Επικοινωνιακό σόου Παναγιωτόπουλου, Χρυσοχοΐδη στον Έβρο για αλλαγή ατζέντας – «Θυσιάζουν» Χρυσοχοΐδη για να σωθεί ο ..ανέμελος – Ν. Παρασκευόπουλος: Ταλιμπάν, πρόσφυγες και κανονικότητες

Επικοινωνιακό σόου Παναγιωτόπουλου-Χρυσοχοΐδη στον Έβρο για αλλαγή ατζέντας-Δόγμα αποτροπής με εντολή Μητσοτάκη

Αλλαγή ατζέντας επιδιώκει διακαώς η κυβέρνηση, ενώ συνεχίζει να μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στα Βίλια για πέμπτη ημέρα και φουντώνει η οργή των πυρόπληκτων κατοίκων για την ανικανότητα του επιτελικού κράτους στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές φωτιές των τελευταίων δύο εβδομάδων. Έτσι, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκος Παναγιωτόπουλος έσπευσαν σήμερα να στήσουν επικοινωνιακό σόου στον Έβρο, επενδύοντας στο αφήγημα του «μεταναστευτικού κύματος» από το Αφγανιστάν.

«Αποτελεί απόφασή μας – κι αυτή είναι η εντολή του πρωθυπουργού που μεταφέρουμε σήμερα εδώ στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας και στους τοπικούς φορείς – η υπεράσπιση των συνόρων μας. Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα. Δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις και δεν θα επιτρέψουμε καμιά απόπειρα παραβίασής τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Η αφγανική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σφαίρα και ταυτόχρονα δημιουργεί και πιθανότητες μεταναστευτικών ροών. Είναι γνωστό ότι εμείς ως ευρωπαϊκή χώρα συμμετέχουμε στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσα στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται μια σειρά από αποφάσεις, ωστόσο ως χώρα δεν μπορούμε να περιμένουμε απαθείς τις πιθανές επιπτώσεις», υποστήριξε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης. «Στηρίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων αλλά παράλληλα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών που πιθανόν να προκύψουν» ισχυρίστηκε.

Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης έκανε επίσης λόγο για «σημαντική αναβάθμιση της ασφάλειας και προστασίας των συνόρων σε σχέση με 18 μήνες πριν, όταν εξελίχθηκε η κρίση στον Έβρο». «Ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες η κατασκευή του φράχτη μήκους περίπου 40 χλμ σε πολύ κρίσιμα σημεία των συνόρων μας – παρέμβρια και όχι μόνο – ένα έργο που είναι αξιοθαύμαστο, που δημιουργεί δυνατότητες και προϋποθέσεις αποτροπής και ολοκληρώθηκε επίσης το ολοκληρωμένο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων μας, το οποίο επισκεφθήκαμε σήμερα για πρώτη φορά και αρχίζει να λειτουργεί αυτές τις μέρες. Τεχνολογικά είναι εξαιρετικά εξελιγμένο, με μεγάλες δυνατότητες και αποτελεσματικότητα στην επιτήρηση των συνόρων» είπε.

Σε ό,τι αφορά δε τη σύσκεψη που προηγήθηκε, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως «αποφασίστηκαν μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα επιχειρησιακά μέτρα, τα οποία θα ξεδιπλωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και θα δημιουργήσουν περαιτέρω αποτρεπτική ικανότητα».

Από την πλευρά του, ο Ν. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας». Ανέφερε πως διαπιστώθηκε «η άριστη και αναβαθμισμένη λειτουργία των συστημάτων φύλαξης των συνόρων, με την πολύτιμη συνδρομή όλων των στελεχών της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων» καθώς και «με την ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας», ενώ πρόσθεσε: «Εξετάσαμε τρόπους ενίσχυσης των συστημάτων αυτών».

