
Το Ισραήλ συνεχίζει να στοχεύει στον πλήρη έλεγχο των νοσοκομείων που επιμένουν να λειτουργούν, υπό τραγικές συνθήκες. Μετά τις πολυήμερες επιχειρήσεις στο Νοσοκομείο Αλ Σίφα και τις αιτιάσεις για ύπαρξη εγκαταστάσεων της Χαμάς που έχουν χαρακτηριστεί «πλήρως ψευδείς» από τους Παλαιστίνιους, σειρά παίρνει το Ινδονησιακό Νοσοκομείο.
Άρματα μάχης και άλλες ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τις εγκαταστάσεις του και τουλάχιστον 12 νεκροί έχουν αναφερθεί από ισραηλινά πλήγματα από το ξημέρωμα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του νοσοκομείου Ασράφ αλ Κούντρα, η κατάσταση περιγράφεται ως «καταστροφική» και οι περίπου 700 ασθενείς, γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό φοβούνται ότι θα επαναληφθούν όσα έκαναν οι ισραηλινοί στο Νοσοκομείο Αλ Σίφα. Παρά ταύτα, γιατροί και νοσηλευτές δηλώνουν ότι θα παραμείνουν εντός του νοσοκομείου και θα συνεχίσουν να φροντίζουν ασθενείς και τραυματίες.
Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι από τις 7 Οκτωβρίου και την επίθεση της Χαμάς έχουν σκοτωθεί 387 στρατιώτες του, με την προσθήκη δύο ακόμη απωλειών.
Στην Κίνα Άραβες και Μουσουλμάνοι σε αναζήτηση εκεχειρίας
Άραβες και μουσουλμάνοι υπουργοί Εξωτερικών έκαναν τη Δευτέρα έκκληση για άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα από το Πεκίνο, όπου βρίσκονται στο πλαίσιο περιοδείας με στόχο την αύξηση της διπλωματικής πίεσης για τερματισμό εχθροπραξιών και έναρξη εισόδου επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας στην ισοπεδωμένη από τον ισραηλινό στρατό περιοχή των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων. Στόχος είναι η επίσκεψη και στα πέντε μόνιμα μέλη του ΟΗΕ, δηλαδή σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα και Ρωσία.
Η Δύση στην πράξη δέχεται συνεχώς μεγαλύτερες πιέσεις προκειμένου οι πολιτικές ηγεσίες (Μπάιντεν, Σούνακ, Μακρόν) να εναρμονιστούν με την απαίτηση της κοινής γνώμης να εγκαταλειφθεί η άνευ όρων στήριξη στο Ισραήλ και την ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου. Η επίσκεψη των Αράβων και μουσουλμάνων ΥΠΕΞ στο Πεκίνο έρχεται λίγα 24ωρα μετά την συνάντηση του Μπάιντεν με τον Σι Τζινπινγκ και υπογραμμίζει τον συνεχώς ισχυροποιούμενο διεθνή ρόλο της Κίνας παρά τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου να περιγράφεται ο Κινέζος πρόεδρος ως «δικτάτορας».
Στο Πεκίνο ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γουανγκ Γι υποδέχθηκε τους υπουργούς Εξωτερικών της Παλαιστίνης, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας που αποτελούν τις χώρες που απειλούνται περισσότερο από μία δεύτερη «νάκμπα» και έξοδο εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων, της Σαουδικής Αραβίας και της Ινδονησίας, καθώς και του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης. Ο τελευταίος είναι ο μεγαλύτερος διεθνής οργανισμός παγκοσμίως αν εξαιρεθεί ο ΟΗΕ.
Σε δηλώσεις του ο Γουάνγκ σημείωσε ότι η Κίνα είναι «καλός φίλος και αδελφός των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών» που «πάντα υποστήριζε σταθερά τη δίκαιη υπόθεση του παλαιστινιακού λαού να αποκαταστήσει τα νόμιμα εθνικά του δικαιώματα και συμφέροντα». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει την προσπάθεια να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Γάζα «το συντομότερο δυνατό», να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και ταυτόχρονα να προωθηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα μία συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Παλαιστινιακό».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ Μαλίκι επανέλαβε την θέση των Παλαιστινίων ότι το Ισραήλ επιδιώκει «να βάλει τέλος στην παρουσία των Παλαιστινίων σε ό,τι απομένει από τα πατρογονικά τους εδάφη».
«Είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα: δηλαδή πρέπει να σταματήσουμε αμέσως τις μάχες και τις δολοφονίες, πρέπει να προσφέρουμε άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ. Σημειώνεται ότι προηγήθηκε στο Ριάντ Σύνοδος Κορυφής των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, όπου υπήρξε επίσημη προτροπή προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει το Ισραήλ» στα παλαιστινιακά εδάφη.
Η Αίγυπτος μέσω του εκπρόσωπου Τύπου του ΥΠΕΞ της σημείωσε ότι «η Αίγυπτος κάνει κάθε προσπάθεια να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ εμποδίζει συστηματικά την παράδοσή της και επιδιώκει να εξαναγκάσει τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την Λωρίδα υπό την πίεση των βομβαρδισμών και της πολιορκίας».
Ο πρέσβης του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν-Αμπά από την πλευρά του δήλωσε πως η ελπίδα του είναι να μην υπάρξουν δηλώσεις που να ζητούν κατάπαυση πυρός, γιατί «τώρα δεν είναι η ώρα», αλλά να εστιαστεί η διπλωματική προσπάθεια στο θέμα των περίπου 240 ομήρων που πήρε η Χαμάς κατά την αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και την «απελευθέρωσή τους χωρίς προϋποθέσεις».
Την ίδια περίπου ώρα, το Ιράν «προσκαλούσε» τον Πούτιν να εμπλακεί πιο ενεργά». Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν μιλώντας με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ κάθεσε την Μόσχα να παίξει πιο ενεργό ρόλο στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. «Η αντίσταση αναμφίβολα θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα», σύμφωνα με τον ίδιο. Το Ιράν καταδίκασε εκ νέου τον εμπρηστικό ρόλο των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή και οι δύο ΥΠΕΞ υπογράμμισαν την ανάγκη εκεχειρίας στη Γάζα και άμεσης αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.
Βομβαρδισμοί με αμείωτη ένταση – Οι όμηροι και η «εθελούσια μετεγκατάσταση» Παλαιστινίων
Τους 12.000 έχουν φτάσει οι νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, την στιγμή που η αιματοχυσία συνεχίζεται και οι συγκρούσεις εξακολουθούν να μαίνονται με αμείωτη ένταση στον γονατισμένο πολιορκημένο θύλακα.
Δεκάδες πρόωρα νεογνά χρειάστηκε να απομακρυνθούν από το νοσοκομείο αλ Σίφα και νε μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία, την στιγμή που άνθρωποι πέφτουν νεκροί στο σωρό από τα πλήγματα του Ισραήλ σε προσφυγικούς καταυλισμούς.
Στην Γάζα δεν υπάρχει πλέον κανένα ασφαλές μέρος, αφού ο στρατός του Ισραήλ έχει επεκτείνει τα χτυπήματά του και στη νότια πλευρά της περιοχής.
Παράλληλα, στον «αέρα» βρίσκεται και η συμφωνία για τους ομήρους, καθώς Ισραήλ και Χαμάς δεν έχουν συμφωνήσει.
Ωστόσο, το Ισραήλ ελπίζει ότι σημαντικός αριθμός ομήρων πιθανόν να απελευθερωθεί από την Χαμάς «τις επόμενες ημέρες», όπως δήλωσε ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Μάικλ Χέρτσογκ σε συνέντευξή του στην εκπομπή This Week του δικτύου ABC.
«Ελπίζω ότι μπορούμε να έχουμε μία συμφωνία τις επόμενες ημέρες», δήλωσε συγκεκριμένα.
Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε στις 15 Νοεμβρίου ότι οι μεσολαβητές του Κατάρ επιδιώκουν συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς για την ανταλλαγή 50 ομήρων με τριήμερη κατάπαυση του πυρός επικαλούμενο αξιωματούχο με γνώση της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, επί του παρόντος έχει συμφωνηθεί ένα γενικό πλαίσιο, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να διαπραγματεύεται τις λεπτομέρειες.
Η υπουργός του Ισραήλ και η «εθελούσια μετεγκατάσταση» Παλαιστίνιων
Η υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ Γκίλα Γκάμλιελ κάλεσε σήμερα την διεθνή κοινότητα «να προωθήσει την εθελούσια μετεγκατάσταση» των Παλαιστινίων «εκτός της Λωρίδας της Γάζας», «αντί να στείλει χρήματα για την ανοικοδόμηση» του παλαιστινιακού θύλακα που σφυροκοπείται από το Ισραήλ.
