Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Αυτά είναι τα βασικά κριτήρια επιδότησης – Προετοιμάζεται το νέο έργο για το παράκτιο πάρκο στο Φάληρο

Σπίτια στην Αθήνα

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η προδημοσίευση του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος που θα «τρέξει» από το Σεπτέμβριο.

Έτοιμος είναι ο οδηγός εφαρμογής του νέου κύκλου του προγράμματος ενίσχυσης των νοικοκυριών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας θα προχωρήσει πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα στην προ-δημοσίευση του οδηγού εφαρμογής ώστε από τον Σεπτέμβριο να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων.

Στις βασικές αλλαγές του νέου κύκλου, περιλαμβάνονται:

1. Καταργείται η χρονική προτεραιότητα υποβολής αιτήσεων ως κριτήριο για την υπαγωγή αιτήσεων στο πρόγραμμα.

2. Παραμένει ως κριτήριο χρηματοδότησης η αναβάθμιση κατά τρεις ενεργειακές κατηγορίες των κτιρίων.

3. Καθιερώνεται νέο σύστημα για την αξιολόγηση και την κατάταξη των αιτήσεων.

Με βάση το ειδικό σύστημα θα γίνεται συγκριτική αξιολόγηση των αιτήσεων των νοικοκυριών, με βάση ενεργειακά και κοινωνικά κριτήρια.

Πιο συγκεκριμένα θα λαμβάνονται υπόψη ο βαθμός εξοικονόμησης ενέργειας, οι βαθμοημέρες (οι περιοχές των κτιρίων με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες), η ενεργειακή κλάση του κτιρίου που διέθετε πριν την ένταξη του στο πρόγραμμα, η παλαιότητα της κατασκευής, το εισόδημα σε συνδυασμό και με ειδικά κοινωνικά κριτήρια όπως μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, εξαρτώμενα μέλη και μονογονεϊκή οικογένεια.

Κάθε κριτήριο θα έχει συγκεκριμένη βαρύτητα για τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε εκδήλωση του ΤΕΕ , έκανε γνωστό ότι ο νέος κύκλος αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών και σε επενδύσεις 1 δις. ευρώ

Επιπλέον, οι πόροι του Προγράμματος θα κατανεμηθούν ανά νομό, και όχι ανά περιφέρεια όπως πριν.

Για πρώτη φορά, επίσης στις επιλέξιμες δαπάνες εντάσσεται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση στο Εξοικονομώ και θα επιδοτείται.

 

Προετοιμάζεται το νέο έργο για το παράκτιο πάρκο στο Φάληρο – Τι θα αλλάξει στην περιοχή

Προετοιμάζεται το νέο έργο για το παράκτιο πάρκο στο Φάληρο - Τι θα αλλάξει στην περιοχή

Το έργο της δημιουργίας του “Οικολογικού Πάρκου” Φαλήρου, κόστους σχεδόν 200 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2021 της Περιφέρειας Αττικής και θα δημοπρατηθεί το επόμενο διάστημα.

Μία από τις σημαντικότερες αστικές αναπλάσεις της Αθήνας, αυτή που λαμβάνει χώρα στον Φαληρικό Όρμο, οδεύει ολοταχώς για τη Β’ φάση του έργου που θα δώσει και την τελική όψη στην περιοχή.

Το έργο της δημιουργίας του “Οικολογικού Πάρκου”, κόστους σχεδόν 200 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2021 της Περιφέρειας Αττικής και στόχος είναι το έργο να δημοπρατηθεί το επόμενο διάστημα. Στη συνέχεια στοχεύεται η ένταξη του στο ΕΣΠΑ 2021-2027 και πιο συγκεκριμένα στο υπό κατάρτιση νέο ΠΕΠ Αττικής, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από την Ε.Ε. στο τέλος του έτους.

Το έργο θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των μεγάλων ομίλων της χώρας καθώς πρόκειται για έργο μεγάλου προϋπολογισμού. Δεν είναι τυχαίο πως το έργο της πρώτης φάσης, κόστους 150 εκατ. ευρώ ανέλαβε η ΑΚΤΩΡ, ύστερα από διαγωνισμό της Περιφέρειας Αττικής το 2017.

Σήμερα τα έργα αυτά είναι σημαντικά προχωρημένα και αν δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις θα ολοκληρωθούν μέσα στη χρονιά.

Φαληρικός Όρμος: Γιγαντιαίο καταπράσινο πάρκο | Infokids.gr

Χέρι – χέρι Φάληρο και Ελληνικό

Η υλοποίηση του έργου του νέου παράκτιου πάρκου στο Φάληρο συμπίπτει με την εκκίνηση των έργων στο Ελληνικό και το μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό. Μαζί τα δύο πάρκα θα αποτελέσουν τους δύο σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου στα Νότια Προάστια του Μητροπολιτικού Συγκροτήματος της Αθήνας.

Στη Β’ φάση του έργου προβλέπεται η δημιουργία ενός μεγάλου παράκτιου άλσους της Αθήνας που θα διαθέτει 3.500 δέντρα και πάνω από 200.000 θάμνους.

Με την ολοκλήρωση των έργων το νέο Πάρκο του Φαληρικού Όρμου θα συνδεθεί (μέσω της Εσπλανάδας) με το Κέντρο Πολιτισμού Ι. Σ. Νιάρχος, την Μαρίνα Φλοίσβου και το υφιστάμενο Πάρκο Φλοίσβου δημιουργώντας ένα μεγάλο πνεύμονα πρασίνου για τη Αθήνα και τις περιοχές του Πειραιά, του Φαλήρου, του Μοσχάτου, της Καλλιθέας και του Παλαιού Φαλήρου.

Ετσι θα είναι το Φάληρο στο μέλλον: Τα σχέδια του κορυφαίου αρχιτέκτονα  Ρέντσο Πιάνο για το πάρκο-γίγας [εικόνες] | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.grFaliro Waterfront | mplusm

Με τη σφραγίδα του Renzo Piano

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι μελέτες Ανάπλασης Φαληρικού Όρμου έχουν εκπονηθεί από τον Ιταλό παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano και είναι μία δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τα έργα υλοποιούνται από την Περιφέρεια Αττικής.

Η ανεκμετάλλευτη σήμερα επιφάνεια της περιοχής αναπλάθεται, ώστε να δημιουργηθεί πάρκο μητροπολιτικής κλίμακας, το οποίο συνδέει φυσικά και ανεμπόδιστα την πόλη με το θαλάσσιο μέτωπό της.

Η σύνδεση αναπτύσσεται σε πέντε εγκάρσιους άξονες που αρθρώνουν γραμμικούς περιπάτους, με κοινή απόληξη στο στοιχείο του νερού, σε εξέδρες που εισχωρούν στη θάλασσα ως υπόμνηση των εξεδρών που υπήρχαν στο φαληρικό μέτωπο στις αρχές του 20ού αιώνα.

Συγχρόνως το υδάτινο στοιχείο διεισδύει στο πάρκο, με τα τρία υγρά κανάλια και με τη διαμόρφωση γραμμικών θαλάσσιων στοιχείων, δημιουργώντας ζωντανούς πόλους αναψυχής και επαναφέροντας την κολύμβηση στον Φαληρικό Όρμο.

Στο μητροπολιτικό πάρκο θα εμπεριέχονται, επιπλέον του εκτεταμένου πρασίνου και των χώρων εκτόνωσης στη φύση και στη θάλασσα, λειτουργίες εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα με άξονα τη φύση και την επιστήμη, δραστηριότητες πολιτισμού, αναψυχής, τουρισμού, αθλητισμού και ναυταθλητισμού, άσκησης και αναψυχής, καθώς και εμπορικές χρήσεις.

Νίκος Καραγιάννης