 

«Θυσιάζουν» Χρυσοχοΐδη για να σωθεί ο ..ανέμελος-Αγωνιώδης προσπάθεια του Μαξίμου να διασωθεί το προφίλ Μητσοτάκη

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διαχειριστεί το διογκούμενο πολιτικό κόστος από την παταγώδη αποτυχία της στην αντιμετώπιση των (συνεχιζόμενων) πυρκαγιών, αλλά και από τη διαχείριση της πανδημίας, έχει αποδυθεί η κυβέρνηση, επιχειρώντας παράλληλα να προστατέψει το ήδη θρυμματισμένο προφίλ του πρωθυπουργού. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, όπως διαφαίνεται από τα φιλικά του μέσα(βλέπε ΑΝΤ1), προαναγγέλλει απόδοση ευθυνών σε συγκεκριμένους υπουργούς, ξεκινώντας από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοίδη, τον οποίον πιθανολογείται ότι θα καρατομήσει στον επόμενο ανασχηματισμό, πιθανότατα μαζί και με άλλους υπουργούς. 

Είναι χαρακτηριστική η άρνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Οικονόμου, να απαντήσει σαφώς αν ο κ. Χρυσοχοΐδης συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού αλλά και η πρωτοφανής επιθετική στάση του ΑΝΤ1, ο ιδιοκτήτης του οποίου διατηρεί στενότατες επαφές με τον κ. Μητσοτάκη, με σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης για έλλειψη συντονισμού, ανοργανωσιά ακόμη και προβλήματα στη λειτουργία του 112!!!

Ολες οι αναφορές δείχνουν ευθέως τον κ. Χρυσοχοίδη, ο οποίος αναμένεται να θυσιασθεί για να σωθεί η εικόνα του κ. Μητσοτάκη!

Παράλληλα, εν είδει αντιπερισπασμού, η κυβέρνηση ήδη διαφαίνεται ότι θα επιχειρήσει ρελάνς επενδύοντας στο αφήγημα του «μεταναστευτικού κύματος» από το Αφγανιστάν. Η επικοινωνιακή επένδυση σε αυτό είναι προφανής με τη σημερινή άρον – άρον επίσκεψη Παναγιωτόπουλου – Χρυσοχοΐδη με τους αρχηγούς του ΓΕΕΘΑ και της ΕΛ.ΑΣ. στον  Έβρο.

Όμως όλα αυτά επιμένει να τα αντιμετωπίζει με όρους επικοινωνίας, χωρίς να δίνει απαντήσεις ουσίας. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε το μπρίφινγκ αναφέροντας ότι κυβέρνηση και πρωθυπουργός «συναισθάνονται πλήρως το μέγεθος του προβλήματος και των ζημιών» και πως «η κυβέρνηση δεν παρέμεινε θεατής, δεν αναλώθηκε σε επικοινωνιακούς χειρισμούς».

Όταν ρωτήθηκε ποια είναι τα λάθη της κυβέρνησης, απάντησε ότι δεν είναι ώρα γι’ αυτά, επειδή «είναι η ώρα της μάχης». Δεν κατάφερε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση στο «γιατί» η πυρκαγιά στα Βίλια συνεχιζόταν ακόμα. Είπε πως το γεγονός ότι καίει με όλες τις δυνάμεις εκεί δείχνει πως μιλάμε για έναν νέο τύπο τέτοιων ακραίων φαινομένων και επιβεβαιώνει όσα έχουν γραφεί σε σχετικές εκθέσεις όπως αυτή του ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής. Μάλιστα ο Γ. Οικονόμου δεν έδωσε ικανοποιητική απάντηση ούτε σχετικά με την κριτική τοπικών αξιωματούχων για την πυρκαγιά στα Βίλια, αναφέροντας πως η κρατική μηχανή ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή.

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επί των κατηγοριών για την αναποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους, είπε πως έχει πετύχει «σπουδαία πράγματα για την ελληνική Πολιτεία και τον λαό», ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε πως για την αποτυχία διαχείρισης των πυρκαγιών δεν ευθύνεται η κυβέρνηση, αλλά οι υψηλές προσδοκίες των πολιτών από εκείνη: «Καταλαβαίνουμε ότι οι επιδόσεις μας σε μια σειρά από κρίσιμα μέτωπα είχαν δημιουργήσει πολύ υψηλές προσδοκίες».

