Επικοινωνία Μητσοτάκη, Μέρκελ για προσφυγικό και Ανατολική Μεσόγειο – Μητσοτάκης σε Μισέλ: Είμαστε έτοιμοι για επαφές με την Τουρκία [Βίντεο]

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ για προσφυγικό και Ανατολική Μεσόγειο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα καθώς επίσης και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει της προσεχούς Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες από όλα τα ελληνικά νησιά. Οι πρόσφυγες είναι μέλη οικογενειών που έχουν αιτηθεί και λάβει άσυλο.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, πρόκειται για μια θετική κίνηση η οποία σε καμία περίπτωση δεν επιβραβεύει όσους επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα, αλλά αντιθέτως επαναφέρει στην ευρωπαϊκή συζήτηση το ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων και της ανακούφισης των χωρών πρώτης υποδοχής ενόψει και των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κοινό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που θα παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα.

«Η στήριξη προς την Ελλάδα πρέπει να οργανωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο αυτό είναι εφικτό. Η Γερμανία ωστόσο νιώθει υπεύθυνη γι’ αυτό θα σκεφτούμε περισσότερο σχετικά με αυτό. Θα σκεφτούμε ειδικά ποιος έχει περισσότερη ανάγκη και ποιους από αυτούς τους ανθρώπους θα πάρουμε στη Γερμανία», υπογράμμισε η Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα.

 

Μητσοτάκης σε Μισέλ: Είμαστε έτοιμοι για επαφές με την Τουρκία [Βίντεο]

Μητσοτάκης σε Μισέλ: Είμαστε έτοιμοι για επαφές με την Τουρκία [Βίντεο]

«Αν υπαρξουν σημάδια αποκλιμάκωσης απο την πλευρά της Τουρκίας, είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε διερευνητικες επαφές για τη μία και μοναδική διαφορά που έχουμε» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σχετικά με το μεταναστευτικό και την τραγωδία στη Μόρια ο πρωθυπουργός είπε οτι η πρόκληση του μεταναστευτικού εντοπίζεται με διάσταση ανθρωπιστική στη θάλασσα και σε ένα ακριτικό και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό νησί.

Αναφερόμενος στη φωτιά που κατέστρεψε το ΚΥΤ έκανε λόγο για θλιβερά γεγονότα, προσθέτοντας πως «ευτυχώς απετράπησαν απώλειες, τραυματισμοί».

«Εκατοντάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν απομακρυνθεί από το νησί. Οργανώθηκε ήδη προσωρινό κέντρο υποδοχής με συνθήκες καλύτερες από αυτές που επικρατούσαν στη Μόρια» σημείωσε και τόνισε οτι η αυστηρή φύλαξη των συνορων θα συνεχιστεί και στον Έβρο και στη θάλασσα.

«Η Ευρώπη σηκώνει δυσβάσταχτο βάρος του κοινου μας προβλήματος. Ωρα η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να μεταφραστεί σε χειροπιαστή αλληλεγγύη», είπε ο πρωθυπουργός.

Μισέλ: Θέλω να δω με τα μάτια μου ποια είναι η κατάσταση στη Λέσβο

Από τη μεριά του, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρθηκε εκτενώς στην προσφυγική κρίση στη Λέσβο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να δω με τα μάτια μου ποια είναι η κατάσταση και τι απαντήσεις μπορούμε να δώσουμε τις επόμενες μέρες».

«Το μεταναστευτικό είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, όχι μόνο για τα κράτη στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να έχουμε μια δίκαιη ισχυρή απάντηση, για να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση, να οργανώσουμε την αλληλεγγύη» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα αφιερωθεί ειδικά στο μεταναστευτικό, το ζήτημα της ασφάλειας, της σταθερότητας στη Μεσόγειο».

«Πρέπει να συνεργαστούμε για να δούμε πώς θα προοδεύσουμε. Πρέπει να είμαστε αυστηροί ώστε να γίνονται σεβαστές οι αρχές, για Ελλάδα, Κύπρο και όλα τα κράτη μέλη. Αν υπάρχει σεβασμός κοινών αξιών, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό» κατέληξε ο Σαρλ Μισέλ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*