούθηση υποβολής ανακριβούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες), ενώ φέρεται να μετέχει μέσω παρένθετου προσώπου στο και τη διοίκηση αλλοδαπής εταιρείας κατά παράβαση του άρθρου 8 του ως άνω νόμου».

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός «έχει δηλώσει στην υποβληθείσα το έτος 2017 Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασής του, ότι η σύζυγός του, κα. Μαρέβα Γραμπόφκσι – Μητσοτάκη έχει μεταβιβάσει – και μάλιστα δωρεάν – το ποσοστό συμμετοχής της (ήτοι τα 950 εταιρικά μερίδια που κατείχε) στην αλλοδαπή εταιρεία «SCI PERSONAL VENTURES», παραλείποντας ωσαύτως κατά τα επόμενα έτη (2018 Και 2019) να δηλώσει οτιδήποτε σχετικά με τη συμμετοχή της συζύγου του στην ως άνω γαλλική εταιρεία. Εντούτοις προκύπτει και αποδεικνύεται από έγγραφα, τα οποία έχουν συνταχθεί εις την γαλλική γλώσσα και τηρούνται στο επίσημο αρχείο του Γαλλικού Επιμελητηρίου και τα οποία έχουν νομίμως μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα, ότι το ως άνω πρόσωπο εξακολουθούσε να μετέχει στο κεφάλαιο της αλλοδαπής εταιρείας και την 20η Δεκεμβρίου 2020, καθώς και στη διοίκηση αυτής μέχρι και σήμερα».

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: “Σε πανικό ο κ. Μητσοτάκης”

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μετά το… “λάθος” της Επιτροπής, εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση σημειώνοντας ότι η κυβερνητική πλευρά πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη και επιχείρησε να εντάξει το όνομα του πρωθυπουργού στη λίστα με υποθέσεις που θα αρχειοθετούνταν.

“Ο πανικός του κ. Μητσοτάκη και της κυβερνητικής πλειοψηφίας τους οδηγεί από τον έναν αυτοεξευτελισμό στον άλλο. Χθες προσπάθησαν να αναβάλουν επ΄ αόριστον τη συνεδρίαση της Επιτροπής ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, όπου επρόκειτο να συζητηθεί μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ το πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη, επειδή δήθεν δεν υπήρχαν διαθέσιμες αίθουσες.

Σήμερα, μετά την κατακραυγή, όρισαν άρον – άρον συνεδρίαση και επιχείρησαν να εντάξουν το όνομα του κ. Μητσοτάκη σε λίστα βουλευτών με εκκρεμότητες οι οποίες θα αρχειοθετούνταν.   Όταν πιάστηκαν και πάλι με τη γίδα στην πλάτη έσπευσαν να πουν, χωρίς να τους απομένει πια ίχνος αξιοπρέπειας, ότι το όνομα του κ. Μητσοτάκη βρέθηκε εκ παραδρομής στη λίστα!

Στη σημερινή συνεδρίαση ο αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ  κατέθεσε όλα τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και ζήτησε επίσημα τον επανέλεγχο των δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη. Τελικά η υπηρεσία που συνεπικουρεί το έργο της Επιτροπής Πόθεν Έσχες θα ελέγξει τα νέα στοιχεία και θα καταθέσει σχετικό πόρισμα.  Προειδοποιούμε τον κ. Μητσοτάκη να εγκαταλείψει τις γελοίες προσπάθειες να κουκουλώσει την υπόθεση και τις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου να προχωρήσουν στον απαραίτητο ουσιαστικό έλεγχο”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος