Εξόριστοι στη χώρα τους: Πάνω από 50 εκατ. οι εσωτερικά εκτοπισμένοι από πολέμους και καταστροφές – Ελ Σαλβαδόρ: Οι εικόνες με στοιβαγμένους κρατουμένους με μάσκες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου

Εξόριστοι στη χώρα τους: Πάνω από 50 εκατ. οι εσωτερικά εκτοπισμένοι από πολέμους και καταστροφές
Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν των προσφύγων (26 εκατ.) σε παγκόσμιο επίπεδο

Πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώθηκαν και ζουν σήμερα εξόριστοι μέσα στις ίδιες τους τις χώρες, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν από ένοπλες συρράξεις ή καταστροφές, πληθυσμός εξαιρετικά ευάλωτος στους κινδύνους που συνδέονται με την πανδημία του νέου κορονοϊού, τονίζουν σε έκθεσή τους που δίνουν στη δημοσιότητα την Τρίτη 28/4 το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικών Εκτοπισμών (internal Displacement Monitoring Center, iDMC) και το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC).

Όχι λιγότεροι από 33,4 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τις εστίες τους το 2019, μένοντας εντός των συνόρων της χώρας τους. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από το 2012. Το σύνολο των εσωτερικά εκτοπισμένων διογκώθηκε έτσι στα 50,8 εκατομμύρια, αριθμό που αποτελεί νέο ρεκόρ, καταγράφει η ετήσια έκθεση των iDMC και NRC.

Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν των προσφύγων (26 εκατ.) σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνουν επίσης. Οι εκτοπισμένοι «είναι συχνά άνθρωποι εξαιρετικά ευάλωτοι, που ζουν σε κέντρα υποδοχής με πρόβλημα υπερπληθυσμού, σε πρόχειρα καταλύματα και άτυπους καταυλισμούς κι έχουν ελάχιστη, αν όχι καμία, πρόσβαση σε ιατρικές φροντίδες», τόνισε η διευθύντρια του iDMC, η Αλεξάντρα Μπίλακ, στο δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση του κέντρου. «Η παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού τούς κάνει ακόμη πιο ευάλωτους», αφού επιδεινώνει «τις ήδη επισφαλείς συνθήκες ζωής τους και περιορίζει περαιτέρω την πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες και στην ανθρωπιστική βοήθεια», συμπλήρωσε.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, από τα 33,4 εκατομμύρια των νέων εσωτερικά εκτοπισμένων, 24,9 εκατ. αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Τα 4,5 εκατ. πέταξαν στους δρόμους ο κυκλώνας Φάνι, ο οποίος σάρωσε την Ινδία και το Μπανγκλαντές, οι κυκλώνες Ιντάι και Κένεθ στη Μοζαμβίκη και ο τυφώνας Ντόριαν στις Μπαχάμες. Άλλα δύο εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας καταρρακτωδών βροχών και πλημμυρών στην Αφρική.

Η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων αυτών έφυγε εσπευσμένα προτού χτυπήσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και μπόρεσε να επιστρέψει. Λίγοι περισσότεροι από 5 εκατ. άνθρωποι θεωρούνταν εσωτερικά εκτοπισμένοι εξαιτίας φυσικών καταστροφών στα τέλη του 2019.

Εν μέσω της πανδημίας, σημείωσε η Αλεξάντρα Μπίλακ, εγείρεται ο κίνδυνος να ενσκήψουν προβλήματα ως προς την εσπευσμένη απομάκρυνση ανθρώπων προτού χτυπήσει μια φυσική καταστροφή, αφού το να συσσωρεύονται σε καταφύγια θα αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης. «Θα είναι δύσκολο να βρεθεί ισορροπία μεταξύ της ανθρωπιστικής βοήθειας και του αγώνα εναντίον της εξάπλωσης της πανδημίας», εκτίμησε η διευθύντρια του iDMC σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παράλληλα, 8,5 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν πέρυσι στο εσωτερικό των χωρών τους εξαιτίας ένοπλων συγκρούσεων σε 61 κράτη, ανάμεσά τους τη Συρία, τη ΛΔ Κονγκό, την Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν και την Μπουρκίνα Φάσο, με το σύνολό τους να φθάνει τα 45,7 εκατομμύρια. Τα 6,5 εκατ. εξ αυτών βρίσκονται στη Συρία, χώρα όπου μαίνεται πόλεμος τα τελευταία εννέα χρόνια.

Ο Γιαν Έγκελαντ, επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, έκανε λόγο για «αποτυχία επικών διαστάσεων» από πλευράς της διεθνούς κοινότητας να προστατεύσει τους ξεριζωμένους, «τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο». «Στην εποχή του κορονοϊού, η συνεχιζόμενη πολιτική βία είναι απόλυτα παράλογη», πρόσθεσε, απευθύνοντας με τη σειρά του έκκληση να επιδιωχθεί κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και η έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων σε όλες τις περιοχές όπου μαίνονται ένοπλες συρράξεις

 

Ελ Σαλβαδόρ: Οι εικόνες με στοιβαγμένους κρατουμένους με μάσκες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου

Ελ Σαλβαδόρ: Οι εικόνες με στοιβαγμένους κρατουμένους με μάσκες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου

Οι κρατούμενοι φαίνονται να φορούν μόνο τα εσώρουχά τους και μάσκες και είναι καθισμένοι στο πάτωμα κολλητά ο ένας στον άλλο

Ομάδες και οργανισμοί υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έβαλαν στο στόχαστρο τη Δευτέρα 27/4 τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, για τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών από την προεδρία στις οποίες φαίνονται ημίγυμνοι και στοιβαγμένοι κρατούμενοι φυλακών, ως μέρος της τιμωρίας τους για το ξέσπασμα ταραχών στο κατάστημα κράτησης.

Οι κρατούμενοι φαίνονται να φορούν μόνο τα εσώρουχά τους και μάσκες και είναι καθισμένοι στο πάτωμα κολλητά ο ένας στον άλλο. Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στον επίσημο λογαριασμό του προέδρου Nayib Bukele στο Twitter το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τις οργανώσεις να σημειώνουν ότι καταστρατηγούνται όλα τα μέτρα που έχει λάβει η ίδια η κυβέρνηση για τον περιορισμό του κορονοϊού.

Κρατούμενοι στο Ελ ΣαλβαδόρΚρατούμενοι στο Ελ Σαλβαδόρ

Σύμφωνα με το Reuters, οι κρατούμενοι είναι μέλη συμμοριών, μεταξύ αυτών και της διαβόητης MS-13, ενώ ο πρόεδρος φέρεται να έχει διατάξει ακόμη και τον εγκλεισμό τους σε σφραγισμένα ατσάλινα κελιά και να έχει δώσει την άδεια να τους ασκηθεί «θανάσιμη βία» από τους φύλακες.

Το περιστατικό αυτό εντείνει τη δυσαρέσκεια ανθρωπιστικών οργανώσεων έναντι του Bukele, ο οποίος κατηγορείται πως αγνοεί τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας του, ενώ πρόσφατα χρησιμοποίησε τον στρατό για να εκφοβίσει το Κογκρέσο.