Επικοινωνία Τραμπ, Μακρόν: Έντονη ανησυχία για την αυξημένη ένταση Ελλάδας,Τουρκίας – Λευκορωσία: Οι διαδηλώτριες των λουλουδιών απαιτούν ίσα δικαιώματα – Κυρώσεις από την Ε.Ε. για τη βίαιη καταστολή και τις αμφισβητούμενες εκλογές

Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν

Η συνομιλία των δύο έγινε στον απόηχο της κοινής στρατιωτικής άσκησης που πραγματοποίησε η Γαλλία με την Ελλάδα στη Ανατολική Μεσόγειο.

Την έντονη ανησυχία τους για την αυξημένη ένταση που παρατηρείται στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος ομόλογος του Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Η συνομιλία των δύο ηγετών έγινε στον απόηχο της κοινής στρατιωτικής άσκησης που πραγματοποίησε η Γαλλία με την Ελλάδα στη Ανατολική Μεσόγειο.

Σχετική ανάρτηση στο Twitter έκανε άλλωστε ο Γάλλος πρόεδρος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μακρόν: “Μίλησα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Λίβανο. Οι απόψεις μας συγκλίνουν. Το ενδιαφέρον μας για την ειρήνη και την ασφάλεια είναι κοινό εκεί. Θα το καταστήσουμε σεβαστό”.

 

Λευκορωσία: Οι διαδηλώτριες των λουλουδιών απαιτούν ίσα δικαιώματαΟι διαδηλώτριες των λουλουδιών στη Λευκορωσία.

Οι διαδηλώτριες των λουλουδιών στη Λευκορωσία.  

Όλο και περισσότερες γυναίκες κατεβαίνουν στους δρόμους, κρατώντας λουλούδια και σχηματίζοντας αλυσίδες αλληλεγγύης, ζητώντας ισότητα.

Οι κινητοποιήσεις στη Λευκορωσία συνεχίζονται, αυτή τη φορά από κινήματα γυναικών, που καταγγέλλουν ανισότητα και διακρίσεις από την κυβέρνηση της χώρας.

“Ο πρόεδρός μας είπε ότι το Σύνταγμά μας δεν είναι φτιαγμένο για γυναίκες και ότι οι γυναίκες μπορούν μόνο να υπηρετούν την κυβέρνηση, τους άντρες. Ότι δεν έχουμε δύναμη, γνώσεις ή τη δυνατότητα να κυβερνήσουμε. Πιστεύω ότι το σύμβολο των τριών γυναικών έδειξε ότι έχουμε δύναμη και φωνή. Είμαστε ίσοι και σε κάποιες περιπτώσεις είμαστε ακόμα πιο δυνατές” δήλωσε διαδηλώτρια στο euronews.

Ο Αλεξάντερ Λουκασέντο επανεξελέγη, για έκτη φορά, πρόεδρος της Λευκορωσίας με ποσοστό 80%. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι προετοιμάζει το γιο του για διάδοχο, όταν αυτός τελικά αποχωρήσει. Σε αυτές τις προεδρικές εκλογές βρήκε απέναντί του έναν αντίπαλο που φαινόταν ικανός να προκαλέσει ανατροπή.

Ο αντίπαλός αυτός ήταν μία γυναίκα: η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Δίπλα της είχε δύο ακόμα γυναίκες, μέλη της αντιπολίτευσης, που τη βοήθησαν να κάνει το μήνυμά της να ακουστεί και εκτός συνόρων.

Από την ομάδα των τριών, μόνο η Μαρία Καλεσνίκαβα έχει μείνει στη Λευκορωσία. Οι άλλες δύο έφυγαν από την χώρα για λόγους ασφάλειας. Η Καλεσνίκαβα όμως ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να φύγει,γιατί η δουλειά της δεν έχει τελειώσει.

Οι διαδηλώτριες των λουλουδιών στη Λευκορωσία.
Οι διαδηλώτριες των λουλουδιών στη Λευκορωσία.  AP

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, οι αρχές στη Λευκορωσία προχωρούν σε διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Οι ίδιες οι ακτιβίστριες καταγγέλλουν ότι στη διάρκεια των διαδηλώσεων δέχθηκαν απειλές για σεξουαλικά εγκλήματα και ότι θα τους πάρουν τα παιδιά τους.

Οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία έδωσαν νέα δυναμική στο φεμινιστικό κίνημα. Όλο και περισσότερες γυναίκες κατεβαίνουν, τις τελευταίες μέρες, στους δρόμους, κρατώντας λουλούδια και σχηματίζοντας αλυσίδες αλληλεγγύης, ζητώντας αλλαγή.

 

Λευκορωσία: Κυρώσεις από την Ε.Ε. για τη βίαιη καταστολή και τις αμφισβητούμενες εκλογές

Λευκορωσία: Κυρώσεις από την Ε.Ε. για τη βίαιη καταστολή και τις αμφισβητούμενες εκλογές

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε πως η ΕΕ ξεκινά τη διαδικασία για την επιβολή κυρώσεων κατά του Μινσκ.

“Πράσινο” φως για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας για την καταστολή των διαδηλώσεων που ακολούθησαν την αμφισβητούμενη επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, υπογράμμισε ότι “η ΕΕ δεν δέχεται τα εκλογικά αποτελέσματα. Ξεκινούν οι εργασίες για την επιβολή κυρώσεων σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τη βία και την παραποίηση των αποτελεσμάτων”.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους της δήλωσε: “Η ΕΕ θα ξεκινήσει τώρα μια διαδικασία κυρώσεων σε βάρος των υπευθύνων για τις βιαιοπραγίες, τις συλλήψεις και τις νοθείες που συνδέονται με τις εκλογές”.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Λουξεμβούργου,, Ζαν Άσελμπορν είπε από τη μεριά του στο Γαλλικό Πρακτορείο: “Όλος ο κόσμος συμφωνεί για να ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής νέων κυρώσεων”., ενώ ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον σε μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter, έγραψε: “Η Γαλλία είναι απόλυτα δεσμευμένη στην αρχή των στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος προσώπων και τη στήριξη των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του λαού της Λευκορωσίας”.

Θα καταρτιστεί ένας κατάλογος προσώπων που κατηγορούνται ότι οργάνωσαν και προχώρησαν την καταστολή και θα κατατεθεί προς έγκριση στα κράτη μέλη.