Επικοινωνιακό σόου με τα αρχαία στον σταθμό Αγ. Σοφία ενόψει ΔΕΘ – Παρέμβαση της εισαγγελίας για τα πλαστά πιστοποιητικά

Με διαδικασίες εξπρές, έπειτα από αδράνεια δύο ολόκληρων ετών, επανατοποθετούν αρχαία στον σταθμό της Αγίας Σοφίας του μετρό, προκειμένου να δημιουργήσουν το κατάλληλο φόντο για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Κοινώς τις τελευταίες ώρες στήνεται ένα ακόμα επικοινωνιακό σόου, με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στην προσπάθεια τους να δείξουν ότι όλα καλά θα πάνε και με τα σχέδια που έχουν για τα αρχαία της Βενιζέλου, κόντρα στην άποψη αρχαιολόγων και στις ενστάσεις μεγάλου μέρους της τοπικής κοινωνίας αλλά και τις εκκλήσεις διεθνώς.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την αρχαία πλατεία και δύο κίονες της Νότιας πλευράς της εισόδου του σταθμού, χωρίς να είναι σαφές μέχρι τώρα αν έχει επανατοποθετηθεί το σύνολο της πλατείας.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η απόφαση για την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων του σταθμού της Αγίας Σοφίας είχε ληφθεί το 2017, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιάννης Μυλόπουλος, Καθηγητής ΑΠΘ, πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό, καταγγέλλει με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ότι για «να συμψηφίσουν το έγκλημα στη Βενιζέλου, το οποίο παρουσιάζουν σήμερα σαν μονόδρομο, με την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, διαστρεβλώνουν τα πραγματικά γεγονότα».

Μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του, επισημαίνει ότι:

«- Η επανατοποθέτηση της συγκεκριμένης πλατείας στο σταθμό Αγίας Σοφίας δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενοι, παρουσιάζουν σήμερα μια έτσι κι αλλιώς υποχρεωτική επανατοποθέτηση που αποφασίστηκε το 2017, ως δήθεν δική τους επιλογή.

– Η απόφαση του ΚΑΣ του 2017 προέβλεπε την επανατοποθέτηση της πλατείας στη θέση όπου βρέθηκε και όχι στην επιφάνεια του εδάφους που, για λόγους επικοινωνιακούς, φαίνεται να την τοποθετούν τώρα».

Ακολουθεί αναλυτικά η απόφαση του 2017:

Ψέματα και επικοινωνιακές φιέστες για το έγκλημα στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Δήλωση Γιάννη Μυλόπουλου

Για να συμψηφίσουν το έγκλημα στη Βενιζέλου, το οποίο παρουσιάζουν σήμερα σαν μονόδρομο, με την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, διαστρεβλώνουν τα πραγματικά γεγονότα.
Οι αλήθειες που κρύβονται πίσω από τις επικοινωνιακές φιέστες που στήνουν χωρίς αντίκρισμα στην πραγματικότητα, είναι οι εξής:

1. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε μια ισορροπημένη πολιτική διατήρησης αμετακίνητων των αρχαιοτήτων που οι αρχαιολόγοι έκριναν ως σημαντικές, λόγω της ακεραιότητας και αυθεντικότητάς τους.

2. Το 2017 βρέθηκαν δυο μαρμαρόστρωτες πλατείες στο σταθμό Αγίας Σοφίας. Η μια, στο βόρειο τμήμα του σταθμού, στη γωνία των οδών Εγνατία και Πλάτωνος, σε εξαιρετική κατάσταση, η οποία γι’ αυτό το λόγο αποφασίστηκε να διατηρηθεί αμετακίνητη στη θέση της. Για να γίνει μάλιστα αυτό εφικτό, άλλαξε ο σχεδιασμός της βόρειας πρόσβασης του σταθμού. Η άλλη πλατεία, αυτή που τώρα επανατοποθετείται, λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρέθηκε, αποφασίστηκε τότε  να αποσπαστεί προσωρινά με υποχρέωση επανατοποθέτησης.

