Επανεκκινούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ — Στα έγκατα των αυστριακών Άλπεων φτιάχνουν το μεγαλύτερο υπόγειο εργοστάσιο παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

Επανεκκινούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Την αναθέρμανση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ σηματοδοτεί η τελική έγκριση που έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνστην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφωνήθηκε να «ενεργοποιήσουν εκ νέου» τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα ο Σαρλ Μισέλ στο τέλος της συνάντησής τους στο Βίλνιους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Καλή συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ», έγραψε στο Twitter o Σαρλ Μισέλ.

«Εξερευνήσαμε τις ευκαιρίες ώστε η συνεργασία μας να ξαναγίνει σημαντική και να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τις σχέσεις μας», πρόσθεσε. Λίγες ώρες νωρίτερα ο Τούρκος ηγέτης είχε συνδέσει την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του στην ΕΕ που βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και χρόνια.

Νωρίτερα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνσυμφώνησε να στηρίξει τη σουηδική υποψηφιότητα για το ΝΑΤΟ.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι μετά τη συζήτηση που είχα με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον Σουηδό πρωθυπουργό ο Τούρκος πρόεδρος, συμφώνησε να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στην ΕΕ και να προωθήσει το θέμα άμεσα στην Τουρκική εθνοσυνέλευση για επικύρωση. Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα που καθιστά όλους τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ ισχυρότερους και πιο ασφαλείς», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Γενς Στόλτεμπεργκ.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να δώσει ο ίδιος λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει η τουρκική πλευρά αλλά επέμεινε ότι πρόκειται για μια «σαφή δέσμευση» και ότι ο Ερντογάν είπε ότι θα συμβεί «το συντομότερο δυνατόν».

Ο Στόλτενμπεργκ έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

Από την πλευρά του ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, κατά την τριμερή συνάντηση που είχε σήμερα Δευτέρα (10/7) στο Βίλνιους με τον Γενς Στολντεμπεργκ και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, δεσμεύτηκε ότι δεν θα στηρίζει τις οργανώσεις τις οποίες η Τουρκία χαρακτηρίζει ως τρομοκρατικές και ειδικά την οργάνωση των Κούρδων YPG/PYD και την οργάνωση FETÖ του Φετουλάχ Γκιουλέν.

 

Στα έγκατα των αυστριακών Άλπεων φτιάχνουν το μεγαλύτερο υπόγειο εργοστάσιο παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειαςΣτα έγκατα των αυστριακών Άλπεων φτιάχνουν το μεγαλύτερο υπόγειο εργοστάσιο παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας <p data-wpview-marker=

Μέσα στη χιονισμένη οροσειρά, πάνω από το αυστριακό χωριό Kaprun στην περιοχή του Σάλτσμπουργκ, τα φορτηγά βροντούν μέσα και έξω από το τεράστιο υπόγειο εργοτάξιο, το οποίο είναι διάσπαρτο με αγάλματα της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των ανθρακωρύχων και άλλων που κάνουν επικίνδυνα επαγγέλματα.

Ψηλά στις αυστριακές Άλπεις, εκατοντάδες εργάτες κατασκευών εργάζονται σε ένα τεράστιο υπόγειο έργο με στόχο την αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η κλιματική αλλαγή έχει μειώσει την εξαρτώμενη από το νερό παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Η Αυστρία αντλεί περισσότερο από το 60% της ηλεκτρικής της παραγωγής από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 16%, με περισσότερα από 3.100 φράγματα να απλώνονται στους ποταμούς της.

Ωστόσο, η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται μέσω υδροηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώνεται – από περίπου 45 τεραβατώρες (TWh) το 2020 σε 42 TWh το 2021 – καθώς τα επίπεδα του νερού πέφτουν.

Για πρώτη φορά πέρυσι, η Αυστρία –η οποία επίσης εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό αέριο– έπρεπε να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Μέσα στη χιονισμένη οροσειρά, πάνω από το αυστριακό χωριό Kaprun στην περιοχή του Σάλτσμπουργκ, τα φορτηγά βροντούν μέσα και έξω από το τεράστιο υπόγειο εργοτάξιο, το οποίο είναι διάσπαρτο με αγάλματα της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των ανθρακωρύχων και άλλων που κάνουν επικίνδυνα επαγγέλματα.

