Επεισοδιακά ολοκληρώθηκε η Κ.Ε. του ΚΙΝ.ΑΛΛ. — Γεννηματά: Αν «μετακινηθούμε» ο διχασμός θα είναι χαριστική βολή

Φωνές, μπηχτές, χτυπήματα κάτω από τη μέση – Οι 5.000 υπογραφές και τα… 58.000 ευρώ του ταμείου

Η μεγάλη ένταση και οι αντεγκλήσεις μεταξύ στελεχών για το μητρώο μελών που επισκίασαν το τέλος της συνεδρίασης της ΚΕ ανέδειξαν τον έντονο αναβρασμό που επικρατεί στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ. Η Φώφη Γεννηματά διαβλέπει καθαρά το κίνδυνο οι εθνικές κάλπες να βρουν το κόμμα σε κρίση εσωστρέφειας και τρέχει τις διαδικασίες με κάθε τίμημα. Οι παραινέσεις όλων για ενότητα δεν ήταν τυχαίες και μάλλον ανέδειξαν την αγωνία που υπάρχει μήπως η υφέρπουσα ένταση μετατραπεί σε ρήξη μέχρι τις εκλογές… αρχηγού.

Η Φώφη Γεννηματά με το που ανέβηκε στο βήμα της ΚΕ, η οποία συνεδρίασε μετά από ενάμιση χρόνο λόγω πανδημίας, το πρώτο πράγμα το οποίο επιχείρησε να διαβεβαιώσει ήταν ότι εγγυάται την ενότητα, τη διαφάνεια και τη δημοκρατικότητα των διαδικασιών.

Το τρίπτυχο ενότητα – αυτόνομη πορεία – σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα είναι το μεγάλο στοίχημα είπε η κα Γεννηματά κρούοντας κώδωνα κινδύνου στα μέλη και τους φίλους του ΚΙΝΑΛ και καλώντας τους συνυποψήφιούς της να συμφωνήσουν σε αυτές τις τρεις βασικές αρχές γιατί διαφορετικά όπως είπε η διάσπαση είναι προ των πυλών.

Κι ενώ η κα Γεννηματά επαναλάμβανε τις αιχμές της εναντίον του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος ομνύει στο όνομα του ΠΑΣΟΚ και του πράσινου ήλιου,  ότι εκείνη δεν εγκατέλειψε ποτέ το ΠΑΣΟΚ ακόμη κι όταν το παραλάμβανε με «ντροπιαστικά» εκλογικά ποσοστά, ο Ανδρέας Λοβέρδος ακόνιζε κι εκείνος το μαχαίρι του για να τη χτυπήσει στο ευαίσθητο θέμα των δημοκοπικών και εκλογικών ποσοστών τα οποία δεν καθιστούν το κόμμα «αξιωματική αντιπολίτευση» όπως υποστήριξε νωρίτερα η κα Γεννηματά υπερασπιζόμενη την αντιπολιτευτική δουλειά του ΚΙΝΑΛ.

Απέναντι του ο Ανδρέας Λοβέρδος βρήκε και τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος ουσιαστικά μίλησε για τις αξίες της δημοκρατικής παράταξης λέγοντας χαρακτηριστικά προς εκείνους που επικεντρώνουν στον τίτλο και τα σύμβολα ότι «η ενότητα δεν αφορά μόνο την ανάγκη να είμαστε όλοι μαζί, αλλά συνεπάγεται και την ανάγκη σεβασμού των αρχών και των αξιών μας».

Εκλογικά διλήμματα

Ουσιαστικά οι υποψήφιοι θέτουν τα δικά τους εκλογικά διλήμματα. Ωστόσο όλοι θέτουν με το δικό τους τρόπο το σαφές δίλημμα ότι αν δεν επιλεγεί η δική τους πρόταση για «Αλλαγή» θα επέλθει ο μαρασμός και του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ.

  • Ούτε δεξιά ούτε αριστερά γιατί διαφορετικά θα επέλθει η διάσπαση και θα μοιράσουν οι αντίπαλοι τα κομμάτια μας λέει η κα Γεννηματά, πολιτικό τέλος διαβλέπει ο κ. Λοβέρδος αν δεν γίνει τώρα το επόμενο βήμα, σε πολιτικό γεγονός ζητά να μετατραπεί η εκλογή ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Από όλη τη συζήτηση στην ΚΕ το ερώτημα που τίθεται και πάλι είναι το ποιους την επόμενη των εκλογών. Ο πλέον ξεκάθαρος ίσως ήταν ο κ. Καστανίδης ο οποίος στο θέμα των συνεργασιών σημείωσε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να συμπράξουμε με τη Δεξιά γιατί ανήκουμε σε διαφορετικούς κόσμους. Και δεν θα συμπράξουμε με την αυτοαποκαλούμενη ριζοσπαστική Αριστερά».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Σταμάτης Μαλέλης, ο οποίος αν και δεν πήρε το λόγο από το βήμα της ΚΕ ωστόσο φρόντισε να μιλήσει σε δημοσιογράφους για να επαναλάβει ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει «να αρχίσει διάλογο με τους όμορους προοδευτικούς χώρους» πρόταση η οποία ουσιαστικά οριοθετεί την όποια συνεργασία πριν τις εκλογές με το όμορο χώρο να μην είναι άλλος από το ΣΥΙΡΖΑ.

