Επίθεση κατά βάσεων των ΗΠΑ. Τραμπ: Θα επιβάλουμε νέες οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη – Αναλυτές: Η Τεχεράνη απέφυγε εσκεμμένα να πλήξει αμερικανικές δυνάμεις – Ιράκ: Δύο ρουκέτες έπληξαν την Πράσινη Ζώνη στη Βαγδάτη

Νέες κυρώσεις κατά του Ιράνπροανήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του, μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Τεχεράνη σε δύο αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ. Παράλληλα, γνωστοποίησε πως δεν υπήρξαν θύματα από τα πυραυλικά χτυπήματα.

«Όσο είμαι πρόεδρος των ΗΠΑ, το Ιράν δεν θα έχει τη δυνατότητα να κατέχει πυρηνικά όπλα», με αυτή τη φράση ξεκίνησε το διάγγελμά του ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας μία πάγια θέση του.

Αναφερόμενος στην επίθεση του Ιράν, διευκρίνισε ότι «δεν υπήρξαν θύματα από τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις, χάρη στα μέτρα προφύλαξης που λάβαμε». Η Τεχεράνη διατείνεται πως υπήρξαν πολλές αμερικανικές απώλειες.

Συνεχίζοντας, ο πλανητάρχης κατήγγειλε το Ιράν ως τον κύριο «σπόνσορα της τρομοκρατίας», ενώ, παράλληλα, έκανε λόγο και για «απειλή στον πολιτισμένο κόσμο»

«Αυτή κατάσταση θα σταματήσει εδώ και τώρα», πρόσθεσε.

Σχετικά με τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμάνι, τόνισε ότι επρόκειτο περί δική του εντολής, ενώ χαρακτήρισε τον Ιρανό υποστράτηγο «τρομοκράτη» και ενορχηστρωτή τρομοκρατικών επιθέσεων.

«Τον σταματήσαμε, έπρεπε να το κάνουμε».

Ο Τραμπ προανήγγειλε και την επιβολή νέων σκληρών οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν, που – όπως είπε – «προκάλεσε αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή».

«Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία πρέπει να αντιληφθούν τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης», σημείωσε, ακόμη και τόνισε ότι εντός της ημέρας θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να έχει «πιο ενεργό ρόλο στη Μέση Ανατολή».

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να στείλει στο Ιράν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Δεν μπορείτε και δεν θα χρησιμοποιήσετε πυρηνικά όπλα», είπε.

«Το Ιράν φαίνεται ότι υποχωρεί, κάτι που είναι θετικό για όλες τις πλευρές και κάτι πολύ καλό για τον κόσμο», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Να σημειωθεί πως οι ειδικοί αναλυτές είχαν κρίνει νωρίτερα σήμερα πως σε περίπτωση που το Ιράν περιοριστεί σε αυτό το χτύπημα και δεν προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες, είναι πιθανή η σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης. 

Η στάση που τήρησε ο Τραμπ κατά το διάγγελμά του οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ δεν θα απαντήσουν στις επιθέσεις.

 

Αναλυτές: Η Τεχεράνη απέφυγε εσκεμμένα να πλήξει αμερικανικές δυνάμεις

Διαδήλωση στη Βαγδάτη μετά την ιρανική επίθεση

Η Τεχεράνη θεωρείται ότι απέφυγε εσκεμμένα να πλήξει αμερικανικές δυνάμεις στην πυραυλική επίθεση εναντίον στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, δηλώνουν πηγές.

Το Ιράν πιστεύεται να απέφυγε σκοπίμως να προκαλέσει θύματα στο αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό κατά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ, ανέφεραν αμερικανικές πηγές και πηγές ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με γνώση των εκτιμήσεων υπηρεσιών πληροφοριών.

Το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ σε απάντηση στη δολοφονία από την Ουάσινγκτον του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, δήλωσαν σήμερα ότι οι Ιρανοί πιστεύεται ότι στόχευσαν τις επιθέσεις τους ώστε να αστοχήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις. Σκοπός ήταν να αποτραπεί η κρίση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, δείχνοντας την ίδια στιγμή την αποφασιστικότητα της Τεχεράνης να απαντήσει στην δολοφονία του Σουλεϊμανί.

Πηγή στην Ουάσινγκτον δήλωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ότι οι αρχικές ενδείξεις ήταν πως δεν υπήρχαν αμερικανικές απώλειες από την εκτόξευση 22 βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους κατά των βάσεων του Άιν αλ-Άσαντ και Αρμπίλ, όπου σταθμεύουν ορισμένοι από τους 5.200 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ. Άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Τρεις πηγές ανέφεραν πως το Ιράν θεωρείται ότι επιχείρησε να πλήξει συγκεκριμένα τμήματα των βάσεων για να ελαχιστοποιήσει τα θύματα και ιδιαιτέρως να αποφύγει να προκαλέσει θύματα μεταξύ των Αμερικανών. Στην εκτίμηση αυτή συνηγορούν και υπηρεσίες πληροφοριών εντός του Ιράν, που επιβεβαιώνουν τον χαρακτήρα του σχεδίου της επίθεσης, πρόσθεσαν.

«Ήθελαν να απαντήσουν, αλλά πιθανότατα να μην κλιμακώσουν», τόνισε μία από τις αμερικανικές πηγές.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι τα αντίποινα ήταν «αναλογικά» και πως «έχουν ολοκληρωθεί». «Η δράση μας συνιστά νόμιμη αυτοάμυνα», τόνισε συμπληρώνοντας πως το Ιράν «δεν επιδιώκει κλιμάκωση ούτε πόλεμο».

Λίγο νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο διάγγελμά του δήλωσε πως φαίνεται ότι το Ιράν υποχωρεί καθώς, όπως είπε, προκλήθηκε η ελάχιστη ζημιά από τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις και πως δεν χάθηκαν ζωές ούτε Αμερικανών ούτε Ιρακινών.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ασπαστούν την ειρήνη με όλους που την επιδιώκουν», σημείωσε ο Τραμπ, συμπληρώνοντας ότι το Ιράν πρέπει να συνεργαστεί με κοινές προτεραιότητες όπως η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

 

Δύο ρουκέτες έπληξαν σήμερα το βράδυ την Πράσινη Ζώνη στη Βαγδάτη, την αυστηρά φυλασσόμενη και οχυρωμένη περιοχή όπου στεγάζονται οι ξένες πρεσβείες και κυβερνητικά κτήρια, μεταξύ άλλων η αμερικανική πρεσβεία, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δύο ρουκέτες Κατιούσα έπεσαν εντός της Πράσινης Ζώνης χωρίς να προκληθούν θύματα. Θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες», υπογράμμισε ο ιρακινός στρατός στην ανακοίνωσή του.

Ιρακινές αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο Reuters πως οι ρουκέτες προκάλεσαν φωτιά μέσα στην Πράσινη Ζώνη και τουλάχιστον μία από τις ρουκέτες έπεσε 100 μέτρα μακριά από την αμερικανική πρεσβεία.

Πρόκειται για την τρίτη επίθεση στην ίδια περιοχή μετά τη δολοφονία του Ιρανού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή πριν από πέντε μέρες στην ιρακινή πρωτεύουσα.