3. Η επανατοποθέτηση της συγκεκριμένης πλατείας στο σταθμό Αγίας Σοφίας δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενοι, παρουσιάζουν σήμερα μια έτσι κι αλλιώς υποχρεωτική επανατοποθέτηση που αποφασίστηκε το 2017, ως δήθεν δική τους επιλογή.

4. Η απόφαση του ΚΑΣ του 2017 προέβλεπε την επανατοποθέτηση της πλατείας στη θέση όπου βρέθηκε και όχι στην επιφάνεια του εδάφους που, για λόγους επικοινωνιακούς, φαίνεται να την τοποθετούν τώρα.

5. Στο πλαίσιο της πολιτικής τους να καταστρέφουν ό,τι αρχαίο αποκαλύπτεται στα έργα του Μετρό, δεν επανατοποθέτησαν ποτέ στη θέση του, παρά την περί του αντιθέτου απόφαση του ΚΑΣ, τον Decumanus Maximus που αποκαλύφθηκε το 2011 στο σταθμό Αγίας Σοφίας. Ο οποίος αποσπάστηκε με υπογραφή της τότε γενικής γραμματέως και σημερινής υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Μια ακόμη λαθροχειρία, επιπλέον της Βενιζέλου, την οποία προσπάθησαν, ατυχώς, να χρεώσουν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διαδίδοντας ότι δήθεν ο Decumanus στην Αγίας Σοφίας αποσπάστηκε το 2017.

Για μια «ιδιαίτερη στιγμή» κάνει λόγο η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

«Η ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού Αγ. Σοφίας του Μετρό της Θεσσαλονίκης σημαίνει τη στιγμή της επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων, οι οποίες αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, στον ίδιο χώρο και οι οποίες αποσπάστηκαν το 2017 με απόφαση της τότε υπουργού Πολιτισμού», σημειώνει η κ. Μενδώνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνοντας ότι «με μελέτες, οι οποίες εκπονήθηκαν από την Αττικό Μετρό και την Εφορεία Αρχαιοτήτων της πόλης της Θεσσαλονίκης το 2021, οι αρχαιότητες, δηλαδή η μαρμαρόστρωτη πλατεία η οποία αποσπάστηκε, ο στυλοβάτης και οι κίονες, οι οποίοι βρέθηκαν στο σταθμό κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, επανατοποθετούνται και αποδίδονται στην πόλη».

Η υπουργός Πολιτισμού κάνει λόγο για «μία ιδιαίτερα σημαντική στιγμή, διότι στην ουσία σηματοδοτεί τη μέθοδο αποκατάσταση όλων των αρχαιοτήτων, οι οποίες αποσπώνται και μπορούν να επανατοποθετηθούν στη θέση την οποία βρίσκονται». «Είναι το αντίδωρο της Αττικό Μετρό και του υπουργείου Πολιτισμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης» είπε.

Παρέμβαση της εισαγγελίας για τα πλαστά πιστοποιητικά

Στη σκιά των αποκαλύψεων για τους εικονικούς εμβολισμούς η εισαγγελία του Αρείου Πάγου με κατεπείγουσα εγκύκλιο του Βασίλειου Πλιώτα γνωστοποιεί την ανάγκη επαγρύπνησης και εγρήγορσης των εισαγγελικών λειτουργών ώστε να παρεμβαίνουν και να επιλαμβάνονται αμελλητί της ποινικής δίωξης των υποθέσεων αυτών.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας ζητεί, χωρίς χρονοτριβή, να κινείται η ποινική δίωξη εναντίον των εμπλεκομένων προσώπων στην έκδοση των πλαστών πιστοποιητικών όταν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις.

Παράλληλα, νουθετεί τους υφισταμένους του εισαγγελείς ότι θα πρέπει ο εντοπισμός μεμονωμένων περιπτώσεων να οδηγεί σε ευρύτερο εξονυχιστικό έλεγχο για την ενδεχόμενη διακρίβωση λειτουργίας κυκλώματος  παραγωγής τέτοιων πιστοποιητικών.