Φασαρία

Πάντως όλα κρέμονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης από μια κλωστή. Όλοι περίμεναν τη ρήξη και την ένταση αργά ή γρήγορα και το πιο πρόσφορο ζήτημα ήταν και αυτό που αναπόφευκτα θα ανέκυπτε για το  μητρώο μελών και φίλων και για τη συγκέντρωση των 5.000 υπογραφών για την κατάθεση και επικύρωση της υποψηφιότητας του καθενός από τους διεκδικητές.

Με τις κακές γλώσσες να λένε ότι ο κ. Καστανίδης αντιδρά στη συλλογή υπογραφών γιατί απλά δεν μπορεί να τις μαζέψει ο βουλευτής πρότεινε οι υποψήφιοι να ανακηρυχθούν από την ΚΕ.

  • Την τροχιοδεικτική βολή την έριξε στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Καστανίδης εγκαλώντας τον διευθυντή του κόμματος να επιβεβαιώσει αν το μητρώο μελών είναι ενήμερο σε σχέση με την οικονομική συνδρομή των πάνω από 130.000 μελών κόμματος. Κι αν στην αρχή ξεπεράστηκε ασχολίαστο, το ζήτημα επανήλθε στο κλείσιμο της διαδικασίας όταν τέθηκε σε διαδικασία ψηφοφορίας και έγκρισης η πρόταση για τη διαδικασία των εκλογών.

Είχαν προηγηθεί συνεχείς διαβουλεύσεις του Μανώλη Όθωνα με την πλευρά Ανδρουλάκη και αφού επήλθε μια συμβιβαστική λύση για να ξεπεραστούν τα εμπόδια η οποία ουσιαστικά έκανε αποδεκτές τρεις ενστάσεις του ευρωβουλευτή.

Τελικά η πρόταση κλείδωσε η συμμετοχή στις εκλογές να γίνει 3€ στα εκλογικά τμήματα, να μην τοποθετηθούν αναπληρωτές γραμματείς στις εφορευτικές επιτροπές και οι υποψηφιότητες να επικυρωθούν με τις κατάθεση 5.000 υπογραφών μελών και φίλων που θα είχαν τη δυνατότητα με τη δήλωση στήριξης να εγγραφούν για πρώτη φορά στο ΚΙΝΑΛ.

  • Ο Χάρης Καστανίδης σήκωσε τότε κατακόρυφα τους τόνους και σε αυτή τη διαμάχη με αντεγκλήσεις και σκληρές εκφράσεις επιτέθηκε στο προεδρείο και το Γιάννη Κουτσούκο.

Στον καυγά μπήκε τότε και ο Ανδρέας Λοβέρδος με αιχμές προς του γεννηματικούς για την έκπτωση των διαδικασιών με το θέμα τελικά τίθεται σε ψηφοφορία και τελικά με τα εγκρίνεται μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας. Ο Χάρης Καστανίδης καταψήφισε και η πλευρά Λοβέρδου και οι Ανδρουλακικοί είτε απείχαν είτε ψήφισαν «λευκό».

Τα λεφτά

Η στάση της πλευράς Ανδρουλάκη ωστόσο προκάλεσε αίσθηση μια και η πρόταση ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης που κράτησε σχεδόν όσο διήρκεσε η συνεδρίαση της ΚΕ. Η στάση αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη ήρθε περισσότερο ως απάντηση στη σφήνα Κεγκέρογλου από το βήμα της ΚΕ.

Ο γραμματέας της ΚΟ σε ένα μπρα ντε φερ με την πλευρά Ανδρουλάκη δυναμίτισε το κλίμα και για να ισχυροποιήσει τη διαπραγμάτευση της προεδρικής πτέρυγας ανακοίνωσε στο σώμα ότι μετά από αίτημα στον υπεύθυνο οικονομικών του κόμματος Νίκο Σαλαγιάννη πριν από μερικές ημέρες είχε ζητήσει να δει αν είχαν όλοι εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Όπως είπε οι ευρωβουλευτές δεν είχαν βάλει το μερίδιό τους από το 2015 με αποτέλεσμα και από τους υπολογισμούς που έκανε να λείπουν από τα ταμεία του ΚΙΝΑΛ σχεδόν 58.000€ καλώντας τους μάλιστα περισσότερο για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων να τα καταθέσουν παρά για επι της ουσίας καθώς κάτι τέτοιο σε αυτή τη φάση είναι αντικειμενικά ανέφικτο.

  • Ο Νίκος Ανδρουλάκης χρειάστηκε να ανέβει στο βήμα της ΚΕ για να απαντήσει λέγοντας και εκείνος αλλά και η Εύα Καϊλή ότι βάσει του κανονισμού της Ευρωβουλής τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν μπορούν να συνεισφέρουν άμεσα στο κόμμα καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται βάσει κανονισμού ξεκαθαρίζοντας στο σώμα ότι όλοι έχουν συνεισφέρει και μάλιστα πολύ περισσότερα χρήματα όπως είπε μέσω άλλων διαδρομών και για διάφορες εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες του ΚΙΝΑΛ.

Έτσι φαίνεται να ερμηνεύεται και η στάση του Νίκου Ανδρουλάκη στην ψηφοφορία για τη διαδικασία των εκλογών με κύκλους του ευρωβουλευτή και υποψήφιου για την ηγεσία να αφήνουν αιχμές για απόπειρα αποκλεισμού του κ. Καστανίδη από τη διαδικασία.

«Οι υποψήφιοι, είναι όλοι εκλεγμένοι από τον Ελληνικό λαό και ο όποιος αποκλεισμός, είναι αδιανόητος» σημείωναν αργά το βράδυ για να επιτεθούν στους προεδρικούς προειδοποιώντας εκ μέρους του ευρωβουλευτή ότι «όσοι έχουν επιλέξει να μετατρέψουν τις εκλογές από πολιτικό γεγονός σε μια μάχη μηχανισμών, απαξιωμένη απο την κοινωνία, δεν υπηρετούν την προοπτική μας».

Πάντως στη συνεδρίαση επήλθε και ένα πρώτο ξεκαθάρισμα προθέσεων και στήριξης υποψηφίων. Ο Ανδρέας Λοβέρδος βρέθηκε να παίρνει με το μέρος του τρεις Βουλευτές του κόμματος με επίσημες τοποθετήσεις τους στην ΚΕ πέρα από την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή και τον πρώην Βουλευτή Λεωνίδα Γρηγοράκο. Το πρώην Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο θα στηρίξουν ο κ. Κωσταντόπουλος, η κα Γιαννακοπούλου, η κα Κεφαλίδου και ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Του Σωτήρη Μπολάκη

 

Γεννηματά: Αν «μετακινηθούμε» ο διχασμός θα είναι χαριστική βολή

Τα μηνύματα που έστειλε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κινήματος

Με το τρίπτυχο «Νέα Αλλαγή- Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο- Νέα Εθνική Στρατηγική» ως σημαία, όπως είπε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της κατά τη συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής, εγγυάται μια νέα δυναμική πορεία ανόδου, με διαφάνεια και ανοιχτές διαδικασίες.

«Αυτό είναι το δικό μας αφήγημα, το δικό μας κοινωνικό συμβόλαιο», πρόσθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, ενώ επεσήμανε ότι τώρα διαμορφώνονται οι συνθήκες, καθώς η πολιτική του κ. Μητσοτάκη φαίνεται να πλήττει την κοινωνία και ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να παίξει ουσιαστικά το ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. «Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως εμείς είμαστε στη Βουλή η Αξιωματική Αντιπολίτευση», υποστήριξε.

5390096.jpg

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε τρία ζητήματα που συνηγορούν σε ευνοϊκές συνθήκες για την ανοδική πορεία του ΚΙΝΑΛ:
Πρώτον, η νίκη του SPD, η οποία, κατά τη Φώφη Γεννηματά, μπορεί να φέρει αέρα αλλαγής στην Ευρώπη και κυρίως να αναθεωρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Δεύτερον, η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, για την οποία είπε ότι το Κίνημα Αλλαγής συμφωνεί με την ενίσχυση των παραδοσιακών στενών σχέσεων με τη Γαλλία, αλλά διατύπωσε κρίσιμα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεις.

Και τρίτον, τα φασιστικά φαινόμενα στη Θεσσαλονίκη για τα οποία είπε πως έναν χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν πρέπει να δείξουμε καμία ανοχή στη βία. «Είναι απαράδεκτη η καθυστέρηση στην αντίδραση της κυβέρνησης, όπως επίσης είναι απαράδεκτη η ταύτιση των φασιστικών φαινομένων με τις αντιφασιστικές εκδηλώσεις» τόνισε.

Αιχμές για τους συνυποψηφίους της 

Αφήνοντας αιχμές για συνυποψηφίους της, χωρίς όμως να τους κατονομάσει, η κ. Γεννηματά επέσεισε τον κίνδυνο να «θολώσει» η αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ, που με πολύ κόπο επετεύχθη από το 2015 και να επέλθει ρήξη και διάσπαση. «Ενότητα, αυτόνομη πορεία και σοσιαλδημοκρατικό ιδεολογικό στίγμα και πολιτικές, αποτελούν εγγύηση για το άλμα προς τα εμπρός. Αν μετακινηθούμε λίγο δεξιά ή λίγο αριστερά, ο διχασμός και η διάσπαση θα είναι η χαριστική βολή. Θα έχουμε παίξει το παιχνίδι των αντιπάλων μας που το επιδιώκουν», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε ότι όταν το 2015 ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος η κατάσταση της παράταξης ήταν ντροπιαστική για το ΠΑΣΟΚ και για όσα είχε προσφέρει στη χώρα. «Καταφέραμε να ενώσουμε δυνάμεις στο Κίνημα Αλλαγής και να έχουμε διαρκή ανοδική πορεία, εδραιώνοντας την αυτόνομη πορεία. Δεν γίναμε δεκανίκι και συμπλήρωμα κανενός», τόνισε.

«Δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ και τη Χαριλάου Τρικούπη, κι έμεινα για να ενώσω τα κομμάτια που απέμειναν»

Αναφερόμενη στις σχέσεις ΚΙΝΑΛ και ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε ότι έκανε τα πάντα να προστατεύσει το ΠΑΣΟΚ που υπάρχει στο Κίνημα Αλλαγής και το Κίνημα Αλλαγής υπάρχει, γιατί έχει μέσα του το ΠΑΣΟΚ. Ως κυριότερο λόγο ανέφερε ότι αν δεν είχε συγκροτηθεί το Κίνημα Αλλαγής το ΠΑΣΟΚ θα κατασυκοφαντείτο διαρκώς από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την πλήρη διάλυση του. «Δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ και τη Χαριλάου Τρικούπη, κι έμεινα για να ενώσω τα κομμάτια που απέμειναν. Το καταφέραμε με σκληρή δουλειά και στρατηγική. Όποιος θέλει, να έρθει στη Χαριλάου Τρικούπη, να μιλήσουμε για το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε η κ. Γεννηματά.

