Εξοικονομώ, Αυτονομώ: Πότε… έρχεται ο νέος Οδηγός; – Νέο μοντέλο στήριξης επιχειρήσεων για να αποφευχθούν τα λουκέτα και απολύσεις

Εξοικονομώ - Αυτονομώ

Το νέο Εξοικονομώ – Αυτονομώ… έρχεται! Τα μάτια σας δεκατέσσερα.

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να γίνει η προδημοσίευση του Οδηγού εφαρμογής του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ενώ η πλατφόρμα για την υποδοχή αιτήσεων υπαγωγής θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ως το τέλος Ιουνίου θα γίνει η προδημοσίευση του Οδηγού εφαρμογής του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ενώ η πλατφόρμα για την υποδοχή αιτήσεων υπαγωγής θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) για την «έξυπνη» χρηματοδότηση ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων στην Ελλάδα.

«Έχουμε σχεδιάσει ένα τεράστιο κύμα αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το τρέχον και το επόμενο ΕΣΠΑ. Όμως τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα γι αυτό και θα χρειαστούμε νέες πηγές χρηματοδότησης. Ένα παράδειγμα είναι η αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου με αποπληρωμή της επένδυσης από το όφελος που προκύπτει μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας», ανέφερε ο υπουργός.

Το Εξοικονομώ – Αυτονομώ και τα οφέλη των επενδύσεων

Σημείωσε δε ότι τα οφέλη των επενδύσεων στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, εκτός από την μείωση των ρύπων περιλαμβάνουν την αναζωογόνηση του κατασκευαστικού κλάδου και τη μείωση του κόστους της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο Δημήτριος Αθανασίου, Εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως είναι υπό αναθεώρηση η Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την αύξηση του στόχου μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2030 στο 55 % σε σχέση με το 1990 (από 42 % που ήταν πριν).

Έκανε λόγο για θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια που νοικιάζονται ή πωλούνται κάτι που όπως είπε χρειάζεται χρόνο για να αφομοιωθεί από την αγορά και χρήμα για την ενίσχυση των ιδιοκτητών ακινήτων που θα υποχρεωθούν σε αναγκαστική ανακαίνιση των κτιρίων τους.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, αφού απέδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση για το σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για καθυστερήσεις στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας που θα πρέπει όπως είπε να αντιμετωπιστούν προκειμένου η χώρα μας να συμβαδίσει με τις διεθνείς εξελίξεις.

Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα»

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου, την ενεργοποίηση των εταιριών ενεργειακών υπηρεσιών κ.α. ενώ τόνισε την ανάγκη για συνολική και όχι μόνο ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Δημήτρης Σταμάτης σημείωσε πως το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ ξεκινά με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΤΠΔ ενώ τόνισε πως αν οι πόροι απορροφηθούν γρήγορα, το πρόγραμμα θα επεκταθεί.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ Λάμπρος Πυργιώτης ανέφερε εξάλλου ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι χρειάζεται υπερδιπλασιασμός των κτιριακών ανακαινίσεων κατά τη δεκαετία που διανύουμε κάτι που προϋποθέτει την εφαρμογή έξυπνων λύσεων και την πλέον αποδοτική χρήση της διαθέσιμης δημόσιας χρηματοδότησης.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ Σπύρος Οικονόμου ανέφερε ότι η σύγχρονη έρευνα αποσκοπεί σε κτίρια που παράγουν περισσότερη ενέργεια από αυτήν που καταναλώνουν.

 

