Επιβεβαιώθηκε… H Ελλάδα στέλνει πυροβολαρχία «Patriot» στη Σαουδική Αραβία

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΩΤΟ «Patriot»"

Την αποστολή μίας πυροβολαρχίας ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μετά και τη χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αραβική χώρα.

Επιβεβαιώθηκε… H Ελλάδα στέλνει πυροβολαρχία «Patriot» στη Σαουδική Αραβία

Οι ελληνικοί «Patriot» -αλλά και προσωπικού που τα συνοδεύει από τη χώρα μας- θα χρησιμοποιηθούν για την προστασία των τοπικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, ουσιαστικά θα χρησιμοποιηθούν στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας προς αναχαίτιση των επιθέσεων που εξαπολύουν εναντίον της φιλο-ιρανικές δυνάμεις από το έδαφος της Υεμένης..

«Το κόστος της διάθεσης θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία, ενώ η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας παραμένει αναλλοίωτη, καθώς από 20 Ιανουαρίου 2020 έχει τεθεί σε λειτουργία μία ακόμη πυροβολαρχία Patriot που πριν ήταν ανενεργή», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δικαιολογώντας την αποστολή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξήγησε ότι «προάγει την Ελλάδα ως πυρήνα ασφάλειας στην περιοχή», καθώς και ότι «συσφίγγει τους δεσμούς με την Σαουδική Αραβία».

Κύκλοι της αντιπολίτευσης, διπλωματικοί παράγοντες και διεθνείς αναλυτές βλέπουν πίσω από την αποστολή ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία – μια αποστολή που φέρεται να αποφασίστηκε κατ’ απαίτηση των Αμερικανών – επικίνδυνη στροφή στο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής, καθώς μεταξύ άλλων είναι η πρώτη φορά μεταπολεμικά που εμπλέκεται η χώρα μας σε στρατιωτικές δραστηριότητες στη Μεσόγειο.

«Η απόφαση της κυβέρνησης να εμπλέξει τη χώρα σε στρατιωτικές  επιχειρήσεις τρίτης χώρας και εν προκειμένω της Σαουδικής Αραβίας, επιχειρήσεις που δεν βρίσκονται υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ ή άλλων διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα, μας εμπλέκει σε μεγάλους και ανώφελους κινδύνους» υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στο tvxs, ο αναπληρωτής καθηγητής και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σωτήρης Ρούσσος, υποστηρίζει: «Όταν διάβασα τη σχετική είδηση, πραγματικά έμεινα έκπληκτος, διότι πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι καθόλου ποια θα μπορούσαν να είναι τα οφέλη της εμπλοκής της Ελλάδας σε μια σύγκρουση που είναι και πολύπλοκη και μακροχρόνια και πολύ αιματηρή, στην οποία η χώρα μας δεν έχει κάποιο μερίδιο, κάτι να αποσπάσει».

Όπως σημειώνει:  «Δεν έχουμε κάποια αμυντική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία που -αν όχι να μας υποχρεώνει- τουλάχιστον να μας προτρέπει για κάτι τέτοιο, ενώ ούτε οι συμφωνίες που έχουμε με τις ΗΠΑ προβλέπουνε κάτι τέτοιο. Επίσης, όσα λεφτά κι αν πάρει η χώρα μας -γιατί κάποιοι υπονόησαν ότι μπορεί να απορρέει ένα σημαντικό οικονομικό όφελος- οι κίνδυνοι που απορρέουν από μια τέτοια εμπλοκή της Ελλάδας είναι πολύ μεγαλύτεροι. Ξεπερνούν και σε χρόνο και σε προοπτική και πιθανότατα και συνολικά σε χρήματα οποιαδήποτε σαουδαραβική αποζημίωση. Ταυτόχρονα, κάνουν την Ελλάδα εχθρό εν τοις πράγμασι χωρών, με τις οποίες δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, όπως το Ιράν, αλλά είναι γενικά φιλικές μαζί μας. Μην ξεχνάτε ότι το Ιράν ήταν η μόνη χώρα, η οποία μας έδωσε πετρέλαιο με πίστωση κατά τη διάρκεια της χρεοκοπίας μας».

«Μπαίνουμε στη Μέση Ανατολή και η Μέση Ανατολή έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Δεν το λέω τρομολαγνικά, ούτε για να τρομοκρατήσω κανέναν. Αυτά που σας περιγράφω είναι καθημερινή πρακτική στη Μέση Ανατολή. Από τη στιγμή που αποφασίζεις να ανοίξεις την πόρτα και να μπεις σε αυτή τη σύγκρουση, όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι» σημειώνει ο κύριος Ρούσσος συνεχίζοντας και προσθέτει: «Σε αυτή τη σύγκρουση δε θα “λυπηθεί” κανείς ούτε την Ελλάδα, ούτε τους ΄’Ελληνες στρατιώτες, ούτε τον ελληνικό στρατιωτικό εξοπλισμό, εαν θεωρήσει κάποιος στην περιοχή ότι αυτός είναι εχθρικός κι οφείλει να αντιμετωπιστεί. Παίρνεις λοιπόν ένα τεράστιο ρίσκο χωρίς προφανή κέρδη».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*