Παύλος Χρηστίδης

Αυτοκριτική για λάθη και αδυναμίες

Με αυτοκριτική διάθεση παραδέχθηκε λάθη κι αδυναμίες σ’ αυτήν την πορεία, όπως η μη εκλογή νομαρχιακών και τοπικών οργάνων, και πρόσθεσε πως «πικράναμε πράγματι στελέχη μας».

Η Φώφη Γεννηματά χαιρέτησε τις ενέργειες για το Δίκτυο Νέας Γενιάς που συγκροτούν νεολαίοι του ΚΙΝΑΛ, και άσκησε έντονη κριτική στη ΝΔ και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που εφαρμόζει πολιτικές για λίγους και κυβερνά, όπως υποστήριξε, με την ενός ανδρός αρχή.
Ταυτόχρονα κατέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι δέσμιος παρωχημένων αντιλήψεων και πως έχασε δυο ευκαιρίες να αλλάξει τη χώρα. Την πρώτη με τη πολιτική τής αυταπάτης και τη δεύτερη με τη συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο και την αποδοχή του Τρίτου Συμβολαίου.

5390055.jpg

Ολόκληρη η ομιλία της Φώφης Γεννηματά στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ:

Συντρόφισσες, Σύντροφοι,

Είμαστε σήμερα όλοι εδώ, για την εκκίνηση της πιο σημαντικής και δημοκρατικής εσωκομματικής μας διαδικασίας, την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

Ζήτησα και προσωπικά να επιταχύνουμε όσο περισσότερο μπορούμε τις διαδικασίες, πριν από όλα γιατί οφείλουμε να βάλουμε ένα τέλος στην εσωστρέφεια που έχει καλλιεργηθεί αλλά πρέπει να είμαστε και έτοιμοι με κλειστά τα εσωτερικά μας θέματα και να μην αιφνιδιαστούμε σε περίπτωση πρόωρων εθνικών εκλογών γιατί πιστεύω ότι οι πολιτικές του κυρίου Μητσοτάκη φέρνουν όλο και πιο κοντά τις εθνικές εκλογές.

Έχουμε μπροστά μας λοιπόν μια διαδικασία που θέλουμε όλοι μας να είναι μαζική, έχει σημασία να είναι βαθύτατα πολιτική, έτσι μόνο θα είναι και μαζική, για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των προοδευτικών πολιτών να συμμετέχουν στις διαδικασίες μας και να βγούμε από τη διαδικασία αυτή ακόμα πιο ισχυροί.

Από την μεριά μου ως πρόεδρος εγγυώμαι τη δημοκρατική διαδικασία, τη διαφάνεια και μια διαδικασία ανοιχτή σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες που θέλουν να συμμετέχουν. Αυτό αυτό που έκανα και στο παρελθόν, αυτό που ξέρουμε να κάνουμε και στο ΠΑΣΟΚ και στο Κίνημα Αλλαγής και έχουμε δώσει δείγματα δημοκρατικών διαδικασιών.

Στόχος μας είναι να βγούμε από αυτή τη διαδικασία ακόμα πιο ισχυροί και να μπορέσουμε να κάνουμε ξανά την παράταξη μας πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων και εγγυητή της προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου.

Θα ήθελα στο ξεκίνημα μου να αναφερθώ σε τρείς πολύ σημαντικές εξελίξεις που αφορούν το τελευταίο διάστημα και όχι μόνο τη χώρα μας.

Πρώτη εξέλιξη εξαιρετικά σημαντική η νίκη του SPD στη Γερμανία.

Είναι φανερό ότι η Σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει.

Το βαθύ αποτύπωμα των κρίσεων στις κοινωνίες ανέδειξε την αξία του προστατευτισμού της Σοσιαλδημοκρατίας η οποία καλείται πια να οδηγήσει τις κοινωνίες σε ένα καλύτερο μέλλον μέσα από τις συμπληγάδες και της υγειονομικής και της κλιματικής κρίσης αλλά και όλων των σύγχρονων προκλήσεων. Γιατί έχει γίνει πια φανερό ότι η σοσιαλδημοκρατία είναι αυτή που μπορεί να προστατέψει αποτελεσματικά την ανθρώπινη ζωή, την υγεία αλλά και την λειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Είναι σημαντικό αυτό και το τονίζω γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν κατέρρευσε απλώς το ΠΑΣΟΚ είχε καταρρεύσει συνολικά η Σοσιαλδημοκρατία και στην Ευρώπη και διεθνώς. Και αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τον χώρο μας. Αλλά είναι και μια σημαντική ελπίδα για την Ευρώπη γιατί μπορεί συντρόφισσες και σύντροφοι αυτή η νίκη στη Γερμανία να φέρει έναν αέρα αλλαγής στην Ευρώπη. Να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες ενοποίησης και κυρίως να αναθεωρηθεί επιτέλους το σύμφωνο σταθερότητας που έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και να υπάρξουν προοδευτικές πολιτικές για την ανάπτυξη, για την κοινωνική δικαιοσύνη, για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, αλλά και την σύγκλιση βορά και νότου.