Ερωτηθείς αν ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης εξακολουθεί να απολαύει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, περιορίστηκε να απαντήσει ότι «αυτό που μας απασχολεί είναι να είμαστε αποτελεσματικοί με έργα και πράξεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

Όσον αφορά την κριτική περί ανασφάλειας, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «αντιλαμβάνονται την ασφάλεια πολύ φτωχά» και πως η κυβέρνηση εγγυάται ότι «στο τέλος αυτής της κρίσης θα έχει μεριμνήσει ώστε να καλυφθεί κάθε πληγή που άνοιξε: περιβαλλοντική, οικονομική, επαγγελματική και ψυχολογική».

Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις για την πανδημία

Με την κυβέρνηση να μην κρύβει τη μεγάλη ανησυχία της για την πανδημία, που έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της, ο Γ. Οικονόμου προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα «θα υπάρξει μια συνολική τοποθέτηση για όλο το πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα».

Στις επικείμενες ανακοινώσεις παρέπεμψε και όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να μην είναι ελεύθερη η είσοδος των ανεμβολίαστων στα καταστήματα, όπως έχει υπονοήσει ο  Άδ. Γεωργιάδης.

Ούτε κουβέντα για τα μνημόνια συνεργασίας

Καμία αναφορά στην ευθύνη της κυβέρνησης για το γεγονός ότι έχει στείλει στις ελληνικές καλένδες την επικύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία δεν έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρότι ρωτήθηκε πότε θα γίνει αυτό, με αφορμή την αμυντική συμφωνία της γειτονικής χώρας με την Τουρκία.

Αντίθετα είπε απλά ότι η χώρα μας έχει τη δική της αμυντική συμφωνία με τη γειτονική χώρα και σχολίασε ότι «αποδεικνύονται αφελείς και απλοϊκές εκείνες οι απόψεις που υποστήριζαν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελούσε φράκτη εισόδου για τη συνεργασία της Τουρκίας με τη γειτονική χώρα».

 

Ν. Παρασκευόπουλος: Ταλιμπάν, πρόσφυγες και κανονικότητες

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και ομ. καθηγητής του ΑΠΘ, Νίκος Παρασκευόπουλος

O ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και πρώην υπουργός, Νίκος Παρασκευόπουλος, γράφει στο NEWS 24/7 για το αφήγημα και το παραμύθι για τους πρόσφυγες “που βρίσκονται προ των (ευρωπαϊκών) πυλών”.

Η λέξη «αφήγημα» αποτελεί εργαλείο καθημερινής χρήσης στη νεογλώσσα (βλ. Όργουελλ) της εποχής. Αναφέρεται όχι μόνο για διαχρονικές εξελίξεις της αισθητικής και της πολιτικής, αλλά και για προοπτικές, στρατηγικές, ακόμη και για εξαγγελίες οραμάτων («εσένα ποιο είναι το αφήγημά σου;»).

Όταν όμως μια και μόνη λέξη χρησιμεύει για πολλές σημασίες, η γλώσσα φτωχαίνει. Γι’ αυτό προσπαθούμε, με αφορμή το Αφγανιστάν και τις αναμενόμενες από εκεί προσφυγικές ροές, να ξεχωρίσουμε ένα αφήγημα από ένα παραμύθι.

Πρώτα το αφήγημα: Από την αρχαία εποχή σημειώνονται μετακινήσεις νομάδων (σήμερα μεταναστών και προσφύγων) από τις επισφαλείς προς τις πιο ασφαλείς περιοχές.