Δέκα εμβολιαστικά κέντρα στο μικροσκόπιο

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ1, ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, αποκάλυψε ότι στο στόχαστρο της αρχής έχουν μπει δέκα εμβολιαστικά κέντρα για τυχόν έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Όπως ανέφερε, πέραν των τριών συγκεκριμένων περιπτώσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (Κέντρο Υγείας Παλαμά, «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης κ.α.), σε εξέλιξη βρίσκονται και έλεγχοι σε 10 κέντρα εμβολιασμού, όπου χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα παράβασης, υπάρχουν «αρχικές ενδείξεις που υποκρύπτουν ένα σχήμα απάτης».

Η ΕΑΔ επεμβαίνει προληπτικά προκειμένου να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα, προχωρώντας σε διασταυρώσεις στοιχείων, όπως π.χ. σε ποια εμβολιαστικά κέντρα υπάρχουν καταχωρήσεις πολύ αργά το βράδυ ή εμφανίζουν μεγάλη αυξομείωση στον αριθμό των εμβολιασμών, σημείωσε ο κ. Μπίνης.

Για την περίπτωση του Κέντρου Υγείας Παλαμά, είπε ότι είναι σε εξέλιξη η έρευνα για το ποια είναι τα 33 άτομα που έλαβαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και προειδοποίησε τους δημόσιους λειτουργούς αλλά και τους ιδιώτες που εμπλέκονται σε τέτοια σχήματα «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί οι κυρώσεις είναι πολύ βαριές και η ηθική απαξία της πράξης είναι τέτοια που θα υπάρξουν οριστικές παύσεις και οικονομικές κυρώσεις».

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε ταχύτατη διερεύνηση από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας για τα περιστατικά.

Σημειώνεται ότι την διερεύνηση ανέλαβε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία σχηματίζει δικογραφία, προκειμένου να πέσει άπλετο φως και να αποδοθούν οι ευθύνες στους εμπλεκομένους.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας ο κ. Θεοδωρικάκος πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, Υποστράτηγο Ηλία Κοσσυβάκη.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας θα υπάρξει ενημέρωση κοινής λήψεως από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Εισαγγελέας, πειθαρχικό, διαθεσιμότητα

Μέσα σε αυτή την κατάσταση οι αρμόδιες υπηρεσίες αναμένεται να προβούν σε εκτεταμένους ελέγχους σε εμβολιαστικά κέντρα, με συγκεκριμένες περιοχές της Β. Ελλάδας να βρίσκονται στο μικροσκόπιο, ενώ, χθες, στη Βουλή πέρασε τροπολογία η οποία προβλέπει αυστηρά πρόστιμα σε όσους υγειονομικούς χρησιμοποιήσουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Ενδεικτικές οι κυβερνητικές διαθέσεις και σε σημερινό tweet του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος απειλεί με νομικές διαδικασίες και απομάκρυνση από την εργασία.

Η περίπτωση του Παλαμά Καρδίτσας

Αναμφίβολα στην κορυφή των τελευταίων εξελίξεων βρίσκεται το υπό διερεύνηση σκάνδαλο στο κέντρο υγείας Παλαμά Καρδίτσας, όπου καταγράφηκαν εικονικοί εμβολιασμοί 33 ατόμων, ανάμεσά τους και υγειονομικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν τέσσερις υγειονομικοί που εργάζονται στο νοσοκομείο «Γεννηματά» στη Θεσσαλονίκη αλλά και τρεις υγειονομικοί από Κέντρο Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες έχει ήδη διαταχθεί ΕΔΕ για τους υγειονομικούς στη Θεσσαλονίκη, που φέρονται να έχουν χρησιμοποιήσει πλαστά πιστοποιητικά. Το ένα άτομο φέρεται να είναι πολύ στενό συγγενικό πρόσωπο της διοικητικής υπαλλήλου που πρωταγωνίστησε στην υπόθεση του Παλαμά Καρδίτσας, ενώ και οι άλλοι φέρονται να συνδέονται συγγενικά ή φιλικά μαζί της.