Οι εργασίες εκσκαφής για το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αντλία αποθήκευσης Limberg 3 ολοκληρώνονται.

«Καλά προετοιμασμένος»

Το εργοστάσιο πρόκειται να λειτουργήσει έως το 2025 για την αποθήκευση ενέργειας προκειμένου να καλύψει τις κορυφές της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και να μετριάσει την αλλαγή των καιρικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων των ολοένα και πιο ιδιότροπων και ακανόνιστων βροχοπτώσεων.

«Θέλουμε να είμαστε καλά προετοιμασμένοι», δήλωσε ο Klaus Hebenstreit, στέλεχος της κύριας εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Verbund.

«Η κατανομή (του νερού) κατά τη διάρκεια του έτους θα αλλάξει: θα έχουμε λιγότερο νερό το καλοκαίρι (λόγω ξηρασίας) και περισσότερο το χειμώνα» λόγω της τήξης του χιονιού, πρόσθεσε.

Δύο χρόνια ξηρασίας έπληξαν την Αυστρία, όπως και την υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με τον Roman Neunteufel, ανώτερο ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Φυσικών Πόρων και Επιστημών της Ζωής της Βιέννης.

“Εάν υπάρχουν πολλά ξηρά έτη στη σειρά, τότε αυτό γίνεται πολύ αισθητό… Τα επίπεδα του νερού δεν ήταν ποτέ χαμηλότερα από τότε που άρχισαν τα αρχεία” πριν από περίπου 100 χρόνια, είπε.

Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για περισσότερους θανατηφόρους καύσωνες λόγω της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε μια έκθεση τον περασμένο μήνα από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκθεση σημείωσε ότι η ήπειρος του κόσμου με τη μεγαλύτερη θέρμανση ήταν περίπου 2,3 βαθμούς Κελσίου θερμότερη πέρυσι σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Στις Άλπεις, οι παγετώνες σημείωσαν νέο ρεκόρ απώλειας μάζας για ένα μόνο έτος το 2022, που προκλήθηκε από τα πολύ χαμηλά επίπεδα χιονιού το χειμώνα, ένα καυτό καλοκαίρι καθώς και από εναποθέσεις σκόνης από τον άνεμο της Σαχάρας.

Δύσκολη διαφοροποίηση

Η Verbund, μια ημιδημόσια εταιρεία, συνεχίζει να ρίχνει δισεκατομμύρια ευρώ στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας παρά την κριτική από ακτιβιστές που λένε ότι τα φράγματα και τα εργοστάσια έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

«Η επέκταση της υδροηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να είναι οικολογικά και κοινωνικά συμβατή…. Η πλήρης επέκταση της υδροηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι η λύση στο ενεργειακό μας πρόβλημα. Αντίθετα, είναι απαραίτητο να εξοικονομηθεί ενέργεια», αναφέρει το Word Wildlife Fund στον ιστότοπό του.

Η Verbund ψάχνει εναλλακτικές.

«Το νερό θα συνεχίσει να είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς, αλλά θέλουμε επίσης να αναπτύξουμε τα φωτοβολταϊκά και την αιολική ενέργεια… Διαφοροποιούμε», δήλωσε ο Hebenstreit στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Βιέννη την ημέρα που οι θερμοκρασίες ανέβηκαν στους 37 βαθμούς Κελσίου.

Η Αυστρία, η οποία στοχεύει να αντλήσει όλη την ηλεκτρική της ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, άργησε να αναπτύξει αιολική και ηλιακή ενέργεια, που αποτελούν μόνο το 13% της ηλεκτρικής της ενέργειας.

«Η ηλιακή ενέργεια είναι θαυμάσια άφθονη το καλοκαίρι… Αλλά η παραγωγή είναι πολύ χαμηλή το χειμώνα, ακριβώς όταν τη χρειαζόμαστε για θέρμανση», είπε ο Neunteufel.

«Και με τον άνεμο, είναι ακόμη πιο δύσκολο να προγραμματιστεί: Μπορεί να υπάρχουν μέρες χωρίς άνεμο ανά πάσα στιγμή και μετά η παραγωγή αιολικής ενέργειας σταματά σε μεγάλο βαθμό», είπε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*