Επέλαση της γρίπης στην Ελλάδα με 38 νεκρούς – ΣτΕ: Στην Ολομέλεια η απομάκρυνση Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Στιγμιότυπο από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, Αρχείο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι συνολικοί θάνατοι από γρίπη είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ωστόσο παρουσιάζεται έξαρση τις τελευταίες εβδομάδες. Τι πρέπει να προσέξουμε

Έξαρση παρουσίασε η γρίπη το διάστημα 27/-2/2/2020 στη χώρα, με το ιό να δείχνει μια δυναμική επέλαση προκαλώντας 17 θανάτους ή 38 από την αρχή του Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή τα σοβαρά κρούσματα έφτασαν τα 151 με 136 να νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ. Τα νούμερα αυτά δείχνουν ότι η γρίπη εξαπλώνεται ανησυχητικά, όμως σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα δείχνουν ότι η κατάσταση είναι σχετικά ελεγχόμενη.

Συγκεκριμένα, την αντίστοιχη περσινή εβδομάδα και ειδικότερα το διάστημα 28/1-3/2/2019 είχαμε 18 θανάτους και συνολικά από την αρχή του Οκτωβρίου του 2018 τα θύματα ήταν 37. Επίσης αντίστοιχα τα σοβαρά κρούσματα ήταν 173 και τα 165 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, δηλαδή φέτος οι σχετικές εισαγωγές ήταν 17,5% λιγότερες.

Να αναφέρουμε επίσης ότι στα στοιχεία που παρουσίασε φέτος ο ΕΟΔΥ υπάρχει και ένα σχετικό “λάθος” καθώς ενώ φαίνονται μέχρι τις 2/2 να σημειώνονται 17 επιπλέον θάνατοι σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σε άλλη αναφορά του κάνει λόγο για 15 θανάτους. Το σφάλμα αφορά την προσθήκη άλλων δυο θανάτων που σημειώθηκαν μετά την περίοδο αναφορά δηλαδή μετά τις 2 Φεβρουαρίου. Έτσι σε απόλυτα νούμερα, φαίνεται ότι οι θάνατοι μέχρι και τις 2/2/2020 ήταν 36, δηλαδή ένα λιγότερος σε σχέση με πέρυσι.

Ένα ακόμη σημείο που χρήζει προσοχής σχετικά με την επιθετικότητα της νόσου αφορά τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί. Από την αρχή Οκτωβρίου 2019 μέχρι και τις 2 Φεβρουαρίου έχουν ελεγχθεί συνολικά 1559 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία ενώ αντίστοιχα το διάστημα Οκτώβριος 2018-3 Φεβρουαρίου 2019 είχαν ελεγχθεί 1472. Από τα φετινά δείγματα, τα 461 (29,6%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ειδικότερα τα 407 (88,3%) ήταν τύπου Α και τα 54 (11,7%) τύπου Β. Την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο τα 454 (30,8%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ειδικότερα τα 450 (99,1%) ήταν τύπου Α και τα 4 (0,9%) τύπου Β.

Διαπιστώνεται λοιπόν ότι φέτος ότι το ποσοστό των ασθενών που είναι θετικοί στη γρίπη είναι σχετικά χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι.

Επίσης σημαντικό είναι το στοιχείο ότι κατά την περίοδο Οκτώβριος 2018-3 Φεβρουαρίου 2019 από τα 165 σοβαρά κρούσματα τα οποία εισήχθηκαν σε ΜΕΘ μόλις τα 24 (15%) είχαν κάνει εμβόλιο. Φέτος το αντίστοιχο διάστημα από τα 131 που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ήταν εμβολιασμένοι τουλάχιστον οι 50 (43%).

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει επίσης ότι με βάση την επιδημιολογική επιτήρηση της θνησιμότητας στην Ελλάδα κατά την εβδομάδα 5/2020 (27 Ιανουαρίου – 02 Φεβρουαρίου 2020), η θνησιμότητα στην Ελλάδα από όλες τις αιτίες παρουσίασε αύξηση, φτάνοντας τους 2.940 θανάτους ή +2,7% πάνω από το αναμενόμενο για την εποχή. Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης εκτιμάται ότι οφείλεται στη γρίπη. Όμως να σημειώσουμε ότι η εκτίμηση για τους αναμενόμενους θανάτους είναι θεωρητική και ότι παρόμοιες αυξήσεις στη θνησιμότητα έχουν παρατηρηθεί και σε προηγούμενα έτη, ιδιαίτερα σε περιόδους με επικράτηση του ιού γρίπης Α(Η3Ν2). Μάλιστα πέρυσι το τέλος Ιανουαρίου η θνησιμότητα ήταν σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με φέτος.

Εν κατακλείδι θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η περίοδος χρειάζεται σημαντική προσοχή καθώς μπορεί η έξαρση της γρίπης να καθυστέρησε λίγο σε σχέση με πέρυσι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει επικινδυνότητα.

 

ΣτΕ: Στην Ολομέλεια η απομάκρυνση Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

H Βασιλική Θάνου.

Η απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου και άλλων τριών μελών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να συζητηθούν σήμερα οι αιτήσεις της Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου και τριών άλλων μελών από την παλαιά διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθούν τόσο οι αποφάσεις με τις οποίες απομακρύνθηκαν από τις θέσεις που κατείχαν, όσο και αυτές με τις οποίες τοποθετήθηκαν νέα πρόσωπα στις θέσεις τους.

Αναλυτικότερα, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η τέως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, η τέως αντιπρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής ‘Αννα Νάκου, αλλά και οι δυο μέλη της, ο Νικόλαος Ζευγώλης και ο Ιωάννης Παύλοβιτς.

Και οι τέσσερεις ζητούν να ακυρωθεί η έκπτωσή τους από τα συγκεκριμένα αξιώματα, υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του ασυμβιβάστου που καθιερώνεται με τον νόμο 4623/2019 παραβιάζει σειρά διατάξεων τόσο της κοινοτικής όσο και της ελληνικής νομοθεσίας, ενώ κάνουν λόγο για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.

Ακόμη, ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο, αλλά και ως φωτογραφικές, οι αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης με τις οποίες αφενός διορίστηκε πρόεδρος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο Ιωάννης Λιανός και αντιπρόεδρος η Καλλιόπη Μπενετάτου.