Καταγγελία για γιατρό στο Μεσολόγγι

Σήμερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», έγινε γνωστή και καταγγελία κατά γιατρού στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, ο οποίος φέρεται να πήρε δείγμα από ασθενή προκειμένου να το δώσει σε συνάδελφό του για να φανεί ότι είναι θετικός στον κορονοϊό και με τον τρόπο αυτό να μην κάνει το εμβόλιο, αλλά και να γλιτώσει την αναστολή.

Έρευνα για τρία άτομα στην Κοζάνη

Όσον αφορά στην Κοζάνη, σύμφωνα με ανταπόκριση της ΕΡΤ από την Κοζάνη, το ένα αφορά μια νοσηλεύτρια, της οποίας το πιστοποιητικό έχει εκδοθεί από τον Παλαμά Καρδίτσας, ενώ τα άλλα δύο, ενός γιατρού και μιας νοσηλεύτριας που δόθηκαν από Κέντρο Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Το ενδεχόμενο εμπλοκής και νοσηλεύτριας του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης στα άτομα που φέρονται να έχουν λάβει πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού από το “κύκλωμα” που δρούσε στον Παλαμά Καρδίτσας εξετάζει, πλέον, σοβαρά η διοίκηση του ιδρύματος, σε στενή συνεργασία με την 3η ΥΠΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia πρόκειται για νοσηλεύτρια από την Κοζάνη, ηλικίας 45-50 ετών, η οποία αρχικά δεν επιθυμούσε να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και στη συνέχεια προσκόμισε πιστοποιητικό εμβολιασμού από το…Κέντρο Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας, υποστηρίζοντας ότι μετέβη εκεί επειδή είχε αρκετούς γνωστούς.

Ο διοικητής του Μαμάτσειου Στέργιος Γκανάτσιος ανέφερε στο kozanimedia πως «ούτως ή άλλως όλα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού όλων των εργαζόμενων υπόκεινται σε εξονυχιστικό έλεγχο» ,ενώ ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων Δημήτρης Ντέντης, ερωτηθείς επίσης από το Kozanimedia, ανέφερε πως υπάρχει θέμα προς έρευνα και μόνο.

Καταγγελία και για ψευδές τεστ στη Σαντορίνη

Άλλο ένα περιστατικό που χρήζει διερεύνησης ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τη Σαντορίνη. Για το νοσοκομείο του νησιού υπάρχει επώνυμη αναφορά για βεβαιώσεις αρνητικών τεστ κορονοϊού.

Ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ στην Καρδίτσα

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε με διαδικασίες εξπρές η ΕΔΕ της 5ης ΥΠΕ για τους εικονικούς εμβολιασμούς στο Κέντρο Υγείας του Παλαμά. Το πόρισμα, αναφέρει ότι 33 άτομα έλαβαν πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Η διοικητική υπάλληλος που φέρεται να ομολόγησε τη δράση της και να έχει αναλάβει εξολοκλήρου την ευθύνη, θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης ή της αργίας. Το πόρισμα θα κατατεθεί στην εισαγγελία Καρδίτσας, η οποία και θα διερευνήσει τις ποινικές διαστάσεις της υπόθεσης και θα ασκήσει διώξεις.

ΙΣΑ: Δεν γνωρίζουμε καταγγελία για εμπλοκή μελών μας

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ανακοίνωση για την υπόθεση εξέδωσε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που αναφέρει ότι δεν έχει καμία καταγγελία για ψευδή πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού.

Όπως τονίζει, σε περίπτωση που διαπιστωθούν τέτοιες απαράδεκτες αξιόποινες πράξεις, θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του.

«Ο ιατρικός κόσμος έχει αποδείξει το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διαθέτει, και βρίσκεται με αυταπάρνηση στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.