Το δεύτερο στο οποίο θέλω να σταθώ είναι ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έρθει στην βουλή για κύρωση η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας που περιλαμβάνει και την προμήθεια φρεγατών. Έχουμε ξεκαθαρίσει και το επαναλαμβάνω ότι μας ενδιαφέρει και συμφωνούμε να έχουμε όσο γίνεται πιο στενές σχέσεις με τη Γαλλία, είναι ένας παραδοσιακός σύμμαχος της χώρας μας, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η Τουρκία κλιμακώνει και πάλι τις προκλήσεις της.

Υπάρχουν όμως για τη συγκεκριμένη συμφωνία σημαντικά ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παραδίδουμε μαθήματα πιστού και σταθερού συμμάχου και να εκλιπαρούμε προστασία απέναντι σε ενδοσυμμαχικές απειλές. Ας το κατανοήσουμε επιτέλους και ας το πάρουμε απόφαση ήμαστε από τους πρώτους που μιλάμε για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Χωρίς βεβαίως να παρασυρθούμε σε μια κούρσα εξοπλισμών πρέπει πάντα να υπάρχει μια ισορροπία σε αυτές μας τις αποφάσεις και τις επιλογές όμως η ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας οφείλει να συνοδεύεται από μια νέα εθνική στρατηγική που θα αντιμετωπίζει την αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας και αυτό μέχρι σήμερα δε ν υπάρχει. και είναι μεγάλο έλλειμμα για την χώρα μας. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα και να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις μας και τις συμμαχίες μας για να δοθούν οριστικές λύσεις στο θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών και να εδραιώσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Η αμυντική και παθητική στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έχει φέρει μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα που προσδοκούν.

Και τρίτον, ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής εμφανίζονται και πάλι ακροδεξιές προκλήσεις, όπως στην Σταυρούπολη. Τα φαινόμενα είναι άκρως ανησυχητικά.

Όλα τα κόμματα οφείλουμε να αντιδράσουμε

Όλα τα κόμματα οφείλουμε να αντιδράσουμε, χωρίς δισταγμούς, χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς τις απαράδεκτες λογικές που εμφανίστηκαν από Κυβερνητικά στελέχη.

Είναι ανεπίτρεπτο να ταυτίζεις τους φασίστες με μια αντιφασιστική διαμαρτυρία.

Η νομιμότητα είναι το όπλο της δημοκρατίας και με αυτή πρέπει να απαντήσουμε ενωμένοι στις προκλήσεις.

Δεν υπάρχει καμία ανοχή στη βία και θέλω να τονίσω ότι είναι απαράδεκτη και η καθυστέρηση αντίδρασης από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά ακόμα χειρότερα η ταύτιση των φασιστικών φαινομένων με τις αντιφασιστικές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις αρκετά πια με αυτή τη στροφή δεξιά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, όταν το 2015 ανέλαβα την ηγεσία αυτού του χώρου, η εικόνα και η κατάσταση της παράταξης δεν είχε καμία σχέση με αυτό που είναι σήμερα. Ήταν μία παράταξη σε παρακμή, βαθιά διχασμένη, με ποσοστά που την έφερναν έξω από τη Βουλή, ντροπιαστικά νούμερα για την ιστορική διαδρομή και την πορεία του ΠΑΣΟΚ, που άφησε τέτοιο αποτύπωμά με τις πολιτικές του στη χώρα.

Δουλέψαμε σκληρά όλα αυτά τα χρόνια και καταφέραμε να ενώσουμε τις προοδευτικές δυνάμεις ξανά στο Κίνημα Αλλαγής. Με διαρκείς πολιτικές πρωτοβουλίες, καταφέραμε να υπερδιπλασιάσουμε τη δύναμή μας. Σε κάθε αναμέτρηση, η παράταξη μεγαλώνει, έχει μία διαρκή ανοδική πορεία. Χτίσαμε και κατοχυρώσαμε και εδραιώνουμε την αυτόνομη πορεία μας, που δεν ήταν καθόλου δεδομένη, διότι όλοι μας ρωτούσαν με ποιον θα πάμε και ποιανού συμπλήρωμα θα γίνουμε. Δεν γίναμε λοιπόν δεκανίκι κανενός και σήμερα γνωρίζουν όλοι ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει χαράξει μία δική του αυτόνομη, υπερήφανη πορεία.

Ενότητα, αυτόνομη πορεία, σοσιαλδημοκρατική, προοδευτική ταυτότητα

Απενοχοποιήσαμε και την πορεία μας και την παράταξή μας και τα στελέχη μας. Αποτινάξαμε από πάνω μας την κατηγορία του συντηρητικού, του πρόθυμου συνεταίρου της δεξιάς. Ξεκαθαρίσαμε το ιδεολογικό μας στίγμα και σήμερα έχουμε μία καθαρή, σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα, με πολύ καθαρές πολιτικές προτάσεις και σύγχρονες επεξεργασίες.