Νέο μοντέλο στήριξης επιχειρήσεων για να αποφευχθούν τα λουκέτα και απολύσεις

Στο σημερινό τραπέζι του Eurogroup

Το νέο μοντέλο με μόνιμα μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την αποτροπή λουκέτων στην αγορά και απολύσεων το οποίο θα αντικαταστήσει τα οριζόντια μέτρα στήριξης που εφαρμόστηκαν την περίοδο της πανδημίας αναμένεται να εξετάσει το Eurogroup στην πρώτη  διά ζώσης συνεδρίαση (από τον Σεπτέμβριο του 2020) στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Σήμερα αναμένεται και η «ετυμηγορία» του οίκου αξιολόγησης Moody΄ς  η οποί αναμένεται να αποτελέσει το «κλειδί» για τη διατήρηση του  θετικού  momentum για την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη και την πορεία προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Στο σημερινό τραπέζι του Eurogroup θα βρίσκεται η έκθεση με τις εαρινές προβλέψεις από την Κομισιόν που θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για τον διάλογο περί νέων ενέσεων ρευστότητας για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο των «ζόμπι» επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένες αποφάσεις για τις κινήσεις στην οικονομία την επόμενη ημέρα δεν θα ληφθούν καθώς οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας είναι απρόβλεπετες και το σκηνικό ρευστό αλλά  οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εκπέμψουν σήμα για προώθηση νέου τύπου προγραμμάτων χωρίς βαρύ δημοσιονομικό κόστος που θα εστιάζουν σε ενισχύσεις κλάδων και τομέων της οικονομικής δραστηριότητας με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα και υψηλή προστιθέμενη αξία.

Στη παρούσα φάση με την υγειονομική κρίση να μην εμφανίζει σημάδια σταθερής και ταχείας αποκλιμάκωσης κοινή πεποίθηση είναι ότι τα μέτρα ανάσχεσης των επιπτώσεων από την πανδημία πρέπει να συνεχιστούν με την προϋπόθεση ότι θα είναι στοχευμένα και με αλλαγές στο μίγμα και στα εργαλεία. Η συζήτηση για το σχέδιο δράσης θα μεταφερθεί και στο Ecofin που συνέρχεται την επομένη μέρα  Σάββατο 22 Μαΐου, με πιο διευρυμένη ατζέντα. Στο τραπέζι των «19» θα βρεθεί η έκθεση με τις εαρινές προβλέψεις από την Κομισιόν που αποτελεί τη βάση του διαλόγου για τις ενέσεις ρευστότητας στην αγορά και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας καθώς οργανισμοί, αναλυτές και οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ισχυρούς κλυδωνισμούς στην ευρωπαική οικονομία και την αγορά εργασίας μετά την απόσυρση της κρατικής χρηματοδότησης.

Πάντως δεν αναμένεται να υπάρξει αλλαγή γραμμής πλεύσης για την δημοσιονομική ευελιξία που ενδεχομένως θα παραταθεί και το επόμενο έτος ενώ ανοίγει η μεγάλη συζήτηση για την αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας έτσι ώστε να μην αποτελούν τροχοπέδη σε δημοσιονομικά μέτρα που στηρίζουν την ανάκαμψη είτε με αύξηση των δαπανών για επενδύσεις είτε με περιορισμο του φορολογικού βάρους.

Μια πρώτη συζήτηση για το θέμα έχει προγραμματιστεί για το Eurogroup της 17ης Ιουνίου το οποίο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την Ελλάδα καθώς θα αποφασίσει για την απελευθέρωση μίας ακόμη δόσης ύψους 644 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνουν ως δεδομένα τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους όπως θα φανεί άλλωστε από την 10η μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης που θα δοθεί την επόμενη Τετάρτη 26 Μαΐου στην δημοσιότητα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στις συνεδριάσεις του  Eurogroup και του Ecofin αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία για το μέγεθος της ζημίας συνολικά στην οικονομία και σε κρίσιμους κλάδους και να ενημερώσει για το κυβερνητικό σχεδιασμό που προβλέπει σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης από τον Ιούνιο.

Τα φθηνά δάνεια μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών, τα «κουρέματα» στα ενοίκια και τα επιδόματα αναστολής εργασίας αντικαθίστανται από την επιδότηση παγίων δαπανών και των δόσεων στα επιχειρηματικά δάνεια («Γέφυρα 2») και τα ειδικά προγράμματα για την εστίαση, τον τουρισμό Σημειώνεται ότι η ταμειακή επιβάρυνση του δημοσίου από τα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας έχει εκτιναχθεί φέτος στα 15 δισ. ευρώ η στο 7,2% του ΑΕΠ έναντι αρχικής πρόβλεψης στο προϋπολογισμό για 7,2 δις. ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*