Σε κείμενο που δημοσιεύεται στην Jerusalem Post, η Γκίλα Γκάμλιελ, μέλος του κόμματος Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου, προτείνει «την προώθηση της εθελούσιας μετεγκατάστασης των Παλαιστινίων της Γάζας εκτός της Λωρίδας της Γάζας, για ανθρωπιστικούς λόγους» και στο μεταξύ επιτίθεται κατά της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες την Unrwa.
«Αντί να στείλει χρήματα για την ανοικοδόμηση της Γάζας ή για την ανεπαρκή Unrwa, η διεθνής κοινότητα μπορεί να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης και αρωγής των κατοίκων της Γάζας ώστε να χτίσουν την νέα τους ζωή στις νέες χώρες υποδοχής», γράφει η ισραηλινή υπουργός.
«Δοκιμάσαμε πολλές διαφορετικές λύσεις: την αποχώρηση (από τους εβραϊκούς οικισμούς της Γάζας), τον πλουτισμό, την διαχείριση της σύγκρουσης και την κατασκευή ψηλών τοίχων με την ελπίδα ότι θα κρατήσουμε τα τέρατα της Χαμάς έξω από το Ισραήλ. Ολες απέτυχαν».
«Θα ήταν επωφελές και για τους δύο: για τους πολίτες της Γάζας, που θέλουν μια καλύτερη ζωή, και για το Ισραήλ, έπειτα από αυτήν την τρομερή τραγωδία».
Το 80% των κατοίκων της Γάζας είναι πρόσφυγες ή απόγονοι προσφύγων που διώχθηκαν από τα εδάφη τους κατά της διάρκεια της «Νάκμπα», της καταστροφής που συνιστούσε για τον παλαιστινιακό πληθυσμό η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Πολλοί σήμερα θεωρούν ότι βρίσκονται μπροστά σε μία «δεύτερη Νάκμπα».
Τόσο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, όσο και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απηύθυναν μόλις χθες προειδοποίηση προς το Ισραήλ αποκλείοντας κάθε αναγκαστική μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας.
«Δεν πρέπει να υπάρξει αναγκαστικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων από την Γάζα, ούτε νέα κατοχή, ούτε πολιορκία ή αποκλεισμός, ούτε εδαφική μείωση», έγραψε σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στην Washington Post ο αμερικανός πρόεδρος.
Αντίθετα, ο αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει, εν τέλει, να αναλάβει την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης μετά τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς»
«Καθώς αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, η Γάζα και η Δυτική Οχθη θα πρέπει να επανενωθούν υπό μία κοινή κυβερνητική δομή και τελικά υπό μία ανασυγκροτημένη Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ όλοι εργαζόμαστε προς την λύση των δύο κρατών», γράφει.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε με το άρθρο του στο ερώτημα ποιο η Ουάσινγκτον θέλει να είναι το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο, καθώς και στις δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει «συνολική στρατιωτική ευθύνη» στην Γάζα «για το ορατό μέλλον».
Από το Κάιρο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών της με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι ότι είναι αντίθετη στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων .
«Συμφωνούμε επί της αρχής για τον μη εκτοπισμό των Παλαιστινίων και για έναν πολιτικό ορίζοντα που θα βασίζεται στην λύση των δύο κρατών», παλαιστινιακού και ισραηλινού, είπε.
Λιμοκτονούν οι Παλαιστίνιοι
Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις παρά τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση
Σε ένα μακάβριο παιχνίδι με τον χρόνο σε όλα τα επίπεδα επιδίδεται η ισραηλινή κυβέρνηση για να διευρύνει σε έκταση το καταστροφικό της έργο στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και να το συνεχίσει για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί.