Το τρίπτυχο, λοιπόν, ενότητα, αυτόνομη πορεία, σοσιαλδημοκρατική, προοδευτική ταυτότητα είναι η εγγύηση για το άλμα προς τα εμπρός. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φύγουμε από το τρίπτυχο αυτό.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αν θολώσουμε ξανά το μήνυμά μας, αν κοιτάξουμε λίγο δεξιά ή λίγο αριστερά και χαλάσουμε τη γραμμή της αυτόνομης πορείας, τότε ο διχασμός και η διάσπαση είναι προ των πυλών και αυτή τη φορά θα είναι η χαριστική βολή στην παράταξή μας, στην προοδευτική παράταξη και θα παίξουμε το παιχνίδι των αντιπάλων μας που επιθυμούν αυτή τη στιγμή να μοιράσουν τα ιμάτιά μας.

Γι’ αυτό και έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία, σε αυτή την πορεία προς τις εκλογές, όλοι οι υποψήφιοι να τοποθετηθούν δημόσια και να δεσμευτούν για την ταυτότητά μας, για την αυτόνομη πορεία μας, για τη σοσιαλδημοκρατική μας ταυτότητα, για το πώς αντιλαμβάνονται τη διακυβέρνηση του τόπου, τη στρατηγική μας στις συνεργασίες, αλλά και τις προγραμματικές μας επεξεργασίες. Τις θέσεις τους, τις αντιθέσεις τους, τις αντιπροτάσεις τους στο αφήγημα που έχουμε παρουσιάσει, αυτό της «Νέας Αλλαγής».

Μόνο έτσι θα είναι μία βαθιά πολιτική διαδικασία. Μόνο έτσι θα κριθούμε επί της ουσίας, γιατί εκεί πρέπει να κριθούμε, στις θέσεις, στις προτάσεις και στις δεσμεύσεις και όχι σε αόριστες υποσχέσεις και δημαγωγίες. Γιατί αυτά όλα έχουν κοντά ποδάρια και δεν οδηγούν στο άλμα προς τα εμπρός.

Η «νέα αλλαγή»

Όσον με αφορά, λοιπόν, έχω σημαία μου αυτό το τρίπτυχο, αλλά και την πρότασή μας για τη «νέα αλλαγή» το δικό μας αφήγημα που έχει δύο βασικούς πυλώνες: το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο και την εθνική στρατηγική με τους νέους εθνικούς στόχους, που αναβαθμίζουν το ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Είχα την ευκαιρία να τα παρουσιάσω όλα αυτά και στην 3η του Σεπτέμβρη και στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν θα σας κουράσω σήμερα επαναλαμβάνοντας τα. Θεωρώ όμως ότι είναι πολύ μεγάλη κατάκτηση για το Κίνημα μας το γεγονός ότι έχουμε πια ένα σύγχρονο, διακριτό, εναλλακτικό, σοσιαλδημοκρατικό, πράσινο αφήγημα. Αυτή είναι η δική μας δέσμευση. Αυτό είναι το δικό μας κοινωνικό συμβόλαιο με τους προοδευτικούς πολίτες.

Είναι προφανές ότι όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν και λάθη. Είναι προφανές ότι μόνο όποιος δεν δουλεύει, δεν κάνει λάθη. Και εμείς δουλέψαμε σκληρά. Ίσως να πικράναμε κάποιους ανθρώπους με προσωπικές επιλογές προσώπων, αλλά πάντα ο στόχος ήταν η μεγάλη η εικόνα της παράταξης. Και τα βήματα προς τα εμπρός. Και σίγουρα δεν καταφέραμε παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, ιδιαίτερα των κεντρικών μας στελεχών, να έχουμε εκλεγμένα όργανα, να έχουμε εκλεγμένες δημοτικές και νομαρχιακές οργανώσεις. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι μόλις είχαμε τελειώσει από τα συνέδρια και ήμασταν έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αυτές τις εκλογικές διαδικασίες, εμφανίστηκε η Πανδημία του κορονοϊού και δύο χρόνια τώρα με τις καραντίνες και τους περιορισμούς δεν ήμασταν σε θέση να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το εγχείρημά μας και να στήσουμε όλο αυτό τον κορμό τον εκλεγμένων οργάνων μας, σε όλη τη χώρα. Είναι προφανές, ότι εφόσον μας το επιτρέψουν οι συνθήκες από δω και πέρα, είναι πρώτη μας προτεραιότητα.

Όπως, πρώτη προτεραιότητα πάντα, παρά τις αντίξοες συνθήκες και μέσα στον κορωνοϊό, ήταν να απευθυνθούμε στη νέα γενιά. Γιατί δεν υπάρχει κόμμα με μέλλον αν δεν μπορεί να απευθυνθεί κι αν δεν έχει στις τάξεις του ανθρώπους που εκφράζουν τη νέα γενιά. Ακριβώς, λοιπόν, επειδή ο κορονοϊός δεν μας επέτρεψε να κάνουμε το συνέδριο της νεολαίας, προχωρήσαμε σε διαδικτυακά συστήματα και όσον αφορά τη νέα γενιά και όσον αφορά τα δίκτυα των υγειονομικών, των εκπαιδευτικών, των αγροτών, των αποδήμων, των γυναικών, των συνδικαλιστών. Και βεβαίως φτιάξαμε και επαγγελματικές οργανώσεις ξανά, διότι θυμίζω πολύ απλά ότι όλα αυτά στο παρελθόν είχαν εντελώς διαλυθεί, δεν υπήρχαν.

