Εξώδικο αστυνομικών στα νησιά εναντίον Χρυσοχοΐδη, Μηταράκη και Κικίλια: «Είστε ανεπαρκείς και θα λογοδοτήσετε» – Θεοδωρικάκος: Τίποτα δεν θα είναι ίδιο, όταν… 0`

Απασφάλισαν οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων από Λέσβο, Χίο, Σάμο, Νότιας και Βόρειας Δωδεκανήσου, στέλνοντας εξώδικο εναντίον των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης, Υγείας αλλά και κατά του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, όπως επίσης κατά Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων και Γενικών Επιθεωρητών και Αστυνομικών Διευθυντών.

Οι αστυνομικοί υπάλληλοι στηλιτεύουν την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά με φόντο το προσφυγικό/μεταναστευτικό, καλώντας τους αρμόδιους υπουργούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους λόγω και της ταχείας εξάπλωσης του κορονοϊού. «Έχουμε αρχίσει να αμφιβάλουμε αν πέρα από τα γραφεία σας έχετε αντίληψη της θλιβερής κι απαράδεκτης τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και για την δημόσια υγεία, κατάστασης που επικρατεί στα νησιά μας» σχολιάζουν καυστικά.

Κατηγορούν όσους προειδοποιούν δια του εξωδίκου ότι «αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων» και πως κι είναι θέμα χρόνου να λογοδοτήσουν για την ανεπάρκεια τους και τα ελλιπή μέτρα φύλαξης και υγιεινής των κρατουμένων.

Περιγράφουν δε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις συνθήκες κράτησης προσφύγων και μεταναστών, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και οδηγούν στην «έκρηξη» υγειονομικής βόμβας. «Κύριοι, έχουμε αρχίσει να αμφιβάλουμε αν πέρα από τα γραφεία σας έχετε αντίληψη της θλιβερής κι απαράδεκτης τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και για την δημόσια υγεία, κατάστασης που επικρατεί στα νησιά μας. Για το λόγο αυτό σας αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή α) στην Μυτιλήνη βρίσκονται σε αρματαγωγό 502 αλλοδαποί, β) στη Χίο βρίσκονται συνολικά 258 αλλοδαποί εκ των οποίων 136 4 άτομα σε δημοτικό ακίνητο με μία τουαλέτα και 122 άτομα σε υπαίθριο χώρο της ζώνης Λιμένος Χίου και εντός υπηρεσιακών λεωφορείων που εξυπηρετούνται από 2 χημικές τουαλέτες γ) στη Σάμο βρίσκονται 93 αλλοδαποί σε αίθουσα του Λιμεναρχείου Σάμου χωρίς τουαλέτα και ύδρευση δ) στη Ρόδο βρίσκονται 38 αλλοδαποί στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης ε) στην Σύμη βρίσκονται 21 αλλοδαποί στο μπαλκόνι του Αστυνομικού Τμήματος και στ ) στο Καστελόριζο των 400 κατοίκων, βρίσκονται 100 αλλοδαποί τύποις κρατούμενοι να τριγυρνούν ωσάν τουρίστες στο νησί ελλείψει υποδομής κι αστυνομικού προσωπικού για τη φύλαξη τους, ζ) στην Κω βρίσκονται 150 αλλοδαποί σε αίθουσα αναμονής επιβατών στο λιμάνι , με 2 τουαλέτες και η) στην Λέρο βρίσκονται 252 αλλοδαποί σε ένα υπόστεγο στο Λιμάνι του νησιού με 2 χημικές τουαλέτες» καταγγέλλουν.

Ως προς την πανδημία, σημειώνουν: «Τη στιγμή που κι η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει την πανδημία του Covid19 και καθημερινά ανακοινώνονται προληπτικά μέτρα από το Υπουργείο Υγείας, όπως η 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, είναι εγκληματική η αδιαφορία και η αμέλεια σας όταν σας κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την δημόσια υγεία με τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στους χώρους που βρίσκονται οι ανωτέρω αλλοδαποί».

«Πρέπει ν’ αντιληφθείτε ότι δεν είναι πρόβλημα μόνο δικό μας είναι και πρόβλημα ΣΑΣ έχετε άμεση ευθύνη για όσα συμβαίνουν στα νησιά μας, δεν μπορείτε και δεν πρέπει να αφήνετε την αντιμετώπιση του μόνο στις τοπικές Υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας. Χρειάζονται καίριες παρεμβάσεις για την ΑΜΕΣΗ αποσυμφόρηση των νησιών» συνιστούν και καταλήγουν προειδοποιώντας ότι «δεν θα ανεχθούμε πλέον την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και δημόσια τάξη κατάσταση».