Την ώρα που τις τελευταίες ημέρες οι τηλεπικοινωνίες στη Γάζα ήταν κομμένες εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων που επέβαλε ο πλήρης αποκλεισμός της Λωρίδας και ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις πατώντας κυριολεκτικά επί πτωμάτων άδειαζαν τα νοσοκομεία της βόρειας Γάζας το ένα μετά το άλλο (με το πρόσχημα της δραστηριότητας και παρουσίας τρομοκρατών της Χαμάς σ’ αυτά), η διεθνής κοινότητα αύξανε την πίεση προς την ισραηλινή κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι παρά τις προσπάθειες των ισραηλινών δυνάμεων να παρουσιάσουν αποδεικτικά στοιχεία ότι η Χαμάς διατηρούσε διοικητικό κέντρο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, όσα στοιχεία έδωσαν στη δημοσιότητα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη στοχοθέτηση των νοσοκομείων.
Τι απαντά ο ΟΗΕ στις αιτιάσεις του Ισραήλ
Πέραν του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που με ανακοινώσεις τους υποστήριξαν πως ο πληθυσμός της Γάζας βρίσκεται στα πρόθυρα λιμοκτονίας και κινδυνεύει από μολυσματικές ασθένειες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έκανε το πρώτο καθοριστικό βήμα για να υπάρξει ουσιαστική βοήθεια προς τους κατοίκους της Γάζας καλώντας να υπάρξουν άμεσα ανθρωπιστικές παύσεις πυρός. Στις αιτιάσεις του Ισραήλ πως ήδη εφαρμόζει παύσεις πυρός και ανοίγει ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ο ΟΗΕ απάντησε πως οι επιχειρήσεις παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να γίνονται με συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων μερών και όχι μονομερώς. Παράλληλα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ξεκαθάρισε τα έξι συγκεκριμένα σημεία σχετικά με το τι ακριβώς αναμένει από το Ισραήλ η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Μπορέλ παρουσίασε πλάνο που ζητάει: να μη συρρικνωθεί η εδαφική έκταση της Γάζας, να μη διατηρήσει εκεί το Ισραήλ μακροχρόνια δύναμη ασφαλείας, να μην υπάρξει καμία υποχρεωτική μετεγκατάσταση των κατοίκων της Γάζας, να αναλάβει μια ενιαία Παλαιστινιακή Αρχή τη Δυτική Οχθη και τη Γάζα, να συμμετέχουν οι ηγέτες των αραβικών κρατών και της Ευρώπης.
Στριμωγμένη η κυβέρνηση Νετανιάχου
Η ισραηλινή ηγεσία έχει αρχίσει να αισθάνεται πραγματική πίεση από τη διεθνή κοινότητα και τους συμμάχους της. Ανακοινώθηκε ότι η απόφαση να επιτραπεί η μεταφορά καυσίμων στη Γάζα ελήφθη από την κλειστή ομάδα που διαχειρίζεται τις επιχειρήσεις και ήρθε έπειτα από πιέσεις των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε ένταση στην κυβέρνηση (μερικά 24ώρα πριν ο ακροδεξιός υπουργός Μπεν Γκβιρ υποστήριζε ότι τα καύσιμα είναι όπλα για τη Χαμάς), που πιέζεται επίσης και για τους ομήρους, δύο εκ των οποίων βρέθηκαν νεκροί κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα (σύμφωνα με το Ισραήλ).
Το Ισραήλ, θέλοντας να κερδίσει κατά τα φαινόμενα λίγο περισσότερο χρόνο για να περάσουν οι στρατιωτικές του επιχειρήσεις στην επόμενη φάση (να προχωρήσουν δηλαδή και στη νότια Γάζα), έδωσε το πράσινο φως για να περνούν δύο βυτιοφόρα με καύσιμα στη Γάζα κάθε μέρα. Παράλληλα βέβαια έκανε και τις πρώτες κινήσεις για την επέκταση των επιχειρήσεών του προς τα νότια, καλώντας με φυλλάδια τους κατοίκους περιοχών πέριξ της Χαν Γιουνίς να εκκενώσουν τα σπίτια τους, ενώ σύμφωνα με αναφορές έπληξε ένα σχολείο στα νότια της πόλης της Γάζας όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες εκτοπισμένοι και σύμφωνα με το Al Jazeera χτυπούσε περιοχές στη Ράφα στον νότο. Οι ισραηλινές δυνάμεις στο ίδιο χρονικό διάστημα επέκτειναν τις επιχειρήσεις τους και στη Δυτική Οχθη, χτυπώντας την Τζενίν και κάνοντας συλλήψεις στη Ραμάλα. Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 12.000 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων περίπου 5.000 παιδιά και 3.000 γυναίκες, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 30.000.
Χρήστος Στασινόπουλος