Η αναφορά στη νέα γενιά

Θέλω να κάνω μία ειδική αναφορά στη νέα γενιά. Ίσως είμαστε το μοναδικό κόμμα που έχουμε ρεαλιστικές σύγχρονες και πραγματικές προτάσεις που αφορούν το παρόν και το μέλλον της νέας γενιάς. Στην εκπαίδευσή τους, την εργασία τους, τη δυνατότητά τους να κάνουν οικογένεια. Και ίσως όλα αυτά βλέπουν αυτοί είναι οι άνθρωποι, που έστω και μέσω διαδικτύου, εντελώς εθελοντικά δουλεύουν όλο αυτό το διάστημα για το Κίνημα Αλλαγής.

Και θέλω να σας πω ότι είναι βαθύτατα συγκινητικό το γεγονός ότι όλα αυτά τα νέα παιδιά δεν είναι μετακλητοί υπάλληλοι κανενός. Δεν δουλεύουν σε βουλευτικά και υπουργικά γραφεία. Δεν πληρώνονται από κανέναν ΟΠΑΠ, από κανένα επιμελητήριο δεν παίρνουν δουλειές, ούτε προσδοκούν ότι θα πάρουνε. Δεν περιμένουμε ότι αύριο θα γίνουν πρόεδροι οργανισμών, βουλευτές και νομάρχες. Αλλά είναι εδώ γιατί πιστεύουν στο εγχείρημά μας, γιατί πιστεύουν ότι εμείς είμαστε η προοδευτική έκφραση σε αυτό τον τόπο, που μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον των νέων παιδιών.

Σήμερα, λοιπόν, μετά από πάρα πολλά χρόνια, ίσως δεκαετίες, διαμορφώνεται στη χώρα ένα άλλο πολιτικό σκηνικό. Είναι στο ξεκίνημά του.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι τώρα είναι η δική μας ώρα. Και εμείς είμαστε πιο δυνατοί. Με ανανέωση, γιατί δώσαμε ρόλο και χώρο στη νέα γενιά πλάι στα έμπειρα στελέχη μας που έμειναν και έδωσαν τη μάχη στα δύσκολα όλα αυτά τα χρόνια. Με προτάσεις, με επεξεργασίες και είναι τώρα η ώρα για μας, γιατί πια φαίνεται ότι ο κύριος Μητσοτάκης φτιάχνει μία Ελλάδα για λίγους.

Στη σκιά της πανδημίας οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Όχι απλώς δεν αντιμετώπισε αποτελεσματικά την πανδημία, αλλά τη χρησιμοποίησε, την εκμεταλλεύτηκε για να στήσει ένα νέο κοινωνικό και οικονομικό κατεστημένο, ένα γαλάζιο κατεστημένο που τροφοδοτεί με χρήματα του ελληνικού λαού και ευρωπαϊκούς πόρους με μοναδικό στόχο την παραμονή τους στην εξουσία.

Οι εργαζόμενοι στο στόχαστρο Μητσοτάκη

Έχουν βάλει στο στόχαστρο τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τη μεσαία τάξη, τη νέα γενιά της πατρίδας μας, αλλά και την ίδια την πολυφωνία με πολιτικές συντηρητικές, με συγκεντρωτισμό, με αυταρχισμό, με αντιδημοκρατικές πολιτικές καλλιεργούν μόνο την «ενός ανδρός αρχή». Όλα αρχίζουν και τελειώνουν με τις αποφάσεις του κυρίου Μητσοτάκη.

Για την κυβέρνηση της ΝΔ επιτελικό κράτος σημαίνει απλά συγκεντρωτισμός, κομματικό κράτος και μπίζνες από το Μαξίμου. Αυτό γίνεται σήμερα. Όμως, η απαξίωση της εργασίας το τέλμα στις συντάξεις, η υποβάθμισή της δημόσιας εκπαίδευσης, η κοροϊδία της νέας γενιάς, το σιγοντάρισμα της ακροδεξιάς, φέρνουν αποτελέσματα, έχουν κοινωνικές επιπτώσεις. Αυτές οι κοινωνικές επιπτώσεις είναι που θα οδηγήσουν σε αλλαγές των πολιτικών συσχετισμών και ζητούν έκφραση.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας είχε δύο ευκαιρίες να κυβερνήσει. Την πρώτη ευκαιρία την εξάντλησε με τις περίφημες αυταπάτες. Τη δεύτερη απλώς για να συνεχίσει να συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο. Χρέωσε την Ελλάδα με το τρίτο και βαρύτερο, αχρείαστο μνημόνιο, δέσμευσε τον δημόσιο πλούτο, γονάτισε τη μεσαία τάξη και οι πολιτικές τους απορρίφθηκαν, απέτυχαν και καταδικάστηκαν στις πρόσφατες εκλογές.

Αλλά και σήμερα ως αντιπολίτευση είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δέσμιος ξεπερασμένων πολιτικών. Δεν μπορεί να σταθεί επάξια στο θεσμικό του ρόλο. Τολμώ να πω ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είμαστε εμείς, το Κίνημα Αλλαγής με αυτή την πολύ δυναμική ομάδα μέσα και έξω από τη Βουλή. Απέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορεί ούτε ως αντιπολίτευση. Είναι πραγματικά οι μεγαλύτεροι πολιτικοί χορηγοί της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.