Η νεωτερική εμπειρία στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη έχει δείξει ότι η ομαλή υποδοχή των ροών είναι αδύνατη χωρίς θεσμούς (πχ για χορήγηση ασύλου, αναγνώριση ταυτότητας) και χωρίς μια πολιτική για διασπορά και κοινωνική ένταξη όσων για οποιοδήποτε λόγο θα εγκατασταθούν. Αλλιώς, με την υπερσυγκέντρωση νομάδων σε περιορισμένους χώρους, οι “ανθρώπινες αποθήκες” (Z. Bauman) γίνονται πυριτιδαποθήκες. Εξάλλου, σε βάθος χρόνου το φαινόμενο αυτής της συρροής είναι διαρκές, αφού χθες είχαμε τους Σύρους, τώρα αναμένονται οι Αφγανοί, αύριο ίσως ακολουθήσουν Λιβανέζοι, καθώς και θύματα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής (ερημοποίηση, λειψυδρία σε ασιατικές και αφρικανικές χώρες). Επιμύθιο: Χρειάζονται ανθεκτικά στο χρόνο θεσμικά εργαλεία.

Τώρα το παραμύθι: Παραδόξως το εκφράζουν επίσημες πολιτικές, ευρωπαϊκές και εθνικές. Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι αντιμετωπίσαμε και πιθανώς θα αντιμετωπίσουμε εκ νέου στο προσφυγικό έκτακτες κρίσεις. Άρα, αυτό που χρειάζεται είναι να προβλεφθούν θεσμοί διαχείρισης κρίσεων για προσωρινές καταστάσεις («εξαίρεσης», με τον όρο της εποχής). Ως σταθερά και κανονικότητα, ας συνεχίσει να προβλέπεται η φόρτωση του προβλήματος στις ευρωπαϊκές χώρες υποδοχής των ροών. Ως έκτακτο καθεστώς, ας οριστεί θεσμικά μια «αλληλεγγύη» των ευρωπαϊκών χωρών, έστω με οικονομική (μόνο!) στήριξη των χωρών υποδοχής που θα συνεχίζουν να σηκώνουν το βάρος. Αυτό προβλέπει τώρα το Σχέδιο για ένα νέο Σύμφωνο μετανάστευσης και προσφύγων που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή, αναπαλαίωση της Σύμβασης του Δουβλίνου! Τι κρίμα αλήθεια, το όνομα μιας πόλης – συμβόλου πολιτισμού και πόνου λόγω εξαγωγής μεταναστών, να συνδέεται πια με την αποθήκευσή τους και τη μιζέρια.

Οι ισχυροί της Ευρώπης φαίνονται να βολεύονται, κρατώντας μακριά από τις κεντρικές μητροπόλεις τους το πρόβλημα. Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται προφανώς για είσπραξη νέων κονδυλίων (ευπρόσδεκτα τα αργύρια!) για το διαιωνιζόμενο έργο της υποδοχής των προσφυγικών ροών, γι’ αυτό ουσιαστικά υποστηρίζει το νέο Σχέδιο Συμφώνου. Κυβερνητικές τοποθετήσεις του τύπου «να μετακινηθούν όλοι οι μετανάστες» είναι ευχολόγια και ρητορείες για εσωτερική κατανάλωση, τη στιγμή που το Σχέδιο στηρίζεται. Ευτυχώς η Ευρωπαϊκή Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο, με ελληνική προπορεία, έχει σταθεί αρνητικά απέναντι στη φιλοσοφία- παραμύθι αυτής της «μεταρρύθμισης».

Φυσικά, θα χρειάζονταν πολλές γραμμές για να αναλυθούν τα παραπάνω. Θα δοθεί η ευκαιρία. Το μετά βεβαιότητας προβλέψιμο είναι πως όταν οι νέοι Αφγανοί πρόσφυγες θα φθάσουν στον Έβρο και ιδίως στο Αιγαίο τότε το παραμύθι των σπουδαίων ηγετών του προσκηνίου θα τελειώσει. Η Ευρώπη θα αναμετρηθεί με την ιστορία- αφήγημα, τον πολιτισμό και τους παγκόσμιους θεσμούς του ανθρωπιστικού δικαίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*