 

Θεοδωρικάκος: Τίποτα δεν θα είναι ίδιο, όταν τελειώσει η κρίση με τον κορονοϊό

Θεοδωρικάκος εκλογές Τσίπρας εκλογικός νόμος

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1 ήταν το πρωί του Σαββάτου ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αναφερόμενος στην επιδημία του κορονοϊού τόνισε ότι «Είναι μια έκτακτη κρίση για την Ελλάδα, όπως και για όλον τον κόσμο και θα την αντιμετωπίσουμε με σχέδιο και μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις. Στόχος είναι να είμαστε όλοι εδώ, όταν τελειώσει αυτή η κρίση».

Σε ότι αφορά την λειτουργία των ΚΕΠ, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε ότι «από την Δευτέρα τα ΚΕΠ θα λειτουργούν με ωράριο 07:30-15:00 και μόνο με ραντεβού που θα έχουν κλείσει οι πολίτες, ώστε να αποφευχθεί να υπάρχει συνωστισμός στις εν λόγω υπηρεσίες που εξυπηρετούν πολλούς πολίτες».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι σταδιακά όλες οι δημόσιες υπηρεσίες παίρνουν μέτρα προς αποφυγή του συγχρωτισμού, καθώς αυτό αποτελεί βασικό μέτρο προφύλαξης του πληθυσμού.

Όπως σημείωσε ο Υπ. Εσωτερικών, «ήδη ανακοινώσαμε παράταση στην ρύθμιση για την δήλωση τετραγωνικών μέτρων για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών», ενώ αναφερόμενος στα μέτρα για τους υπαλλήλους, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «πέρα από την άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, θα δοθεί ειδική άδεια σε όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν σοβαρά νοσήματα, όπως ο καρκίνος, προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία τους».

«Σε ότι αφορά τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, οι συνεδριάσεις θα γίνονται μόνο με τηλεδιάσκεψη ή κεκλεισμένων των θυρών, ενώ δίδεται η ευχέρεια για λήψεις αποφάσεων δια περιφοράς», ανέφερε ο Υπ. Εσωτερικών.

Για την καθαριότητα, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «οι Δήμοι έχουν κληθεί να οργανώσουν σε δύο βάρδιες το προσωπικό, ώστε εάν κάποιοι νοσήσουν, να υπάρξουν υπάλληλοι που θα κάνουν την αποκομιδή», ενώ όπως είπε υπάρχει ευχέρεια για απευθείας αναθέσεις σε ιδιώτες προκειμένου να μην υπάρξει σώρευση σκουπιδιών.

Ο Υπ. Εσωτερικών κάλεσε Δήμους και Περιφέρειες να αξιοποιήσουν την έκτακτη κρατική χρηματοδότηση που δόθηκε προκειμένου να υπάρξουν μέτρα θωράκισης του πληθυσμού.

«Αυτή η κρίση θα έχει βαρύτατες οικονομικές συνέπειες, όταν τελειώσει όλα θα είναι διαφορετικά, τίποτα δεν θα είναι ίδιο την επόμενη ημέρα, αλλά αυτό που προέχει είναι να σώσουμε και την τελευταία ανθρώπινη ζωή. Αυτό πρέπει να το δουν και τα ευρωπαϊκά όργανα, όπως έχουν ήδη τονίσει και ο Πρωθυπουργός και ο Υπ. Οικονομικών», σχολίασε αναφερόμενος στην ανάγκη για την λήψη μέτρων ενίσχυσης επιχειρήσεων που πλήττονται από την επιδημία.

«Έχουμε ανηφόρα μπροστά μας και πρέπει όλοι μαζί συντονισμένα να δουλέψουμε για να την αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών, κάνοντας έκκληση και στους πολίτες για τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και των προφυλάξεων, ώστε να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα.

«Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού θα νοσήσει, αυτό λένε οι επιστήμονες. Αυτό που θέλουμε είναι να μην νοσήσουν όλοι μαζί, ώστε να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας», επεσήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Εκτός από τον κορονοϊό, αντιμετωπίζουμε και άλλες προκλήσεις, στις οποίες επίσης πρέπει να επιτύχουμε», είπε με νόημα ο κ. Θεοδωρικάκος, λέγοντας ότι «ορθώς η Κυβέρνηση πήρε απόφαση για ματαίωση των παρελάσεων, λόγω του κορονοϊού και του συγχρωτισμού», καλώντας όμως όλους τους Έλληνες «να αναρτήσουν από μια ελληνική σημαία σε κάθε σπίτι και κάθε μπαλκόνι, για να σταλεί σε όλους ένα μήνυμα εθνικής ενότητας».