Τώρα που φαίνεται ότι οι πολιτικές του κ. Μητσοτάκη χτυπούν την κοινωνία, τώρα που φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ως αντιπολίτευση μπορεί, τώρα που επανακάμπτει η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη και διεθνώς, τώρα είναι η ώρα μας να το πιστέψουμε ότι εμείς μπορούμε να γκρεμίσουμε την Μητσοτακική δεξιά, γιατί αυτό έχει ανάγκη ο τόπος και να κάνουμε πράξη τη νέα μεγάλη αλλαγή.

Η σχέση ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Θέλω να πω δύο λόγια για τη σχέση ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, για την οποία έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση.

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα υπάρχει, επειδή υπάρχει το Κίνημα Αλλαγής. Το Κίνημα Αλλαγής υπάρχει επειδή βασικός μοχλός του είναι το ΠΑΣΟΚ. Αν δεν είχε γίνει αυτή η πολιτική επιλογή, το ΠΑΣΟΚ θα είχε καταρρεύσει εδώ και πολλά χρόνια υπό το βάρος των χρεών του και υπό το βάρος των πολιτικών συκοφαντιών τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ.

Έκανα τα πάντα για να προστατεύσω το ΠΑΣΟΚ, την ιστορία του, τη διαδρομή του μαζί με πολλούς ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτό το εγχείρημα. Καταφέραμε σήμερα όχι μόνο να μην βρίζουν το ΠΑΣΟΚ, αλλά να νοσταλγούν οι παλαιότεροι τις ημέρες που έζησαν με αυτό. Αυτό δεν έγινε στον αυτόματο πιλότο. Έγινε με σχέδιο με προσπάθεια, δουλειά και στρατηγική.

Οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτή την μετεξέλιξη υπάρχουν και σήμερα και είναι επιτακτικοί. Εγώ δεν έφυγα ποτέ από την Χαριλάου Τρικούπη, ούτε στην πολιτική διάσπαση. Έβλεπα ότι κάποια στιγμή έπρεπε να ενώσουμε αυτά τα κομμάτια και έμεινα για να παίξω αυτό το ρόλο και τα ενώσαμε ξανά. Όποιος θέλει να μου μιλήσει για το ΠΑΣΟΚ, θα με βρει στη Χαριλάου Τρικούπη, που είναι το δεύτερο μου σπίτι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Όσα φωνήεντα και σύμφωνα θέλει.

Είναι πάρα πολύ περίεργο όμως πως όσοι πυροβολούσαν το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, πυροβολούν σήμερα το Κίνημα Αλλαγής που είναι το όχημά μας για τη νέα εποχή. Γιατί είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έλεγαν ότι το ΠΑΣΟΚ τελείωσε, έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο να γίνει ένα ΕΠΙΝΕ, να διαλυθεί για να δημιουργηθεί κάτι νέο.

Χαίρομαι που όλοι αυτοί θεωρούν και λένε διαφορετικά πράγματα, έστω και αν το κάνουν για ψηφοθηρικούς λόγους. Σημασία έχει όλοι να προστατεύουμε το ΠΑΣΟΚ μέσα από το Κίνημα Αλλαγής γιατί ο δικός μας στόχος, κυρίως της βάσης αυτής της παράταξης είναι να γίνει ξανά αυτή η παράταξη πρωταγωνιστής, ισχυρή, έτσι όπως της αξίζει.

Βρισκόμαστε στον πρόλογο μίας μεγάλης πολιτικής αλλαγής στην χώρα και θέλουμε να είμαστε δυναμικά παρόντες σε αυτή. Θέλουμε να μιλήσουμε για την αλλαγή, να την διαμορφώσουμε, που για μας δεν είναι μόνο σύνθημα. Κουβαλάμε τις αξίες του παρελθόντος γιατί η αλλαγή ταυτίστηκε με το ΠΑΣΟΚ, τη δημοκρατική παράταξη.

Σήμερα εκφράζεται με μπροστάρη το Κίνημα Αλλαγής. Θέλουμε να το κάνουμε όχι μόνο για να δικαιώσουμε το παρελθόν, αλλά για να μιλήσουμε για ήθος και εντιμότητά στην πολιτική, για κοινωνική δικαιοσύνη. Για ίσες ευκαιρίες. Για αξιοπρέπεια από τα νιάτα ως τα γηρατειά. Για αξία στην εργασία. Να μιλήσουμε για τις ανισότητες που πρέπει επιτέλους να χτυπήσουμε και αυτό είναι το μήνυμα μας, το αφήγημα μας, η ταυτότητά μας, η πυξίδα.

Αυτό το δρόμο που μας έδειξε το ΠΑΣΟΚ, μας φώτισε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ και μπορούμε τη συμβολική του αξία να σηκώσουμε ακόμα πιο ψηλά, γιατί φωτίζει το δρόμο, τα βήματα του Κινήματος Αλλαγής προς το μέλλον. Είναι η δική μας δέσμευση, το δικό μας κοινωνικό συμβόλαιο.

Δούλεψα αυτά τα χρόνια με πίστη και αφοσίωση. Έδωσα μάχη για την ψυχή της παράταξης.

Τώρα στο ξεκίνημα της νέας πορείας, ζητώ από τα μέλη και τους φίλους της προοδευτικής παράταξης, νέα εντολή, εμπιστοσύνη για μία άλλη μία φορά, για τη συνεχή ανοδική πορεία και τη νίκη.